sub

Információk, érdekességek

Harmadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Cigány Dal Napját – 2024. augusztus 8.

2024. július 16.

Lakatos Mónika - Fotó: Igawna

2024. augusztus 8-án –a legendás észak-macedón énekes, Esma Redžepova születésnapján – harmadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Cigány Dal Napját. Az eseménysorozatban idén már hat ország 15 helyszíne vesz részt és 50 zenekar fellépésre kerül sor itthon és külföldön Rostás Mihály „Mazsi” (a Lakatos Mónika és a Romengo és a Mazsimo Gipsymo zenekarok alapítója és zenekarvezetője) kezdeményezésére. Az eseménysorozat arca Lakatos Mónika Kossuth- és WOMEX életműdíjas roma énekesnő.

A Nemzetközi Cigány Dal Napja a sokszínűséget ünnepli legendás cigány és nemcigány művészek részvételével évről-évre bővülő helyszín- és programkínálattal. 2024-ben tíz magyarországi városban, valamint öt külföldi helyszínen, közel ötven fellépő zenekarral várják a közönséget a Nemzetközi Cigány- és Világzenei Hálózat szervezésében ingyenes koncertekkel. Flamencotól a balkáni rezesbandákig, cigány hallgatóktól a jazzes ritmusokig elvarázsol bennünket a cigány kultúra életöröme, dimanizmusa és mélysége egyaránt.

A szervezők arra biztatnak mindenkit, hogy merüljenek el a felejthetetlen zenei élményekben jobban megismerve, megtapasztalva a cigány kultúra mellett a saját kulturális sokszínűségünket is.


Ma van a legrövidebb éjszaka, ezt jelenti a nyári napforduló

2024. június 24.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A nyári napforduló több mint egy csillagászati esemény: egy olyan ünnep, amely mélyen gyökerezik az emberiség történelmében és kultúrájában. Legyen szó ősi kőkörökről, tűzugrásról vagy modern fesztiválokról, a napforduló mindig is az élet, a fény és az újjászületés ünnepe marad. A nyári napforduló 2024-ben viszonylag korán, június 20-án 20:51 perckor következik be.  

A nyári napforduló az északi féltekén általában június 20-22. között van, míg a déli féltekén december 20-23. között. Ez az az időpont, amikor a Nap a legmagasabban áll az égbolton, és a nappal a leghosszabb, az éjszaka pedig a legrövidebb.

A napfordulók a Föld forgástengelyének dőlése és Nap körüli keringése miatt következnek be. Nyári napfordulókor a Föld egyik féltekéje maximálisan a Nap felé dől, ami miatt az adott féltekén a nappalok hosszabbak, az éjszakák pedig rövidebbek. Az északi féltekén ez az időpont a Rák-térítő felett van, ahol a Nap közvetlenül a fejünk felett delel.

A nyári napforduló ősidők óta különleges jelentőséggel bír az emberiség számára. Sok ősi kultúra ünnepelte ezt az időszakot a fény és a termékenység ünnepeként.


Medárd napi megfigyelések

2024. június 09.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A néphit szerint, ha ezen a napon esik az eső, akkor 40 napig folyamatosan esős lesz az idő. Ez a jóslat valószínűleg évszázados megfigyeléseken alapul. 

Még manapság is az emberek sokszor hagyatkoznak erre a Medárd napi megfigyelésre, és sokszor be is jön. A lényeg, hogy ha Medárd napon esik az eső, negyven napos, hűvösebb, esős, borús időjárás lesz. Ha azonban szép napos idő van ekkor, akkor negyven napig aszály várható.

Egyes vidékeken a várható szőlő- és szilvatermésre következtetnek a Medárd napi időből. Ha meleg, és napos, jó gyümölcstermés várható, ha esik, bő lesz a gabonatermés, viszont savanyú lesz a bor.

De vajon miért is esik Medárd napján az eső, ha esik?

Ennek a megfigyelésnek tudományos magyarázata van, hiszen a meteorológiai vizsgálatok bebizonyították, hogy általában ebben az időben éri el hazánkat az a légáramlat („nyári monszun”), amelyből legtöbbször csapadék is keletkezik. Így találkozik a népi megfigyelés a meteorológiai megfigyelésekkel.


Boldog születésnapot, Magyar Vöröskereszt! – 143 éve tesz a Magyar Vöröskereszt a humanitárius ügyekért

2024. május 27.

A Magyar Vöröskereszt munkatársai Fotó: Szalai Csaba

 

1881. május 16-án alakult meg a Vörös-kereszt Férfiegylete, majd másnap a Magyar Országos Segélyező Nőegylettel egyesülve megkezdte működését a Magyar Szent Korona Országai Vörös-Kereszt Egylete, a Magyar Vöröskereszt elődje. A szervezet így megalakulásának 143. évfordulóját ünnepelte idén május 16-án.

A Magyar Vöröskereszt koszorúzási ceremóniával köszöntötte a jeles napot a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében, az egylet megszületésének emlékét őrző emléktáblánál, és az ország számos pontján tartottak megemlékezéseket.


PATIKANAP – 2024. JÚNIUS 5.

2024. május 24.

Az év egyetlen napja, amikor a figyelem a gyógyszerészek munkája felé fordul, és az az ő tevékenységük ünnepe.

A gyógyszerészi tevékenység komplex, intellektuális tevékenység. Számos ága, szerteágazó területe van. Nyilván a gyógyszertárban dolgozó gyógyszerészek képezik a hivatás bázisát, és a betegek is az ő tevékenységüket ismerik leginkább.

Ez évi 60 millió találkozást jelent a betegekkel, 60 millió kommunikációs lehetőséget, 60 millió terápiás tanácsadást.

A gyógyszerészek „könnyen hozzáférhetőek” az egészségügyi szakemberek közül, és így jelentős szerepet játszanak az emberek egészségkultúrájában, az egészségmegőrzésben, a betegségek optimálisabb elviselésében. A gyógyszertári tanácsadás –amennyiben a beteg igényli – sok mindenre kiterjedhet, a megfelelő gyógyszerhasználattól kezdve az életvitelen, a prevención át a szűrővizsgálatok szükségességéig. A 60 millió találkozás alkalmával ez egész évben a beteggel való foglalkozást jelenti.

A Patikanap az év egyetlen napja, amikor ráirányul a figyelem a gyógyszerészekre, értékelve egész éves munkájukat,
és ily módon legyen ez az ő napjuk.

Ám ők ekkor sem feledkeznek el a betegekről, sőt kitüntetett figyelemmel, külön-leges programokkal, aktivitásokkal, esetleg kedvezményekkel várják az érdeklődőket. Az országos, központi megnyitó a Pest vármegyei Alsónémediben, a dr. Nagy Vilmos vezette Glória Gyógyszertárban lesz megtartva. De várhatóan a többi vármegyének is lesz saját központi megnyitója.

Minden Patikanapnak van egy kiemelt egészségügyi témája is, mely központi szerepet játszik a következő évi Patikanapig. 2024-ben ez a diabetes.

Ez azért is fontos, mert a túlsúly, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, a magas cukorbevitel mind-mind hozzájárul a betegség kialakulásához. Megfelelő információ és egészségügyi tanácsadás, viszont segíthet e körkép kialakulásának megakadályozásában, vagy legalább a késleltetésében. Hamarosan elindul a Nemzeti Diabetes Program, melynek a stratégiai kialakításában a gyógyszerészi kamara is közreműködik. Ha már valaki cukorbeteg, akkor rendkívül fontos a megfelelő gyógyszerelés, a vércukorszint karbantartása, mert ez az élethosszig tartó betegség számtalan kockázattal jár. Ezért a tanácsadásban nagyon nagy szerepe lehet a gyógyszerésznek, mert ő az, aki időről időre találkozik a beteggel, nyomon tudja követni az orvos által előírt terápiát, és kérdés esetén megfelelő, hiteles információkkal szolgálhat. A patikák tehát ezen a napon kitüntetett figyelemmel várják nemcsak a cukorbetegeket, hogy a szakemberek minden felmerülő kérdésre kimerítő választ tudjanak adni.

A hivatalos országos ünnepi megnyitóra Alsónémediben 2024. június 5-én, szerdán kerül sor. Erre a napra biztosított a szűrőbusz egész napos jelenléte is, amelyen az érdeklődők ingyenes szűrővizsgálatokon, tanácsadásokon vehetnek részt.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...60