sub

Információk, érdekességek

Testsúlycsökkentés gyógynövényekkel

2024. szeptember 03.

Fotó: 123rf.com

A fogyókúra céljából hagyományosan alkalmazott növények általában hashajtó vagy vizelethajtó hatásuknak köszönhetően csökkenthetik a testsúlyt.

Hashajtó növények

A növényi eredetű szerek közül az erős hatású hashajtók tartós alkalmazása ugyanakkor számos negatív következménnyel járhat (pl. görcsös hasfájás, bélnyálkahártya-gyulladás, felszívódási zavarok és akár szívritmuszavar is), így fogyasztószerként történő alkalmazásuk nem javasolt. Hazánkban leggyakrabban szennalevelet, aloétejnedvet és kutyabengekérget használnak ilyen célra – teaként vagy a növények kivonatát tartalmazó étrend-kiegészítőként.

Jóllehet a tartós hashajtás a tápanyagok felszívódásának csökkentésével testsúlycsökkentő hatású lehet, a módszer veszélyei jelentősebbek, mint a potenciális előnyök. Az enyhébb hatású, rosttartalmú hashajtók ugyanakkor hosszú távon is biztonságosan alkalmazhatók. Ezek a teltségérzet fokozásával csökkentik az étvágyat, valamint a cukrok és zsírok felszívódásának gátlásával is hatnak. A rosttartalmú hashajtók között találunk jól ismert növényeket (például útifűmag, lenmag), de újonnan divatossá vált növényeket is, mint pl. a fügekaktusz vagy az ördögnyelvként reklámozott konjak. Ugyan hatásuk nem drasztikus (1 hónap alatt átlagosan 0,5-1 kg csökkenés érhető el megfelelő adagolás mellett), tartós alkalmazás esetén az eredmény is tartós lehet. Kérdés, hogy ez a mérsékelt hatásosság találkozik-e a fogyni vágyók elvárásaival.


Kapor, a boszorkányok távol tartója és a szerelmi bájitalok alapanyaga

2024. augusztus 05.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A kaporról általában mindenkinek először a tökfőzelék jut eszébe az iskolai menzáról. Azonban számos jótékony élettani hatása is ismert és elismert. Megmutatom mire jó ez a fűszernövény!  

Története

A kapor a Földközi-tenger vidékéről származik és a rómaiak által jutott be és terjedt el Európában. Már időszámításunk előtt ismerték, adófizető eszközként használták - ez bizonyítja, hogy mekkora értéket képviselt. A középkorban úgy gondolták, hogy e növény segítségével távol tudják tartani a boszorkányokat és a rossz szellemeket. Az ókori görögök a csuklás kezelésére használták. A rómaiak is valami titokzatos erőt tulajdonítottak neki, ezért a gladiátoraik a kapor terméséből sajtolt olajjal kenték be testüket. Ezen kívül szerelmi bájitalok készítésére is használták.

Termesztése

A meleg, napos helyeket kedveli, földje legyen tápanyagdús és jó vízáteresztő.

Élettani hatása

A gyomorbántalmak házi ellenszere már régóta. Csökkenti a puffadást, a gyomorfájást, csillapítja a görcsöket. Ezért használható menstruációs panaszok ellen is. Csuklásra, fejfájásra, álmatlanság ellen is hatásos. A kismamáknak szánt teakeverékek alkotóeleme, hiszen serkenti a tejképződést és a babának is jót tesz, hiszen az első hónapokban jelentkező hasfájást is enyhíti.

Tea készítése: 1 teáskanálnyi termést összetörünk, egy bögre forró vízzel leforrázzuk és 15 percig állni hagyjuk. Leszűrjük és naponta kétszer fogyasztjuk!

Illóolaja gyermekeknek kiváló a meghűléses tünetek enyhítésére. Az összetört magokkal készített áztató víz jótékonyan hat a körömökre, ha 10-15 percig benne pihentetjük kezeinket.


A grapefruit mag jótékony hatásai

2024. július 09.

A grapefruit mag jótékony hatásai post thumbnail image

Ideális segítség az eredeti grapefruit mag kivonat, mely bioflavonoid és glikozid tartalmának köszönhetően segíti a szervezet ellenálló képességét a gyomor és bélrendszer immunitásának támogatásával és a mikrobiológiai egyensúly fenntartásával.

Számos irodalom született már arról, hogy a grapefruit mag kivonata 800 baktérium- és vírustörzs, valamint 100 gombafaj és számos egysejtű parazita növekedését már nagy higításban is gátolja, miközben a bélflórát nem károsítja! A grapefruit mag kivonat már a szájban, a lenyeléskor megkezdi a teljes emésztőrendszer tisztítását, különösen fontos ez, mivel a legtöbb mikroorganizmus éppen így kerül a szervezetünkbe.

A Grapefruit mag kivonatban található citrus bioflavonoidok, gyökbefogó és antioxidáns tulajdonsággal rendelkeznek, ezért fokozzák a C-vitamin hatását.
A Bioextra grapefruit mag kivonatban nemcsak grapefruit mag van, hanem a rezídium is; vagyis a grapefruit gyümölcs préselése után fennmaradt koncentrált hatóanyag: héj, gyümölcsmaradék és mag egyaránt, a grapefruit legértékesebb része standardizálva a megfelelő töménységre.
A Bioextra Grapefruit mag kivonat valódi grapefruitból készül, hozzáadott mesterséges adalékanyagok nélkül!


Málnalevél – Tények és tévhitek a fogyasztásáról

2024. július 09.

A málnalevélnek több hatást tulajdonítanak, mint amennyi valóban igazolható.

Fotó: andreii77 © 123RF.comA málna édes termését mindenki szívesen fogyasztja, az élelmiszeriparban nyersen, lekvárként és szörpként is felhasználják. A gyógyászatban is megtalálható a málna felhasználása: málnaborként és gyógyszerek ízjavítójaként málnaszirup formájában.

A málnalevél jótékony hatásairól is számos információ kering, amelyek alapján egy igazi csodaszernek tűnik a növény.

A málnalevél gyulladáscsökkentő és adstringens (összehúzó) hatással rendelkezik. Külsőleg száj- és toroköblögetésre lehet alkalmazni gyulladás esetén, belsőleg menstruációs időszakkal kapcsolatos kisebb tüneti görcsök enyhítésére, illetve hasmenés csillapítására. A málnalevélben található cserzőanyagok vízoldékony vegyületek, ezért a levélből készült teában is megtalálhatók. A cserzőanyagok egyes gyógyszerek felszívódását gátolják, ezért célszerű gyógyszerekkel nem egyidejűleg fogyasztani.

Áttekintve az Európai Gyógyszerügynökség értékelését a növényről, a málnalevélből készült hagyományos növényi gyógyszerek a következő célokra ajánlhatók:

• belsőleg: menstruációs görcsök, hasmenés enyhítésére,

• külsőleg: torok- és szájnyálkahártya-gyulladásra.

Az egyik gyakori hiedelem, hogy a málnalevél teáját szülés előtt álló nőknek kell fogyasztani izomlazító hatása miatt. Máshol a vetélés csökkentésének érdekében javasolják a kismamáknak a terhesség korai szakaszában. A várandós kismamák igazi csodaszere lehetne a málnalevéltea, ha az indikációkra lennének egyértelmű klinikai bizonyítékok, de nincsenek. A növénnyel végzett vizsgálatok ellentmondásosak, egyes eredmények alapján úgy tűnik, hogy fokozza, míg mások szerint gátolja a méhösszehúzódásokat.


A kökény

2024. május 28.

Fotó forrása: www.gyszt.hu

Egy ma már kevéssé ismert gyógynövény, amelynek terápiás tulajdonságai még nem kellően bizonyítottak.

Egy-egy hosszabb vonatút során a borongós, szürke őszi tájképet itt-ott kékre festik a kökénybokrok. Az elvadult mezőkön, az erdők szélén sorakozó tövises cserjék csak úgy vonzzák magukhoz a madársereget, amelyek lázasan lakmározzák a hamvaskék gyümölcsöket. Nemcsak a madarak kedvelik a kökényt, hanem a gasztronómiában is értékes alapanyag: többek között lekvárok, befőttek, sütemények, szörpök, mártások, alkoholos italok (gyümölcsborok, likőrök, pl. a spanyolországi Navarra környékén előállított pacharán ital) készülhet belőle. A kökény erjesztett, fermentált levét lúggal keverve régen tinta pótlására használták. Festő tulajdonságából adódóan textilfestésre is alkalmazták: az éretlen termés kékre, az érett vörösesre festette a vásznat. Használták még borok javítására, tartósítás céljából, amikor nem volt elég savas a bor, hiszen a jó eltarthatóság két alappillére a megfelelő alkoholtartalom és a savasság, kérgének fekete, lúgos ázatát sajtokhoz adták, hogy azok tovább elálljanak, így tehát a kökény az adalékanyagok ősének tekinthető. A növény leveleit – külső hasonlóságaik alapján – teahamisításra gyűjtötték.

Terápiás tulajdonságai

Bár találkozhatunk kökényből készült termékekkel, ezeknek többször a valóságosnál markánsabb hatásokat tulajdonítanak. Közép- és Kelet-Európában termését és virágát a népi gyógyászatban húgyúti betegségek és gyulladások kiegészítő kezelésére használták. Laboratóriumi tesztek során bizonyított antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása igazolhatja ezen felhasználását. A szeptemberben érni kezdő termés kifejezetten fanyar, ezért a csipkebogyóhoz hasonlóan akkor érdemes szedni, amikor a dér már megcsípte, kissé megpuhul, és savanyú ízét felváltja édes, gyümölcsös zamata. A kökénygyümölcs alkoholos kivonata jelentős antioxidáns hatással rendelkezik (vélhetően a sok fenolos komponensének köszönhetően), és az eddigi laboratóriumi kísérletek szerint csökkentheti bizonyos daganatos sejtek életképességét, ennek humán alkalmazhatóságához azonban további vizsgálatok szükségesek. A kökény azonban nem része a modern fitoterápiának, nem végeztek vele humán vizsgálatokat, és a hagyományos felhasználása sem dokumentált eléggé ahhoz, hogy hatásossága és biztonságossága igazolható legyen.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...40