sub

Információk, érdekességek

Elhízott babák

2022. július 26.

Fotó: gettyimages.com

Sajnos hazánkban is „járványszerűen” terjed a túlsúlyos, elhízott gyermekek aránya. Csecsemőkorú baba édesanyjaként is figyelni kell, hogy ne ragadja el önöket a mennyiségi szemlélet. Újszülött- és csecsemőkorban sem az a lényeg, hogy minél nagyobb legyen a súlygyarapodás és ennek eléréséhez az igényeltnél több anyatejjel vagy egyéb kiegészítő táplálékkal tömjék meg a kicsit.

Kevés az anyatej?

Gyorsabban emésztődik az anyatej, mint a tápszer, nem terheli meg a kisbaba éretlen emésztőrendszerét, ezért általában gyakrabban kell szoptatni, mintha tápszert kapna a baba. A kicsiknek kéthetes, hathetes és három hónapos koruk körül gyorsabb növekedési időszaka van. Ekkor általában gyakrabban szopnak, hogy szükségletüknek megfelelően emelni tudják az anyatej mennyiségét. A tej termelődésének fokozását azzal tudják elérni, ha szoptatás után fejéssel még kiürítik az anyatej minden cseppjét. A fejést steril mellszívóval végezzék. Mélyhűtőbe való tároláshoz legideálisabb az orvosi sterilitású anyatejes zacskó.

Jogos aggodalmak

Amikor a tej mennyiség nem felel meg a csecsemő igényének, akkor csökken a súlya, vagy több héten keresztül nem növekszik, emellett a pici sokat sír és nyugtalan.

A tejképződés csökkenését okozhatja, ha:

 • a mama cumisüvegből ad tápszert, gyümölcslevet vagy vizet ez első hetekben csecsemőjének. Ilyenkor a baba hosszabb idő elteltével kíván szopni, emiatt csökkenni fog a szoptatások száma. Minél többet ad pótlást, annál kevesebb anyatej képződik és megbomlik a „kereslet-kínálat” elve.
 •  a csecsemőt nem helyes pozícióban teszi mellre és ezért nem tud hatékonyan szopni. A kicsi az oldalán feküdjön, fejecskéje teljesen a melle felé forduljon.
 • pontosan időponthoz igazítja a szoptatást és ez akadályozhatja a „kereslet-kínálat” elvének működését, valamint a tejképződést. Amikor a baba éhséget jelez, akkor szoptassa meg, nem, ha lejárt a 3 vagy 4 óra. A babát megzavarhatja, ha dudliszerű cumival etetik, ami eltérő szívási módot igényel, mint a szoptatás.

Babavárás illóolajokkal

2022. július 25.

Egyre több ember gondolatába fészkeli be magát az egészséges életmódra való igény, legyen az a táplálkozás, tisztálkodás, egészségmegőrzés vagy gyógyulás. Különös hangsúlyt kap ez az elvárás a várandósság időszakában. A legtudatosabb szülők esetében a várandósságra való felkészülés is védett, asszertív időszak.

Az Fotó: 123rf.coma nő, aki áldott állapota előtt is kiaknázta az illóolajok csodás hatását az egészségmegőrzés területén, felülvizsgálja azok alkalmazási módjait a megváltozott körülményeire fókuszálva. Az az asszonyka, aki addig nem tulajdonított jelentőséget életmódjának, születendő gyermekére való tekintettel előtérbe fogja helyezni a természetes lehetőségeket.

Sajnos a várandósság alatt is előfordulnak megbetegedések. Mégis törekedni kell a megelőzésre! A kismamák többnyire előnyben részesítik a természetből származó kezelési módokat – szerint az orvosok is. Egyszerűbb és gazdaságosabb a egészségmegőrzés, az immunerősítés, mint a betegség legyőzése anyagi és mentális szinten egyaránt. S ugye, amint megfogan a piciny élet, már nem csak a saját létéért felelős a kismama.

Miről ismerhető fel a minőségi illóolaj?

Az illóolaj-használat alappillére a minőség, ugyanis hiánya a hatás és pénztárcánk rovására mehet. Sajnos rendkívüli kihívás megfelelő kvalitású, természetből eredő, 100%-os terápiás hatású illóolajat találni a piacon. Igazán kevés a megbízható forgalmazó. Legpraktikusabb választani egy szakembert, akiben megbízunk, s azzal elkerülhető a címkék bogarászása.

Illóolajok a várandósság idején

A másállapot első trimeszterében – elővigyázatosságból – kerülendő az illóolajok használata. Azt követően is körültekintést kíván alkalmazásuk. Az illóolajok a gyógynövényekből nyert tömény koncentrátumok, kémiai vegyületekből tevődnek össze, pontosan úgy, mint a gyógyszerek. Természetben termett gyógyszerek.

Legfontosabb szabály, hogy azok az illóolajok, amelyek helyet kaptak a hálószobában afrodiziáló tulajdonságuk révén, érdekes módon ők lesznek a szülést segítő aromák, így várandósság idején szigorúan kerülendők.

A várandósság gyakran izgalommal, sokszor stresszel is jár, ami határozottan ellenjavallt. „Kismama, ne idegeskedjen!” Könnyű azt mondani… De ha már betöltötte a kismama a 12. hetet, óvatosan párologtassa a mandarin (Citrus reticulata ze.) héjából préselt esszenciát. Segít lecsendesedni, megnyugodni, kitisztítja az elmét, könnyű álmot ígér. Ha kedveli az orvosi levendula (Lavandula angustifolia) illatát, a mandarinnal együtt jeleskedik a stresszoldás területén. Az orvosi levendula hámosító, regeneráló tulajdonságáról se feledkezzünk meg! Sebeket, kisebb égési sérüléseket kezelhet vele.

Térfertőtlenítés céljából párologtasson citrom(Citrus limonum ze.) illóolajat. Azonkívül, hogy kutatások igazolják hatékonyságát, a héjában őrzi a nap sugarainak vidám nevetését, ezáltal jókedvvel és örömmel tölti meg a szíveket. A citrom emésztést segítő hatásáról is ismert, és segíti a koncentrációt.

Immunerősítés területén az eukaliptusz radiata (Eucalyptus radiata) jeleskedik, ahogyan akkor is remek szolgálatot tesz, ha felső légúti megbetegedést kell leküzdeni. Kismamák a teafa-illóolaj (Melaleuca alternifolia) baktérium-, vírus- és gombaölő, fertőtlenítő tulajdonságát is kihasználhatják betegség esetén. Remekül kezelhető vele az afta, a herpesz, az akne.


Így történik a fogváltás

2022. július 20.

A tejfogváltás fontos esemény az ember életében és igencsak hosszú folyamatot jelent.

Miért kell tejfog?Fotó: gettyimages.com

A fogváltás 5-6 éves kortól 12 éves korig tart.

Egy tejfoggarnitúra 20 tejfogat jelent. Egy maradófog-garnitúra pedig 32 fogat. Vannak olyan maradófogak, amiknek nincs tejfogpárja. Miért van ez így? Egyszerűen arról van szó, hogy az állcsontok mérete a korral ugyanúgy változik, mint a magasságunk. Születésünk pillanatában nyilván nem férne el annyi fog, mint ami egy felnőtt szájában elfér. Ha mi terveznénk a fogváltási folyamatot, ezt a problémát kétféleképpen tudnánk megoldani: vagy egy kisebb garnitúrát használunk addig, amíg az állcsontok nem érik el a végleges méretüket, vagy elfelejtjük a tejfogakat és egy maradófog-garnitúrát használunk, azonban a növekedéssel párhuzamosan fokozatosan egyre több fog számára tesszük lehetővé az előtörést.

Ez a második verzió jól működhetne, ha minden fogunk egyforma lenne. Ez azonban egyáltalán nem így van. Harapni csak olyan foggal lehet, aminek éle van. Ezért vannak elől a metszőfogaink. Ugyanakkor igen kényelmetlen lenne, ha két éles foggal kellene megrágnunk a falatot. Nagyon sokáig tartana és a fog élei is gyorsan lekopnának (ez figyelhető meg azoknál, akik rendszeresen szotyoláznak a két metszőfoguk segítségével). Ezzel egyidőben a rágásra termett hátsó őrlőfogakkal kitűnően megy a rágás, azonban a lapos rágófelszín miatt a harapáshoz akkora erőkifejtésre volna szükség, hogy az bizonyára fájdalommal és túlterheléssel járna.

A természet tehát az első verziót választotta. Létrehozott egy tejfoggarnitúrát, amely minden fontos fogcsoportot magában foglal és egyidejűleg teszi lehetővé a harapást és a rágást. Ugyanakkor ezek a fogak kis méretükből adódóan nem képesek elviselni a növekedés során megerősödő izomterhelést, ezért az izomerő növekedésével párhuzamosan az éppen leginkább igénybevett területeken megjelennek a maradófogak.

A sorrend is számít

Bármilyen meglepően hangzik, a fogváltás nem a tejfogak kiesésével kezdődik. 6 éves korra a hátsó fogak rágását biztosító rágóizmok olyan erőkifejtésre képesek már, hogy a tejfogak számára egy kis segítségre van szükség. Megjelenik tehát az első maradó nagyőrlőfog. Ez a tejfogak mögött szokott kibújni, ezért gyakran a szülők – és sajnos néha a gyermekfogászatban járatlan kollégák is – tejfogként kezelik őket. Pedig roppant egyszerű a vizsgálat. Az orron végigfutó középvonaltól számolva öt tejfog van bal oldalon fent, öt van bal oldalon lent. Ugyanígy öt tejfog van jobb oldalon fent és öt – jobb oldalon lent. Így jön ki a 20 tejfog. Ha végigszámoljuk a fogakat és megtaláljuk a hatodik fogat valamelyik oldalon – ez a maradófog. Színe rendszerint sötétebb egy árnyalattal, a mérete pedig egyértelműen jelzi, hogy felnőttfogról van szó.

 • Melyik tejfog esik ki először?

Leggyakrabban ez a középvonalhoz közel eső alsó metszőfogak egyike. Miért pont ez? Mert az alsó metszőfogak rendelkeznek a legrövidebb gyökérrel. Mivel a maradó hátsó őrlőfoggal már igen nagy erőkifejtésre képes a gyermek, a harapás is egyre erősebbé válik. Így a rövid alsó metszőfogak gyökerei a túlterhelés hatására gyorsan felszívódnak, utat engedve az erősebb maradófogaknak. 7-8 éves korban ilyen formában lecserélődnek a látható frontfogak.

Amint megvannak a maradó metszőink és az első nagyőrlőink, mindkét fogcsoport alkalmassá válik a nagy erőkifejtésre. Ezért a folyamat egy-két éven át „takaréklángon” üzemel. Az egyetlen, amit észrevehetünk, az a tejfogak között a rések megjelenése, valamint a tejfogak csücskeinek kopása, ami az alsó és a felső tejfogak egymáshoz viszonyított elmozdulását teszi lehetővé. (A szemfogak például néha annyira összecsiszolódnak, hogy éjszakánként a fogcsikorgatás a szülők számára elviselhetetlenül hangossá tud válni). 10 éves kor körül az első tejőrlő (4. fog), ezt követően a szemfog (3. fog), majd a második tejőrlőfog (5. fog) cserélődik ki. Ez utóbbi egyébként az egyetlen olyan tejfog, amely szélesebb az őt felváltó maradófognál. A természet ezzel teszi lehetővé, hogy a fogváltás végén az esetleges torlódások hatásai kompenzálódjanak.


Állandóan jelenetet rendez a gyerek…

2022. július 14.

Amikor kisgyermekünk mindenre nemet mond, ordítani kezd, dühében földre dobja a játékait, verekszik, szinte állandóan duzzog – mit tehetünk ellene? Ha pedig az ehhez hasonló jelenetek kisiskolás korában is folytatódnak, előfordul, hogy végképp tanácstalanok vagyunk. Pedig a helyes szülői magatartás sokat segíthet. Fogadja meg tanácsainkat a dührohamok megfékezésére, és a gyermek ösztönzésére, illetve meggyőzésére, hogy ne legyenek mindennaposak ezek a „cirkuszok”.

Fotó: gettyimages.comSemmiségekért dühöng

Ne hagyjuk, hogy gyermekünk dührohamai rendszerré váljanak. Legyünk szilárdak, és tiltásainkat következetesen tarttassuk be vele, ésszerű magyarázatok kíséretében. Hiszen elsősorban arra van szüksége, hogy megértse, milyen korlátokat szabtunk meg neki, melyeken nem léphet túl. Ezek általában a hétköznapi élethez köthető, egyszerű intések (pld. nem ehet süteményt ebéd előtt, vagy ne ellenkezzen, ha rendet kell raknia), de amennyiben engedünk, a dühös engedetlenséggel kapcsolatos probléma súlyosbodhat. Nagyobb dühkitörések alkalmával otthon jó módszer, ha beküldjük rövid időre a szobájába, míg kissé megnyugszik.

Néhány perc múlva menjünk be hozzá, hogy megkérjük, mondja el, miért reagált így. Ezt meghallgatva magyarázzuk el – nyugodta hangnemben -, hogy miben nem volt igaza, és az ilyen jelenetek nem vezetnek sehová. Utána azért babusgassuk egy kicsit: tudnia kell, hogy természetesen szeretjük mindazok után is, ami történt.

Agresszív, haragjában ráüt a szüleire

Ez a magatartás nagyfokú határozottságot igényel a szülő részéről. Fontos a gyerekkel megértetni, hogy nem szabad ráütnie senkire, agresszívnak lennie – legyen szó akár rólunk, akár másokról -, semmilyen esetben sem. Ha úgy tűnik, a gyereknek mégis szüksége van arra, hogy ily módon kitombolja magát, javasolhatjuk neki haragja párnáján való levezetését. Sokszor valamilyen, életkorának megfelelő sporttevékenység is hasznos lehet, annak érdekében, hogy nyugodtabb legyen, és ne verekedésre használja fölös energiáit.

A játékait a földre dobálja

Ahelyett, hogy kiabálnánk vele, ismét a legjobb módszer, ha elszigeteljük a szobájában néhány percre (nem órákra!). Azután feltétlenül és nyomatékosan emlékeztessük arra, milyen szabályok uralkodnak otthon: rendet kell tartani, és vigyázni kell a dolgaira – ne a játékain ”álljon bosszút”, ha rossz kedve van. Helyezzünk kilátásba büntetést, ha mégis újra kezdi szétdobálni a tárgyait: pld. egy időre elvesszük tőle a kedvenc játékát. Amikor pedig már nagyobbacska, és dühében értékesebb tárgyait is tönkre teszi, szigorúan figyelmeztessük, hogy nem kap helyettük újat.

Bevásárláskor jelenetet rendez, követelőzik az áruházban

A szülők nagy része több-kevesebb sikerrel tudja megoldani az ilyen helyzeteket. Próbáljuk ugyanazt a magatartás tanúsítani, mint otthon: vonjuk el a gyereket mások szeme elől, és az áruházból való távozás után kezdjünk magyarázatba, miért nem veszünk neki játékot annyiszor, ahányszor csak akarja. De persze a legjobb megelőzni a követelőzést. Már mikor vásárolni indulunk a gyerekkel, bocsássuk előre, hogy játékvásárlásról nem lesz szó, és nem szeretnénk megint nyilvános „cirkuszt”. Ha ezt nem akarja megérteni, tegyük érthetővé a számára, hogy legközelebb nem jöhet velünk vásárolni, büntetésképpen rábízzuk valakire.


Emlőbimbóval összefüggő szoptatási nehézségek

2022. július 11.

Fotó: gettyimages.com

Az emlőbimbó lehet egészen pici, de az átlagnál jóval nagyobb vagy lapos, de akár befelé forduló, ami általában nem akadálya a sikeres szoptatásnak.

Az emlőbimbó formája és mérete nagyon különböző. Nincs olyan hölgy, akinek a két melle, mellbimbója teljesen szimmetrikus, egyforma.

A lapos, de főleg a befele forduló bimbónál előfordul, hogy nem nyújtható meg és ez szoptatási nehézséget okoz. A bimbó a várandós időszak végén és a szülést követő időszakban nyújthatóvá válik.

Mit tanácsol a szülésznő?

 • Fontos!

Nem kell a várandós időszak alatt nyújtani a befele fordult mellbimbót, mert az akár méhösszehúzódásokhoz, vagy extrém esetben a méhlepény leválásához is vezethet!

 • Ne hagyja megingatni önbizalmát és hitét abban, hogy tartósan, eredményesen tudja szoptatni kisbabáját.
 • A várandósság alatt megváltozhat a lapos vagy befele forduló bimbó és kiemelkedővé válhat.
 • A szülést követően igényelje, hogy minél előbb történjen meg az első bőrkontaktus, hogy az újszülött magától is megpróbáljon mellére tapadni. Ha ez nem sikerül, kérje szakember segítségét.
 • Olykor segít az is, ha előrehajolva próbál meg szoptatni.
 • Különböző testhelyzetekben történő mellretapadási próbálkozások is sikerhez vezethetnek.
 • Fejjen tejcseppet a mellére és ezzel érintse a kicsi ajkát, mert így kiváltja a kereső reflexét a babának, aki ilyenkor általában nagyra nyitja a száját és így megtörténhet a korai helyes mellretapadás.
 • Esetenként hasznos lehet az előemelkedés segítése.

Sok kismamánál bevált egy egyszerű speciális segédeszköz a bimbókiemelő, mellyel általában orvosolható a gond. Ezzel közvetlen mellre helyezés előtt, karján a babával, egy kézzel ki tudja emelni a bimbót. A mellbimbó feszülését, duzzanatát is csökkentheti a speciális bimbókiemelő eszköz használata. Leghatékonyabb a két méretű tölcsérrel kapható, mert ha kisebb vagy nagyobb a bimbó, akkor az aktuális igényének megfelelőt választhatja.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...253