sub

Információk, érdekességek

Női test, női bölcsesség

2024. január 26.

Az emberiség életének első 200 000 évében a spiritualitás és vallás középpontjában a női lét nagy misztériumai álltak.  

A legelső embereket ábrázoló szobrok a őskőkorból (i. e. 35 000 - 10 000) származó Vénuszok, amelyek ugyan a római mitológia szerelem istennőjéről kapják nevüket, de ennek ellenére nem szexuális fantáziát kielégítő szobrocskák. A Vénuszok a Nagy Anyaistennőnek, mint a születés, élet és halál Úrnőjének ábrázolásai, elhelyezésük a barlangok mélyén és a sírokban egyértelműen utal arra, hogy rituális célokra használták őket. A Kárpát-medence a szíve annak az Ősi Európának nevezett területnek, ahol a kőkorban virágzott a Nagy Istennő gyermekeinek békés kultúrája. Elődeink a Nagy Istennő megtestesülését látták a földben, a természetben és a föld minden teremtményében.

Számukra az anyaföld és a természet szent volt, mellyel együtt lehetett élni és együtt lehetett lélegezni, de semmiképpen sem lehetett azt kizsákmányolni és leigázni. Minden élet az Ősanyától született és hozzá tér vissza. Szent volt a nő is, hiszen az Istennő leányának született és képes méhéből életet adni. A nő, aki saját testében követni tudja a Hold ciklusait a legnagyobb misztérium őrzője volt őseink életében.

A természetben tavasszal növekedni kezdenek a magok, kirügyeznek a fák, majd virágot és gyümölcsöt hoznak, termést, amely táplál minket. Majd jön az ősz és elkezd minden visszatérni a földbe, a kozmikus anyaméh sötétjébe, ahogyan elbújik a nap is, hogy aztán újjászülessen a téli napfordulón. A kisleány nővé szentelődik saját vére által, az első menstruációval, majd megfogan méhében az új élet magja, amely egyre növekszik, a nő hasa és emlője duzzadni kezd az élettől, csakúgy mint a kőkori Vénuszok és, mint a FöldAnya domborulatai. Majd, ha eljön az idő megszületik a gyermek, és újabb gyermekek, egészen addig, amíg abba nem marad a vérzés. A bölcs öregasszony teste sötétjében, méhe barlangjában tartja immár életet adó vérét és az élete alatt összegyűjtött bölcsességet. Belőle lesz a legöregebb és legbölcsebb nagymama, aki ismeri sötét és világos, halál és születés titkait, ő lesz a beavató, aki útjára bocsátja a nővé érő kislányt.

A női test olyan erőt és bölcsességet rejt magában, amivel több, mint 3000 éve hiába próbálnak leszámolni a patriarchális társadalmak. Pedig megpróbáltak mindent. Átírták a legendákat és a mítoszokat, így a beavatást végző Istennő bukott Évává változik, aki miatt "elveszítettük a paradicsomot". A női erőt annyira rettegte és félte az egyház, hogy elindította a boszorkányüldözést, azt a nők elleni gyalázatos háborút, amelyben kilenc millió európai nő vesztette életét a papok által felszentelt kínzókamrákban és a máglyák tüzében. 3000 éve mások - leginkább férfiak - mondják meg nekünk hogyan és hogy ne szeretkezzünk, hogyan és hogy ne védekezzünk a nemkívánt terhesség ellen, hogyan szüljünk, hogyan neveljük a gyermekeinket és hogyan éljük az életünket.


Fontos, hogy anya fejben is jól legyen!

2024. január 24.

Január 27-e a Szülői Mentális Egészség Világnapja. Ezzel a témával érdemes és fontos foglalkozni, mivel a szülők lelki egészsége az egész család jólléte és teljesítménye szempontjából meghatározó.   

A szülők számára komoly kihívást jelent az egyensúly megtalálása a családi és munkahelyi kötelezettségeik között, különösen a pandémia utáni időszakban. Az édesanyák esetében külön figyelmet kell fordítani az egészségükre, beleértve az agyi egészséget is. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az egyensúly fenntartásának fontosságára, valamint arra ösztönöz, hogy lépéseket tegyünk a családunk mentális egészségéről való gondoskodás terén, és a munka és pihenés egyensúlyának megteremtése érdekében. 

Pandémia utáni megélhetési krízis

A világjárvány során megváltozott körülmények sok esetben súlyos terheket róttak a szülőkre, a szülői feladatok még nagyobb erőfeszítéseket követeltek. A pandémia súlyos gazdasági következményekkel járt, ami sok családot érintett a megélhetés szempontjából. A gazdasági válság, amely szorosan követte a világjárványt, valamint a digitális ártalmakkal kapcsolatos növekvő aggodalmak, a mentális betegségek növekvő aránya és az egészségügyi szolgáltatások szűkülésének hatása tovább növelte a szülők és a gondozók szorongását, és egyes esetekben a tehetetlenséget és a reménytelenséget.

Feszített munkatempó és hosszú munkaidő

A legtöbb szülő mindennapjait feszített munkatempó és hosszú munkaidő jellemzi. Az édesanyák esetében ez különösen igaz, mivel a munkahelyi elvárásokat nem könnyű a családi kötelezettségeikkel egyeztetni. Ez a folyamatos stressz és túlterheltség kimerítheti az agyat, hozzájárulva a mentális kimerültséghez és a szorongáshoz. Az időmenedzsment és a határok meghúzása, beleértve a pihenési időt is, kulcsfontosságú lehet a mentális egészség megőrzése érdekében.

Digitális túlterheltség

A folyamatos digitális kapcsolattartás, a munka és a személyes élet határának elmosódása, valamint az állandó online jelenlét mind hozzájárulhatnak a digitális túlterheltséghez. Fontos, hogy az édesanyák tudatosan szabjanak időt a digitális eszközök nélküli pihenésre és a családi időre. Az online platformok korlátozása segíthet a valós kapcsolatok erősítésében és a mentális egészség megőrzésében. 

Sosem volt tehát indokoltabb a gyermekeik igényeinek kielégítésén, munkahelyi és családi kötelezettségeik elvégzésén túl az édesanyáknak saját mentális egészségünkre koncentrálni.


A védőoltási szaktanácsadás is a tudatos babavárás része

2024. január 24.

A nőgyógyászati vizsgálatokon való részvétel, a terhesvitaminok szedése vagy a védőnői tanácsadás mára már természetes része a tudatos, felkészült babavárásnak. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy a védőoltásoknak is óriási szerepe van abban, hogy a kismama, a fejlődő magzat és újszülött elkerülhesse a veszélyes fertőzéseket. Pedig a várandós nők immunizációja nemcsak az anya betegségekkel szembeni védelmét biztosítja, de egyúttal az újszülött számára is védelmet nyújt élete első hónapjaiban. A várandósság alatti védőoltási szaktanácsadásról kérdeztük Prof. Dr. Mészner Zsófiát, csecsemő- és gyermekgyógyász, infektológus, védőoltási szaktanácsadót, az Infektológiai Központ orvosát.

A védőoltással szerzett védettség a magzatnak és az anyának is előnyt jelent

-Az anya várandósság alatti immunizációja fontos prevenciós lépés mind az anya, mind a magzat számára. Az anyai ellenanyagok a méhlepényen át a fejlődő magzat vérkeringésébe kerülnek, aki így védettséget szerez az akár súlyos fejlődési rendellenességeket és méhen belüli megbetegedéseket okozó fertőzések ellen, de a védőoltás újszülöttkorban a még fejletlen immunrendszerű csecsemőt is megóvja a potenciálisan súlyos betegségektől – hangsúlyozza Prof. Dr. Mészner Zsófia.

Védőoltás szaktanácsadás várandósoknak

-Már a várandósságot megelőzően érdemes tisztázni, hogy a kismama átesett-e rubeolán, bárányhimlőn, vagy fertőző májgyulladáson, illetve, ha nem, akkor gyermekkor védőoltásai megfelelő védettséget nyújtanak-e számára, és szükséges-e az oltás megismétlése. A védőoltási szaktanácsadás keretein belül a védőoltási tanácsadó felméri a kismama védőoltással megelőzhető – a magzat fejlődésére kockázatos – fertőzésekre való fogékonyságát, és védőoltási tervet készít ezek elkerülésére – ismerteti a professzor asszony. Emellett olyan életmódbeli takácsokkal is ellátja a várandós nőt, amelyekkel nagy eséllyel kivédhet bizonyos fertőzéseket (pl. toxoplasma, listeria, HIV). A tanácsadáson egyúttal a születendő csecsemő egészségi kockázatának felmérésére is lehetőség nyílik. Amennyiben a kismama külföldre utazik, a védőoltási tanácsadó abban is segítségére lesz, hogy miként csökkentheti a fertőző megbetegedések kialakulásának kockázatát (a tanácsadásra ez esetben érdemes 4-5 héttel a tervezett utazás előtt sort keríteni).


Milyen a gyerek fejlődése?

2024. január 22.

Óvodapedagógusként látom, ahogyan a gyerekek évről évre változnak, és sajnos évről évre egyre türelmetlenebbek, egyre jobban nehezükre esik fókuszálni, a figyelmüket megtartani, huzamosabb ideig egy helyben ülni. Ez azt mutatja, hogy kisebb-nagyobb fejlődési éretlenséggel küszködnek.

Hogyan derülhet ki a fejlődési éretlenség? Egyrészt szülői megfigyelés által. Illetve, ami biztosabb módszer, a szakember által végzett ez irányú felmérés a gyermek tevékenységeinek megfigyelésével.

Hogyan is néz ki egy ilyen megfigyelés, felmérés?

Például aki megkeres engem (komplexsensoryfitness@gmail.com), időpont-egyeztetés után kap mailben egy anamnézis-kérdőívet, amiben mindenféle kérdésre kell válaszolni. Lesznek benne kérdések a magzati időkben történtekről, a szülés körülményeiről, a mozgás fejlődéséről és még sok minden másról. Ezek az információk segítenek nekem jobban megismerni a gyermeket és nagyobb rálátást adnak az ő kis fejlődéséről és az esetleges eddigi nehézségekről, amikkel szembe kellett néznie e rövidke élete folyamán, amik kiválthattak fejlődési éretlenségeket.

Találkozásunk folyamán egy barátságos környezetet teremtve elbeszélgetünk, jobban megismerjük egymást, és elvégzem a TSMT állapot- és mozgásvizsgáló tesztet. A különböző feladatokon keresztül látom azt, hogy hol lehetnek az esetleges fejlődési éretlenségek. A vizsgálat után elmondom,

– mit tapasztaltam,

– mit figyeltem meg,

– mit javasolnék annak érdekében, hogy segítsük fejleszteni a gyermeket az éretlenségeiben.

Pár nappal a találkozásunk után elkészül egy átfogó írásbeli értékelés is a vizsgálatról, amit tovább lehet vinni más specialistákhoz, ha arra szükség van.

A TSMT állapot- és mozgásvizsgáló teszt – Longikid – jellemzői:

– Ez a felmérés lehetővé teszi, hogy betekintést nyerjünk a gyermek teljesítményének természetébe és annak mögöttes okaiba.

-Az objektív vizsgálat eredményét %-os formában prezentáljuk, amely a problémák mértékét sokkal érthetőbben mutatja be.

-A teszt segítségével lehetőségünk nyílik megjósolni a gyermek iskolai beilleszkedését és sikerességét.

– A teszt időtartama 60–120 perc, ami az életkortól függően változik. Ez alatt az idő alatt átfogó képet kapunk a gyermek idegrendszeri, nagymozgásos, finommozgásos, kognitív, grafomotorikai, figyelmi, izomtónusbeli, szemészeti, hallási és testtartási érettségéről.

A vizsgálat közben a szülőnek is lehetősége nyílik megfigyelni, melyek azok a területek, ahol lehet fejlődési elmaradás, és ha igen, milyen mértékben. Az eredmények alapján meg tudjuk határozni, milyen további lehetőségek jöhetnek szóba, hogy támogassuk a gyermek fejlődését.


Mitől lesz nyugodt a babavárás? Tippek, tanácsok a stresszmentes 9 hónaphoz

2024. január 20.

Egy gyermek érkezése izgalmakkal teli időszak, főleg, amikor az első babát várja a család. A bizonytalanság, a stressz, a felesleges idegeskedés azonban sem a kismamának, sem a kisbabának nem tesz jót, ráadásul a félelmek, aggodalmak legtöbbször abból adódnak, hogy a leendő szülők nem rendelkeznek elegendő információval, és túl sok a bizonytalanságot erősítő tényező.

Fotó: 123rf.com

Összegyűjtöttünk néhány tanácsot, amelyek segítenek, hogy nyugodtabban, kiegyensúlyozottabban teljen ez a 9 hónap.

A legkorszerűbb eljárásokat válaszd

Az orvostudomány olyan rohamosan fejlődik, hogy a vizsgálati módszerek, szűrések egyre részletesebb és pontosabb információkat adnak a kismama és a magzat egészségi állapotáról. Két terhesség között is megjelenhetnek új eljárások, ezért nem érdemes csak a korábbi vizsgálatokat igénybe venni, ha vannak már jóval modernebb lehetőségek. Nem mindegy pl., hogy a kötelező ultrahangvizsgálatot milyen készüléken végzik, a legkorszerűbb gépek nagy felbontású, részletgazdag képei különleges élményt nyújtanak a kismamáknak, és nagyobb pontossággal, más ultrahanggépekhez képest akár már 6 héttel korábban segítik kiszűrni az esetleges rendellenességeket is.

A kötelező ultrahangvizsgálatokon túl számos egyéb vizsgálati módszer áll rendelkezésre, mellyel a kockázatokat, esetleges rendellenességeket kiszűrhetjük akár fogantatás előtt, akár utána. Az ország különböző pontjain működő magzati genetikai központokban egyszerű vérvétellel többféle genetikai vizsgálatot elvégeznek, melyek eredménye részletes információt ad, így csökkenti a kismamában lévő bizonytalanságot és segít döntéseket hozni.

A családalapításra készülő párok számára javasolt az a vizsgálat, amely azt elemzi, hogy a szülőknek van-e rejtett genetikai rendellenességük, és ha igen, milyen betegségek „hordozói” anélkül, hogy tudnának róla. Az ORIGIN-hordozóságszűrés olyan receszszív öröklődésű génhibákat vizsgál, amelyek a vizsgált személyben nem okoznak betegséget, ám ha a leendő szülőknél ugyanannál a génnél talál eltérést, a születendő gyermekben az adott génhibára visszavezethető betegség kialakulásának kockázata 25%-os, nemi kromoszómákat érintő génhibák esetén pedig 50%-os lesz. Ha ilyen eset áll fenn, fogantatás után már célzottan lehet vizsgálni, hogy a magzatban kialakult-e az adott betegség, mint például az SMA vagy a cisztás fibrózis.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...278