sub

Információk, érdekességek

Büdös vagy kincsem; de tehetsz ellene!

2022. július 03.

Beleszagolsz a hőségben a levegőbe és kényszeredetten szembesülsz azzal, hogy ez az érett sajtszerű bűz bizony belőled árad? Izzadsz, mint a ló? Futás haza fürödni? Állj! Előbb derítsd ki mitől izzadsz! Ha valaki egyáltalán nem izzad, az betegség! De bűzleni a hőségben, napi több tusokás után szintén az lehet.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Mikor fordul elő az izzadás?

 1. mindig rossz szagú a tested?
  Azonnal fordulj orvoshoz, mert a tested kipárolgása belső problémákról árulkodik. Feltételezhető, hogy némi túlsúlytól is meg kell szabadulnod, de a leglényegesebb, hogy a májfunkcióid rendben legyenek. Erre csak orvos adhat választ.
   
 2. A nők esetében a menstruáció előtti héten és a menstruáció alatt erőteljesebb lehet a testszag, ami néha nagyon zavaró.
  Sok nő van aki ilyenkor telirakja a táskáját mindenféle dezodoráló szerekkel, és mosdik állandóan, de a hatás elmarad. Használjunk kelyhet, ami teljesen elzárja a szagokat és elég este üríteni, cserélni. 

  Mit tehetünk ilyenkor? Ne hordjunk nejlonból készült ruhákat, pamut alapanyagú bugyit vegyünk fel.
  A menstruáció előtti héten inkább rostdús és folyadékban gazdag táplálkozást folytassunk, iktassuk ki teljesen a húsféléket és inkább zöldfélék formájában vigyünk be vasat a szervezetünkbe. Minden alkohol tilos, mert fokozza a testszagot ezeken a napokon. 
   
 3. Nagy testi igénybevétel után
  Ilyenkor természetes az izzadás, és ha néha kicsit büdösebb az izzadtságunk, annak az okát a táplálkozásban kell keresnünk. Lehetőleg ne az edzés előtt egy órával lakjunk jól fokhagymával. A férfiak egyébként is több izadtságmiriggyel rendelkeznek, mint a nők, náluk természetesebb az izzadás nagyobb mértéke.
  A túlsúlyosok is erősebben izzadnak, és gyakran szagosabbat is - itt is a táplálkozás helyrehozása a cél. (Szakemberrel!) 
   
 4.  Pszichés izzadás: Ha nagyon ideges vagy, vizsga vagy egy fontos találkozó, randi előtt, sokkal intenzívebb izzadás léphet fel. Ezt kineziológussal beszéld meg, hiszen izzadásod pszichés eredetű.
   
 5. Betegségből eredő izzadás - ez gyakran jellegzetes szagú is, mint a cukorbetegeknél. Érdemes tisztában lenni vele, mert árulkodó jel lehet, ha valaki rosszul lesz. A pajzsmirigy zavaroktól kezdve az izületi problémákon át egy sor oka lehet a túlzott izzadésnak, ezért ha a tünet tartós, kezeljük azt komolyan, orvosi úton. 

Nevetés „terápia” – éljünk vele

2022. június 27.

Mi lehet jobb, mint egy ellenállhatatlan, közös nevetés, hogy megismerjük egymást, beilleszkedjünk egy csoportba? Vagy akár egy idegen emberrel is pillanatnyi cinkosságot teremtsünk ily módon? A szociális kapcsolatteremtés előmozdításán kívül a nevetés egyszerű gyógymód is lehet, fizikális és mentális egészségünk segítője. Összpontosítsunk főbb előnyeire.

Fotó: gettyimages.comEgy francia felmérés szerint, amíg a vizsgálódásban részt vevő személyeknek a fele mondta, hogy naponta többször nevet, addig egyharmada csak egyszer, és 7%-a szinte soha! Pedig 1 perc nevetés felérne 10 perc tornával és 30 perc lazítással: megannyi érv, hogy megsokszorozzuk a derű és a hangos nevetés lehetőségeit nap mint nap.

Az ajánlások alapján naponta 10-15 percet kellene nevetnünk: ha a hétköznapok nem mindig jó hangulatban telnek, akkor „ellenlépésként” nevettessük meg magunkat. Hallgassuk fülhallgatóval kedvenc humoristáinkat (és újakat is fedezzünk fel) pl. buszon, villamoson stb., ha már elegünk van a tömegközlekedésből, gyakrabban töltsünk el vidám estéket barátainkkal, akikkel jól érezzük magunkat, nézzünk vígjátékokat, olvassunk viccgyűjteményeket, tréfálkozzunk partnerünkkel vagy kollégáinkkal (amikor csak alkalom adódik rá), játsszunk vicces játékokat a gyerekkel. Később egyszerűen idézzük fel azokat a pillanatokat, amelyek megnevettettek minket, és valószínűleg ismét derűs hangulatba kerülünk.

Csoportban/társaságban könnyebben nevetünk 

A nevetés az ember egyik jellemző tulajdonsága (bár állatokban, pl. majmokban, kutyában vagy delfinben is előfordul), a non-verbális kommunikáció egyik eszköze, amely kapcsolatokat teremt és fenntart ennélfogva szociális funkciója is van, különösen azért, mert a nevetés, kacagás rendkívül kommunikatív. És a tapasztalatok szerint társaságban könnyebben nevetünk.

Jó tanácsok: törekedjünk arra, hogy élőben lássunk vígjátékokat, pl. (dal)színházban, és kihasználjuk a közönségtől „ránk ragadó” nevetéshullámot (amit a képernyők nem hoznak meg nekünk). Szervezzünk vidám és szórakoztató játékesteket barátokkal vagy a gyerekeinkkel, nézzünk vidám műsorokata tv-ben, videón, családi, baráti körben, ily módon „tréningezünk”, mert könnyebben nevetünk, ha mások is körülvesznek minket.

Ismerjük meg a hahota jógát 

Létezik hahota/nevető jóga (Laughter Yoga), amelyet Madan Kataria, egy mumbai (indiai) orvos alkotott meg 1995-ben. Ennek során a nevetést nem humoros dolgok vagy vicces helyzetek váltják ki, hanem az spontán módon fakad a jóga résztvevőiből, miközben ötvözi az egyes arckifejezéseket, a nevetést és a jógalégzést (pranayama). Ma már ezrével vannak ilyen klubok, több mint 100 országban.

A nevetés ilyenkor csoportos gyakorlat, amelynek során a minden ok nélküli, spontán kacagás „igazi” nevetéssé válik, majd a résztvevők általános vidámsága felé fordul a hangulat. Bizonyos helyeken, cégeknél, iskolákban vagy gondozási intézményekben is működnek kacagó klubok…


Ezen a nyáron járjunk többet mezítláb

2022. június 21.

Fotó: gettyimages.com

Vajon tudjuk-e, milyen előnyökkel jár, ha az előttünk álló nyári időszakban, amikor csak tehetjük, gyakrabban járunk mezítláb? Ha nemleges a válaszunk, érdemes összegyűjtenünk néhány információt ezzel kapcsolatban.

Amikor alkalom adódik rá, hogy cipő nélkül járkáljunk, valójában másképpen, azaz környezetünkkel harmóniában mozgunk. Ami meglepő módon védelmet nyújt lábunknak és egész testünknek, így pl. sokkal kisebb lesz a sérülések esélye. 

A normál emberi láb a lábujjaknál szélesebb, a saroknál keskenyebb formájú, ugyanakkor gyakori, hogy a cipőket ezen jellemzőkkel ellentétes módon tervezik. Ez azt jelenti, hogy a lábunkat sokszor olyan cipőkbe szorítjuk, amelyek megváltoztatják a láb alakját, deformációt okoznak.

Amellett a vastag talpú cipő sem előnyös, mert „elzárja” a talpon lévő receptorokat (idegvégződéseket, melyek továbbítják a talp által érzékelt információkat az agynak), ami kevésbé természetes járást eredményezhet. Amikor módunkban áll mezítláb járni, elkerülhetővé válik az ezzel összefüggő, további problémák megjelenése. 

Ezért törekedjünk rá, hogy a jó idő beköszöntével, amikor csak tehetjük, minél többet járkálunk mezítláb pl. a kertünkben vagy más, alkalmas helyen (ahol változatos a talaj), hogy megtapasztaljuk a láb földdel való közvetlen érintkezésének előnyeit.

Idegvégződések jelzései az agynak

A lábunk hihetetlenül érzékeny testrészünk, mivel a talp idegvégződései jeleket közvetítenek az agynak, de cipőben tompítjuk ezeket a visszajelzéseket. Ha viszont többet járunk mezítláb, észre fogjuk venni, hogy javul az egyensúlyérzetünk (ahogy a lábfej izmai megfeszülnek és ellazulnak), valamint a különböző testrészek testhez viszonyított helyzetének érzékelése (propriocepció).

Ha pl. földúton, vagy köves talajon járunk, a proprioceptív reflexeinknek köszönhetően akkor is megtartjuk az egyensúlyunkat, és nem esünk el, amennyiben az előttünk lévő útra figyelünk.

Pszichésen hihetetlen érzés megtapasztalni a földet a lábunk alatt. Amikor  módunkban áll pl. homokos talajon járni (tóparton, tengerparton), valószínűleg alig várjuk, hogy levegyük a cipőnket, és mezítláb érezzük a homokot a lábujjaink között. A különböző szemcséjű,szerkezetű és hőmérsékletű talaj megtapasztalása mezítláb élményszámba megy. Ahogy egy vidéki séta földúton kellemesebb, mint a városi betonon, úgy sokkal többet jelent a természetben pl. iszapot, füvet, kavicsot érezni a lábunk alatt, ha mezítláb vagyunk.

A mezítláb járás segít felszínre hozni a föld jótékony hatásait

Amikor lábunkkal közvetlenül érintjük a talajt (földelés), jótékony hatást gyakorolunk a szervezetünkre, így többek közt a keringésre, az alvásminőségre, az immunrendszerre. Továbbá csökkenthetjük a stresszt vagy a gyulladást, javíthatunk hangulatunkon. A mezítlábas séta egyúttal olyan földelési elem, melynek gyógyító erejét tekintve egyre több kutatás folyik. De a harcművészek és a jógik már évezredek óta felismerték ennek a kapcsolatnak a jelentőségét…


Legyünk jó formában!

2022. június 13.

A nappalok egyre hosszabbak, ébred a természet – az energikusság hiánya, a levertség azonban sokunknál állandósulni látszik. Tennünk kell ellene, és segíteni, hogy a hosszú tél után anyagcserénk könnyebben alkalmazkodjon az új évszak viszonyaihoz. Nyerjük vissza energiánkat életmódváltással, táplálkozásunk módosításával, szervezetünk oxigénellátása növelésével.  Jó tanácsok a szervezet revitalizálásához.

Fotó: pixabay.comNehezen kelünk fel reggel, nem könnyű koncentrálnunk napközben és estére sem térünk magunkhoz?  A természet újraéledése, a tavasz megérkezése sajnos nem jár együtt energiánk visszanyerésével. a sötét téli hónapok okozta fáradtság, levertség után Ösztönző tanácsaink hozzájárulhatnak ahhoz, hogy idén  ismét jó formában és erőnlétben éljük át a tavaszi hónapokat..

A friss zöldségben-gyümölcsben bővelkedő étrend visszaállítása

Nem lehet elégszer ismételni, hogy a változatos és kiegyensúlyozott étrend a testi és lelki egészség egyik alapvető kulcsa. Tavasszal megjelennek a korai zöldségek, gyümölcsök, használjuk ki az alkalmat a primőr áruk/szezonális termények rendszeres vásárlására. Ügyeljünk arra, hogy betartsuk a napi öt adag zöldség-gyümölcs fogyasztását, ami az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásának felel meg.

Igyunk reggelente egy pohár zöldséglevet 

A nyers zöldségek fogyasztása feltölti szervezetünket vitaminokkal és ásványi anyagokkal, míg, ha főzzük, melegítjük őket, jelentős vitamin- és tápanyag veszteséget okozunk. Ha viszont érzékenyek a beleink, a nyers zöldségek miatt emésztési nehézségeink adódhatnak. Ez esetben különösen ajánlott zöldségleveket fogyasztanunk, melyek megőrzik a tápanyagokat, a rosszul emészthető rostok nélkül.

Ha nem szoktunk hozzá a zöldséglevekhez, lehet, hogy nem jó ízűnek találjuk őket Ilyenkor javasolt, hogy kombináljunk gyümölcslével. Példák az ilyen kombinációkra: édeskömény, uborka, spenót, és alma; spenót, ananász és citrom…

Alkalmazás: igyunk meg egy pohárral ezen zöldségek (és gyíümölcsök) levéből minden reggel, egy héten keresztül, és gyermekeknek is adhatunk belőlük.. Gondoljunk a turmixokra is, amelyek nagyon népszerűek felnőttek és gyerekek körében egyaránt. 

Méregtelenítő kúrát nyírfalével

A nyírfalé alapú méregtelenítő kúrának tavasszal van a szezonja, mert a nyírfa nedvét kora tavasszal nyerik ki a fából. A nyírfalét évszázadok óta értékelik a népi gyógyászatban is magas tápanyag, ásványi anyag, nyomelem és vitamin tartalma miatt. Napjainkban méregtelenítésre is ajánlott, vizelethajtó tulajdonsága elismert. Többféle jótéteményei közé tartozik, hogy életerőt, energiát ad, de hidratálja a bőrt is.

Feküdjünk le azonos időben, éjfél előtt 

Különösen ebben az átmeneti időszakban, amikor a szervezetnek alkalmazkodnia kell az új évszak viszonyaihoz, fontos, hogy minden eszközt megragadjunk a minőségi alvás érdekében. Ehhez rendszeresen, lehetőleg azonos időben feküdjünk le, mindig éjfél előtt. Ez azt a célt is szolgálja, hogy lehetővé tegyük a szervezet megfelelő savtalanítását. Az alvásterapeuták emlékeztetnek még az egészséges, képernyőktől távoli környezet fontosságára is a jó alvás elősegítése terén..

Naponta gyakoroljuk a teljes légzést 

Nincs is jobb a szervezet revitalizálására, mint a sejtek minél több oxigénnel való ellátása, mivel így több méreganyag szabadul fel. Márpedig a méreganyagok a stressz és a fáradtság forrásai. Naponta többször gyakoroljuk a teljes légzést, amikor a be-és kilégzés orron keresztül történik. De természetesen különféle légzőgyakorlatok közül is választhatunk.

Tartózkodjunk minél többet a napon

Tavasszal újból fedezzük fel a napnak kitettség egészségünkre gyakorolt jótékony hatásait. Használjunk ki minden lehetőséget, hogy többet tartózkodjunk a szabadban. A nyári napsütésnél (egyes időszakokban) kevésbé veszélyes tavaszi napsütés hatékonyan pótolja a tél folyamán megcsappant D-vitamin tartalékokat.


18+1 érdekes tény a szívünkről

2022. május 30.

Bár az orvostudomány már ott tart, hogy a beteg szív helyére egészségeset tudnak beültetni, a szív még mindig az egyik legizgalmasabb szervünk. Sokat tudunk róla, de mindig vannak olyan érdekességek, amik meglepetést okozhatnak. Összeszedtünk egy csokor izgalmas tényt a szívünkről. 

Fotó: gettyimagen.com1. Minél iskolázottabb valaki, annál kisebb az esélye annak, hogy szívbeteg lesz. Az iskolázottabbak ugyanis általában egészségesebb életet élnek, többet mozognak, nem dohányoznak, és egészségtudatosabban étkeznek. 

2. A dohányzásról való leszokást nagyon hamar meghálálja a szív: már egy évvel a leszokás után a felére csökken a szívkoszorúér-betegség kialakulásának kockázata.

3. A legtöbben a karácsonyi ünnepek idején, december 25-én, 26-án és szilveszterkor kapnak szívrohamot.

4. Az embereknek valóban összetörhet a szíve. Legalábbis bizonyos válságos, nehéz élethelyzetek képesek arra, hogy átmeneti szívelégtelenséget okozzanak.

5. A szívünk körülbelül olyan nagy, mint amikor a két kezünket szorosan összefogjuk.

6. A szívünk átlagosan százezerszer ver egy nap alatt.

7. A nők szíve gyorsabban ver, mint a férfiaké. A nők szíve ugyanis percenként átlagosan 78-szor, míg a férfiaké csak 70-szer dobban.

8. Bár a köztudatban másképp él, de Magyarországon több nő hal meg szív- és érrendszeri megbetegedések miatt, mint férfi. 

9. A szív- és érrendszeri betegségek kockázata mindkét nemnél nagyobb, mint a rákbetegségeké. Vagyis nagyobb eséllyel lesz egy nő szívbeteg, mint mellrákos, és a férfiaknál is esélyesebb egy ilyen probléma, mint például a prosztatarák kialakulása.

10. Sokáig úgy vélték, hogy a szív az egyetlen szervünk, amelyik nem rákosodhat el. Ma már tudjuk, hogy ez nem így van, de a szív daganatos betegsége rendkívül ritka: 12 ezer rákos megbetegedés közül egy esetben fordul elő.

11. A szívbetegségek szinte az emberiség kezdete óta velünk vannak: 3000 éves múmiákon is megtalálták a ilyen típusú betegségek nyomait.

12. Az emberi szív a magzati fejlődés negyedik-ötödik hetében kezd el dobogni.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...195