sub

Információk, érdekességek

"Rosszul eszik a gyerek..."

2008. április 06.

Mit tegyünk? Íme néhány jó tanács az aggódó szülõknek.

Mit tegyünk, ha "rosszevõ" gyerekkel áldott meg minket a sors, aki általában keveset eszik, válogat, és nem akar enni mást, mint a kedvenc ételeit? Hiszen ez örökös konfrontációt, harcot jelent minden étkezésnél, és sokszor úgy érezzük, nincs remény a gyõzelemre. De mégis, hogyan kerülhetünk ki ebbõl a zsákutcából? Az alábbiakban igyekszünk néhány jó tanáccsal segíteni. 


Biztonságosak a gyermekjátékok?

2008. március 16.

ÁNTSZ mustra a játékok piacán


Az EU elõírásai


2003 októberében hozta az Európai Bizottság nyilvánosságra az EU vegyi anyagokra vonatkozó politikáját, a kémiai biztonsági rendszer teljes és radikális átdolgozásáról szóló javaslatát, amely tartalmazza a kémiai anyagok minden részletre kiterjedõ regisztrálási, értékelési és forgalomba hozatali rendszerének tervét (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals, REACH). Ennek célja az emberi egészség és a környezet fokozott védelme a kémiai anyagok tulajdonságainak korai és jobb meghatározása révén. Elfogadását és érvénybe lépését követõen a REACH az ipar szereplõitõl megköveteli, hogy az általuk gyártott, mindennapos használatra szánt termékekben (gyermekjátékok, textilek, kozmetikai szerek, élelmiszerek és tisztítószerek) elõforduló különféle vegyületek biztonságosságára vonatkozó információt bocsássák rendelkezésre.


Magzatvédõ vitaminok

2008. március 11.

Felkészülés a babavárásra


A tervezett fogamzás elõtti három hónap


A gyermekvállalás közvetlen elõkészítését a tervezett fogamzás elõtt három hónappal az "optimális családtervezés" elveinek ismerete és gyakorlatának követése segíti elõ. A gépkocsivezetési, munkahelyi, sportolási és más egészségi alkalmassági vizsgálathoz hasonlóan ajánlatos a családtervezési alkalmasság tisztázása is a gyermeket akaró párok felkészítésekor, ami a következõket foglalja magában:

  1. A leendõ anya és apa genetikai alkalmassága.
  2. A családtervezõ nõ terhességi alkalmassága.
  3. A szexuálisan terjedõ betegségek (ún. SZTB-k) szûrése a leendõ anyában.
  4. A családtervezõ férfi biológiai alkalmassága.
  5. Pszichoszexuális alkalmasság.
  6. Bizonyos veszélyállapotok kizárása.

A gyermekagresszió hátterérõl a pszichológus szemével

2008. március 02.

Az elmúlt hetekben - néhány nagyobb feltûnést keltõ eset kapcsán - a televízió, az internet és a napilapok is sokat foglalkoztak a gyerekek, fiatalok körében dúló erõszakkal. De vajon rendkívüli dolog-e, hogy a gyerekek agresszíven viselkednek, hogy bántalmazzák egymást, vagy szembeszegülnek a felnõttekkel? Szó sincs róla: szépirodalmi mûvek, filmek egész sora idézi fel, milyen kegyetlenek, egyszersmind milyen kiszolgáltatottak is tudnak lenni a gyerekek, a gyermeklélektani szaksajtóban pedig gyakran olvasni az utcákon garázdálkodó otthontalan fiatalkorúak sokkoló eseteirõl. Pszichológus szerzõnk összefoglalója a gyermekagresszióról.


Az anyai stressz növelheti a gyermekkori asztma kialakulásának kockázatát

2008. február 22.

Az állandó stressz alatt élõ anyák gyermekei nagyobb eséllyel válhatnak asztmássá, mint azok, akik nyugodtabb anya mellett nõnek fel - állítja egy kanadai tanulmány.

 

A kanadai Manitoba Egyetem vizsgálatában 14 ezer, 1995-ben született gyermek általános egészségügyi adatait, betegségeit és életkörülményeit elemezték a kutatók: a vizsgált gyermekek közül nagyjából 1000-nél (azaz 7%-uknál) diagnosztizáltak asztmát 7 éves korukig.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...260261262...279