sub

Információk, érdekességek

Gyógyszerek, amelyek nem hagynak aludni

2024. május 09.

Az alvászavarok rendkívül gyakoriak. Minél idősebb valaki, annál inkább küzd az éjszaka ébren tartó „démonjaival”.

Fotó: 123rf.comElalvási nehézségek, átalvási problémák egyaránt keservessé tehetik az éjszakákat, ill. kialvatlanná, feszültté a nappalokat. És nem szabad elmenni amellett sem, hogy a kialvatlanság számos súlyos, krónikus betegség rizikófaktora, így pl. a cukorbetegség és a magas vérnyomás is gyakoribb, ha valakinek nem pihentető alvással telnek az éjszakái. Ha az alvászavarok okait keressük, nem árt figyelembe venni azt sem, hogy milyen gyógyszer(eke)t szed az illető, hiszen több hatóanyag esetén igazolt az ébren tartó, alvászavart okozó (mellék)hatás. Nem ritka tehát, hogy a nyugtalan éjszakák bizonyos gyógyszerek szedésével függnek össze. Érdemes erről a kezelőorvossal és a gyógyszerésszel is beszélgetni! A gyógyszerbevételi időpont megváltoztatása (pl. esti helyett reggeli gyógyszerbevétel) vagy egyes esetekben a dózis megváltoztatása (pl. dóziscsökkentés) eredménye vezető lehet.

Mely gyógyszerek okozhatnak álmatlanságot?

Az antidepresszáns gyógyszerek szedése különösen gyakran jár együtt alvászavarral. Aki például fluoxetin vagy paroxetin hatóanyagú tablettát vagy kapszulát szed, gyakran szembesülhet azzal, hogy az agya éjjelente is „túl aktív”, nem tud álomba szenderülni. Hasonló mellékhatásúak lehetnek az időskorúaknál gyakran alkalmazott agyi keringésserkentők (pl. piracetám hatóanyag).

A vízhajtók is okolhatók a nyugtalan éjszakákért. Ha teli a hólyag és jelentkezik a vizelési inger, akkor oda az alvás nyugalma. A vízhajtók sok vérnyomáscsökkentő gyógyszerben is megtalálhatók (pl. HCT rövidítés a gyógyszeresdobozokon), és a gyakori éjjeli felébredés miatt zavarják az alvást.

Mit lehet tenni?

A napi 1×1 adagolás szerint szedett antidepresszánsok vagy vizelethajtók bevételi időpontját célszerű (este helyett) reggelre időzíteni; ez sok álmatlan éjszakától kímélheti meg a betegeket. Ha tehát valakinek napi 1 furoszemidtartalmú vízhajtót kell bevennie, javasolt, hogy azt ne este, hanem reggel vegye be!

A mellékhatások tekintetében a vérnyomáscsökkentésre használt, régi típusú bétablokkoló hatóanyag (pl. metoprolol) okozta rémálmok miatti álmatlanság sem ritka. Az újabb típusú vérnyomáscsökkentőknél ilyen mellékhatásokról kevesebbszer számolnak be.

A pajzsmirigybetegeknél a nem megfelelően beállított adagú pajzsmirigyhormon-gyógyszer (levotiroxin) válthat ki alvászavarokat. Ha a kelleténél több levotiroxint szed a beteg, azaz túl magas a rendelt dózis, az álmatlanságot okozhat.

A fogyasztószerek közül az amfetaminszerű hatással rendelkező, illegálisan hozzáférhető hatóanyag, a fentermin szedése vezethet álmatlansághoz. Sokan internetről szereznek be bizonytalan eredetű fogyasztószereket, amik gyakran alvászavart okozó mellékhatású anyagokat tartalmaznak.

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) kezelésére alkalmazott szerek (pl. atomoxetin hatóanyag) szintén okolhatók az alvászavarokért.

A mániás betegeknél adagolt lítium esetében a nappal és éjjel ciklusok eltolódása következhet be.

A gyógyszerszedéssel összefüggő álmatlanság tehát nem ritka jelenség, olyan gyakran szedett gyógyszerek, mint a fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású, vény nélkül kapható tabletták is okozhatják azt, hogy a szervezet elalvását előidéző természetes anyagnak, a melatoninnak a termelődése csökkenjen, és nehezebben menjen az elalvás. Fájdalomcsillapítóknál egy másik hatóanyagú szerre való váltás akár orvosolhatja is ezeket a „mellékhatásokat”.


A gyógyszerészet szíve a gyógyszertárban dobog – 2. rész

2024. április 26.

Fotó: 123rf.com

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egyike a 12 hivatásrendi köztestületnek, s mint ilyen, kötelessége, hogy a gyógyszerészi hivatás egészének szakmai, etikai, gazdasági és szociális érdekeit képviselje, és mindezt a közérdekkel összhangban, a társadalom – és kiemelten a betegek – jogos érdekeinek mentén érvényesítse. Megkérdeztük az MGYK megyei szervezeteinek elnökeit, hogy ők mit tartanak fontos üzenetnek elmondani a betegek, az olvasók, a lakosság részére.

 

Egészséges családi háttér

 

Az előttünk lévő időszak egyre inkább a prevencióra, a megelőzésre hívja fel a figyelmet. Azt tapasztaljuk a gyógyszertárban, hogy egyre több antibiotikumot fogyasztanak a betegek, mert nem elég erős az immunrendszerük a különböző, újonnan megjelenő kórokozókkal szemben. Ez véleményem szerint részben megelőzhető lenne, ha sokkal jobban odafigyelnénk az immunrendszerünk időbeni támogatására, felkészítésére. A megelőzés az egyik kulcsa ennek a problémának. A vírusok és a baktériumok ellen az egészséges immunrendszer általában hatékonyan tud védekezni. A gyógyszerkincsünket tehát arra az esetre kellene felhasználni, amikor már nem tud a saját immunrendszerünk védekezni.

Sajnos gyakran tapasztaljuk, hogy kisebb fertőzésekre is antibiotikum a terápia. Pedig ha figyelünk a szervezetünkre, saját magunkra, és a megfelelő időben támogatjuk az immunrendszerünket, akkor egészségben tudjuk átvészelni a kritikus időszakot. A másik fontos tendencia az, hogy a betegségpiac mellett egyre inkább kialakul az ún. egészségpiac. Ez harmóniában áll azzal a nevezéktannal, amit most a háziorvosoknál is tapasztalunk, ugyanis a hivatalos elnevezésük családorvos lett. Már nem csupán az történik, hogy a beteg elmegy az orvoshoz, és őt egyedülállóként tekintve, csak vele foglalkozik, hanem a háttérben, a környezetben feltételezünk egy egészségesen működő családot, benne egészséges egyénekkel, akikhez tartozik egy családorvos. Neki egyre inkább nem az a szerepe, hogy betegséget gyógyít, hanem az, hogy támogassa az egészség megtartását.


Légúti beteg ne hagyja abba az asztma gyógyszer szedését!

2024. április 05.

Fotó: gettyimages.com

Sok a félreértés az antibiotikum és az asztma gyógyszerek együttes szedését illetően. Ezzel kapcsolatban dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa adott felvilágosítást.

Antibiotikum és asztma gyógyszer

Az antibiotikum a kórokozó ellen veszi fel a harcot, segítségével a bakteriális fertőzés kezelhető. Az asztma gyógyszerek pedig a légutak asztmás eredetű gyulladását csillapítják, ezáltal pedig az asztmás tünetekre hatnak.

Légúti fertőzés és asztma 

Gyakori kérdés az asztmás betegek körében, hogy vajon szedhetik-e az antibiotikum mellett a korábbi asztma gyógyszereiket. A válasz egyértelműen igen, sőt nagyon fontos, hogy folytassák az asztma kezelését is. 

Ha az antibiotikumot a kezelőorvos valamilyen légúti fertőzés kezelésére írta fel, akkor különösen fontos, hogy nem szabad az asztma gyógyszereket csökkenteni – hangsúlyozza dr. Tárnok Ildikó. A légúti betegségek ugyanis felerősíthetik az asztma tüneteit, a betegség fellángolhat, így ilyen esetben nagyon lényeges az asztma megfelelő kezelése. 

Az antibiotikumot előírás szerint szedjük

A gyógyulás érdekében az is lényeges, hogy a légúti fertőzésre felírt antibiotikumot az előírásnak megfelelően szedje, az orvos által megadott dózisban és ideig. Nem szabad abbahagyni akkor sem, ha már jobban érezzük magunkat, mert így a betegség tünetei kiújulhatnak vagy szövődmények jelentkezhetnek.


A gyógyszerészet szíve a gyógyszertárban dobog

2024. március 16.

Fotó: 123rf.com

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egyike a 12 hivatásrendi köztestületnek, s mint ilyen, kötelessége, hogy a gyógyszerészi hivatás egészének szakmai, etikai, gazdasági és szociális érdekeit képviselje, és mindezt a közérdekkel összhangban, a társadalom – és kiemelten a betegek – jogos érdekeinek mentén érvényesítse.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara 10 pontban fektette le azokat az alapvetéseket, amelyek mentén kívánja kifejteni a tevékenységét. A betegekkel kapcsolatos többek között így szól:

„A­ gyógyszerészet ­egyszerre ­tartozik­ a­ gazdálkodó­ és ­a ­segítő­ hivatások ­közé;­ egyszerre vagyunk ­tagjai ­a ­gyógyszerpiaci­ ellátási és ­az egészségügyi ­értékláncnak. ­Gazdasági ­tevékenységünk ­során ­sem ­feledhetjük,­ hogy ­a ­legfőbb­ érték ­a­ beteg ­üdve, ­amit csak ­betegeink objektív­ érdekeinek­ figyelembevételével,­ megfelelő­ felkészültséggel ­és­ empátiával­ képviselhetünk ­hitelesen. ­A két ­értéklánc ­közötti egyensúly­ feltételeinek­ megteremtése ­és ­fenntartása ­közös ­feladata­ a ­közhatalom ­gyakorlóinak ­és­ a­ kamarának.”


Dél-afrikai muskátli köhögés és megfázás esetén

2024. február 29.

A dél-afrikai muskátli (Pelargonium sidoides) egy, nevéből is adódóan, Dél-Afrikában őshonos növény.

A VIII. Magyar Gyógyszer-könyvben a Pelargonii radix, vagyis a dél-afrikai muskátli-gyökér hivatalos, amelyet a modern fitoterápiában a megfázásos betegségek kezelésére alkalmaznak.

Fotó: magyarmezogazdasag.huZulu nyelven umcka loabo a neve, aminek jelentése súlyos köhögés. Elnevezése arra utal, hogy a gyökerét már az afrikai bennszülöttek is köhögésük csillapítására alkalmazták. Európában az 1900-as évek elején a tuberkulózis gyógyítására próbálták használni, de eb-ben az indikációban nem hozott eredményt. A gyökér hatásáért felelős tartalomanyagai elsősorban a cserzőanyagok és a kumarinok (umckalin). Mindkét csoport fontos szerepet játszik a gyökér immunstimuláns és az antibakteriális hatásában. Az immunrendszer támogatása elsősorban a makrofágok aktiválásában nyilvánul meg, de ezenkívül a baktériumok és a vírusok gazdasejtekhez való kapcsolódása, tapadása (adhéziója) is csökken. A hatáshoz hozzájárul még az orrnyálkahártya csillósejtjei működésének serkentése, ami a váladék pangását csökkenti, ezáltal kisebb a felülfertőződés esélye.

Embereken végzett, klinikai vizsgálatokban a gyökér kivonatát eredményesen alkalmazták hörghurut, arcüreg- és mandula-gyulladás kezelésére. A növény jelentősen csökkentette a betegség okozta tüneteket, mint a köhögés, torokfájás, nehézlégzés. Hatásosságát néhány vizsgálat során köptető gyógyszerekkel (pl. acetil-cisztein) hasonlították össze, az eredmények alapján ezekkel egyenértékűnek bizonyult.

A dél-afrikai muskátli gyökeréből készült kivonat vírusfertőzések okozta akut légúti betegségek tüneteinek enyhítésére, az immunrendszer támogatására, így a gyógyulás elősegítésére alkalmazható. A belőle készült készítmények napi adagjai körülbelül 300–1500 mg gyökérnek megfelelő, speciális kivonatot (EPs7630) tartalmaznak.

A gyógyszertárakban folyékony (csepp vagy szirup) formában is kapható, amely elsősorban kisgyermekek és idősek számára ideális, ill. tablettaként is megtalálhatjuk.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...80