Információk, érdekességek
Fekete retek: a természetes méregtelenítő
2024. december 03.
Jótéteményei
Ne riadjunk vissza a kevéssé vonzó gumós külsőtől, és rendszeresen vásároljunk belőle a boltokban, mert a fekete retek számos jótékony hatással rendelkezik egészségünkre nézve.
- Friss gyökerének lédús húsát pl. már az ókori egyiptomiak is ismerték, és többféle betegségre használták gyógyírként.
- A fekete retek hasonlóan kedvelt volt a népi gyógyászatban is, évszázadok óta, főként mint az emésztés és az epebajok jótevője.
- Kedvező hatásai közül napjainkban is kiemelik a szakemberek, hogy ez a retekféle segíti az emésztést, de szükség esetén gyorsítja a májsejtek regenerációját, fokozza az epekiválasztást, hathatós az epekő ellen. Kénes összetevőinek (glükozinolátok) köszönhetően a túlzott alkoholfogyasztás vagy a zsíros ételek halmozása után, pld. ünnepi alkalmakkor, segít méregteleníteni és tisztítani a májat, továbbá serkenti az epekiválasztást, majd az epe kiürülését a bélrendszerbe.
- Bővelkedik káliumban, és ennek tudható be, hogy vízhajtó tulajdonságokkal is rendelkezik. Az ebből adódó, fokozott vizelet-kiválasztás révén pedig gyorsítja a méreganyagok távozását a szervezetből.
Az elhízás hamarabb veseelégtelenséghez vezethet, mint gondolnánk
2024. december 02.
A krónikus vesebetegség és az elhízás világszerte jelentős közegészségügyi problémának számítanak, amelyek egyenként is egyre több embert érintenek, és szoros kapcsolatban állnak egymással. Az elhízás nemcsak a vesebetegség kialakulásának egyik fő oka, hanem a betegség lefolyását is súlyosbítja, és bonyolultabbá teszi annak kezelését. Alábbi összeállításunkban a vesebetegség és az elhízás összefüggéseit, valamint megelőzési és kezelési lehetőségeit vizsgáljuk.
A krónikus vesebetegség (CKD) egy hosszú távú állapot, amikor a vesék fokozatosan elveszítik azon képességüket, hogy kiszűrjék a felesleges folyadékokat és salakanyagokat a vérből. Ez a káros anyagok felhalmozódásához vezet a szervezetben, ami számos egészségügyi problémát okozhat. A vesebetegség előrehaladása öt stádiumra bontható, az enyhe (1. stádium) vesebetegségtől egészen az akut veseelégtelenségig (5. stádium), amely esetben gyakran dialízis vagy vesetranszplantáció szükséges az élet fenntartásához. Világszerte 10-ből 1 ember érintett valamilyen fokú veseelégtelenségben, akiknek 77,5%-a túlsúlyos vagy elhízott.
Mi számít elhízásnak?
Az elhízás azt jelenti, hogy a szervezetben túlzott mennyiségű zsír halmozódik fel, amely károsíthatja az egészséget. Mértékét általában a testtömeg-index (BMI) alapján mérik, ahol a 25 feletti BMI érték túlsúlyosnak, a 30 feletti elhízottnak, 40 feletti pedig súlyosan elhízottnak számít A súlyfelesleg számos betegség kockázatát növeli, beleértve a szívbetegségeket, a 2-es típusú cukorbetegséget és a vesebetegséget. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az elhízás világméretű járvány, ami több mint egy milliárd embert érint; Magyarországon is a lakosság több mint 58 százaléka él súlyfelesleggel.
Az elhízás az egyik legjelentősebb kockázati tényező a krónikus vesebetegség kialakulásában.
Kutatások kimutatták, hogy az elhízott egyének nagyobb valószínűséggel szenvednek krónikus vesebetegségben, mint a normál testsúlyúak, továbbá az elhízás számos szövődménye hozzájárul ehhez a fokozott kockázathoz. Például az elhízás gyakran magas vérnyomáshoz vezet, amely extra terhelést ró a vesékre, ezáltal károsítva azokat. A 2-es típusú cukorbetegségnek is egyik leggyakoribb oka a túlsúly, amely a CKD egyik fő okozója. A magas vércukorszint hosszú távon roncsolja a vesék szűrőrendszerét, így a vesék működésének hatékonysága jelentősen csökken.
További fontos szövődmény, hogy a súlyfelesleg következtében kialakuló túlzott testzsír miatt a vesék keményebben dolgoznak. Ez az extra munka, idővel szintén károsíthatja a veséket, gyorsítva a CKD romlását. Az elhízás emellett krónikus, alacsony szintű gyulladást vált ki a szervezetben, ami fokozza az oxidatív stresszt, károsítja a vesesejteket és gyorsítja a vesebetegség előrehaladását.
A rossz étkezéstől is fájhat az ízületünk?
2024. december 02.
Fiatalok és idősek körében egyaránt gyakran jelentkező panasz a nyak, derék, váll és térd fájdalma
Védjük az ízületeket!
A következőkben megtudhatjuk, mit tegyünk, hogy az említett fájdalmakat megelőzzük. Dr. Babai László prevenciós szakértő segítségével annak is utána jártunk, vajon táplálkozásunk hogyan befolyásolja a tünetek kialakulását.
Az első figyelmeztető jel: a fájdalom
A két ízlap csúszik egymáson, mire a két csontdarab irányát megváltoztatja: hajlításba, nyújtásba, közelítő vagy távolító állásba jön. Valljuk be, kevesen gondolunk arra nap, mint nap, vajon hányszor ismétlik meg ízületeink a fent leírt folyamatot minden mozdulat közben, amit akár az utcán járva, a számítógép előtt ülve, vagy otthon, a házimunka végzése közben végrehajtunk. Ízületeink működését természetes folyamatnak tartjuk, többnyire csak akkor vesszük észre őket, ha fájdalom jelentkezésével adnak hírt létezésükről.
Mi okozhatja a fájdalmat?
Az ízületi fájdalmak hátterében számos tényező állhat. Okozhatja sérülés, fertőzés, gyulladás, autoimmun betegség és porckopás egyaránt. A fájdalom az egyik testrészből a másikba sugározhat, így sokszor azt sem könnyű megállapítani, a hiba mely ízületben rejlik.
A panaszokat kiválthatja, vagy a meglévő tünetek súlyosbodását okozhatja még:
· Túlerőltetés, vagy egyoldalú terhelés.
· Nedves, hideg levegő.
· Az időjárás változásai is provokálhatják a tüneteket.
· Mozgásszegény életmód.
· Túlsúly miatti fokozott terhelés.
· Dohányzás.
Az étkezés is befolyásolja a tüneteket
Az ízületi gyulladások fellángolása és az étkezés közti kapcsolat egy viszonylag új terület, mely jelenleg is több kutatás témáját képezi. A jelenségre norvég orvosok által végzett vizsgálat hívja fel a figyelmet, melyben összefüggést fedeztek fel az ízületi gyulladások fellángolása és a táplálékérzékenység közt. A folyamat kiváltója az immunmediált ételintolerancia, melynek során a szervezetben bizonyos ételek összetevőivel szemben IgG ellenanyag termelődik. Ez az ellenanyag a reakciót kiváltó külső anyaggal komplexet képezve lerakódik különböző szerveinkben, és ott helyi pici, de tartós gyulladást alakít ki.
A krónikus gyulladások kezelésénél tehát gondolnunk kell arra is, hogy a panaszok fellángolását táplálékérzékenység is okozhatja. Ilyen esetben a vizsgálatok alapján azonosított ételek elhagyásával jelentős javulás érhető el.
Anti-aging étrend, avagy ezt (t)edd, a fiatalság megőrzéséért!
2024. november 24.
Az öregedés “ellenszerét” mindig is kutatta az emberiség, és ugyan csodaszer nem létezik, amelytől örök életűekké válunk, az öregedés folyamatán lassíthatunk, annak jeleit pedig csökkenthetjük. Az első és legfontosabb pillér talán az, hogy elfogadjuk, az öregedés az élet természetes velejárója és felismerjük azt, hogy mi magunk vagyunk azok, akik aktívan tehetünk a vitális és életteli mindennapokért. Az anti-aging lifestyle már-már világtrend, az ún. “longevity expertek” egyre népszerűbbek, a tudomány és a technológia pedig egyre fejlettebb módszereken keresztül vértez fel minket tudással arra vonatkozólag, hogy hogyan éljünk, aludjunk, sportoljunk, étkezzünk. Íme, a Fitein szakértőjének tippjei.
Mi az anti-aging étrend?
Az anti-aging étrend egy olyan tápanyagokban gazdag táplálkozási mód, amely teljes értékű ételeken alpszik. Az ideálisan kialakított anti-aging étrend támogatja az egészséges bőrt, javítja a kognitív funkciókat, és segít az életkorral összefüggő betegségek megelőzésében, mint például a szívbetegségek és a cukorbetegség.
“Az anti-aging étkezés nem kifejezetten a korlátozásokon alapszik – természetesen vannak nem javallott élelmiszerek – hanem inkább arra teszi a hangsúlyt, hogy azokat a természetes, magas rosttartalmú ételeket, sovány fehérjéket és antioxidánsokat, zsírsavakat megkapja a szervezet, amikre nagy szüksége van” – mondja Szijgyártó István, a Fitein termékfejlesztője.
Ayurvédikus diéta – a sikeres fogyókúráért
2024. november 23.
A sikertelen fogyókúra fizikailag, lelkileg egyaránt megterheli a karcsúbb formára, egészségesebb külsőre vágyó embert, és minél több módszerről derül ki, hogy az nem működik, vagy hatása csak ideig-óráig tart, annál „súlyosabbá” válik a pluszkilókból adódó teher.
Szakértőnk, Dr. Diksha Sharma, az Indiai Gyógyközpont munkatársa avatott be minket a sikeres fogyás ayurvédikus titkaiba.
A fogyás régóta nem egészséges kihívás az emberek életében, már- már megszállottsággá vált, és a „tömeg” által idealizált kép hatására sokan irreális elvárásoknak akarnak megfelelni.
Ennek nyomán több tucat különböző módszert is kipróbálhatnak. Egyesek fizikai megterheléssel (edzés, sport), szélsőséges diétákkal próbálkoznak, mások olyan mentális technikákat sajátítanak el, amelyek az élet más területein akár jók is lehetnek, de a fogyókúra sikere mégis elmarad.
A „szenvedés” nem segít
A sikertelenség okai nagyon egyszerűek – álltja szakértőnk- az emberek többsége nagyon gyorsan szeretne látványos változást, ezért gondolkodás nélkül váltogatja a módszereket, és egyre elkeseredettebben kapkod új és újabb csodamegoldások felé.
A tartós fogyás titka, hogy olyan módszert kell választani, amely nem kíván drasztikus erőfeszítéseket, és lassú, apró, egyenletes lépésekkel közelít a cél felé. A „szenvedésen”, a szélsőséges lemondásokon alapuló módszerek hosszú távon nem egyeztethetőek össze az egészséges élettel, egy idő után aránytalanul soknak érezzük majd a kifejtett erőfeszítéseket az elért eredményekhez képest, így felhagyunk azokkal.
A villámgyors kalóriacsökkentés, a heti ötszöri edzéssel párosítva, rövidtávon, hozhat meghökkentően gyors változást, de amint visszatérünk eredeti szokásainkhoz és étrendünkhöz, visszakúsznak a fölösleges kilók is.
Tartós változásra akkor számíthatunk, ha felmérjük, milyen területeken van szükség ésszerű korlátozásokra és változtatásokra annak érdekében, hogy csökkenjen a bevitt kalória mennyisége, valamint hogy fokozódjon a szervezetben lévő kalóriák égetése.
Az indiai gyógyító jóga az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy optimális energiafelhasználás mellett sikeresen és hatékonyan égesse a szervezet a felesleges zsírt.
Zsírégetés jógával
Régóta ismert, hogy a jóga szerepe a fogyásban nem a „gyors” zsírégetésben rejtőzik, hanem abban, hogy növeli a BMR (Basal Metabolic Rate) hatékonyságát. Ez azt jelenti, hogy akkor is jelentős mennyiségű kalóriát éget el a szervezet (energiát használ el), amikor pihen. Az indiai gyógyító jógán alapuló fogyókúra közben nem érezzük fáradtnak, nyúzottnak magunkat, a jóga segítségével a pihenés, az alvás is mélyebb, valamint a jóga pozitív hatása az emésztőszervrendszerre elősegíti a szervezet méregtelenítését is, amely rendkívül fontos a tartós, sikeres fogyásban.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...286