sub

Információk, érdekességek

Fűszerrel a tüdőgyulladás és a candida ellen (recepttel)

2024. június 10.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A szegfűszeg kesernyés, kissé égető, erősen aromás ízét a sok illóolaj adja: ezt a likőriparban és kozmetikai szerek gyártásához is felhasználják. Kitűnően alkalmazható az eltömődött tüdők kitisztításában. Eltávolítja a nyálkás váladékot a szervezetből, amely olyan betegségeknél jelentkezik, mint a köhögés, asztma, hörghurut és mellhártyagyulladás. Specifikus gyógynövénynek számít a gégegyulladás és a torokgyulladás esetében. Tulajdonsága, hogy segít a láz leküzdésében.   

A szegfűszeg (Syzygium aromaticum) már 18. századig csak őshazájában, a Maluku-szigeteken termett, és halálbüntetés járt annak, aki ki akarta csempészni. Manapság főleg a trópusi Afrikában, Zanzibáron és Madagaszkáron termesztik.

Megjelenése, termesztése
Ennek a 15–20 méter magasra is megnövő, meleg és vízigényes mirtuszfélének a levelei lándzsásak, örökzöldek. Halványlilás-rózsaszínű virágai a hajtások csúcsain nyílnak. A fűszert a pirosló virágbimbókból készítik: a zsenge bimbókat pálmalevélbe csomagolva szárítják, amíg a közismert barnára nem sötétednek. A fiatal bimbók a legillatosabbak. Alakjuk szögre emlékeztet, innen a szegfűszeg név. Trópusi, meleg- és vízigényes növény. Magvetéssel szaporítható. A magoncok csak 9—12 éves korukban kezdenek virágozni.


A védőoltási szaktanácsadás

2024. május 22.

A nőgyógyászati vizsgálatokon való részvétel, a terhesvitaminok szedése vagy a védőnői tanácsadás mára már természetes része a tudatos, felkészült babavárásnak. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy a védőoltásoknak is óriási szerepe van abban, hogy a kismama, a fejlődő magzat és újszülött elkerülhesse a veszélyes fertőzéseket. Pedig a várandós nők immunizációja nemcsak az anya betegségekkel szembeni védelmét biztosítja, de egyúttal az újszülött számára is védelmet nyújt élete első hónapjaiban. A várandósság alatti védőoltási szaktanácsadásról kérdeztük Prof. Dr. Mészner Zsófiát, csecsemő- és gyermekgyógyász, infektológus, védőoltási szaktanácsadót, az Infektológiai Központ orvosát.

A védőoltással szerzett védettség a magzatnak és az anyának is előnyt jelent

-Az anya várandósság alatti immunizációja fontos prevenciós lépés mind az anya, mind a magzat számára. Az anyai ellenanyagok a méhlepényen át a fejlődő magzat vérkeringésébe kerülnek, aki így védettséget szerez az akár súlyos fejlődési rendellenességeket és méhen belüli megbetegedéseket okozó fertőzések ellen, de a védőoltás újszülöttkorban a még fejletlen immunrendszerű csecsemőt is megóvja a potenciálisan súlyos betegségektől – hangsúlyozza Prof. Dr. Mészner Zsófia.

Védőoltás szaktanácsadás várandósoknak

-Már a várandósságot megelőzően érdemes tisztázni, hogy a kismama átesett-e rubeolán, bárányhimlőn, vagy fertőző májgyulladáson, illetve, ha nem, akkor gyermekkor védőoltásai megfelelő védettséget nyújtanak-e számára, és szükséges-e az oltás megismétlése. A védőoltási szaktanácsadás keretein belül a védőoltási tanácsadó felméri a kismama védőoltással megelőzhető – a magzat fejlődésére kockázatos – fertőzésekre való fogékonyságát, és védőoltási tervet készít ezek elkerülésére – ismerteti a professzor asszony. Emellett olyan életmódbeli takácsokkal is ellátja a várandós nőt, amelyekkel nagy eséllyel kivédhet bizonyos fertőzéseket (pl. toxoplasma, listeria, HIV). A tanácsadáson egyúttal a születendő csecsemő egészségi kockázatának felmérésére is lehetőség nyílik. Amennyiben a kismama külföldre utazik, a védőoltási tanácsadó abban is segítségére lesz, hogy miként csökkentheti a fertőző megbetegedések kialakulásának kockázatát (a tanácsadásra ez esetben érdemes 4-5 héttel a tervezett utazás előtt sort keríteni).


5 tipp a testedzés ösztönzésére

2024. május 20.

A fotó illusztráció: pixabay.comJelenlegi életünk szinte minden területe tele van bizonytalansággal. Közéjük tartozik, hogy a rendszeres testmozgással kapcsolatban is határozatlanok vagyunk – sokszor nem érzünk kedvet vagy erőt hozzá, máskor különféle ürügyeket keresünk annak elhalasztására. A leggyakrabban ösztönző erő hiányában esik nehezünkre a döntés, noha minden lehetséges fórumon halljuk, amellett be is látjuk a fizikai aktivitás kiemelt jelentőségét ezekben a fokozott bentléttel terhelt napokban.  Íme néhány ötlet a rendszeres testedzés ösztönzésére szokatlan, mai világunkban.

A COVID-19 járvány miatt bevezetett, egyre szigorúbb korlátozások, óvintézkedések, ráadásul a hosszú, sötét tél kilátásai is a testmozgás rendszeressé tételéhez szükséges, pozitív döntésekkel szemben hatnak…. De tennünk kell annak  elősegítése érdekében, hogy mégis legyen kedvünk, ösztönző erőnk hozzá, és szakítsunk időt rá.

Noha a járvány miatt sokszor kevesebb kötelezettséggel járó, „kényelmes napok” általában jót tesznek a léleknek, a rendszeres testedzés még inkább elősegíti testi-lelki jóllétünket. Hiszen a testmozgás során endorfin (boldogság) hormon termelődik a szervezetben, ami miatt többek közt pozitívabban látjuk a világot, és energikusabbnak érezzük magunkat

1. Tervezzük meg előre a heti testmozgásra szánt időbeosztásunkat

Ha megtervezzük, mikor szakítunk időt a testmozgásra, és a szervezést is elvégezzük, az már felkészülést jelent, elhatározásunk következménye. Ilyenkor nagyobb valószínűséggel fogunk ragaszkodni ahhoz a törekvésünkhöz, hogy az adott héten (majd folytatólagosan) betartjuk a napi testmozgásra szánt időt. A vasárnap pl. kiváló alkalom a heti fizikai aktivitás megtervezésére. Akár csak egy óra, vagy két elfoglaltság közti szabadidő látszik alkalmasnak rá, ütemezzük be, mint egy szakmai vagy baráti találkozót….


Mérje rendszeresen vérnyomását!

2024. május 14.

A magas vérnyomás sokszor nem okoz semmiféle tünetet. Éppen ezért érdemes otthon olykor-olykor elővennie a vérnyomásmérőjét, mert – főleg, ha stresszes, keveset mozog és dohányzik – meglehet, hogy meglepetésként fogja érni az eredmény.

Fotó: 123rf.comEgy minnesotai kutatásból újra bizonyosságot nyert az otthoni vérnyomásmérés fontossága. A tanulmány során 450 hipertóniás beteget vizsgáltak, majd az önkéntesek fele kapott otthonra egy-egy vérnyomásmérőt. A mért értékeket és az életritmusukat el kellett küldeniük a szakembereknek, akik így hétről hétre ellenőrizni tudták az állapotukat, továbbá tanácsokkal szolgálni a betegek gyógyszerezésével és az életmódjukkal kapcsolatban. A csoport másik fele csak a kötelező kontrollon vett részt, így a megszokott ellátásban részesült.

A tanulmányból kiderült, hogy azok, akik rendszeresen mérték a vérnyomásukat és konzultáltak az orvosaikkal, 72%-ban tudták kontroll alatt tartani a hipertóniájukat, míg a másik csoportnak ez csupán az 57%-áról volt elmondható.

Így mérje otthon a vérnyomását

Bármely napszakban meg lehet mérni a vérnyomást – éjszaka, az alvást megszakítva természetesen nem –, csak mindig jegyezze fel ennek időpontját.

Ha azt találta, hogy az érték 140/90 Hgmm-nél magasabb, egy perc szünet után mérje meg még egyszer, majd még egy perc múlva harmadszor is a tenziót, és jegyezze fel, a pulzusszámmal együtt!

Ha három különböző (más napokon) alkalommal a fenti módon magas értéket mért, az a hipertónia diagnózisát jelenti.

A magas vérnyomás nem fáj és sokáig rejtőzködve maradhat, de káros hatásait addig is kifejti. Ezért fontos a rendszeres ellenőrzés.

Általános tanácsok vérnyomásméréshez

  • A vérnyomást otthon, kényelmes ülőhelyzetben, 5-10 perc pihenés után mérje, a fent leírt módon (1-1 percenként legalább 3 mérés összesen).
  • A kar legyen alátámasztva, a felkar legyen szabadon, ne szorítsa el a feltűrt pulóver vagy az ingujj. Ne mozgassa közben a karját, és ne nézze a vérnyomásmérő kijelzőjét, azon izgulva, mennyi lesz.
  • Lehetőleg felkaros automata, félautomata készüléket válasszon, mivel a csuklómérők pontatlanabbak.

Törje meg az ördögi kört! Szívelégtelenség és gyulladás a szervezetben

2024. április 24.

A szívelégtelenség és a gyulladásos folyamatok szoros kapcsolatban állnak egymással. Kétirányú kölcsönhatásban, hiszen a gyulladás előbb is kialakulhat, mint a szívelégtelenség, de a szívelégtelenség is fokozhatja a gyulladásos folyamatokat. Ezek később tovább rontják a szívelégtelen beteg állapotát, ami tovább gyorsítja a szívelégtelenség stádiumainak előrehaladását. Így könnyen egy ördögi kör alakulhat ki, melyben a betegek kilátásai egyre rosszabbak lesznek. Éppen ezért a legnagyobb feladat ennek az ördögi körnek a megszakítása.

Nem véletlen, hogy a szívelégtelenség legfőbb kockázati tényezői között nemcsak a genetikai hajlam és a kardiológiai betegségek szerepelnek, de az olyan gyulladásos állapotot eredményező faktorok is, mint az egészségtelen életmód, a túlsúly, a dohányzás, és a túlzott alkoholfogyasztás. Ha az ezáltal okozott gyulladásos állapot hosszú ideig fennáll, könnyen kialakulhat a szívelégtelenség, vagy más kóros állapotok, mint például a diabétesz, az allergia, vagy a pikelysömör.

De mi is az a gyulladás? 

A gyulladás a szervezet gyógyító folyamatai közé tartozik, amellyel a testünk a fertőzések és sérülések ellen próbálja megvédeni magát. Kétféle gyulladást különböztet meg az orvosi gyakorlat: 

  • Az akut, azaz hirtelen fellépő gyulladást, mely általában a szervezet első válasza egy sérülésre vagy betegségre. Például az is a szervezet gyulladása miatt alakul ki, amikor egy-egy felszíni vágás környékén bepirosodik a bőrünk. A gyulladás ilyenkor erősebb véráramlást vált ki. Normális esetben ez csak pár napig tart, amíg a különböző immunsejtek beindítják szervezetünk gyógyító folyamatait, de egyes esetekben ez tartóssá is válhat. 
  • A krónikus, azaz hosszantartó gyulladás hónapokig vagy akár évekig is tarthat, ami ilyenkor már egészségünkre is kockázatot jelent. Gyakran szív- és keringési megbetegedéseket okoz, mert a hosszantartó gyulladás alatt lerakódások keletkezhetnek az érfalakon, és ez vérrögök kialakulásához vezethet. A krónikus gyulladás növeli a szívelégtelenség kialakulásának esélyét is, ezért erre érdemes kiemelten odafigyelni. Mivel általában nem jár tünetekkel, sokszor csak vérvizsgálattal lehet megállapítani a fennállását.

Tehetünk valamit a tartós gyulladás kialakulása ellen?

Szerencsére a gyulladásos folyamatokat is valamennyire az irányításunk alatt tudjuk tartani. Azzal tehetjük a legtöbbet, ha olyan életmódot élünk, mellyel koleszterinszintünket, vérnyomásunkat és vércukorszintünket is egészséges tartományban tartjuk, ezzel akár a szívelégtelenség súlyosbodását is késleltethetjük, lelassíthatjuk.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...155