sub

Információk, érdekességek

A legfontosabb tudnivalók a zarándokutakról

2023. március 27.

Egyre tudatosabban épül be a kínálatba a vallási turizmus, és reneszánszát éli a zarándoklás: ez manapság talán az egyik legtrendibb elvonuló tevékenység. A népszerű zarándokhelyen, Mátraverebély-Szentkúton a héten tartják a Zarándok Akadémiát, amelynek egyik főszervezője, Bódis Gábor megosztja velünk, kinek és hogyan érdemes elindulni, mitől válik egy turista zarándokká.  

Nem minden turista zarándok
Előfordul, hogy valaki turistaként indul el és zarándokként érkezik meg. Elég egy hely, egy találkozás, amely megérinti és más emberként tér haza.

A zarándok belső útja
A turista eljut A-ból B-be, de a zarándok kétszeresen teszi meg az utat: fizikailag és lelkileg. Az előbbi azért fontos, hogy időben és térben is el tudjon csendesedni, hogy aztán a másik típusú mozgás, a mélyebb, a lelki meg tudjon valósulni. Fizikai mozgás nélkül is át lehet élni komoly belső folyamatokat, de a környezetváltozás nagy segítség tud lenni ehhez.

Szándék, amiért elindulunk
A zarándoklat egyben egy imádság is, amelynek van egy fizikai vetülete. Nem úgy működik, hogy bedobok a perselybe egy kívánságot, hanem felajánlom a saját vagy más problémáját, kihívását a Jóistennek és lemondva a kényelmemről, elindulok, hogy valami másképp legyen.

Táv
Érdemes mindenkinek felmérni a saját kondícióját, fizikai állapotát, ez határozza meg a távot. De nincs egyenes arányban a töltekezés mértéke a megtett kilométerrel. Továbbá az is önvizsgálatot igényel, hogy egyedül vagy közösségben, barátokkal vagyok képes jobban megélni az örömöm.

Gyalog vagy járművel
Nemcsak gyalogosan érdemes útnak indulni, ugyanakkor a fizikai terhelés által a lelki megtisztulás is könnyebbé válik. Ha testileg is megmérettetünk, akkor jobban értékeljük, amiért megdolgozunk.


Így sportoljunk a lelki egyensúly érdekében

2023. március 24.

A stresszlevezetés, a lelki egyensúlyunk kialakítása kiemelten fontos a mindennapjainkban. A bennünk felgyülemlett energia által romlik a koncentrációs és teljesítőképességünk, feszültebbek leszünk, továbbá a motivációnk is csökkenhet bizonyos dolgok iránt. A sport egy remek eszköze annak, hogy stresszmentesek és kiegyensúlyozottak legyünk. Lássuk is, hogy miért!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Mentális egészség és testmozgás – egy szoros kapcsolat
Mára már orvosok és tudósok által bizonyított tény, hogy az aktív életmódot követők boldogabb életet is élnek! Ennek több oka is van:

  • már heti 2-3 óra sportolással is erősíthetjük immunrendszerünket,
  • megelőzhetünk és kezelhetünk vele bizonyos betegségeket, mint például a cukorbetegséget, vagy a magas vérnyomást,
  • jobb állóképességet ad, javul a fizikumunk,
  • elkerülhetjük a túlsúlyt, javít a megjelenésünkön, például a testtartásunkon,
  • növeli az önbizalmunkat, javítja az énképünket,
  • növeli a koncentrációs képességünket,
  • nemcsak levezeti a stresszt, de fokozza is a stressztűrő-képességet,
  • segítségével megnövelhetjük a várható élettartamunkat.

Ez csak néhány példa a sok közül, de már ezekből is egyértelműen kiderül, hogy az életünk minden területére jótékony hatással van a testmozgás. Akár úgy is mondhatnánk, hogy testünk és lelkünk jótündére.

Így sportoljunk, ha a lelki egyensúly a célunk
Ha felismertük annak tényét, hogy egy kis mozgás segítségével drasztikusan javíthatunk az életminőségünkön, akkor már csak egy dolog van hátra – megvalósítani a változást! Mivel nem az a célunk, hogy az olimpián részt vegyünk, hanem az, hogy saját magunknak örömet szerezzünk, ezért mielőtt nekiveselkednénk a konditermek világának, érdemes figyelembe vennünk néhány igen fontos tényezőt.

Egyéni preferenciák
Ne divatból válasszunk magunknak sportot! Tegyük fel magunknak a kérdést: mi az, amit szívesen csinálnánk? Keressünk olyan mozgásformát, ami örömmel tölt el minket, hiszen az a célunk, hogy boldogabbak legyünk! Hiába vezetjük be a mindennapjainkba például a reggeli futást, ha nem érezzük jól magunkat közben. Nyugodtan próbáljuk ki magunkat több területen is, ha nem tudjuk, hogy mi az, ami kedvünkre lehet. Amit túlságosan erőltetni kell, azzal nem leszünk előrébb és nem is lesz bennünk elég motiváció, hogy rendszeresen csináljuk.


Vegyük fel a harcot a tavaszi fáradtsággal szemben!

2023. március 22.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A téli időszakban általában nem fogyasztunk elegendő mennyiségű zöldséget, ezáltal nem jutunk olyan mértékben természetes vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, mint amennyire a szervezetünknek az egészséges működéshez szüksége lenne. Ha nem pótoljuk ezeket valamilyen formában, tavaszra könnyen kiürülhetnek a szervezetünkből, így megtapasztalhatjuk az úgynevezett tavaszi fáradtságot. A jó hír az, hogy nem kell álmosságtól leragadó szemekkel, mázsás súlyként ránk nehezedő kimerültséggel elszenvedni a várva várt tavaszt! Polgári Erika életmód-tanácsadó elárulja, mit kell tennünk ahhoz, hogy tettre készen, kellemes közérzettel teljenek a napjaink.  

Ismerős az intelem: ha jobban szeretnénk érezni magunkat, próbáljuk kerülni a stresszt, illetve az azt kiváltó élethelyzeteket. Minden bizonnyal ez még annak sem sikerül, aki tanácsolja. Érdemesebb ehelyett saját magunkat felvértezni, hogy ha adódnak is kellemetlenségek, a hozzáállásunk legyen az, ami megvéd bennünket a káros hatásoktól.

„Komor, szürke napokon hajlamosabbak vagyunk mi is borúsabban látni a világot, hamarabb elcsüggedünk, ha valami nem sikerül, rosszabbul esik, ha megbántanak, és érzékenyebben reagálunk minden hatásra, ami bennünket ér egy-egy nap folyamán. Talán azért is várjuk annyira a tavaszt, mert a napfény nemcsak a szervezetünkkel, de a lelkünkkel is képes csodát tenni. Ahogy egyre nagyobb testfelületünkön keresztül szívjuk magunkba a D-vitamint, úgy vált a ború derűre, az ólmos fáradtságot pedig elfújják a megújult energiák” – mondta Polgári Erika életmód-tanácsadó, a NaturComfort ügyvezetője.

Ne teljen el nap zöldség és gyümölcs nélkül
Fontos tudni, hogy a ma beszerezhető zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma sajnálatosan már lényegesen alacsonyabb, mint évtizedekkel, évszázadokkal ezelőtt volt. Ezért lényeges, hogy ha tudunk, minél nagyobb mennyiséget fogyasszunk belőlük, ha pedig ez nem megoldható, egészítsük ki étrendünket a szükséges vitaminokkal és ásványi anyagokkal, hogy bevigyük azt a mennyiséget, amivel a szervezetünk egyensúlyban és a leghatékonyabban tud működni. Ha ezt megtesszük, amellett, hogy sokkal több energiánk lesz a mindennapokban, a betegségekkel szemben is ellenállóbbá válunk.


A tartós fogatlanság a szervezetet is megviseli

2023. március 21.

Fotó: 123rf.com

Még egyetlen fog elvesztése következtében is, de különösen nagyarányú fogatlanság esetén, megkezdődnek a szájban bizonyos lebontódási folyamatok. Megváltozik a kemény és a lágyrészek aránya, helyzete, funkciója és élettani szerepe. 

Nagyfokú foghiány esetén – ha már csak két vagy három fog van a szájban, vagy ha egy sincs – a nyelv átveszi a fogak szerepét. Túlságosan megerősödik és megnagyobbodik, benyomul a hiányzó fogak helyére; elfoglalja a fogak helyét. A táplálékot a szervezet csak őrölt állapotban tudja feldolgozni, és – fogak híján – a megerősödött, megkeményedett nyelvnek kell átvennie ezt a szerepet. 

Néha a fogatlanság a felelős a rossz alvásért, vagy az elégtelen rágás következtében jelentkező gyomorpanaszokért.  

A fogatlanság másik, jellemző következménye a beszédzavar, amely az elvesztett, vagy hiányos frontfogak miatt alakul ki. A készítendő fogpótlásnál fontos szempont a jó használhatóság mellett a magas szintű esztétikai megjelenés.    

A fogatlanság következtében az állkapocsízület is átalakul, az állkapocs frontális irányba tolódik és kényszerharapásos helyzetbe kerül. Ennek eredménye lehet a különböző, traumás fogsorzáródás pl. az él- vagy buldogharapás. Ezek a problémák a legtöbb esetben egy jól elkészített fogpótlással korrigálhatók.      


A betegségek lelki okai - parapszichológiai megközelítésben

2023. március 20.

Milyen lelki problémák vezetnek a betegségekhez? Mi okozza a pánikbetegséget, és mi a lábproblémákat? Pszichés okok a testi tünetek mögött, a parapszichológus nézőpontjából.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A betegségek lelki okainak feltárása igen népszerű téma a Harmonet olvasóinak körében. Mivel szép számú kérdést kapok ezzel a témával kapcsolatosan, ezért szeretnék bemutatni párat azon betegségtípusok közül, amelyekről leggyakrabban kapok kérdéseket.

Igen gyakori kérdés, hogy a pánikbetegségnek milyen okai lehetnek. A legtöbb betegség önismereti hiányosságra vezethető vissza, mivel a lelki harmónia megbomlása esetén (amennyiben nem figyelünk fel erre) testünk elváltozásain keresztül „kényszerít” minket a lelkünk, hogy több figyelmet szenteljünk neki. A pánikbetegségre mindez hatványozottabban igaz. Belső félelmeink azért vetítődnek a külvilágra, mert nem ismerjük azokat, nem néztünk szembe velük. A pánikbetegség nem más, mint a „halállal” való szembenézés elnyomott és szimbolikus lelki kifejeződése. A halál, ebben az értelemben, nem csak a tényleges, testi halált jelöli, hanem kifejezi mindazt, ami elmúlhat, és amit elveszíthetünk. Elveszíthetünk egzisztenciát, személyes tárgyakat, családtagunkat, értékeket, stb. A viszonyrendszerünk ezekhez a dolgokhoz többnyire félelemtől terhes, mivel túlságosan is ragaszkodunk hozzájuk, ezért elvesztésüktől tartunk. Az anyagi dolgok megszerzésébe igen sok energiát fektetünk, mely általában sok stresszel jár, és ez kedvez elnyomott félelmeink erőteljesebb megnyilvánulásának. Ez a betegség pont erre, a nem túl szerencsés viszonyra utal szimbolikusan. Amennyiben képesek volnánk a dolgokat szabadabban kezelni (netán elengedni), a betegség által közvetített „üzenetre” semmi szükség nem volna.

A másik igen gyakori kérdéskör a lábproblémákkal, illetve a mozgással van összefüggésben. A láb az életben való határozottságunkat fejezi ki, mennyire tudunk „meglépni” bizonyos dolgokat, melyek számunkra fontosak volnának. Minden, ami nehezíti mozgásunkat, az életben való helytállást is nehezíti. Azt is mutatja, hogy mennyire vagyunk stabilak, megingathatóak. A láb problémái többnyire azt jelzik számunkra, hogy elakadtunk az élet folyamatában, nehézségek adódtak a feladatok megoldásában, begyökeresedett elképzeléseink miatt nem jutunk egyről a kettőre. Mivel sokszor nem vagyunk hajlandóak felismerni saját tehetetlenségünket és határozatlanságunkat (ezek ugyanis társadalmilag nem szerencsés tulajdonságok, tehát igyekszünk elrejteni), ezért lelkünk a lábunkon, mint szimbólumon, keresztül fejezi ki a nem tudomásul vett jelzéseit. Egyébként minden, a mozgással kapcsolatos, probléma valamilyen megrekedésre utal, a cselekvés hiányára hívja fel a figyelmet.

A betegségek lelki szintű értelmezésénél alapvető problémákkal találkozom a Harmonet olvasóinak (kérdezőinek) körében. Ilyen probléma a betegség által sugallt „üzenet” szó szerinti értelmezése. Ez azért nem szerencsés, mert így inkább tipologizálásról van szó, nem önismereti kérdésről. A szó szerinti értelmezés igen statikussá teheti az egyébként mély jelentéssel bíró „üzenet” értékelését, vagyis helytelen, ha például a fülzúgást egyértelműen belső megoldatlan problémaként kezeljük. Ez önmagában nem elég, mindezt saját magunkra értelmezve kell látni, ennek előfeltétele egy bizonyos mélységű önismeret is. Ezért általánosságban elmondható, hogy nem a betegség határozza meg a személyiséget, hanem a személy határozhatja meg önmagát a betegségén keresztül.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...205