sub

Információk, érdekességek

Ólom a szembe, viasz az arcra, avagy a halálos csábítás titkai

2024. április 14.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Amióta világ a világ, a nők (és időnként a férfiak is) festik, szépítik magukat. Minden kornak megvolt a maga szépségideálja, minden népnek megvolt a saját tipikus díszítési eljárása, szokása. És ez nem mindig volt veszélytelen...  

A japán hölgyek rizsporral, európai társaik liszttel fehérítették arcukat, szemfestékek pedig az ólomtól kezdve a szénen át a koromig minden elképzelhető, és elképzelhetetlen dologból készültek. A nők felhasználták, amit csak lehetett: gyümölcsöket, virágokat, ásványokat, állati zsiradékot, kormot, vért.

Katalin cárnő nyers májból, zsírból és vérből álló pakolást használt, a gésák pedig viasszal kezelik arcukat, hogy sima réteget kapjanak a rizspor felviteléhez.

A római nők békabélből készített élénk kék szemfestéket használtak, az ázsiai hölgyek piros tust. A bőrt ólom és higany keverékével fehérítették. Nem baj, ha halálos méreg, a csábítás érdekében soha nem riadtak vissza semmitől a tetszeni vágyó asszonyok.

Még a szigorú középkorban is festették magukat a nők, igaz, csak a léhább fajta, bordélyban dolgozó.

Nem úgy a rokokó dámái, akik szépségtapaszokkal ragasztgatták tele arcukat, és még a parókájukra is púdert szórtak – talán a rossz szagok ellen, hiszen fürdeni akkoriban nem volt divat.

A sminkelés oly ősi szükséglete az embereknek, hogy már a legrégebbi ismert törvénykönyv, Hammurapi oszlopa is foglalkozik vele. Eszerint a kihívó, színes festésért nyilvános korbácsolás járt...


Egyél a selymes bőrért! Mesésen puha tapintás szeles időben is

2024. március 25.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Mit tehetünk bőrünkért belülről, természetes úton, ha még száraz, szeles időben is selymes és lágy tapintású bőrfelszínt szeretnénk?  

A bőr fiatalságához, fittségéhez és frissességéhez szükségünk lesz:

  • folyadékra: tiszta vízre, lehetőleg alacsony klór- és sótartalmú vízre (éppen ezért az ásványi anyaggal dúsító víztisztító berendezések is már igen nehézkesen felelnek meg ennek)
  • E-vitaminra a bőr zsír- és olajtartalmához
  • fehérjékre a rugalmasságához
  • A-vitaminra selymességéhez és gyulladások elkerüléséhez
  • C-vitaminra a ránctalanságért és a kortalansághoz

Ha ezekből a vitaminokból elegendőt fogyasztasz, akkor bőröd mindenképpen szép lesz, és a száraz, de nedves, párás, szeles, csípős, akár jéghideg időt is képes lesz elviselni. Ha igazán pirospozsgás lennél, akkor figyelned érdemes még a vas-szintedre is.

Mik azok a természetes táplálékforrások, amiket akár naponta, vagy váltogatva érdemes fogyasztanod a szép bőrért?

Mértékkel a tej és a tejtermékek! Joghurt, tejszín, minőségi, nem zsíros, túró. (A sajt és kefir, bár egészségesek a bőrnek nem sok hasznot hoznak.)

Zöldségfélék közül a nyomelemekben gazdag brokkoli, a keményítőben gazdag burgonya és az A vitamin valamint vas bajnokai a répa, cékla és spenót, sóska fogyasztandó. Utóbbi négy, ha lehetséges, nyersen vagy hőkezelés nélküli formában!

Gyümölcsök közül: az alma, az őszibarack és a fő káliumforrás, a méregtelenítő banán jöhet szóba. Méregtelenítő hatása miatt sokan az ananászra és papayára is esküsznek.

A bőr olajtartalmához és E-vitamin-gazdagságához, olajos magvakra, így dióra, mandulára, kesudióra, pisztáciára, amerikai és földimogyoróra lehet szükségünk. Férfiaknak erősen ajánlott még a tökmag is. Leghasznosabb a dió és a mandula.

Az elegendő C-vitaminhoz szükség lehet citromra, almára, ananászra, áfonyára, csipkebogyó termésére, vagy teájára is, és a homoktövis barátunk lehet ebben.


Fáradt, fakó arcbőr, kék, karikás szemek? Bőrfiatalítás tavasszal

2024. március 09.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az arcbőr télen kiszárad, majd tavasszal a pörgős ritmustól meg is ereszkedhet, fakóvá és rugalmatlanná válhat a kötőszövet. A szemek alatt látható vízhiányos karikákat a tavaszi fáradtság testi-lelki jelensége tovább súlyosbítja. Egy gyors és könnyű technika, ha szeretnél fitten megjelenni!  

Az alábbi szuper pakolást a kivörösödött és száraz bőrre ne alkalmazzuk, ugyanakkor a pegyhüdt, fáradt, fakó bőrre, duzzadt arcrészekre, a tipikus tavaszi fáradtság tünetekre kiválóan alkalmas.

A váltott borogatástól egészen rövid idő alatt felfrissül a bőr. Aki fáradt, kimerült, szeretne gyorsan derűsnek és kipihentnek látszani, ezt javaslom neki. Erős élénkítő hatása annak köszönhető, hogy rendkívüli módon ösztönzi a bőr vérellátását, a váltott zuhanyhoz hasonlóan.

A metódus

Vegyünk elő két tálat és egy tiszta pelenkát, vagy természetes, puha vásznat. Egyik tálba készítsük el a korábbról már ismert gyógynövényfőzetet a meleg borogatáshoz - ehhez kamillateát javaslok, de jó lehet levendula, vagy csalán is -, a másik tálba rakjunk külön hideg szénsavmentes ásványvizet, sok jégkockával.
Két percre a pelenkával nagyon forrón tegyük fel a meleg borogatást - FONTOS: meleg, kelemesen meleg hatásról és nem forró hatásról beszélünk, ne égjen meg a bőröd! -, majd körülbelül 20 másodpercre a hideget is helyezzük fel, nagyn hideg, de nem égetően fagyos...

Legalább ötször, de inkább hétszer váltogassuk, és mindig a hideg borogatási fázissal fejezzük be a sorozatot. Ezt követően finoman ütögessünk a bőrbe bőrtípusunknak megfelelő nappali tápláló krémet. Ha nagyon zsíros a bőröd a szellőzés fontosabb, vagyis a krémezést elhagyhatod. Ha természetes szerek szerelmese vagy, akkor használj természetes bőrolajat, vagy kakaóvajat, esetleg mézet nagyon vékony rétegben. A méz lemosásáról ne feledkezz meg!


Milyen a jó lábápoló krém?

2024. március 06.

Fotó: 123rf.com

A nyár, vagy ameddig tart a meleg idő, rendszerint kemény próbának teszi ki a lábunkat. Szandálban jobban fáj a sarkunk, talpunk, és a napsütés UV sugarai vagy a gyakori fürdőzések szárítják is a bőrünket… Így még több okunk van arra, hogy kényeztessük a lábunkat tápláló, hidratáló, bőrpuhító krémekkel. Még nyárutón sem késtünk el vele… De mindent egybevéve milyen elvárásaink is egyenek ilyen készítmények vásárlásakor, és hogyan használjuk őket?

Frissítsenek

Nyáron felmelegszik a bőrünk és gyakran dagad a lábunk a magas hőmérséklet, valamint a több járkálás (sétálás, túrázás…) miatt. Így tanácsos frissítő, pl. menta tartalmú lábápoló krémet használnunk. Továbbá azok a készítmények is ajánlottak, melyekben egyszerre frissítő, antiszeptikus és gombaellenes hatású esszenciális olajok (pl. boróka, árnika, eukaliptusz) is megtalálhatók. De előnyben részesítendők az egyúttal dezodoráló, izzadásgátló és bőrnyugtató összetevőjű lábápolók is (tartalmazhatnak pl. levendula, rozmaring, kakukkfű vagy teafa esszenciális olajat). 

Táplálják a bőrt

Hála a növényi olaj (pl. szőlőmag, olíva, jojoba, argán olaj) kivonatoknak és a növényi vaj (főként shea vaj) összetevőknek, melyek bővelkednek esszenciális zsírsavakban, számos tápláló krémet használhatunk a lábbőrünkre. De a szintetikus alkotórészek (pl. keramidok, szilikonolajok) is jótékony hatásúak lehetnek.  Ezek rendszerint kissé „vastag” krémeket jelentenek, a formula általában „olaj a vízben” emulzió, 20-35% közötti zsíranyaggal. Jó tulajdonságuk, hogy a sejtek közti kötőanyagot erősítik, és egyúttal védik a lábbőrt a vízvesztéstől, valamint a káros külső behatásoktól.

Hidratáljanak

A hidratáló készítmények helyreállítják a bőr nedvességtartalmát olyan hatóanyagok révén, mint pl. glicerin, vagy a természetes nedvesítő faktorok (pl. karbamid vagy más néven urea). De gyakran találhatók bennük a vízvisszatartó hatást kiváltó, hosszan tartó sejtszintű hidratálást biztosító olyan hatóanyagok kivonata is, mint a vörös alangfű gyökér (Imperata cylindrica).


Tükröm, tükröm mondd meg nékem!

2024. február 25.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Elterjedt hiedelem, hogy ha a tükör összetörik, bajt jelent. Ha egy lány törte el, 7 évig nem megy férjhez. Hiedelmek és babonák a tükörrel kapcsolatban.  

Természetesen nem csak nálunk ismeretesek ilyen jellegű babonák a tükörrel kapcsolatban, de akadnak rokonai világszerte. Az afrikai zuluk például azért félnek a vízbe nézni, mert attól tartanak, hogy ott megjelenő tükörképüket egy krokodilus elragadhatja.

A tükor szelleme

Ősi társadalmakban különös tisztelet övezi a tükröt. Számukra a tükör nem egy fizikai jelenség, hanem egy félelmetes valami, amiben lakik egy ismeretlen lény, szellem. Azért kell a tükör épségére nagyon vigyázni, mert ha összetörik, akkor a benne lakó szellem bosszút áll azon, aki a tükröt tönkretette. Ezek az elképzelések magyarázzák, hogy a kőkorszaki, nekünk szinte elképzelhetetlenül nehéz viszonyok közt élő emberek miért készítettek fáradságos munkával tükröket; s ha már annyi időt pazaroltak készítésükre, miért temették el a halottakkal.

Amerika aztékjai például obszidiánból csiszoltak tükröket s e tükrök nagy számban kerültek elő a feltárt sírokból, de egyiptomi ókori emlékei között is sok tükör akadt. A holtak tehát magukkal vitték a sírba a tükrök szellemét.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...110