sub

Információk, érdekességek

Elfojtott titkaink: az álmok fajtái

2024. február 10.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az idegorvosok évtizedekig foglalkoztak azzal, hogy valamilyen szinten értelmezni tudják az álmokban megjelenő szimbólumokat. Ugyan nem felejthető, hogy mindenki maga a legjobb megfejtője álmának, de igyekszünk ötleteket és útmutatást nyújtani az emberi lélek rejtelmeinek felderítéséhez az álmokon keresztül.  

Az álmok fajtái

Agressziós álmok: Amikor az álmodó okoz másnak valamilyen kárt vagy sérülést.

Akusztikus álmok: Azokat az álmokat, amikor valamilyen hangot hallunk, többnyire külső forrás okozza. A zenei álmok azonban nagyon ritkák.
 
Szorongásos vagy fóbiás álmok: Ezek okai eltérőek viszont élménytartalmuk erőteljes. Mindig egyénhez kötött. Ha visszatérő álmok formájában jelenik meg valami félelem akkor azzal biztosan érdemes részletesebben foglalkozni.
 
Vágyálmok: Valamely elfojtott tudatalatti tartalom jelenik meg ezekben, szimbolikus formában. Ezek olyan dolgok lehetnek, melyeket a mindennapokban nem tudunk megélni, társadalmi elvárások, vagy gyermekkori szorongások következményeiként.

A lázálmok gyötrő élménye a megzavart testi egyensúly felborulását jelző folyamatok következményei. A vérnyomás ingadozás a test hőmérsékletének emelkedése hatással van az agyra és az alvás alatti tevékenységre.


A szorongás csapdájában: tehetünk ellene

2024. február 03.

Szorongás, ideges feszültség, aggodalom a jövő miatt – a rossz lelkiállapot sokunk problémájává vált napjainkban. De mit tehetünk ellene?

A fotó illusztráció: pixabay.comA nemkívánatos szorongásos érzések hatásainak és előfordulásának csökkentésére segíthetnek pl. a táplálkozási és életmódbeli változtatások. Íme, 5 megoldási javaslat.

1. Kiegyensúlyozott vércukorszint a nyugodt lelkiállapotért

A szorongás súlyosbodhat, és vele együtt nőhet a félelem, a nyugtalankodás, ha nem figyelünk a táplálkozásunkra, és többek közt finomított élelmiszerekben bővelkedő étrendet követünk. Különösen rossz hatású lehet ebből a szempontból is a finomított szénhidrátok, pl. kekszek, sütemények, fehér lisztből készült termékek és üdítők gyakori fogyasztása. Ezek mind megterhelhetik a vércukorszintet szabályozó mechanizmusokat.

Finomított cukor helyett inkább nádcukor vagy méz.

Ez a fajta egyensúlyhiány befolyásolhatja a hangulatunkat is, ami észrevehető pl. abból, hogy ilyenkor ingerültebbek, zaklatottabbak, feszültebbek vagyunk. Ugyanis a vércukorszint csökkenése nemcsak éhséget okozhat, hanem a stresszhormonok termelődését is elősegítheti, amitől szorongóbbnak érezhetjük magunkat, mint általában. (Ez akkor következik be, amikor a testünk inzulin felszabadításával küzd azért, hogy megvédje magát a túlzott mennyiségű cukor hatásaitól.)

Állítsuk meg ezt a folyamatot teljes kiőrlésű, finomítatlan, egészséges zsírokat és fehérjéket tartalmazó élelmiszerek, pl. hüvelyesek, halak és tojás fogyasztásával, az egyenletesebb energiaellátás érdekében.

Fehér helyett inkább teljes kiőrlésű, finomítatlan liszt.

2. Juttassunk táplálékot az agynak a szorongással kísért aggodalom leküzdésére!

A szorongás legyőzéséhez hasznos lehet az is, ha pl. növeljük a halfogyasztásunkat, ezért együnk minél több ómega-3 zsírsavban gazdag halat. Egyes felmérések szerint pl. a napi 2 g ómega-3 zsírsav-bevitelt biztosító személyeknél kevesebb szorongásos tünet tapasztalható a halolaj jótékony hatásainak köszönhetően. Ez utóbbiak közé tartozik még a gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonság, valamint az agy táplálása és jó véráramlásának helyreállítása, támogatása.

Olajos hal kikeverve kevés citrommal, pirítósra kenve.


9 hasznos tipp a görcsölő hasra

2024. február 02.

Feszültségből mindannyiunknak kijut, nem lehet elmenekülni előle. De nem is kell. A stresszt és annak egyik következményét, a gyomorgörcsöt azonban kezelni kell. Erre adunk most pár tippet.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A gyomorgörcs és következményei

Amikor gyomorgörcsről beszélünk, általában a has bármely területén kialakult feszültséget értjük alatta. Ha hosszan vagy gyakran tapasztalod, annak következményei lehetnek: rossz emésztés, puffadás, derékfájás (mivel a derékövet terheli); hosszútávon pedig gyomorfekély, reflux, gerincsérv, meddőség. Ha érzed, hogy befeszülsz, görnyedsz, mielőbb tegyél hogy ez megváltozzon. Az alábbi 9 tipp között biztos találsz a habitusodnak megfelelőt. A cikkben azt is eláruljuk, hogy miért működnek ezek a módszerek 

1. kocogás
Nem a sebesség számít, hanem az egyenletes ütem és a mennyiség – legalább 30 percet kocogj! Ha végképp nem megy a futás, akkor segíthet egy hosszú kiadós séta – lehetőleg természetben. Lényeg, hogy ne a problémák körül járjanak a gondolataid közben!

2. éneklés
Amellett, hogy jobb mintha ordítasz valakivel, a jó énekléshez el kell sajátítanod a helyes légzést, valamint elengedhetetlen hozzá a rekesz- és hasi izmaid megfelelő tónusa. 

3. táncolás
Add át magadat a zenének! Legjobb ha egymagadban táncolsz és egyhuzamban legalább 35-40 percet. Profiknak ajánlott megpróbálni zene nélkül is, a test saját ritmusában.

4. teljes hasi légzés
Hívják jóga légzésnek is. Háton fekvésben a has domborításával kezdve egészen a tüdőcsúcsig töltsd fel a tüdőd majd lassan fújd ki a levegőt! Csinálhatod ülve is.

5. beszélgetés
Ha szerencsés vagy és jó a beszélgetőpartnered, miután kibeszélted a bajodat, segít, hogy másról is elkezdj beszélni, hogy elkalandozzanak a gondolataid és végre ne ugyanazon görcsölj.

6. gyógytea
Ha nem vagy érzékeny valamelyik összetevőjére, segíthet a patikákban kapható nyugtató teakeverék, vagy házilag citromfű, macskagyökér, komló és levendula.


Igaz/hamis állítások a meditációról

2024. február 01.

A pandémia miatti bezártság óta az élőben vezetett, online meditáció különösen elterjedt a közösségi oldalakon. A mindfulness (tudatos jelenlét) meditáció – számos tanulmányban alátámasztott előnyei miatt – szintén növelte népszerűségét. Ugyanakkor a tévhitek sokasága veszi körül a meditációt.

10 igaz/hamis állítás, amit érdemes megismerni.

Fotó: 123rf.com1. A légzés a meditáció kulcsfontosságú része

IGAZ. Ellentétben a relaxációval vagy a szofrológiával, a meditáció során nem módosítani próbáljuk a légzésünket, hanem igyekszünk kapcsolatba lépni vele, és ha kell, támaszként használjuk. Amikor úgy érezzük, hogy az elménk vezérel, a meditáció visszatereli a figyelmünket a légzés érzésére. A légzés a kapocs a gondolatok és a test között. Amikor tehát a légzésre irányítjuk a figyelmünket, az a gondolatainkra is kihat.

2. A meditáció az érzelmektől való mentességet foglalja magában

HAMIS. Minden érzelemtől elzárkózni lehetetlen. A gondolatokéhoz hasonlóan a meditáció segít enyhíteni az érzelmek negatív hatását is. Látni fogjuk, hogy az érzelem jelen van, anélkül, hogy azt próbálnánk feltétlenül megérteni. Befogadjuk, majd hagyjuk, hogy elmúljon… Ez lehetővé teszi érzelmeink mindennapi felismerését. Ezáltal kevésbé engedjük, hogy azok vezéreljenek minket. Kilépünk a beidegződésekből, és kevésbé cselekszünk az érzelmek hatására.

3. Mozdulatlanul kell maradni meditálás közben

HAMIS. A gyakori, ülő helyzetben történő meditációk mellett többféle laza, informális meditációs gyakorlat létezik. Meditálhatunk pl. séta, főzés, kávézás, sorban állás közben is… Keressük azt az állapotot, amikor mindent megfigyelünk, ami önmagában mozog, de ahol a tudat mozdulatlan. A séta közbeni meditációhoz pl. figyelni fogunk a légzésünkre, a földön tett lépéseink menetére, a madarak énekére stb.

4. A meditáció napi gyakorlást igényel

IGAZ. A meditációt nehéz elképzelni – meg kell tapasztalnunk, hogy teljesen megértsük. És mindenekelőtt gyakoroljuk rendszeresen, hogy kihasználjuk az előnyeit. Így az agy fokozatosan „megtanul” ebbe az éberségi állapotba kerülni. Minél gyakrabban meditálunk, annál könnyebben sikerül ezt elérni. Valamint minél jobban összpontosítunk, annál jobban erősödik napi szinten az a képességünk, hogy visszatérünk a jelen pillanatba anélkül, hogy elragadnának bennünket a gondolataink vagy az érzelmeink.


Lelki egészség

2024. január 26.

„Törődj a lelkeddel!” – hirdeti egy hatalmas molinó egy budapesti épület tetején. Én is, szakemberként szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy az emberek foglalkozzanak a lelki egészségükkel. De mit is jelent a „lelkünkkel törődni”?

Elárulom, hogy az említett fővárosi épület valójában egy belvárosi templom. Így talán már közelebb kerülünk ahhoz, hogy ők éppen mit értenek a lelkünkkel való gondoskodás alatt. Valószínűleg az istenhit, a vallás gyakorlását (de talán még mást is). Ez természetesen nem mindenkit szólít meg, és szerencsére szabad választásunk van abban, hogy gyakorolunk-e vallást, és ha igen, melyiket. Mindenesetre érdemes megjegyezni, hogy a vallásosságnak valóban lehet jótékony hatása a mentális egészségre. A vallás olyan összetevői, mint

-a pozitív hit,

– a reményteljesség,

– az összetartó közösség,

– a rituálék,

  • – a hagyományok jelenléte mind-mind lelki egészséget növelő hatásúak lehetnek még modern korunkban is.

Amit a szóban forgó templom képvisel, az egyféle értelmezése a lelkünkkel való törődésnek.

Mi egyebet jelenthet még a lelkünk ápolása?

Nehézség az, hogy a lelki egészség kevésbé megfogható, mert elvontabb, mint pl. a testi egészség. Ezért segíthet, ha a lelki egészség ápolását a testi egészségéhez hasonlítjuk.

Hogyan is teszünk a fizikai egészségünkért?

Egyszerű, ezt talán mind tudjuk. Először is vigyázzunk a jóllétünkre, próbáljuk megelőzni a betegségeket. Eleget alszunk, egészségesen étkezünk, sokat mozgunk, talán még vitaminokat is szedünk. Ezt nevezzük egészségvédelemnek és prevenciónak, ami nem csak testi, de lelki értelemben is létezik, és a kettő szorosan összefonódik.

Önnek a fizikai egészség mely aspektusával kellene többet foglalkoznia, hogy ezáltal a lelki egyensúlyért is tegyen? Az egészséges életmód (alvás, mozgás, étkezés) alapjául szolgál a lelki egészségnek is. Például, amikor kialvatlanok vagyunk (főleg, ha tartósan), akkor érzelmileg sokkal ingatagabban viselkedünk.

Van, aki pl. azzal tudna jobban törődni a lelkéért, hogy jobban odafigyel az elegendő mennyiségű és kellő minőségű alvására. Fontos lelkünk jelzéseit, azaz érzéseinket, gondolatainkat (és néha még testi tüneteinket is) figyelni, amelyen keresztül „kommunikál velünk” a pszichénk. Fontos ezeket tudatosítani, akár leírni naplóba, vagy ha jólesne, elmondani egy szerettünknek. Ezáltal jobban meg tudjuk magunkat érteni, tudunk kapcsolódni másokhoz, és adott esetben még egy kicsit meg is könnyebbülhetünk.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...234...220