sub

Információk, érdekességek

A számolási zavar (diszkalkulia) tünetei

2023. november 21.

Sok embernek nagyon korán kialakul az a meggyőződése, hogy a matek nem neki való, ő veleszületetten rossz benne: gyomorgörccsel ül az órákon, egy-egy matekfeladat láttán izzad, sír, lefagy, tehetetlenségében pedig igyekszik elkerülni a matekozást, de a gyakorlás hiánya csak tovább ront a helyzeten, így egy ördögi kör alakul ki.

A spektrum extrém oldalán beszélhetünk diszkalkuliáról, amely alatt többnyire azt a tanulási nehézséget értjük, amelyik kifejezetten a matematikával, számolással kapcsolatban jelentkezik, és ami nemcsak a tanulásban, de a mindennapi szituációkban is komoly nehézségeket okoz. Természetesen, amikor nem megy a matek, már egészen kiskortól a tantárgy összekapcsolódhat negatív emocionális üzenetekkel is, ezt nevezi a pszichológia matematikai szorongásnak. Ez a fajta szorongás sok embert érint, és összefügg a gyenge matematikai képességekkel az iskolában, amely később akár a felnőttkorra is hatással lehet.

Az aritmetikai készségek zavara, másnéven diszkalkulia egy olyan tünetegyüttes, melyben a tünetek különböző kombinációkban és mértékben fordulnak elő, és sokszor nem különülnek el egyértelműen, mivel a számolásban több kognitív rendszer is részt vesz. Így a nyelv, munkamemória, végrehajtó funkciók, vizuális-téri feldolgozás gyengesége következtében a számolási zavar mellé gyakran olvasási zavar vagy ADHD társul. A numerikus feladatok megoldása az agyban nem lokalizált, hanem különböző agykérgi területekhez köthető, a számolási képességnek tehát számos kapcsolata van a beszéd, az olvasás és az írás rendszereivel. Emiatt nehezen diagnosztizálható, a tünetek gyakran elfedik egymást.

Tipikus tünetek közé tartozik a számok felcserélése, megfordítása, összekeverése, kihagyása, nagyságrendek tévesztése. Aki diszkalkuliás, az nehezen tudja elképzelni mentálisan (azaz fejben) a számsort, különösen nehezen boldogul a kivonással és osztással, a helyi értékek megértésével, és a legegyszerűbb feladatokat is lassan oldja meg. Továbbá nehezen tudják leolvasni az időt és az időben visszafelé számolni, így gyakran elkésnek.

Sokszor nehézséget okoz számukra megállapítani, hogy két bolti ár közül melyik az alacsonyabb, illetve nehezen tudják megtervezni, mennyit költsenek például a bevásárlásra. Nehézséget okoz nekik a tájékozódás, az irányok megkülönböztetése és a távolságok felmérése. A diszkalkulia jelei már az iskolakezdés előtt jelentkeznek, de az első iskolaévekben válnak többnyire nyilvánvalóvá. Ugyanakkor természetesen vannak olyanok is, akik gyengék matematikából, ám mégsem diszkalkuliások. Ilyen esetben a matek házi megoldása gyakran sírással végződik (de más tantárgyak esetében nem feltétlenül), a gyermek nem képes automatikusan felidézni az alapvető matematikai ismereteket, pl. a szorzótáblákat vagy a képleteket és gyakran hangoztat hasonlókat: „Egyszerűen nem vagyok jó matekból.


Hogyan szoktassam rá a gyereket a rendszeres fogmosásra?

2023. november 16.

Sok ember él abban hitben, hogy a tejfogak nem igényelnek semmiféle fogápolást, hiszen úgysem maradnak meg sokáig. Ez hatalmas tévedés! A tejfogazatnak nagy szerepe van az állkapcsok fejlődésében és a maradandó fogazat kialakulásában, működőképességében.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Sok ember él abban hitben, hogy a tejfogak nem igényelnek semmiféle fogápolást, hiszen úgysem maradnak meg sokáig. Ez hatalmas tévedés. A tejfogazatnak nagy szerepe van az állkapcsok fejlődésében és a maradandó fogazat kialakulásában, működőképességében. A tejfognak a megfelelő ideig foglalnia kell a helyet az alatta meglapuló maradandó fog számára, ezért a tejfogak korai elvesztése súlyos károkat okoz a maradandó fogazatban.

Éppen a tejfogak különösen érzékenyek a fogszuvasodással szemben, állományuk puhább, zománcuk vékonyabb és sebezhetőbb, ehhez járul az a rossz szokás, hogy éppen kisgyermekkorban sok édességgel kényeztetik a gyereket.

A fogmosás gyakorisága terén kisgyermekkorban elkeserítő a helyzet. Pedig a fogápolást nem lehet elég korán elkezdeni. Amint megjelennek az első fogak, meg kell kezdeni azok rendszeres tisztítását. A fogmosás célja a fogszuvasodás és az ínygyulladás megelőzése. A tejfogak szuvasodása ártalmas a kisgyermek általános egészségi állapotára, károsan befolyásolja a rágást és a beszédet. Hibás fog felfedezésekor ezért azonnal forduljunk fogorvoshoz!

Mikor bújnak ki az első fogak?
A kisbaba fogainak fejlődése már a születés előtt megkezdődik: mind a 20 tejfog csírája megtalálható az állcsontokban. Legtöbbször az alsó két metszőfog tör elő, körülbelül a születés utáni hatodik hónapban. A fogzás ideje alatt az íny érzékenyebbé válhat, hiszen a fogak előretörése duzzanattal, fájdalommal jár. Néhány apró „gyógymóddal” segíthet kisbabája rossz közérzetén, ha ínyét ujjára csavart tiszta, nedves gézzel masszírozza, vagy fogzást elősegítő ecsetelővel kenegeti be. Hűtött rágóka is segíthet enyhíteni a baba fájdalmait.


Hogyan válasszunk szoptatós melltartót?

2023. november 07.

A kényelem, a funkcionalitás és a stílusosság három egymástól különálló tényezőnek tűnik. Ám a tökéletes fehérnemű egyik eltéveszthetetlen ismérve, hogy mindhárommal rendelkezik. Ez fokozottabban érvényes azokra a modellekre, amik a kismamák életét hivatottak megkönnyíteni.  

Mi a legfontosabb a vásárláskor?

Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a szoptatós melltartó kiválasztásánál az elsődleges szempont a megfelelő méret. Ez az a pont, ahol könnyű mellényúlni, ami kényelmetlen következményekhez vezethet. Azaz megéri némi időt, energiát szánni a melltartó méretek analizálására, a testre szabott opció megtalálására. Ha ez megvan, akkor a maximális komfort borítékolható. Ennek eléréséhez fontos, hogy a kismama rendszeresen mérje le a kebleit, hiszen a terhesség és a szoptatás időszakában a mellméret változhat. Ha valaki bizonytalan, kérjen tanácsot olyan ismerősétől, aki járt már hasonló cipőben, hiszen ez tipikusan olyan terület, ahol a tapasztalat hatalmas előny.

A szoptatós fehérnemű célja egyrészt a kellően stabil tartás biztosítása, másrészt a kényelem fokozása, harmadrészt pedig fehérnemű lévén a vonzereje. Mindez kizárólag akkor valósulhat meg, ha a kiszemelt modell nem túl nagy és nem túl kicsi. Ha még nincs meg a befutó méret, akkor annak a megtalálása követel némi szabadidőt, de ez az a befektetés, ami hosszú távon ezerszeresen megtérül.


Szüléssel kapcsolatos babonák a néphagyományban

2023. október 22.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Ősanyáinkkal kapcsolatos egyik legfelkapottabb tévhit, hogy kimentek a mezőre, rájuk jöttek a fájások, megszültek, majd dolgoztak tovább. De ez mindig is lehetetlen volt... Milyen babonák ismertek a születendő gyermekkel és a szüléssel kapcsolatban?  

A gyermek nemével kapcsolatos babonák

Ha a nászi ágyon fiúgyermeket hengergetünk végig, fiú utód várható. A fiú utód érdekében szorongatni (esetleg szájba venni) érdemes a párna csücskét a menyecskének. A jó hatás elérése érdekében a férfi tartsa a fején a kucsmáját. Azt tartják, tilos tátott szájjal szerelmeskedni, vagy kacagni, hiszen attól lány utód fogan a párnál. A nő azzal is segíti a fiú utód születését, ha a forduló után a feneke alatt összekapja a kezét. Sok helyen a kötéllel, szárítókötéllel, varrással kapcsolatos munkák tiltottak, mert a köldökzsinór a baba nyakára tekeredik és meghal.

Óvakodj a tűztől!

A nőnek ilyenkor tilos hasával a meleghez támaszkodni, mert a lepény 2odasül” a hasához, nem fog világra jönni a baba után. Sok helyen elterjedt a füst, vagy parázs hatására a hatodik hónap táján világra jövő „üszöggyerek” babonája. Az üszöggyerek egy apró, kukoricacsutka méretű szörny, aki szaporán futkos, és arra törekszik, hogy születése után az anyába visszabújva megölje őt. Valószínűleg a koraszülések, vetélés egyik formáját értették alatta.

Békateszt

„Azt jelzi a békatesztem” mondják az asszonyok, és tudják, babát várnak. A terhességet számtalan módon igyekeztek megjövendölni. Székelyföldön egy szűz Mária képbe kellett tűt szúrni. Ezt kilenc napig benne hagyni, majd megnézni. Ha a tű még tiszta, akkor a nő nincs másállapotban, de ha rozsdás, akkor bizony viselős. Ha a tű a hegye felől rozsdás, akkor fia, ha a lika felől, akkor lánya fog születni. A gyermeket megóvandó holdtöltekor az udvarba megy, háromszor kiköp a hold irányába és ezt mondja: „Szent Mária úrasszony, légy velem a bajban, óvjad meg magzatom, nőjön, mint a hold!”


Menopauza után: inkontinencia

2023. október 17.

Fotó: 123rf.comMagyarországon az 1920-as évek óta ünneplik az Anyák Napját, amit hazánkban minden évben május első vasárnapján tartanak.  Egy friss felmérés szerint a vizelettartási probléma a nőket nagyobb számban érinti, sokszor a terhesség alatt, ezért fontos felhívni azon édesanyák, nők figyelmét, akik inkontinenciában érintettek vagy érintettek lehetnek: problémájukkal fontos orvoshoz fordulni, hogy továbbra is teljes életet élhessenek.

A Cseppnyi Önbizalom Kontinencia Betegedukációs Program a Magyar Kontinencia Társaság kezdeményezésére jött létre az inkontinencia magyarországi epidemiológiájának megismerése, valamint a problémával szembeni tabu oldása, a betegség stigmatizáló voltának csökkentése érdekében.

Az inkontinencia – mely hazánkban több százezer rászorulót és családtagot érint – gyakoriságát és súlyosan kirekesztő voltát tekintve népegészségügyi mértékű probléma. A vizelettartási zavar az érintettekben erős szégyenérzetet kelt, akik félve környezetük megbélyegzésétől, nem mernek beszélni róla még a szakembernek sem. Ennek következtében közülük sokan évekig kezeletlenek, és valójában a TABU az, ami akár súlyos betegségeket is elfedve, a háttérokok késői felismerését eredményezi.

2018 márciusa és decembere között mintegy 24 000 beteg bevonásával, ezúttal a nőgyógyász és urológiai praxisok körében készült felmérés. A 24 ezres válaszadó szám miatt ez a legnagyobb létszámú hazai inkontinencia felmérés, amely bár nem reprezentatív, de a levont következtetések hűen tükrözik a magyarországi inkontinencia helyzetet.

Míg a férfiaknál nagyon gyakori a prosztata gondokra visszavezethető ok, addig a nőknél leginkább a menopauza vált ki ilyen tüneteket és a diabetes szerepe sem elhanyagolható.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...275