sub

Információk, érdekességek

Egyedül nem megy... - 1.rész

2007. november 27.

Egyedül nem megy... - 1.részA gyermeküket egyedül nevelõ anyák/apák nehézségeirõl a párkeresés terén

 

Ismert tény a válások számának folyamatos növekedése, szemléletmód-váltás a párkapcsolatban, a gyakori szabadosság, a házasság intézményének válsága... Emiatt napjainkban egyre bõvül a gyermeküket egyedül nevelõ anyák köre (de a "szóló papák" sem ritkák). És ha nem könnyû az egyedülállónak társat találnia, még sokkal nehezebb újrakezdenie az életét egy mamának (apának), gyermekkel. Az alábbiakban számba vesszük, érdemes-e gondolkodniuk egy új családi "felálláson", és milyen elõnyöket kínál számukra az ismerkedés internetes formája.


"Nem tanul a gyerek..." - 1. rész

2007. november 26.

Mi lehet az oka a nehezen beinduló tanulásnak? 

 

Már rég elmúlt a tanévkezdés, serdülõkorú gyermekünknek bele kellett volna rázódnia a tanulásba, de õ még mindig úgy viselkedik, mintha vakáció lenne...

 

Mennyire legyünk türelmesek vele, illetve milyen mértékben gyakoroljunk rá nyomást, vagy mely egyéb eszközt vessünk be annak érdekében, hogy tanuljon többet, dolgozzon végre az iskolában? E kérdések megválaszolásában igyekszünk a most segíteni.


Várandósok panaszai - 2. rész

2007. november 05.

VárandósokA fogamzás pillanatától a nõi test jelentõs külsõ és belsõ változásokon megy keresztül. Mindezek nem kizárólag pozitív jellegûek, gyakran kifejezetten kellemetlenek lehetnek, de nagy részük megfelelõ életmódbeli változtatásokkal és gyógyszerekkel kezelhetõ.

Várandósok panaszai - 1. rész

2007. november 05.

VárandósokA várandós nõk gyomor-bél rendszeri gondjai

 

A tapasztalatok szerint a várandós nõk mintegy 20-30%-a keresi fel szülész-nõgyógyászát gyomor-bél rendszeri problémákkal, úgymint hányinger, hányás, gyomorégés, székrekedés valamint hasmenés.

 

A gyomorégés a kismamáknál a vezetõ panasz; mintegy 50%-os gyakorisággal; melynek tünetei az I. trimesztertõl a III-ig folyamatosan súlyosbodnak.


A hiperaktivitás - 2.rész

2007. október 07.

A hiperaktivitást rendkívüli mozgékonyság, figyelmetlenség, beszédzavarok (az esetek 40-80%-ában), magatartási zavarok (agresszivitás az esetek 20-60%-nál) és szorongás vagy depresszió jellemzik. Az agy biokémiai károsodására vezethetõ vissza: nincs elegendõ dopamin (hormonszerû vegyület, ami 2 neuron között a kémiai ingerületátvitelt biztosítja) és túl sok a szerotonin (központi idegrendszeri mediátor, amely vérnyomásfokozó tulajdonságokkal rendelkezik).


Akár pszichológiai, akár veleszületett hiperaktivitásról van szó, ez a betegség nagyon is létezik, az iskoláskorú gyerekek 5%-át érinti, s közülük is 4 fiút szemben 1 lánnyal. Azonban a lányok körében is emelkedik a megbetegedések száma.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...264265266...279