sub

Információk, érdekességek

Babaúszás - Pro és kontra érvek a csecsemõk "vízi sportjáról"

2008. január 29.

A szakemberek az úszást tartják a legegészségesebb mozgásformának. Valóban, az úszás kiemelkedõ mozgásforma több szempontból is. Szinte mindenre jó. Jobb kondíciót szeretne? Lumbágója van? Sérülést szenvedett? Gyógyuljon meg a vízben! Fogyni szeretne? Ússzon minél többet. A babaúszás azonban élesen két táborra osztja az embereket.

Hogyan segíthet gyermekének abban, hogy ne kövesse a rossz példát mutató kortársait?

2008. január 29.

Segytség a gyermeknek...A gyerekek már az iskola alsó osztályaiban kezdik érezni a közösség pozitív és negatív hatásait, s kezdik megérteni a népszerûség mechanizmusait. A gyerekek pontosan tudják, ki "jó fej" és ki nem az, és mit jelent "népszerûnek lenni".


Sajnos, nincs csodapirula, mely megvédhetné a gyermeket a kortársak befolyásoló hatásától. Mindannyiunknak szükségünk van arra, hogy részei legyünk egy csoportnak. A valahová tartozás érzése döntõ mértékben fontos a számunkra, és a gyerek szenved, ha nem tagja egy csoportnak. Vannak módszerek, melyekkel fejleszthetjük gyermekünk önbizalmát, és segíthetünk neki abban, hogy gyõztesként kerüljön ki a kortársaihoz fûzõdõ viszonyból.


Vizsgaidõszak - Mit tehetünk a vizsgadrukkal küzdõ gyerekért?

2008. január 28.

VizsgaidõszakSzorongás, szívdobogás, izzadó tenyér... Van olyan diák, aki - ha csak egyszer is - ne remegett volna egy sorsdöntõ vizsga elõtt? Aligha. Szerencsére az esetek többségében a feszültség és a drukk a vizsga elsõ perceiben elszáll. Akiknél mégsem ez a helyzet, azoknak ajánljuk az alábbi írást.


Ritka az a diák, aki könnyû szívvel, a legcsekélyebb félelelem nélkül indulna vizsgázni. Hogy ki miért izgul, eltérõ. Aki például nem tanult eleget - mert történetesen már nem jutott ideje ismétlésre - jogosan izgul. Drukkolhat az is, aki jól felkészült: ki ne hallott volna még a "rövidzárlatról", mikor a diák tökéletes tudása ellenére is leblokkol, pánikba esik, ahogy a tételt meglátja. Nem jut eszébe semmi, mintha soha nem tanult volna. Percekig is eltarthat, míg magához tér. Megint mások oly mértékû tökéletességre törekszenek, hogy képtelenek a lényeget megjegyezni, elúsznak a részletekben - ettõl elbizonytalanodnak... és izgulnak.


"Milyen szemtelen ez a gyerek!" - 2. rész

2008. január 25.

A serdülõkorúak szemtelen magatartása vagy beszédstílusa a hozzájuk még meglehetõsen közel álló gyermekkor mindennel ellenkezõ magatartását idézi.

 

(Valamennyi szülõ emlékszik gyermeke "csak azért sem" korszakára...) A gyermekként könnyen kiejtett illetlen, netán csúnya, goromba szavak aztán idõvel finomulnak, megszelídülnek - késõbb józanul, megfontoltan használják õket. Addig azonban el is kell jutni: szülõk, nevelõk, a kisgyermekkort elhagyó serdülõ sokszor egyre provokatívabb "ellenállásával" kerülnek szembe, ami gyakran pimasz, kötekedõ viselkedésben csúcsosodik ki. De mindez kezelhetõ, csak tudni kell, hogyan...


"Milyen szemtelen ez a gyerek!" - 1. rész

2008. január 23.

"Milyen szemtelen ez a gyerek!"Serdülõkorukra gyermekeink ugyanúgy maradhatnak továbbra is kedvesek, engedelmesek, netán visszahúzódóak, mint ahogy átváltozhatnak aranyos kisgyermekbõl szemtelen kamasszá.

 

Sokunk számára azonban úgy tûnik, hogy az utóbbira jóval nagyobb az esély... Hiszen a szülõi kritika gyakran nincs hatással rájuk, a kemény, dorgáló szó még kevésbé, és nevelõ célzatú megnyilvánulásainkra nem ritkán szemtelenséggel reagálnak.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...262263264...279