sub

Információk, érdekességek

A hosszú nyári nappalok becsapják a belső óránkat

2022. augusztus 08.

Akár a keringési betegségek kialakulásának rizikóját is növelheti a szociális jetlag nevű jelenség, ami a szabad- és munkanapok alvási időszakának eltéréséből fakad – derül ki a Semmelweis Egyetem kutatóinak tanulmányából.

Fotó: 123rf.comA Semmelweis Egyetem kutatóinak sikerült először összefüggést kimutatniuk a szociális jetlag és a szívműködés idegi szabályozása között: tanulmányuk szerint minél inkább a szociális elvárások és nem a belső óránk határozza meg az alvási ritmusunkat, annál rosszabb az alvásminőség és annál előnytelenebbül alakulnak a szívfrekvencia variabilitás mutatói, ami egyes keringési betegségek kialakulásának magasabb rizikóját is jelenti – olvasható a SOTE szerdai közleményében.

 “Munkanapokon jellemzően korábban fekszünk le és korábban is kelünk, míg a szabadnapokon nagyobb lehetőségünk van arra, hogy magunk döntsünk az ébredés időpontjáról. Amennyiben rendszeresen akár több órás eltérés is van ebben a ritmusban, az hatással van a szívműködés idegi szabályozására is” – állapították meg a kutatók.

Káldi Krisztina, az Élettani Intézet egyetemi docense kiemelte: “Szabadnapokon és hétvégén inkább a saját biológiai óránk által diktált ritmus szerint élhetünk, vagyis akkor feküdhetünk le, amikor álmosak vagyunk és akkor kelhetünk fel, amikor kipihentük magunkat”. A kutató szerint a két időablak között több órás eltérés is lehet. Ezt nevezik szociális jetlagnek, ami olyan, mintha minden hétvégén 2-3 időzónát átlépő utazást tennénk. A téma különösen aktuális, hiszen az év során most a leghosszabbak a nappalok, és ez a nyári időszámítás miatt azt jelenti, hogy még este fél 10-kor is világos van.

A kutatók szerint ez a meghosszabbodott esti világos időszak becsapja a belső óránkat, azt az információt közvetíti felé, hogy korán van. Ezáltal csökkenti az álmosságot, és nehezíti az elalvást a munkanapokon, ami a korai kelés miatt alváshiányhoz vezet, hétvégén pedig még jobban kitolja az alvásablakunkat, ami tovább növeli a szociális jetlaget.

A Kronofiziológiai Munkacsoport munkatársai a Magatartástudományi Intézettel együttműködve fiatal, egészséges férfiakon vizsgálták, hogy a szociális jetlag és a szubjektív alvásminőség, valamint az autonóm idegrendszer állapotát jól jellemző szívfrekvencia variabilitás között van-e összefüggés.

Az alvásminőség jellemzésére egy standardizált kérdőívet használtak, melynek eredményei kimutatták: azok, akik hétköznapokon nem a biológiai órájuk szerinti ritmusban aludtak – például azért, mert úgynevezett bagoly-típusúak, azaz maguktól később feküdnének és később kelnének – rosszabb alvásminőségről számoltak be.

Az eredmények szerint azoknak, akiket a szociális jetlag jobban érint, hétköznap alacsonyabb volt a szívfrekvencia variabilitásuk, azaz kevésbé előnyös a kardiovaszkuláris rendszerük alkalmazkodási képessége, és ez növelheti az olyan kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát, mint az infarktus vagy a magas vérnyomás. Fontos azt is megjegyezni, hogy az alacsonyabb variabilitás az alvás kevésbé pihentető voltára is utal – mutatott rá Káldi Krisztina.


Őrizzük meg a nyár nyugalmát!

2022. augusztus 08.

Fotó: 123rf.com

A nyári vakáció alatt addig szorítóan sürgős napi tennivalóink abbamaradtak, „lelassultunk”, kikapcsolódtunk – így szervezetünk endorfint („boldogsághormont”) választott ki. Ahhoz, hogy megőrizzük jó közérzetünket, a feltöltődés pozitív hatásait a vakáció utáni hétköznapokban, alkalmazzunk stresszoldó praktikákat! Íme néhány közülük.

Engedjünk meg magunknak napi 30 perc meditálást!

Ébredés után, a jó napkezdéshez, az ebédidő körüli pihenő idején, a feltöltődéshez vagy lefekvés előtt a könnyebb elalváshoz és a pihentető álomhoz ajánlott.

• Egyenes háttal, de nem mereven tartva, leszegett fejjel, lazán tartott szemhéj mellett nyitott szemmel üljünk le egy székre. Enyhén behajlított lábbal a talpunkat nyugtassuk a talajon, a vállunkat tartsuk lazán. 
• Végezzünk belégzést orron át, majd lassan kilégzést a szájon keresztül.
• Képzeljük el, hogy gondolataink kis, múlékony felhők belsejében rejtőznek. 
• Közömbösen hagyjuk elhaladni őket magunk előtt. Ugyanis gyakran el akarjuk hessegetni egyes gondolatainkat, de nem sikerül, vagy törekszünk megjegyzésükre – és ekkor sokasodnak, megzavarva lelki békénket. A lényeg, hogy az említett „felhőmódszerrel” hagyjuk őket eltávozni, és mindig térjünk vissza a megfelelő légzéshez, hogy koncentrálni tudjunk folyamatosan a jelen pillanatra.


4 ok, ami miatt "szagos" lesz a verejték

2022. augusztus 04.

A verejtékezés fontos élettani mechanizmus, hiszen a párolgása hőt von el, vagyis a test az izzadással hűti magát. A túlzott verejtékezés azonban igen kellemetlen lehet, sőt, egyes betegségek is okozhatnak ilyen tünetet. Dr. Boros-Gyevi Márta, esztétikai bőrgyógyász az okokról és a megoldási lehetőségekről beszélt.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Természetes vs. kóros izzadás

A testünkben működő kétféle verejtékmirigy közül a nagy mennyiségű sós verejték kiválasztásáért felelős ekkrin típusúak főként a tenyéren, talpon és a homlokon találhatóak, a háton jóval kevesebb van. Az apokrin, azaz az illatmirigyek a hónaljakon, a nemi szervek környékén, a szemhéjakon, a száj és az orrnyílások környékén helyezkednek el, számuk jóval alacsonyabb.

A hónalj fokozott verejtékezéséért elsősorban az ekkrin mirigy a felelős, amelynek stresszhatás miatt fokozódik a tevékenysége. És bár a kellemetlen szagot jórészt az apokrin mirigy bomlástermékei okozzák, az ekkrin mirigy tevékenysége miatt kialakuló nedvesség teremt remek táptalajt a baktériumoknak. A dezodorok éppen a baktériumok által okozott szagokat fedik el, nem csökkentik magát az izzadást. Az izzadásgátlóként hirdetett termékek az ekkrin mirigy kivezető csövében húzzák össze a pórusokat, így valóban csökkentik a verejtékezést. Ezek túl gyakori használata azonban irritációhoz vezethet, sőt a hónaljban igen kellemetlen verejtékmirigy-gyulladás alakulhat ki.

Mitől válik kellemetlen szagúvá a verejték?

A verejték alapvetően színtelen, szagtalan, csak néhány esetben válik kellemetlen szagúvá:

  1. Ha baktériumok szaporodnak el benne.
  2. Ha olyan táplálékot vagy italt fogyasztunk, amelyik a verejtékmirigyeken keresztül választódik ki, ilyen például a fokhagyma és az erősebb alkoholok.
  3. Ha olyan gyógyszert vagy vitamint szedünk, ami ezt eredményezi, mint a B- és a C-vitamin.
  4. A ruhából kioldott festékek és a szervezetbe bevitt anyagok hatására a verejték szaga és a színe is megváltozhat.

Lélegezz!

2022. augusztus 02.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az életben csak két dolog biztos, az első és az utolsó lélegzetvételünk. Az, hogy közötte mi történik, csak rajtunk múlik. Mégis, bár semmi mást nem tudunk biztosra, csak két lélegzetvétel meglétét, a mindennapjainkban kevés figyelmet szentelünk a légzésnek.  

Belégzés-kilégzés, nagyon törődni se kell vele, megy magától. Már akinek - mert ugyebár ismerjük a szőke nős viccet:
 
A szőke nő elmegy a fodrászhoz, fejhallgató van a fején. Mondja neki a fodrász:
- Legyen szíves levenni a fejhallgatót, mert nem tudom megnyírni!
- Nem lehet, mert akkor meghalok.
Nyírja a fodrász, hirtelen lekapja a fejéről, a nő meghal. Gondolja belehallgat a fejhallgatóba:
- Kilégzés, belégzés, kilégzés, belégzés…
 
Nem térnék ki a hamis sztereotipiákra és bélyegekre, arra viszont igen, hogy szinte mindannyiunknak fontos lenne, ha lenne a fülünkben egy fülhallgató, ami duruzsulja, hogy belégzés-kilégzés.
 
Mert bár a legautomatikusabb dolog az életünkben, hatalmas erő és lehetőség. Amit elfelejtünk használni.
A belégzés és a kilégzés kapcsolat a külvilág és a belsőd között. És maga a légzés kapcsolat a fent és lent között, a rekeszizom, mint valami választóvonal vágja ketté vagy akár köti össze a testünk két felét. Légzéstől függ az elválasztó, vagy a kapcsoló szerepe.
 
Biztosan megfigyeltétek már, hogy attól függően, hogy hogy érzitek magatokat, milyen fizikai, mentális vagy érzelmi állapotban vagytok, más a légzésetek.
Ébredéskor még mély, lágy, ritmusos. Mikor futsz a busz után akkor felszínes és kapkodó. Szintén ilyen nagy stresszhelyzetben, mondjuk egy kellemetlen találkozó előtt. Egy megnyomó, megérintő helyzetben pedig lehet erőteljes, de nem túl mély.
 
Az a fentiekből is egyértelmű, hogy az életünk hat a légzésünkre. Az a szenzációs, hogy ez az egyenlet megfordítható. Vagyis a légzéssel is tudunk hatni a fizikai állapotunkra, teljesítményünkre, az érzelmeinkre és a mentális állapotunkra is. 
 
Mivel ez a hatás nagyon elemi erejú és mély lehet, ezért érdemes egy vezetőt, hozzáértőt választani ehhez az utaláshoz.
Az alábbiakban megmutatok három alap technikát, amiket biztonsággal gyakorolhatsz, és használhatsz, amikor csak szükségét érzed. Ha jobban elmélyednél a témában, keress meg egy hozzáértő jóga- vagy meditációs oktatót.
Ahhoz, hogy egészségesen és hatékonyan tudj lélegezni a jógapózok gyakorlása elengedhetetlen, mivel ezekkel edzed meg a légzőizmokat is, valamint az egész testet a légzéshez.

8 gyakorlati tipp önbizalmad helyreállításához

2022. július 22.

Úgy érzed, mások leértékelnek? Sokszor van olyan érzésed, hogy a barátaid, családtagjaid, párod sokszor alul értékelnek? Ha benézel a tükörbe, mindig csak egy sikertelen, szürke, életcélok nélküli embert látsz? Minden új dologtól félsz? Rettegsz a változástól? Ennek csakis egyetlen oka lehet: az önbecsülésed romokban hever.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Van azonban egy jó hírem: ezen néhány gyakorlati lépést alkalmazva sokat javíthatsz.

1. Törekedj arra, hogy saját véleményt alakíts ki!

Ellenkező esetben ugyanis hajlamos az ember más, domináns vagy olykor erőszakos egyének véleményét átvenni. Pedig más korántsem láthatja a mi szempontjainkat. Mindannyian más élethelyzetben, más tapasztalatok birtokában, más tudásháttérrel rendelkezve találkozunk bizonyos szituációkkal. Hiába vált el a legjobb barátnőnk és mi is, a válás mindkettőnket másként érinthet, más végkifejlettel, lelki feladattal zárulhat.

2. Engedd el a múltbeli sérelmeidet!
A múltban minket ért sértő és kritikus megjegyzéseket tartsd távol a gondolataidtól. Ha engeded, hogy rendszeresen fel-feltörjenek belőled ezek a leértékelő minősítések, azok önbeteljesítő jóslatként beépülnek személyiségedbe, és ott hatalmas károkat okoznak. Ne éltesd tehát a múltbéli sérelmeket. Akkor kerülhetsz ki győztesen minden helyzetből, ha megszabadulsz azon lelki sérülésektől, amelyeket életed során szereztél. Ahelyett, hogy ezeket a lelki terheket cipelnéd magaddal, összpontosíts a jó tulajdonságaidra, a pozitív visszaigazolásokra, ezáltal teremtve jó életet magad számára.

3. Önmegerősítés nap mint nap
Végy egy fehér lapot, és írj fel rá minden pozitív élményt, amely során dicsérő szavakkal illettek, vagy Te érezted úgy, hogy jól teljesítettél. Az így készített listát tedd ki a lakás egy jól látható helyére, hogy gyakran tudni olvasgatni. A magaddal szemben megfogalmazott kritikus gondolatokat pedig már csírájában utasítsd el. Soha ne légy saját magad ellensége. Szeresd magad, hiszen más sem szerethet úgy, ha saját magaddal nem vagy békében és harmóniában.

4. Légy türelmes magaddal szemben!
Hagyj időt magadnak, hogy apró lépésekkel építhesd újjá magabiztosságodat.
Az önbecsülésed visszaszerzése során sok apró és nagyobb döntést kell meghoznod. Ügyelj arra, hogy az apróságokkal kezd, hogy ne érezd túl nehéznek ezt az utat. Ha a kevésbé jelentős vagy épp könnyebb döntési helyzetek során rutint szerzel, magabiztosabbá válasz a választások terén. Tisztábban fogod látni az előtted lebegő célt és az odavezető utat. Idővel a jó döntéseid automatikusan, szinte észrevétlenül fognak megszületni.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...195