sub

Információk, érdekességek

Ha a pici is szenved a fejfájástól

2023. január 18.

Fotó: 123rf.com

Sajnos, a fejfájás ma már a kicsiknél sem ritka. Gyakran nehéz eldönteni, hogy csak játszik a szülővel a csemete, vagy valóban baj van…

Minden makacs, hosszan tartó vagy gyakran ismétlôdô fejfájás esetén feltétlenül érdemes konzultálni a gyermek orvosával. A picinél az esetenként fellépô fejfájásnak sokféle oka lehet. Túl sokat, vagy túl keveset evett? Tartósan volt a napon?

Túl sokat izgett-mozgott vagy sokáig tévézett?

Az iskolai vagy az otthoni pszichés megterhelés is okozhat fejfájást. Gyakran a rossz látás, máskor a vitamin- vagy vashiány a probléma okozója. Ha a panasz ôsszel kezdôdik, és a szünidôben mintha soha nem is lett volna, elpárolog, biztosan szorongás vagy túlterhelés áll a háttérben.

Túró a homlokra, torma a tarkóra
• A túró kellemes hûsítô hatása enyhíti a feszítô fájdalmat. Hatóanyagai gyulladáscsökkentôk is.
• A torma vérbôséget idéz elô a bôrben, és ezáltal felgyorsítja a fájdalmat kiváltó anyagok elszállítását. Le kell reszelni a tormát, ujjnyi vastagon rákenni egy félbehajtott, vékony kendôre, majd ráborítani a tarkóra, vállakra. A széleket ragtapasszal rögzíteni. Egy nagyobb kendôvel vagy sállal átkötni, és 10–15 percig úgy hagyni.

Dr. Balaicza Erika


Mennyi TSH érték az ideális a teherbeeséshez?

2023. január 15.

Teherbeesés előtt sokan kivizsgáltatják magukat, hogy a baba a legideálisabb körülmények közt foganjon meg, ugyanis így nem csak maga a megtermékenyülés és a beágyazódás megy könnyebben, de megfelelő értékek mellett csökken a vetélés és a koraszülés kockázata is. Hogy milyen TSH értéket szeretnek az orvosok leginkább a babaproject során, arról dr. Bérczy Judittal, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosával beszélgettünk.

Ezért fontos a megfelelő pajzsmirigyfunkció teherbeeséskor

A pajzsmirigyproblémák igen sok embert érintenek, ráadásul számtalan problémát is okozhatnak. Bár igen apró szervről van szó, mégis komoly befolyást gyakorol az egész szervezetre, így a teherbeesést is megnehezítheti, ha alul-vagy túlműködés, esetleg pajzsmirigy gyulladás áll fenn. Ekkor ugyanis nem csak maga a várandósság lehet problémás, hanem már maga a megtermékenyülés – sőt, a peteérés, a menstruációs ciklus- is zavart szenvedhet. Ezért igen gyakori, hogy a szerv zavaraira meddőség vagy vetélés után derül fény.

Mennyi az ideális érték?

Bár a TSH normál tartománya a legtöbb leleten 0,4-4 mIU/l közt mozog, ám az endokrinológusok a maximális értéknek inkább 2,5 mIU/l-t tartják. Éppen ezért sokan megnyugtató eredménynek veszik, ha 3 mIU/l körüli értéket kapnak, ám a babavárás szempontjából 1-2 mIU/l közti tartományt tartanak ideálisnak.

Igen fontos, hogy ne csupán a TSH értéket ellenőriztesse az illető, hanem mellette még T3, T4, valamint az ATPO szintjét is, hiszen ezáltal pontosítható a diagnózis, ráadásul fény derülhet a pajzsmirigy esetleges gyulladására is, mely szintén negatívan befolyásolja a terhességet- magyarázza dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusa.


Fogamzásgátlás spirállal – Ezeket érdemes tudnia róla

2023. január 14.

Fotó: 123rf.com

A fogamzásgátlás a legtöbb esetben legalább annyira központi kérdés, mint a családtervezés. Nem csoda, hogy mindenki a lehető legjobb megoldást keresi, ráadásul olyat, ami kevésbé terheli a szervezetet. Az egyik ilyen lehetőség a spirál, melyről dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza beszélt.

Mi is az a spirál?

A spirál egy méhen belüli fogamzásgátló eszköz, mely rendszerint valamilyen könnyű, rugalmas műanyagból vagy rézből készül. Formáját tekintve T-alakú, vagy visszakunkorodó T betűt formáz, valamint létezik kígyóra emlékeztető alakzat is. A spirál elnevezést annak köszönheti, hogy az eszközön található spirális rézszál van, mely fokozza a fogamzásgátlást. 

A spirál érintkezve a méh belső felszínével, ún. steril gyulladást hoz létre a méhen belül. Ez az állapot pedig megakadályozza a megtermékenyült petesejt beágyazódását. A hatásfoka csaknem ugyanolyan jó, mint a tabletta esetében.

Hormontartalmú spirál is létezik

A spirálnak létezik hormon leadására képes változata is – ebben az esetben egy olyan T-alakú eszközről van szó, amelynek függőleges része kissé vaskosabb. Innen szabadul fel a hormontartalom, mely a fizikai akadály mellett, hormonális védelmet is képez a nem kívánt terhesség ellen. Ez az anyag ugyanis a méh nyálkahártyájára gyakorol hormonális hatást többféle módon: részint a nyakcsatorna nyáktermelése megváltozik a hormon miatt (így a spermiumok találkozását akadályozza a petesejttel), másrészt elvékonyítja a méh nyálkahártyáját is (ha meg is termékenyül a petesejt, a beágyazódást meggátolja) .

Előnyök és hátrányok

Mint minden eszköznek, a spiráloknak is megvannak az előnyeik és a hátrányaik. Mindenképpen mellettük szól a hosszú használhatóság (3-5 év), valamint a praktikum, hiszen nem kell figyelni a tablettaszedésre vagy az óvszer használatára. Továbbá hormonmentes változata nem befolyásolja a szoptatást, ráadásul azok is használhatják, akiknek valamilyen okból tiltott a hormonális fogamzásgátlás (pl. trombofília)
További előnyük, hogy bár egy összegben kissé drágák, de hosszútávon olcsóbbak a többi eszköznél. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza szerint hátrányuk, hogy maga az eszköz elmozdulhat, és alkalmazásukkor némileg megnőhet a gyulladás- és a fertőzésveszély, valamint a hormonmentes változatnál erősebb lehet a menzesz is, viszont a hormontartalmú spirálnál alig van vagy nincs is.


Harc a boltban, harc a csokiért

2023. január 09.

Sok szülő rémálma válik valóra, amikor „nekiindul” pár éves gyermekével, aki nemhogy kicsit sír, hanem üvölt, nemritkán persze földhöz is vágja magát a bolt közepén. Égő, szégyenteljes a szituáció? A cikkemben megpróbálom fókuszba helyezni a szülő és a gyermek nézőpontját, valamint praktikus tanácsot adni egy ilyen nehéz helyzetben.

Fotó: 123rf.comEgyik páciensem megtörtént példájával szeretném érzékeltetni, hogy a gyermek sokszor sajátos módon kommunikál, néha olyan döntést hoz egy feszült helyzetben, amelyben elmosódik a racionalitás, és a viselkedés érzelmi indíttatásúvá válik. Ábel szorongásos panaszok miatt keres fel, házas, egy négyéves kislány édesapja.

Amikor gyermekkoráról beszél, önmagát „hisztisnek” jellemzi, aki mindig mindent meg akart kapni. gyakori szituáció volt, amikor édesanyjával vásárolni mentek, hogy hirtele feje tetejére állt minden, szó szerint: ha nem kapta meg azt a csokit, vagy amire rámutatott, levetette magát a földre és üvöltött. Ez odáig fajult, hogy a végén már a fejét verte a földbe, ami nem írói túlzás részemről.

Ez az a pont, ahol még egy nyugodt szülő is joggal elkezd pánikolni a tehetetlenség miatt. Ami érdekes, hogy mindez csak akkor fordult elő, ha az édesanyjával ment vásárolni.

Érdemes látni, hogy páciensem, Ábel, nem elmebeteg, sőt még személyiségzava sem feltételezhető nála, még ha mindenki fejében ott is van az a felvetés, hogy „ez a pasas nem normális”. Álljunk meg egy pillanatra, és próbáljuk megérteni a mögöttes tartalmakat.

Hangsúlyozom, hogy a páciensem nem emiatt a gyermekkori incidens miatt kért segítséget, és hiba is lenne részemről erre visszavezetni mindent. Azonban jó példának tartom, amelyen keresztül megérthetjük, mi miért történik, ha a gyermek sajátos eszközt talál arra, hogy akarata érvényesüljön.

Dac, ellenkezés, szűnni nem akaró hiszti
Az első dackorszak egy- és hároméves kor között jelentkezik. Sokszor egyik napról a másikra, hirtelen jelentkezik az érzelmi túlfűtöttség, amely nemcsak a szülő, hanem a gyermek számára is terhes, aki rendszertelenül, indokolatlanul és gyakran tiltakozik ellenáll. Sok szülő úgy fogalmaz, hogy gyermeke kifordult önmagából, rossz lett. Mondjuk ki, a gyermek nem rossz. Ne egyszerűsítsük le ennyire, még akkor sem, ha belefáradtunk az állandó vitatkozásba.

Amikor a gyermek első szava a nem, az utal arra, hogy készen áll a leválásra: a gyermek nagyon sokáig azonosnak érzi önmagát az anyjával, de rájön arra, hogy ő bizony egy „önálló” valaki, aki élvezi, hogy van akarata, és annak van foganatja. ez az önállóság korántsem azt jelenti, hogy nincs szüksége a gyermeknek az anyjára. Sőt, ebben a korszakban a legnehezebb megtalálni az egyensúlyt, hogy engedjünk is, utat nyerhessen a függetlenség iránti vágya, de közben keretet is szabjunk a gyermek sokszor hajmeresztő ötleteinek.

A legfontosabb, hogy a szülő azt sugallja minden egyes rezzenésével, hogy „nem haragszom, megértelek, én itt vagyok…” A gyermek követelésében – a boltban – nem az a legfontosabb, hogy mit szeretne, hanem az, hogy az akaratban gyakorolja magát, aminek egy teátrális kinyilvánítása a „földhöz verem magamat” jelenet.


Mit tegyünk, ha fehérköpeny-fóbiás a gyerek?

2023. január 08.

Jelen cikkben azt vennénk sorra gyakorlati szempontból, hogy mit csináljon a szülő, ha orvoshoz kell vinni a gyereket, és vajon minden gyerek fél-e az orvostól.

Fotó: 123rf.comHa a félelem fogalmát kellene meghatároznom, akkor azt mondanám, hogy olyan érzés, sőt lehangoló, nyomasztó érzés, amelyet akkor élünk meg, ha fenyegetve érezzük magunkat. Tehát egy külső veszélyre vagy akár fájdalomra adott válasz.

A pszichológusok a félelmet olyan alapérzelmek közé sorolják, mint például az öröm, szomorúság és a harag. Mielőtt tovább értelmezném a félelem fogalmát és annak jelentőségét, szeretném hangsúlyozni, hogy a félelem nem egyenlő a szorongással. ezek nagyon gyakran a hétköznapi szóhasználatban összemosódnak, de ki kell mondani, hogy az elnagyolt szóhasználat még szakmai körökben is felbukkan. Részben ez annak is köszönhető, hogy nehéz meghatá- rozni az átmenetet.

Sok hasonlóság érhető tetten, de gyakran az általánosítás terméke, vagyis az emberek nem tudatosan, saját maguk egyszerűsítenek le fogalmakat az érthetőség, megfoghatóság érdekében. Ennek értelmében egy gyerek vagy egy felnőtt a legtöbb esetben fél az orvostól, tart a helyzettől, ami csak ritkábban fordul át szorongásba.

Az orvostól való félelem annyira gyakori, hogy már külön neve is van: fehérköpeny-fóbia. Már azt is kimutatták, hogy sok embernek az orvos látványától, jelenlététől is megemelkedik a vérnyomása, még akkor is, ha ő maga egyáltalán nem érzi izgatottnak, idegesnek magát.

Mindezt azért hangsúlyozom, hogy tartsuk szem előtt: a gyermek félelme az orvostól nem hiszti, és persze ne gondoljunk bele túl nagy dolgot sem, vagyis nem kell rögtön pszichológushoz futni.

Fontosnak tartom, hogy a szülő ne elvárja a gyermekétől, hogy ne féljen a doktor bácsitól, hanem hangolódjon rá, készítse fel az esetleges kellemetlenségekre. Ha mi, felnőttek félünk az orvostól, akkor természetes, hogy a gyermek is viszolyogni fog már a rendelő látványakor. És az is természetes, hogy a gyerek sírással, olykor igen hangos sírással fejezi ki azt, ami neki nem jó. Minél kisebb a gyermek, annál dominánsabb a sírás mint kommunikációs eszköz. Itt jegyzem meg, hogy a felnőttek gyakori reakciója nem a sírás, hanem az elkerülés, bagatellizálás. Másképpen fogalmazva egy gyerek sír, egy felnőtt el sem megy, nagy ívben elkerüli még a rendelő környékét is.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...265