sub

Információk, érdekességek

Fokhagymás-fűszeres csirkegrill répasalátával

2024. július 27.

Szabad téren és odahaza is könnyn elkészül, előző este kell elkezdeni a pácolást, a többi már csak percek kérdése! Fogyókúrázóknak ideális fogás!  

A páchoz:
1 dl citromlé,
1-2 gerezd fokhagyma megtörve
1 ek. mustár
1 ek olíva olaj
só és fehér bors
Zöldfűszerek (borsikafű, kakukkfű, oregánó)
Egy csipet római kömény

Fejenként egy fél csirkemellet számoljunk.

A salátához:
1 fej saláta (ízlés szerint fodros, vagy hagyományos)
fejenként egy nagy répa
újhagyma ízlés szerint
1 csokor petrezselyem
1 ek. olívaolaj


Nyáron is fontos a kiegyensúlyozott étkezés

2024. július 24.

A nyári szünidővel kiváló alkalom nyílik arra, hogy a szülők megreformálják gyermekeik és a család táplálkozását, életmódját. Bár ekkor rengeteg zöldség, gyümölcs van a piacon és a szabad levegőn végzett sportnak sincs akadálya, mégis a tapasztalatok azt mutatják, hogy a szünidő alatt a gyerekek csak tovább híznak.

Fotó: 123rf.comA táplálkozásból eredő problémák egyre gyakoribbak a gyermekek körében is. Európában mintegy 22 millió gyermek elhízott és ez a szám évről évre 400 000 fővel növekszik. Ráadásul a magyar gyerekek 40%-a is kövérebb a kelleténél. Bár azt gondolhatnánk, hogy a nyár a szezonális gyümölcsök és zöldségek miatt megfelelő időszak lehet a helyes táplálkozásra, a kutatások mégis azt mutatják, hogy a szünidőben a gyerekek többletsúlyt szednek fel. Az elhízás és az egyéb táplálkozási problémák hátterében a túlzott só- és cukorfogyasztás, a helytelen zsírfogyasztás, valamint a mozgásszegény életmód áll. Nagyon fontos a kiegyensúlyozott étkezésre felhívni a figyelmet, hiszen ezzel egészségesebb generációk nőhetnének fel.

Fókuszban az esszenciális zsírsavak

Nagyon sokszor tévesen a szülők úgy gondolják, hogy egy kisgyermek elhízásának oka főként a túlzott zsírfogyasztás. Holott az emberi szervezetnek, és különösen a növekvő kicsiknek szüksége van zsírokra! A telítetlen zsírok közül a többszörösen telítetlen zsírok fogyasztása különösen fontos, mivel ezeket a szervezet nem tudja előállítani. Például az esszenciális zsírsavak (ómega-3 és ómega-6) jelentős szerepet játszanak a látás és az idegrendszer fejlődésében, a sejtfalak rugalmasságának fenntartásában, elengedhetetlenek a gyerekek megfelelő növekedéséhez.

Nem mindegy, hogy a fiatalok táplálkozásában milyen zsírok szerepelnek. 

A telített zsírsavakat csökkenteni kell az étrendjükben, hiszen azokat bizonyos mennyiségben egyébként is elfogyasztják húsokkal, tejtermékekkel, és növelni kell a telítetlen zsírsavak szerepét a táplálkozásukban. A transzzsírsavak fogyasztását pedig a teljes energiabevitel 1%-a alá kell szorítani! Zsírokból az energiabevitel 10–15%-a kell, hogy származzon, ennek figyelembevételével érdemes a finomított cukrokat és a só mennyiségét leszorítani az étrendben.

A helyes zsírbevitel gyerekeknél

A javasolt telítetlen zsírsavak, valamint a létfontosságú esszenciális zsírsavak elsősorban az olajos magvakban, halolajban, növényi eredetű olajokban, és az ezekből készült termékekben, például a jó minőségű margarinokban találhatók meg, így a gyerekek zsírbevitelének jórészt ezekből kell származnia. A telített zsírsavak és a transzzsírsavak mennyiségét érdemes csökkenteni, ezek elsősorban az állati eredetű élelmiszerekben találhatóak, sertészsír, hús, zsíros tejtermékek, vaj.


Barackos túrókrém

2024. július 22.

Egészséges nyári édesség, hiszen csak tejtermékből és gyümölcsből áll, a melegben igazán hűsítő finomság!  

Barackos túrókrém

Hozzávalók:
50 dkg túró,
2 dl tejszín,
1 zacskó zselatinfix,
50 dkg sárgabélű őszibarack,
méz, bio citrom, citromfű

A barackot meghámozom és kockákra vágom - kivéve néhány szemet a díszítéshez szeletekben hagyok. A túrót áttöröm, ízesítem mézzel és belereszelem 1 bio citrom héját. A tejszínt felverem, pár csepp citromlével ízesítem hozzáöntöm a zselatinfixet és ha kész a túróhoz adom. Óvatosan beleforgatom a barackot és szétosztom 4 kehelybe vagy kis desszertes tálkába. A tetejét barackkal és citromfűvel díszítem.

Tipp: 

Ha édes kekszmorzsával, vagy babapiskótával rétegezzük, kiadósabbá tehetjük ezt a különleges pohárkrémet! 
Kipróbálhajtuk sárgabarackkal is!


Éhezés a jó alakért? - a legnépszerűbb magyar fogyókúra

2024. július 20.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Nem eszem három napig és máris vissza tudom préselni magam a 36-os farmernacimba- meséli mellettem a buszon egy tizenéves lányka. Ebben a melegben az ember úgy is csak a vizet kívánja- folytatja, s kezében light colás üveget szorongat.  

A fogyókúrák célja a súlycsökkentés, vagy test zsírcsökkentés. Akár el akarunk veszíteni néhány kilót, ruhaméretet cserélni, izomtömeget növeszteni, általában ez része a tervnek.

A centik a kilók meg a zsír. Ez a szentháromság, amiről minden fogyókúra szól.

Az éhezés NEM VEZET TARTÓS a súlycsökkentéshez!
A tipikus magyar diéta, úgy is fogalmazhatnánk, hogy trendi stressz-diéta: 
1. a gyors -sokszor kihagyott- reggeli,
2. ebéd futva, saláta egy gyorsétteemben, valami müzlis könnyű vacak a sarki boltból
4. délután egy kis könnyű nasi a büfében, capuccino / kávé jó sok cukorral
3. egy elefántnak megfelelelő mennyiségű vacsora, mert addigra már kihullik a szemed az éhségtől.

Sajnos ez a legrosszabb táplálkozás amit az ember elkövethet, hiszen ezzel lassítja az anyagcseréjét.

Amikor a szervezetünk nem kap elegendő táplálékot átkapcsol éhezés üzemmódba, és abban a pillanatban mikor tápanyaghoz jut elraktározza azt, ebből lesznek a zsírpárnák.

Öt vagy hat kissebb étkezés, 2.5-3 óránként könnyebb a szervezetnek. Könnyebb így emészteni, és gyorsítja az anyagcserét, ha hosszabb időszakot veszünk figyelembe. Talán furcsán hangzik, de ahhoz hogy zsírt égessünk, ennünk kell. Ahelyett hogy csökkentjük a bevitt tápanyag mennyiségét, az adagok méretét kellene kontrollálnunk.


Amikor a kilók nem akarnak lemenni

2024. július 17.

Európában máris rengeteg embernek okoznak gondot a kilók, és számuk egyre csak gyarapszik. Közülük sokan próbálják ki egymás után a különböző divatfogyókúrákat. Éheznek, lemondanak mindenféle hasznos tápanyagról, fitneszedzésekre járnak. Ha az elején meg is szabadulnak pár kilótól, sok esetben mégis rövid időn belül megakadnak.
 
Segítség a fogyókúrás nehézségeknélEz általában akkor fordul elő, amikor a szervezet hozzászokik az kritikusan alacsony kalóriabevitelhez. Ilyenkor a szervezet megelőző céllal csökkenti az anyagcsere alapszintjét, hogy könnyebben átvészelhesse az éhezés várható időszakait. Az alacsonyabb kalóriaigény miatt egyre nehezebbé válik a fogyás, egyre nehezebben szabadul a test az elraktározott kilóktól, és végül az akarat is kezd megtörni. Aki ekkor visszatér a régi étkezési szokásaihoz, gyorsan megtapasztalhatja az úgynevezett jojó effektust: a csökkent alapanyagcsere miatt a régebbi megszokott mennyiségű étel is a testsúly meredek emelkedését okozza. Így válik a fogyókúra hízókúrává.
 
Amikor farkasétvágy jelentkezikVannak, akiket a tökéletes testsúly elérésében a féktelen farkaséhség rohamai akadályozzák. A rohamok egyre erőteljesebben jelentkeznek akkor, ha a fogyókúrás menüből hiányoznak különböző tápelemek. Ha bizonyos élelmiszereket teljesen tiltás alá esnek, akkor az irántuk érzett farkasétvágy még nagyobb erővel csap le.  Fontos szakemberrel konzultálni ilyen esetekben, hiszen a nem megfelelően összeállított fogyókúrás étrend akár hiánytünetek megjelenéséhez is vezethet.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...280