sub

Információk, érdekességek

Bőrkiütéseim vannak, mi okozhatja?

2024. szeptember 21.

A bőrön időnként megjelenő kiütéseknek számtalan oka lehet, nem véletlen, hogy ez a leggyakoribb panasz, amivel bőrgyógyászhoz fordulunk. Szerencsére ma már rendelkezésre áll egy olyan komplex vizsgálat, melynek segítségével rövid időn belül meghatározható a tüneteket kiváltó ok.

Nyáron a klór miatt is sokan szenvednek

Nem valódi allergiáról, hanem fokozott érzékenységről – ún. irritatív ekcéma – van szó, ez okozza, hogy a vízben fürdőzés hatására az érintetteknél ekcémaszerű tünetek jelennek meg – magyarázza dr. Vincze Ildikó, a Budai Allergiaközpont bőrgyógyász-kozmetológus szakorvosa. A tünetek az érintkezés helyén jelentkeznek, vörös, viszkető, nedvező hólyagocskák, duzzanat formájában.

Tusfürdők, krémek és fűszerek

Akár elfogyasztva, akár a bőrrel érintkezve bizonyos gyógy- és fűszernövények allergiás tüneteket is okozhatnak. Elfogyasztva, leggyakrabban a fahéj, vanília, fokhagyma, bors és fűszerpaprika gyomor-és bélrendszeri tüneteket okoz, de bőrkiütés is jelentkezhet az arra érzékenyeknél. A kozmetikumokban illatanyagként alkalmazott gyógy- és fűszernövények csalánkiütést, ekcémát is előidézhetnek.

Lisztérzékenységet is jelezhetnek a bőrtünetek!

A DHD (dermatitisherpetiformis) nevű betegség jele is lehet, ha az erősen viszkető, apró hólyagos kiütések elsősorban a végtagokon, könyök, térdek és a fenék területén jelennek meg csoportosan,  eltűnnek, majd időről-időre visszatérnek. A DHD mellett a betegeknél sokszor tünetmentesen zajlik a bélbolyhok pusztulását okozó lisztérzékenység (másnéven cöliákia). Amennyiben ezt vizsgálatok is igazolják, a bőrtünetek kezeléséhez gluténmentes étrend betartása szükséges.

Mosópor, öblítő is okozhatja

A mosószerek, öblítők is okozhatnak allergiás tüneteket. Egyes készítmények 10-15 féle összetevőből is állhatnak, – a foltok eltávolítását enzimek végzik, a ruhák puhaságáért a celluláz, fehérségükért a szerves peroxid vegyületek felelnek, de a tökéletes tisztaság érdekében az összetevők közt szerepelnek még felületaktív hatóanyagok, leoldószerek és színvédők is, a poralakú mosószerek pedig nikkelt és kobaltot is tartalmazhatnak – ezek közt könnyen akadhat olyan, amire érzékenyebben reagálunk, ha naphosszat érintkeznek a bőrünkkel.

Gyümölcsök és adalékanyagok
Mesterséges színezőanyagok, tartósítószerek, aromák is előidézhetnek csalánkiütéseket. Az érzékenység bármilyen életkorban kialakulhat, ezért olyan ételek is problémát okoznak, amiket korábban panasz nélkül fogyasztottunk (pl. fűszerkeverékekben vagy készételekben jelen lévő ízfokozók, tartósítószerek, üdítőitalok, édességek csokoládé, cukorka, fagylalt). Ilyen esetekben tartósítószer-színezékmentes diéta tartása javasolt. Friss gyümölcsök például eper, málna, déligyümölcsök, kivi, ananász is állhat a háttérben, főleg kisgyermekekben vagy pollenallergiás felnőttekben okoznak tüneteket.


A szelén nem csak szépségvitamin, de immunerősítő is

2024. szeptember 03.

Fotó: gettyimages.com

A magyaroknál magas a szelénhiány kockázata, miközben vizsgálatok igazolják, hogy a szelén hatásos immunerősítő, aminek a különféle fertőzések megelőzésében is szerepe lehet.

Sajnálatos tény, hogy Magyarország talaja szelénben hiányos, ami már előrevetíti a szelénben hiányos táplálkozás rizikóját is. A szelénben hiányos növények, a kevés szelént fogyasztó állatok és a táplálkozási piramis tetején álló – következésképpen –, kevés szelénhez jutó ember láncolata logikus.

Márpedig szelénre szükség van! Szelén nélkül nincs élet. Azon túl, hogy a haj, a bőr és a körmök egészségéért felelős nyomelem, tehát egyfajta „szépségvitamin”, a több mint 200 éve ismert szelén számos élettani folyamatban kulcsszerepet tölt be.

A szelén erősíti az immunrendszert, hogy hatásosan vehesse fel a harcot a különféle kórokozókkal, köztük a vírusokkal szemben. Úgy tűnik, hogy a szelénnel való megfelelő ellátottság az influenza legyőzésében is segíthet. Kimutatták, hogy a gyenge immunrendszerű, betegségekre fogékony személyeknél, köztük például a HIV-fertőzötteknél vagy az idősotthonokban élőknél is előnyös a szelénpótlás.

Alig ismert, de a pajzsmirigy működéséhez – a jódon kívül – szelén is szükséges. Szelén hiányában különféle pajzsmirigyműködési rendellenességek alakulhatnak ki. A gyermekvállalást tervező nőknek és férfiaknak is gondolniuk kell arra, hogy kellő mennyiségű szelénhez jusson a szervezetük. Kimutatták, hogy a néhány hónapos szelénpótlás már hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben létrejöjjön a terhesség, és a várandósság lefolyása is problémamentes lehessen.


Büdös csajok, vonzó illatok - taszítóból kívánatos

2024. szeptember 02.

A legtöbb férfi erősen reagál a nő illatára. Az egyik első, amit a férfi észrevételez és sokszor megdícsér, az a nő samponjának, parfümjének, vagy éppen - kicsit már konkrétabban - bőrének illata. De mi van, ha kellemetlen, és mi van, ha szeretnéd megtalálni a legcsábítóbb, szexuálisan gerjesztő illatot?  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A férfiak valóban reagálnak a természetes női illatokra. Ezek az erőteljes "szagok" sok férfi vonzalmát felkeltik. Sok nő mesterséges illatú, mű, mondhatni műanyag illatot választ, pedig a legfinomabbnak minden férfi a lágy, virágos, laza, a bőrön alig, csak finoman érezhető illatokat nevezi meg.

Ehhez a legjobb egy illatos tusfürdő, szappan. Parfümből, ha minőségi 1-2 pumpálásnyi, ha nem minőségi legfeljebb 3-4 szükséges egy teljes napra! Többet nem szabad!

Idegeskedsz a szagod miatt tánc közben?

Egy férfi erről ezt mondta: Szinte sosem éreztem kellemetlen testszagot a táncparketten. Tánc közben a nő illata indít meg engem igazán.

Ilyenkor fontosabb lehet egy jó parfüm. A meleg test hatására egy erős ilaltú parfüm párologni kezd. Ekkor legyen igazán vizes, tiszta, friss, vagy gyümölcsös illatod. Ne felejtsd el azt sem, mi van még rajtad! Ma sminkek is tartalmaznak illatanyagot, és a ruhák mosása is gyakran öblítővel történik. Az ilaltorgia fullasztó lehet.

Strandon, napozás közben érezhetjük még a méreganyagok Naptól való kipárolgása miatt erős illatúnak magunkat. A legtöbb férfit egy tiszta női test izzadságcseppjei azonban felizgatnak. Az izzadtság akkor tud illatmentes maradni, ha kevés mesterséges színezéket, méreganyagot és húst fogyasztasz, ellenben sok C-vitaminos ételt.


A szeplős bőr ápolása, szeplők eltüntetése természetes módszerekkel

2024. augusztus 29.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Nagyanyáink még azt mondták a szeplős gyerekre: oda állt, ahol a szart csépelték! Rondának, nem kívánatosnak tartották a túl fehér, érzékeny, szeplős bőrt. A gyerekek is csúfolták a szeplős társaikat - manapság azonban egyre több reklámban tűnik fel a bronz hajú, szeplős ideál. A szeplő ma már nem kínos - inkább menő. De hogy ápoljuk a szeplős bőrt? Mit tehetünk vele és mit nem?  

A világos bőrtípusba tartozók hajlamosabbak a szeplősödésre – néhányan úgy születnek, mások pedig csinos szeplőket nevelnek az évek során. Vannak aprók, nagyobbak, szabályosak és szabálytalanok, csak az orr körül rendeződők, vagy egész testet beborítók. A bőrben felhalmozódott pigmentekből kialakuló szeplőkre a napfény is hatással, általában nyáron erőteljesebben látszódnak, télen halványabbak lehetnek.

Mitől lesz valaki szeplős?

A szeplő kialakulásának oka a bőr túlzott pigment termelése. Általában világos hajú (szőke, vörös) és halvány bőrű, kék, vagy zöld szemű embereken jelentkezik. Általában az "északi típusú" emberek jellemzője, de fekete bőrű szeplős ember is létezik, tehát nem kizárólag rájuk jellemző ez a küllemvonás.
Gyermekkorban ritkán alakulnak ki szeplők, legalábbis ritkán láthatóak. Általában serdülőkorban, vagy azt követően alakulnak ki az első foltok, melyekből az évek folyamán akár több is lehet. Télen elhalványulnak, a tavaszi és nyári napsütés hatására azonban élénkebb színűvé válnak. Ez könnyen kivédhető, ha a szeplős ember csak kevés időt tölt a napon, és megfelelő fényvédő krémet használ.

Szépséghiba vagy szexepil?

Van, akinek tetszik, van akinek nem! Egyértelműen nem kategorizálhatjuk a szeplőt. Minden egyes folt más és más, ráadásul színe, formája, nagysága, sőt még megjelenési területe is egyénenként változó. Egy fehér bőrű nő, orrán néhány szeplővel különleges, érdekes szépségnek tűnhet, ugyanakkor a hatalmas, a test minden területén megjelenő sötétebb foltok már zavaróak lehetnek, súlyos érzelmi-önelfogadási zavarokhoz vezethet.


A bőrgyógyász tanácsai leégés esetén

2024. augusztus 24.

Megfelelő védekezés nélkül nem kell túl sok idő, hogy a kánikulában leégjünk a napon. Dr. Pánczél Gitta, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza elmondja, melyek a legfontosabb teendők ilyenkor és miért kell óvakodni a gyakori napégéstől.

Fotó: gettyimages.comMit kell tenni leégés esetén?

Ha már megtörtént a baj, és fájdalmasan leégett a bőrünk a napon, az első legfontosabb teendő, hogy menjünk el a napról, húzódjunk be a lakásba, vagy bármilyen beltérbe. Ezen kívül az alábbi teendőket érdemes véghezvinni:
Vegyünk hűvös vagy hideg zuhanyt! Ez a módszer jól enyhíti a fájdalmat, különösen, ha nem teljesen szárazra törölve magunkat, testápolót kenünk a bőrre, ami segít enyhíteni a bőr kiszáradását.
Használhatunk aloe vera tartalmú hidratálót, ami segít a leégett bőr gyógyulásában. Beválhatnak a kifejezetten napozás utáni krémek és balzsamok, amelyek általában antioxidáns tulajdonságú vitaminokat, panthenolt, allantoint tartalmaznak, elősegítve a bőr regenerálódását, és csökkentik a gyulladást. A sokat emlegetett tejföl valójában nem segíti a gyógyulást, de az igaz, hogy hidegen felkenve jól hűsíti a bőrt.
Ha erős fájdalom társul a leégés mellé, láz vagy fejfájás jelentkezik, vénynélküli fájdalom-, és lázcsillapítókkal érdemes csökkenteni azokat.  Ám ha a láz, a fejfájás nem múlik, hányás társul mellé vagy nagyfokú az égés, ajánlatos orvoshoz fordulni segítségért.
Ilyenkor még a szokásosnál is többet ajánlott inni, ugyanis a leégés nedvességet von el a bőr felszínéről. Minél több vizet iszunk, annál hatékonyabban megelőzhetjük a dehidrációt.
Amennyiben hólyagok jelennek meg a bőrön, elsősorban tartóztassuk meg magunkat annak nyomkodásától. Ha viszont maguktól felszakadnak, érdemes fertőtleníti a területet, nehogy elfertőződjenek. Ha erősen felhólyagosodik a leégett bőr, inkább mutassuk meg orvosnak!
Védjük a leégett bőrt a testet fedő, jól szellőző, könnyű ruhákkal, ha a szabadban vagyunk, bár komolyabb esetben egy napot érdemes házon belül töltve hűsölni. 

Miért fontos kerülni a leégést?

Bár a leégés inkább csak egy átmeneti kellemetlenségnek tűnik, de fontos, hogy komolyan vegyük, és lehetőleg kerüljük el. A bőr ugyanis minden napfényen töltött óra káros hatását megőrzi, és mintegy összeadva raktározza. Vagyis minden egyes napozással és leégéssel egyre növekszik a későbbi a bőrdaganatok kialakulásának esélye. Tehát már csecsemőkortól fontos a fényvédelem, a felnőttek felelőssége, hogy ezt a kezdetektől megtanítsák a kicsiknek, akiket különösen nem szabad 11 és 15 óra közt a tűző napon hagyni. Ezen kívül fontos, hogy bőrtípustól függően legalább évente-kétévente vegyünk részt bőrgyógyászati szűrésen, ha pedig gyanús elváltozást fedezünk fel a bőrön, minél előbb forduljunk bőrgyógyászhoz – hangsúlyozza dr. Pánczél Gitta, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...116