sub

Információk, érdekességek

Hová lett a húsvéti locsolkodás varázsa?

2022. április 19.

Kép forrása: PixabayRégen, amikor még kislány voltam megigézve vártuk a húsvéti ünnepeket, a locsolókat. Szép ruhában, ha otthon voltunk, ha a nagyinál vidéken, akkor a népviseleti ruhákba való felöltözés volt szokásban.  

Régen, amikor még kislány voltam megigézve vártuk a húsvéti ünnepeket, a locsolókat. Szép ruhában, ha otthon voltunk, ha a nagyinál vidéken, akkor a népviseleti ruhákba való felöltözés volt szokásban.

Volt, hogy már hajnalban kútból húzott friss vízzel öntöttek ki minket az ágy melegéből. Az ismerősök rokonok, barátok sorra járták a házakat és mindenkit meglocsoltak. A vödör víz, a szódásszifon, és a nem éppen illatos kölni volt a tarsolyukban.

A férfiakat az édesanyám, nagyim és a sógorasszony igazi házipálinkával kínálta és elébük tálalta a frissen sült pogácsát, kenyeret, kolbászt, hurkát és az elmaradhatatlan pirosra festett tojást. A fiuk elmondták a versikét, melyet sokszor maguk költöttek. Válaszul rá izgalommal eltelt köszönömöt és tojást kaptak. Persze nekünk gyerekeknek is jutott a húsvéti asztal kínálatából. Igazi családi, baráti összejövetelvolt, az emberek beszélgettek egymással volt rá idő, hogy egymással foglalkozzunk.

Manapság már csak az emlékek élnek a régi ünnepi vigalmakból. A vödrös locsolás egyre ritkább. Az ünnepi készülődés sokszor kimerül a lakásdíszítéssel. Az emberek nem igazán járnak el locsolkodni az ismerősökhöz. Vagy az új asszony nem engedi őket, a régi „barátnőkhöz”locsolkodni, a fiatalok is teljesen elfelejtik a húsvéttal kapcsolatos szokásokat. Úgy érzik ciki elmenni, locsolkodni, pedig sok virágszál vár rájuk szerte kicsiny hazánkban.

A sok szingli férfi most alkalmat találhatna a sok szingli nőismerős meglocsolására aztán már nem biztos, hogy szinglik maradnának. Sajnos a barátaikkal is egyre kevesebbet találkoznak az emberek, lassan elszigetelődnek egymástól. Ha véletlenül mégis találkoznak a pénzen és a karrieren, kívül nem igen akad témájuk. Ezen csak saját maguk tudnak változtatni más nem nagyon.


Mi kerüljön húsvétkor az ünnepi asztalra?

2022. április 11.

Fotó: 123rf.comHúsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, Krisztus feltámadása. A magyar és az európai keresztény hagyományban a húsvéti időszak alatt kiemelt jelentőséget kapnak az elfogyasztott ételféleségek. Ma már a húsvéti ételeket, alapanyagokat (bárány, tojás, sonka) szimbolikájuk mellett elsősorban az ízük és a hagyományok miatt fogyasztják. A családi összejövetelre, illetve a vendégeknek kínált ételek összeállításához az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet ad hasznos tanácsokat.
  • Készítsünk listát!

Előre tervezzük meg milyen ételeket, italokat szeretnénk készíteni, ennek megfelelően állítsuk össze a bevásárló listát. Ez idő és költségkímélő is egyben.

A felhasználandó alapanyag friss és jó minőségű legyen, ezért csoportosítsuk a megvásárolandó élelmiszereket: a friss zöldségek, gyümölcsök beszerzését hagyjuk az utolsó napokra.

  • Szánjunk időt a vásárlásra!

Olvassuk el a termékek címkéjét! A gyorsan romló élelmiszereknek fogyaszthatósági határidejük, a hosszabb ideig eltartható élelmiszereknek minőség-megőrzési időtartamuk van. Az élelmiszerek minőség-megőrzési időtartama az az időtartam, ameddig az élelmiszer a tulajdonságait helyes tárolási körülmények között megőrzi.

  • Így kínáljuka  sonkát!

Az üzletekben nyers, vagy hőkezelt sonkák közül választhatunk. Ha nyers sonkát vásárolunk, az elkészítésénél vegyük figyelembe, hogy alaposan, lassú tűzön kell főzni, általában annyi órán át, ahány kilós.

Ügyeljünk arra, hogy a sonkafélék és a húskészítmények sótartalma magas. Az ünnepek alatt jellemzően fogyasztott nyers sonkák sótartalma maximum 7% lehet, a hőkezelt sonkáké 4,5%.  A napi ajánlott sóbevitel maximum 5 gramm! A nyers sonkában lévő só mennyisége csökkenthető, ha a főzővizet többször cseréljük. A sonkához kínált zöldségeket, salátákat egyáltalán ne, a köreteket csak mértékkel sózzuk!

A snidling, az újhagyma, a friss zöldpetrezselyem, a torma, a póréhagyma és más egyéb fűszerek (borsikafű, majoránna, hagyma, fokhagyma, kakukkfű) ízletessé teszik az ételt és jelentősen csökkentik a felhasznált só mennyiségét.

  • Színesítsük az ünnepi asztalt zöldségekkel és gyümölcsökkel!

Értékes összetevőik (pl. vitamin- és ásványianyag-tartalmuk) hozzájárulnak ahhoz, hogy az ünnepi menü egészségesebb legyen. Ilyenkor is törekedjünk naponta legalább 40-60 dkg zöldség- és gyümölcsmennyiség elfogyasztására. Újhagyma, különböző salátafélék, retek, zöldköretek, cékla, alma segítségével, négy-ötszöri étkezésre elosztva megvalósítható az ajánlás.

  • Csokiból csak a legjobbat!

A gyermekeknek szánt nyuszi-, bárány- és tojásfigurák kiválasztásánál törekedjünk a jó minőségű csokoládéáruk vásárlására. Válasszunk valódi ét- és tejcsokoládéból készült figurákat. A fehér csokoládéból előállított termékek cukortartalma magasabb. Az ünnepi sütemények mellett a csokifigurákban, csoki tojásokban található cukor hozzájárul a túlzott cukorfogyasztáshoz.


Húsvétkor is nézze meg, milyen játékot vesz!

2022. április 10.

Húsvét előtt vásárolunk ajándékokat, játékot, de általában nem gondolunk bele, hogy akár fejlődési rendellenességet okozó anyagokat és más szempontból veszélyes tárgyakkal is megajándékozhatjuk a gyermekeket, ha csak az árra koncentrálunk. A szakértők szerint körültekintő vásárlással minden baj megelőzhető, és az is fontos, hogy mindig életkor szerint válasszunk játékot!

Fotó: gettyimages.comSzámos megdöbbentő adatot tartalmaz a gyerekjátékok biztonságával foglalkozó „Trouble in Toyland” riport: volt olyan játékpajzs, ami az egészségügyi határértéknél 29-szer több ólmot tartalmazott. Több esetben apró elemeket is voltak a kifejezetten 3 év alattiaknak árult játékokon, egy játék mobiltelefon hangereje pedig – bár ezt nagy valószínűséggel közvetlenül a füléhez tartja a gyerek – még két centiméterről is átlépte a veszélyesnek minősülő 85 decibeles küszöböt.

Magyarországon sem sokkal jobb a helyzet: a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vizsgálata szerint a babák fele, a lövedékes játékoknak pedig 80 százaléka tartalmazott rákkeltő, tiltott lágyítószereket, akár az uniós határértékhez képest több százszoros mennyiségben.

Egy kis odafigyeléssel sok veszélyforrás kiszűrhető

Minden játékszer csomagolásán rajta kell lennie a CE jelzésnek, ami azt mutatja, hogy megfelel a termék az uniós biztonsági előírásoknak, de kereshetjük emellett a TÜV minősítését, ami az összetevők veszélyességét is vizsgálja.

Ha gyermekeink egészségét tartjuk szem előtt, személyes és online vásárláskor egyaránt el kell olvasni a játékhoz tartozó részletes leírást, és betartani a csomagoláson feltüntetett korhatárt. Olyan játékot meg sem érdemes venni, ahol ilyen információ nem szerepel.

Mire érdemes ügyelnünk?

A szakértők a szülők számára azt ajánlják, hogy tartsanak be néhány egyszerű szabályt. Húsvétkor is érdemes megbízható helyen olyan gyártó termékeit vásárolni, amelyek már bizonyítottak – a „kínai piacokat” messzire kerüljük el, ha jót akarunk gyermekeinknek, hiszen sem az áru származása és minősége, sem pedig a kereskedők utólagos számonkérése nem biztosított. Ezzel megelőzhetjük az esetleges panaszok nehézkes ügyintézését, és persze azt is, hogy éppen a leginkább várt ünnep estéjén csalódjon szemünk fénye.

Az online rendelt játékokat megérkezéskor bontsuk ki a csomagolásból és vizsgáljuk meg. A komoly webáruházak ellenőrizhető forrásból származó termékeket árusítanak, ezért éles szélű, könnyen leváló részeket tartalmazó játékokat nem találhatunk a kínálatban.

Az végképp nem fordulhat elő, hogy „vegyszerszagú”, törékeny műanyagból készült darabokat, halláskárosodást okozó, idegesítő hangerővel szóló játékokat kapjunk. Ha mégis ilyet tapasztalunk, tudnunk kell, hogy Magyarországon az online vásárolt játékok esetében még a csomagolás felbontása után is élhetünk az úgynevezett elállási jogunkkal, azaz 8 munkanapig visszavihetjük a játékot, és a kereskedőnek vissza kell adnia a pénzünket.


Ön tartja a fogadalmát?

2022. február 10.

Fotó: unsplash.com2022 első perceiben hányan is fogadtuk meg pezsgővel a kezünkben, hogy megszabadulunk néhány felszaladt kilótól? Sajnos a fogadalom végrehajtása éppoly nehéz, mint amilyen nehéz volt ellenállni a karácsonyi finomságoknak.

Sokan, sokféle módszerre esküdnek: fogyasztószerekre, kemény edzésekre vagy éppen „nem evésre”. A szakemberek azonban mindig felhívják a figyelmet: csakis olyan fogyókúrába szabad belekezdeni, amely nem ártalmas egészségünkre. Néhány módszerrel ugyanis nemcsak a kilóknak, hanem egészségünknek is búcsút mondhatunk.

Aki nem iszik, nem fogy le

Az egyik alapvető tanács a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel. Egy egészséges felnőttnek napi 2-2,5 liter folyadékra van szüksége, amelynek nagy részét közvetlen folyadékbevitellel kell biztosítani, lehetőleg víz, ásványvíz formájában. A magas ásványi anyag tartalmú vizek több szempontból is ajánlottak fogyókúra idején: nemcsak kalóriamenetesek, de több olyan ásványi anyagot is tartalmaznak, amelyekre a szervezetnek a napi működéshez szüksége van. A megfelelő körültekintéssel megválasztott, magas ásványi anyag tartalmú vizek segítségével tehát plusz kalóriák bevitele nélkül is pótolhatjuk a szervezetünk számára nélkülözhetetlen ásványi anyagok – például kálcium, nátrium, magnézium – egy részét.

Mozogni, mozogni, mozogni

Azoknak, akik az étrend módosítása mellett rendszeres edzésbe is kezdenek fokozottan figyelnünk kell a megfelelő mennyiségű folyadék- és ásványianyag-bevitelre. A sport önmagában jótékony hatású, nemcsak a testet mozgatja meg, de a közérzetet is javítja. A testedzés miatt fellépő intenzív folyadék- és ásványianyag-veszteség azonban próbára teszi az emberi szervezetet – különösen fogyókúra idején.

Tudta például hogy a verejtékkel veszített folyadék-mennyiség nagy melegben, több órás álló-képességi sportok esetében akár 2-2,5 liter is lehet? Az izzadás következtében pedig nemcsak víz, de létfontosságú ásványi anyagok és sók – például nátrium, klór, kálium, kalcium és magnézium – is távoznak a szervezetből. Egy jól megválasztott ásványvízzel azonban nemcsak az elvesztett folyadékmennyiséget pótolhatjuk, de feltölthetjük szervezetünket a szükséges ásványi anyagokkal is.


8 remek farsangi tipp a céges bulitokhoz

2022. január 23.

A farsangi hangos mulatság eredete egy ősi hiedelem, mely szerint a tél végén életre kelnek a gonosz szellemek. Ezek elűzéseséért ijesztő jelmezekbe bújva, hangos mulatozásba kezdtek a népek, ezzel ijesztgetve a hideget, a halált és a gonosz szellemeket.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A régi babonák ma már elhalványultak, de a jelmezes, álarcos farsang, a táncos mulatságok szokása máig megmaradt. Hol így, hol úgy, de a farsangot sok helyen és módon ünneplik.

A farsang időszaka Magyarországon vízkereszttől (január 6.) a húsvét vasárnapot megelőző 40 napos böjt kezdetéig tart, azaz "húshagyó keddig", vagy "hamvazószerdáig".

Ha erre az időszakra tervezzünk valamilyen rendezvényt, legyen ez dolgozóknak szervezett csapatépítés, vagy konferencia, vagy partnerek számára szervezett üzleti esemény, akkor javaslom, hogy használjuk ki a farsangot mint alkalom és csempésszük be a rendezvényünkbe, persze nem elfeledve, hogy mi is a rendezvény fő célja.

Tippek farsangi mulatozóknak!
1. Időben foglaljuk le a kiszemelt jelmezt!

Ha egyedi jelmezt szeretnénk viselni, érdemes időben utánajárni és lefoglalni a kiválasztott jelmezt!  Nem szerencsés, ha egy farsangi mulatozáson számos Csipkerózsika, Muskétás, vagy rajzfilm figura találkozik! Számos jelmezkölcsönző, film kelléktár foglalkozik jelmezek bérbeadásával, de egy kis kézügyességgel készíthetünk magunknak aktuális témájú jelmezt is! Rendezhetünk jelmez szépség versenyt is, amelyben a résztvevők egymásra szavazhatnak!

2. Biztosítsunk kellékeket a vendégeknek!

Vannak olyan vendégek, aki idegenkednek beöltözni, „maskarába” bújni. A rendezvényen mégis szeretnének ők maguk is beleolvadni a környezetükbe, így érdemes néhány kelléket biztosítani. Ezek a kellékek nem kerülnek sok pénzbe, de mégis nagymértékben hozzájárulnak a hangulathoz: álarcok, boák, pelerin, kalap, stb. Ezek a kellékek ma már beszerezhetőek dekorációs üzletekben, de a nagy áruházak polcain is megtalálhatók!

3. Játsszunk, űzzük el a rosszkedvet!

Egy rendezvény kiváló alkalom, hogy játszunk a vendégekkel! Mindenki szeret játszani, még akkor is, ha már felnőttként aligha emlékszik gyerekkori játékokra.  A játékok megszervezése nem mindig pénz kérdése, elegendő 1-2 ötlet, pár toll, pár színes papír, vidám tárgy és egy vállalkozó kedvű kolléga, aki levezeti a kitalált játékokat. Próbáljunk meg egyedi, cégünkkel kapcsolatos játékokat kitalálni, így módunk van közvetlenebb hangulatban játszani!

4. A jó helyszín fél siker!

Alaposan gondoljuk meg, hová szervezzük a farsangi mulatozásunkat! Amennyiben bálként hirdetjük meg az eseményt, akkor válasszunk ehhez méltó, elegáns, pompás báli helyszínt! Amennyiben farsangi „buli”-t szervezünk inkább kötetlenebb, családiasabb hangulatú helyre szervezzük! A helyszínhez mérten szervezzünk programot, vendéglátást, dekorációt!

5. Meghívás- de hogyan?

A meghívó a rendezvény előfutárra! Figyeljünk arra, hogy tükrözze a rendezvény hangulatát, átadja azt az üzenetet, amelyet kell. A meghívó nem csak azokat az információkat kell, hogy tartalmazza, amelyek kötelezőek ( helyszín, időpont, alkalom), hanem számos más támpontot is kell, hogy adjon a meghívottaknak (ruházat, parkolás, programterv, stb.). Farsangi meghívás esetén lehetünk bátrabbak, a meghívó lehet önmagában egy felhasználható kellék is (álarc, legyező, stb.), vagy tartalmazhat az eseményre utaló aprósságokat ( confetti, kereplő, stb.).


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...51