sub

Információk, érdekességek

A tüdőgyulladás védőoltással megelőzhető

2022. november 12.

Kórokozók között élünk. Több, mint 200 vírus és számos baktérium okozhat légúti megbetegedéseket az egyszerű náthától a súlyos tüdőgyulladásig.

Fontos tudni, hogy az influenza és az influenza szövődményeként jelentkező, a Pneumococcus baktérium által okozott tüdőgyulladás védőoltással megelőzhető.

A Streptococcus pneumoniae okozta fertőzések napjainkban sem veszítettek a jelentőségükből. Ezek gyakran az influenza szövődményeként is megjelenhetnek.

Pneumococcus elleni védőoltás javasolt:
• 2 éves kor alatt és 50 éves kor felett mindenkinek
• A krónikus betegeknek, akik alapbetegségük miatt fogékonyabbak a súlyos

Pneumococcus-fertőzésre: tüdő- (COPD, asztma), szív-, vese-, máj- és cukor-
betegek
• Dohányosoknak életkortól, betegségtől függetlenül
• Belsőfülműtéten átesetteknek és koponyasérülteknek
• Léphiányosoknak

Akik korábban még nem részesültek Pneumococcus elleni védelemben, azoknak az oltását a 13 szerotípust tartalmazó konjugált oltóanyaggal javasolt kezdeni. A védelmet – legalább 2 hónap eltelte után – ki lehet szélesíteni a 23 szerotípust tartalmazó poliszacharid vakcinával.

• A 65 éves kor felettieknek a 23 szerotípust tartalmazó poliszacharid oltóanyagból 1 emlékeztető oltás javasolt, ha legalább 5 év telt el az előző poliszacharid-oltás óta.
• Aki korábban poliszacharid oltóanyaggal kapott védőoltást, 1 év múlva a 13 szerotípust tartalmazó konjugált oltóanyagot is megkaphatja egy alkalommal.
• Sérült immunitásúak (daganatos betegek, szervátültetettek stb.) és léphiányosok ismételt oltásairól kezelőorvos és/vagy védőoltási szaktanácsadó dönt.
• A Pneumococcus elleni védőoltás bármely más oltóanyaggal (pl. influenza) egy időben vagy bármilyen időközzel adható.


Kúp, szirup, tabletta – Mivel csillapítsuk a gyerek lázát?

2022. november 09.

Fotó: gettyimages.com

A csecsemők és (kis)gyermekek láza a legváratlanabb helyzetekben, gyorsan felszökhet. A szülő számára megnyugtató, ha az otthoni gyógyszeres ládában a gyermek számára alkalmas láz- és fájdalomcsillapító szer is mindig megtalálható. Paracetamol vagy ibuprofén hatóanyagot tartalmazó fájdalom-és lázcsillapítók szinte minden korosztály számára „testreszabottan” – vény nélkül – kaphatók a gyógyszertárakban. Vannak kúpok, szirupok/szuszpenziók és tabletták is. Mindegyik patikaszer ugyanazt a célt szolgálja? Vajon mikor melyiket válasszuk?

A legfontosabb szempont: a kicsi életkora

A gyógyszerformák közötti választásban az egyik legfőbb szempont a kezelendő kis beteg életkora.

 • A láz- és fájdalomcsillapító hatású kúpok – a gyermekorvossal való egyeztetést követően már néhány hónapos kortól alkalmazhatók.
 • Ibuprofént vagy paracetamolt tartalmazó szájon át adandó szirupok/szuszpenziók legkorábban 3 hónapos kortól adagolhatók, ha a csecsemő testtömege – hatóanyagtól függően – meghaladja az 5 vagy 6 kilogrammot.
 • A nyelési nehézségekre, egy esetleges félrenyelés valószínűségére tekintettel a lázcsillapító tabletták az iskolás korosztály gyógyszerei. Jellemzően legkorábban 6 éves kortól javasoltak a szájban gyorsan széteső/diszpergálódó tabletták, míg egyéb láz- és fájdalomcsillapító tablettákat csak 12 éves kor fölött ajánlanak.
 • Szakmai szempontokat tekintve semmi akadálya annak, hogy akár iskoláskorú gyermekek is kúpokat kapjanak. Más kérdés, hogy már egy óvodás korú gyermek is szinte „menekül” a kúp elől.

Ezért jók a kúpok

Tudni kell azonban, hogy számos előnye van a kúpok alkalmazásának:

 • A hatóanyag a végbél nyálkahártyáján át képes felszívódni és a különféle szervekhez, szövetekhez eljutni a szervezetben. A kúpoknak a szájon át bevett gyógyszerekkel szembeni fő előnye azok májkímélő tulajdonsága. A végbélből felszívódott hatóanyagok – a végbél speciális érhálózata miatt – nem közvetlenül a májba jutnak, így a gyógyszermolekuláknak lehetőségük van a hatás helyét elérni, mielőtt a máj méregtelenítő munkájának áldozatául esnének. A kúpok tulajdonképpen a máj gyógyszerrel való „terhelését” csökkentik.
 • A kúpok szervezetbeni hatását jóval kevesebb tényező befolyásolja, mint a szájon át bevett készítményekét. Szájon át bevett gyógyszereknél nem mindegy, hogy milyen és mennyi folyadékkal veszi be a beteg a gyógyszert, éhgyomorra veszi-e be, vagy valamilyen étellel. A kúpok alkalmazásával az említett nem kívánatos gyógyszer-gyógyszer, illetve gyógyszer-étel kölcsönhatások jelentős része elkerülhető, ami biztonságosabb gyógyszeralkalmazást tesz lehetővé.
 • A kúp mint gyógyszerforma a tablettát vagy „kanalast” lenyelni nem tudó, például hányással, émelygéssel küszködő kis betegeknél is jó szolgálatot tesz.

Figyeljünk a testünk jelzéseire! 5 tünet, ami valamilyen hiánybetegséget jelezhet

2022. október 24.

Az emberi szervezet harmonikus működéséhez számos vitamin és ásványi anyag is hozzájárul. Előfordulhat, hogy betegség hiányában is kellemetlen tünetek, megmagyarázhatatlan fáradtság vagy gyengeség lesznek úrrá rajtunk. A problémák hátterében hiánybetegség is meghúzódhat, ezért fontos, hogy odafigyeljünk testünk jelzéseire!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az egészséges test alapjai

Ideális esetben a táplálékokból hozzájutunk a szervezetünk számára szükséges összes vitaminhoz, nyomelemhez és ásványi anyaghoz. A vitaminok közül a C-vitamin az egyik legfontosabb az egészségünk megőrzéséhez: hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, segíti a vas felszívódását és hozzájárul a kollagén szintéziséhez. Emellett pozitívan hat a szív- és érrendszer működésére is.

A B-vitaminok közül kiemelkedik a B12, ami a vérképzésben játszik fontos szerepet, hiányában vérszegénység alakul ki. Elengedhetetlen az idegrendszer és az izmok normál működéséhez is. A vas az egyik legfontosabb alkotóeleme a vörösvértesteknek, hiányában szintén vérszegénység léphet fel.

Az egészséges csontozat fenntartásához megfelelő mennyiségű kalciumra van szükség. A D-vitamin a kalcium felszívódását segíti, míg a K-vitamin a hasznosulásához szükséges. Ez utóbbi fontos szerepet játszik a véralvadásban is. A D-vitamin megfelelő működéséhez pedig magnézium jelenlétére van szükség. Tehát egy-egy vitamin több élettani folyamatban is részt vesz, illetve egyes szervek működéséhez többféle vitaminra és ásványi anyag is szükséges.

Az A-vitaminnak fontos szerepe van a normál látás fenntartásában, de több anyagcsere folyamatban is részt vesz. Az E-vitamin az egyik legerősebb antioxidáns hatású vitamin. Ellenállóvá teszi a szervezetet az oxidatív stresszel szemben, ennek köszönhető szívvédő hatással is bír. A kalcium, a vas és a magnézium mellett fontos kiemelni a cinket, ami az immunrendszert és az anyagcsere-folyamatokat is támogatja.

5 tünet, ami hiánybetegségre utal

Nem minden esetben kell komoly betegségre gyanakodnunk, ha valamilyen kellemetlen tünetet vagy elváltozást tapasztalunk magunkon. Gyakran valamilyen ásványianyag- vagy vitaminhiány következményeivel állunk szemben.

Gyakori megfázás és influenza

Az immunrendszer gyengesége miatt előfordul, hogy gyakrabban esünk ágynak influenzaszerű tünetekkel, vagy megfázás miatt. A C-vitamin az egyik leghatásosabb immunerősítő vitamin. Azonban a téli időszakban a D-vitamint és a K-vitamint is érdemes nagyobb dózisban szedni, amelyek szintén javítják a szervezet védekezőképességét.


10 tipp az inkontinencia megoldására

2022. október 21.

Fotó: 123rf.com

Az inkontinencia olyan akaratlan vizelet- és/vagy székletvesztés, amely rossz helyen és rossz időben következik be. A mennyiség az egészen csekélytől a jelentősig változhat.

1. Fogyasszunk elegendő folyadékot! A folyadékfogyasztás csökkentése nem megoldás a vizelettartási panaszokra, sőt ettől a vizelet töményebb lesz, és ez további megbetegedéseket idézhet elő.

2. Az idült székrekedéssel együtt járó, erőltetett hasi préselés, erőlködés a medencefenék izmait is megterheli, és évek múltával a vizelettartási képességet is veszélyezteti.

3. A dohányzás kedvezőtlen mellékhatása többek között a rendszeres krákogás, köhögés, amely rontja a medencefenék izmainak állapotát, és enyhe vizeletvesztéssel járhat.

4. Egyen rendszeresen főtt ételt, és ne hűtse le nagyon elfogyasztandó italait. Megfigyelések alapján ez ugyanis keményíti a székletet.

5. A tartósan viselt súlyfelesleg és a hirtelen elhízás is komoly veszélyeztető tényező, gyakori velejárója a vizelettartási panasz.

6. A túl feszes öltözet (szoros nadrág, alsónemű), nem csupán a külső nemi szervek, hanem a vizelet-visszatartási képességünkért felelős gátizmok vérkeringését is korlátozhatja.

7. A nehéz fizikai munka, a divatos erőgépek, az ugrálós aerobik, a túlzott sportolás a medencefenék izomzatát károsan megterhelheti.

8. A medencefenék-izmok erősítéséhez mindenkinek ajánlott a rendszeres gátizomtorna.

9. Testtartásunkra figyeléssel elősegíthetjük vizelettartási képességünk tartós megőrzését, ráadásul gerincünk, nyakunk, vállaink és derekunk fájdalmait is elkerülhetjük.

10. Az ún. stresszinkontinencia gáti tornával megfelelően kezelhető.


Nátha, influenza – Megelőzhető vagy kezelhető étrend-kiegészítőkkel?

2022. október 11.

Fotó: SuterstockAz év őszi, téli és tavaszi időszakának is egyik leggyakoribb, legtöbb embert érintő felső légúti megbetegedése a közönséges megfázás (avagy nátha) és az influenza. Habár a két betegség a köztudatban igen szorosan összefonódott, mégis merőben más problémáról van szó.

Jóllehet az egyszerű nátha és a szövődményektől mentes influenza gyógyítására nem alkalmaznak gyógyszereket, a betegséggel kapcsolatos tünetek enyhítésére számos készítmény elérhető. Bár az étrend-kiegészítők gyógyhatás elérésének céljával nem alkalmazhatók, mégis számos olyan termék található ebben a készítménycsoportban, amelyek előnyösek a megfázásban. Mivel a nátha és influenza lefolyása, szövődményei és veszélyei alapvetően eltérnek, mindenképp érdemes tisztázni a két betegség közti különbséget, hogy a beteg a megfelelő szert és odafigyelést kapja a gyógyszertárban.

Nátha vagy influenza? – Fontos a betegségek elkülönítése

 • A vírusok okozta (adeno- és rhinovírusok) nátha kezdeti tünetei közé tartozik az enyhe- vagy középsúlyos torokfájás, esetleges fejfájás, rossz közérzet, levertség, majd a későbbiekben köhögés, tüsszögés. A betegséget gyakran híg orrfolyás kíséri. A betegség lefolyása alatt láz sok esetben nem, legfeljebb hőemelkedés figyelhető meg. A tünetek normál esetben 5–7 napon belül enyhülnek és megszűnnek. A betegséget ritkán bakteriális felülfertőződés követheti, ami átterjedhet az alsó légutakra, amely esetben érdemes orvosi segítséget kérni (antibiotikumkezelésre csak ilyen esetben van szükség, ugyanis az egyszerű náthát okozó vírusokkal szemben az antibiotikumok hatástalanok).
   
 • Az influenza, habár a náthához hasonlóan virális eredetű (a betegség kórokozói az influenzavírus változatai), tünetei és lefolyása merőben más. A betegség felső légúti panaszoktól csaknem mentes, hirtelen magas lázzal, fej-, izom- és ízületi fájdalmakkal kezdődik, amelyet rossz közérzet, levertség követ. A betegség tünetei 3–5 napon belül enyhülnek és megszűnnek. Bakteriális felülfertőződés az influenza esetén is előfordulhat. Fontos tudni mindemellett, hogy a betegség tüneteivel rendelkező egyént mindenképp orvoshoz kell irányítani.

A céltudatos megelőzés

Mivel ezen virális eredetű betegségek ellen nem rendelkezünk megfelelő antivirális hatású természetes eredetű szerekkel, nátha és influenza esetén az érend-kiegészítők alkalmazása nem irányulhat a betegség gyógyítására.

A nátha és influenza megelőzése viszont elsődleges jelentőségű, s ennek érdekében nincs is feltétlenül szükség készítményeket szedni. Gondot kell fordítani a megfelelő higiénia betartására, például az étkezések előtti, közös használati tárgyak megfogása utáni meleg vizes, szappanos kézmosásra.

A téli időszakban immunrendszerünk támogatása is fontos. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő zöldség- és gyümölcsfogyasztás, esetleg multivitamin készítménnyel kiegészítve, a kellő vitaminszükséglet fedezésére.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...139