sub

Információk, érdekességek

Vashiány várandósan

2022. november 27.

Babavárás alatt a keringő vérmennyiség jelentősen megnő. A nők szervezetében átlagosan található 5 liter vérmennyiség mintegy 6–6,5 literre gyarapszik a várandósság hónapjai alatt. A vérmennyiség jelentős növekedése azzal jár, hogy az oxigénszállító hemoglobint tartalmazó vörösvértesteket is milliárd számra kell előállítani. A hemoglobin kulcsfontosságú központi fémionja a vas, aminek a hiányában vashiányos vérszegénység (anémia) jön létre.

Fotó: gettyimages.comA kismamák mintegy 40%-a már a várandósságot megelőzően sem rendelkezik elegendő vastartalékkal. A nem kellőképpen feltöltött vasraktárakkal elkezdett terhességek mintegy kétharmadában kezelendő vashiány alakul ki. A vasszintet illető mélypont általában a terhesség közepe táján, a 20. hét körül következik be. A vérvizsgálatok laboreredményei alapján hamar nyilvánvalóvá válik, hogy a kismama vashiányos, és vaspótlásra szorul.

A laborparamétereken túl általános gyengeségérzet, levertség, fáradtságérzet, sápadtság, fejfájás, töredező körmök, hajhullás és a fertőző betegségekre való fogékonyság növekedése is utalhat vashiányra.

A babavárás alatti vashiány veszélyes a magzatra nézve is: az elégtelen mértékű vérellátás oxigénhiányhoz, koraszüléshez, alacsony születési súlyhoz vezethet.

Mennyi vasat szükséges a szervezetbe juttatni?

Az ajánlások szerint férfiaknak napi 10 mg, nőknek napi 15 mg vasbevitelre van szükségük. A nők menstruáció miatti vérvesztesége magyarázza esetükben a jelentősebb szükségletet. Terhesség alatt a nők napi vasszükséglete 30 mg-ra nő, és a fokozottabb vasigény a szülést követően, a szoptatás hónapjai alatt is fennáll. Szoptatós kismamáknál – a tejelválasztásra tekintettel – napi 20 mg vasbevitel javasolt.

Azoknak a kismamáknak, akik vashiányos állapotban esnek teherbe, fokozott vasbevitelre van szükségük, mintegy napi 100 mg körüli vasmennyiséget kell a szervezetbe juttatniuk. A vas-terápia hatása nem jelentkezik pillanatszerűen, néhány hónap múlva mutatható ki csak a hatása, a vastartalékok rendeződése.

Hogyan tölthetők fel a vastartalékok?

Ideális esetben a táplálékkal, vassal dúsított gyümölcslevekkel jut be a szervezetbe a vas. A húsételek, különösképpen a vörös húsok, a belsőségek (pl. máj), a halak és a tojás tartalmaznak magas koncentrációban vasat. A zöldségek, gyümölcsök vastartalma jelentősen alacsonyabb, így a vashiány a vegetáriánusoknál jóval gyakoribb, mint a vegyes táplálkozásúaknál.

A vaspótlás szempontjából az állati eredetű ételek preferálása mellett áll az a tény, hogy az állati eredetű, úgynevezett hem-vas jobban felszívódik és hasznosul a szervezetben, mint a növényi eredetű, úgynevezett nem-hem vas. Példaként a növényvilágban kiemelkedően magas vastartalmáról ismert cékla és néhány állati eredetű élelmiszer vastartalmát lehet összehasonlítani: míg a cékla 100 g-ja kb. 0,8 mg vasat tartalmaz, addig a marhahús 100 g-ja 1,6 mg-ot, a marhamáj 100 g-ja pedig 8,8 mg-ot.


Ha bedugul a kicsi orra

2022. november 25.

Fotó: gettyimages.com

Gyermekeink leggyakoribb betegsége a nátha, amely gyakran hetekig, amely gyakran hetekig is eltart. A szövődmények elkerülése érdekében elengedhetetlen a megfelelő orrhigiéné.

A gyermekek orra kisebb, mint a felnőtteké, ezért nátha esetén az orrjárat könnyebben beszűkül. Az orrgaratban ott van az orrmandula, amelynek duzzanata szintén részt vesz a náthás orrdugulásban.

Gyakran vírus okozza

Az újszülött- és csecsemőkori nátha oka leggyakrabban vírusfertőzés, amely lázzal is járhat. A szervezetet legyengítve lehetőséget teremt a bakteriális fertőzésre, és ez további veszélyeket rejt magában. Csecsemőkorban még ritka a légúti allergiás betegség.

A váladék eltávolítása

Legfontosabb, hogy a pangó orrváladékot a megfelelő szerkezettel naponta többször is alaposan kiszívják a kisgyermek orrából. Az ehhez szükséges eszközök már többféle változatban kaphatók. A kis kézi motoros és a porszívós orrszívó is hatékony. Az orrszívókat minden egyes használat után alaposan ki kell tisztítani.

Kettős védelem

Az orrdugulás a gyermek táplálását, alvását és fejlődését egyaránt zavarja. Az orrban pangó váladék és az orrüreget bélelő gyulladt nyálkahártya duzzanata együttesen akadályozza az orrlégzést. A szülők sokszor panaszolják, hogy az orrváladék leszívása után sem szabadul fel teljesen a baba orrlégzése. Ennek oka az, hogy az orrüreget bélelő gyulladásos nyálkahártya megvastagszik. Ilyenkor az orrnyálkahártya duzzanatát lelohasztó gyógyszert kell az orrba juttatni – lehetőleg spray formájában.

Gyakorlati tanácsok

  • Ülő helyzetben permetezzünk spray-t a kicsi orrába.
  • A flakon adagoló fejét nem célszerű bedugni az orrba, mert kellemetlen a gyermek számára, és minden használatnál orrváladékkal szennyeződik.Ha mégis megtörténik a flakont alaposan fertőtleníteni kell.
  • Az orrcsúcs felemelésével az orrjáratok szabaddá válnak, és a gyógyszer könnyen bespriccelhető az orrüregbe.
  • Előtte célszerű kiszívni, illetve kifújatni az orrváladékot. Orrszívásnál úgy lehet növelni a szívóerőt, hogy miközben szívjuk az egyik orrlyukból a váladékot, a másikat néhány másodpercre befogjuk.
  • A legjobb a kettős hatású orrspray, amely oldja a bennrekedt váladékot és lelohasztja a nyálkahártyát.
  • Így előzhetjük meg leghatékonyabban a nátha szövődményeinek kialakulását.

Miért hisszük, hogy a gyerek megoldja az amúgy is nehézkes kapcsolatot?

2022. november 20.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Ennyire naivak vagyunk, vagy ennyire nem ismerjük magunkat vagy esetleg az univerzum törvényeit.... Folyamatosan ütközöm ezzel a hiedelemmel, férfiaktól, nőktől egyaránt, és őszintén bevallom, sosem értettem. Vegyük az alaphelyzetet. Van egy férfi meg egy nő. Megismerkednek, leszáll a rózsaköd, majd fel, és ott van a fene nagy igazság: elkezdjük látni a másikat olyannak, amilyen.  

Ilyenkor jön a csalódottság, de nem merjük bevallani még magunknak sem, nemhogy a másiknak. Aztán egy ideig el kezdünk azon dolgozni, hogy újra beleszeressünk a másiba, általában nem annyira sikerül....

Jönnek a gondok, a ki nem mondott igazságok, a felszínes ölelések a futó csókok és a rapid szex. De annyira nem gáz, hogy bontsuk a kapcsolatot, a megmentéshez szükséges őszinteséget nem akarjuk beletenni, így a felelősséget rákenjük egy magzatra, hogy majd ő megfizeti a mi kapcsolatunk árát... Sajnos az igazság az, hogy meg is fizeti... csak a túl korán érkezett felelősség tönkreteszi a lelket.

Sok baba érkezik ezzel a nehéz csomaggal: megmenteni a szülei kapcsolatát, abból az időből, amikor ő még csak pár sejt. Ha belegondolnánk, mit várunk egy pici babától, talán nem is jutna eszünkbe ez a gondolat. Hogyan kérhetjük mástól, aki ráadásul test a testünkből, vér a vérünkből, hogy kivakarjon a magunk által ásott gödörből? És hogyan segíthetne abban egy gyerek, hogy egy nem működő kapcsolatot segítsen, amikor közismert, hogy egy gyerek érkezése a legstabilabb kapcsolatot is megborítja. Ennek viszont az ellenkezője nem igaz... akármennyire is szeretnénk, hogy az legyen...
 
És még nem is ejtettünk szót a „véletlen” foganásokról, akkor, amikor apró cselekkel vállalunk gyereket... amikor véletlenül nem vesszük be a tablettát vagy véletlenül kiszakad az óvszer... Mennyire lehet őszinte egy ilyen kapcsolat? És miért gondoljuk, hogy ezt meg kell menteni? Mert félünk a változástól? Na, de ennyire?

Ezekre ügyeljen a várandósságnál, ha trombofíliás

2022. november 16.

Fotó: gettyimages.com

Családalapításra a legtöbb nő izgatottan készül, ám némi félelem kúszhat be ebbe a boldog időszakba, ha az illető trombofíliás. A legtöbben tisztában vannak azzal, hogy egy trombózis után kezelésre van szükség a várandóság során, azonban mi van akkor, ha a leendő kismamának igazoltan fokozott hajlama van rá, ám ezidáig szerencsésen elkerülte a trombózis?

Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa elárulja, hogy a genetikai mutáció hordozása megnöveli-e a terhességben bekövetkezett trombózis esélyét, valamint a várandósság alatt hogyan lehet megelőzni a kialakulását.

Várandósság és fokozott trombózis veszély

Akár trombofíliás a kismama, akár nem, terhesség során négyszeresére, a gyermekágyban tizennégyszeresére nő a trombózis veszélye, hiszen ilyenkor a szervezetben automatikusan megnő az alvadási faktorok koncentrációja, és csökken a váralvadást gátló fehérjék mennyisége. A női szervezet felkészül, hogy a méhlepény leválását követő hatalmas sebfelületen a vér megalvadjon és szülést követően a vérzés elálljon. Magyarázza az élettani folyamatot Dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus főorvos.

A szakértő szerint a fokozott trombózishajlam bizonyos esetekben a teherbeesést is megnehezíti, de gyakoribb, hogy spontán vetélést, korszülést okozzon. Nem is beszélve a kismama esetleg súlyos lefolyású mélyvénás trombózisáról.

Amennyiben még nem volt mélyvénás trombózisa, tüdőembóliája a várandósnak, de trombofíliája ismert, akkor az illetőnek nem mindig kell a terhesség elejétől alvadás gátlóval szúrnia magát, így erre többnyire csak a terhesség vége felé és a gyermekágyban van szükség. De természetesen több tényező dönti el, hogy a terhesség hányadik hetében rendelik el a trombózist megelőző injekciót: pl. testsúly, ágyhoz kötöttség, ikerterhessége, trombofília súlyossága, visszértágulat, bizonyos nőgyógyászati/belgyógyászati betegségek.

Trombózis után szigorúbb szabályok

Amennyiben már volt trombózisa az illetőnek és trombofíliás, akkor a terhesség kezdetétől és a szülést követően 6 hétig véralvadást gátló injekcióval kell szúrnia magát!


Sötét foltok és barna csík – Fokozott pigmentáció a terhesség alatt

2022. november 14.

A terhesség kilenc hónapja számos változással jár együtt: előbb-utóbb a bőrön is látható jelei lesznek a várandósságnak.

Fotó: gettyimages.comAmellett, hogy a kismamák arca sugárzik a boldogságtól, a homlokon, a halántékon, az orrháton, a szemek környékén és a dekoltázs területén nagyobb kiterjedésű sárgás, sárgásbarna foltok jelenhetnek meg, ezek a májfoltok, amit terhességi maszknak is neveznek. A kismamák mintegy háromnegyedét érintő problémáról van szó, ami bár zavaró, kezelésre nem szorul.

Annak érdekében, hogy a helyzet ne romoljon, a babavárás hónapjai alatt ajánlott kerülni az intenzív napozást és tiltólistán van a szolárium, mivel UV-fény hatására az előbbi barnás elszíneződések intenzívebbekké válhatnak. Napon tartózkodás esetén gondolni kell a megfelelő fényvédelemre, magas fényvédő faktorral rendelkező készítményt kell használni! A szülést követően általában a májfoltok maguktól eltűnnek.

Ha ez mégsem következne be, léteznek különféle, hámlasztáson vagy kémiai reakción alapuló halványító kezelések,- a megfelelő megoldás kiválasztását célszerű bőrgyógyász szakemberre bízni.

„Linea nigra” a hasunkon

Körülbelül a terhesség fele táján sokaknál megjelenik a barna csík, vagy sötét csík, az úgynevezett „Linea nigra”, ami a köldöktől a szeméremívig húzódik. Ártalmatlan pigmentfelhalmozódás eredményeképpen jelenik meg a bőrön az egyre nagyobbodó hasat függőlegesen mintegy kettéosztó vonal.

A vonal szélessége általában csak néhány milliméter, maximum egy centiméter. Egyeseknél a vonal megjelenése a 18. hét körül tapasztalható, másoknál csak a 22. héten jelenik meg. Néhány kismama arról számol be, hogy nála a terhesség vége felé közeledve sem jelent meg láthatóan a „Linea nigra”.

Az sem kóros, ha valakinél a terhességi hetek előrehaladtával a vonal elkezd felfelé kúszni, és a köldöktől a mellek magasságáig is megjelenik a barna csík folytatása.

Mi az oka a barna csíknak?

A barna csík megjelenése hormonális okokra vezethető vissza: a hormonális hatásra bekövetkező fokozott pigmentanyag- (melanin) termelés eredményeként a feszülő bőrben pigmentfelhalmozódás következik be. A sötétebb bőrű kismamáknál a „Linea nigra” megjelenése intenzívebb, láthatóbb; míg a világos bőrűeknél, a szőkéknél általában kevésbé sötét a barna csík. Aggodalomra nincs ok, a terhességet követően a barna csík néhány hónap alatt nyomtalanul eltűnik.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...262