sub

Információk, érdekességek

Támadnak a fogmanók!

2007. május 13.

Nyáltenger, nyûgös gyermek, kialvatlan szülõk. A fogzás összetéveszthetetlen jelei. De mikor jön az elsõ, hogyan lehet szenvedõ gyermekünket megnyugtatni, és szükséges-e azonnal mosni is a kis gyöngyöket?


A fogzás nagy fájdalommal, néha hõemelkedéssel vagy lázzal jár. Az íny érzékennyé válik, a baba feltûnõen nyûgösebb az átlagnál, étvágytalan, roszszabbul alszik, többször ébredhet, keservesen felsírhat álmában. Széklete hígabb lehet a szokásosnál. Sûrûn tömi a kezecskéjét a szájába, mindent megrágcsál, és még a kezébe adott fogkefét is elõszeretettel harapdálja.


Szülõágyak fogságában

2007. május 10.

A ránk maradt feljegyzések szerint XIV. Lajos, azaz a Napkirály kedvese volt az elsõ, aki egy magas ágyon, háton fekve hozta világra gyermekét, mégpedig azért, hogy fenséges párja egy kényelmes karosszékben ülve kísérhesse végig utódja születését.

 

Az alternatív szülési pozícióknak, melyeket addig csalhatatlan ösztönnel választottak maguknak a szülõ nõk, egyes feltételezések szerint, ez az esemény szabott gátat. Hamarosan elterjedt és fájdalmas divattá vált a hanyatt fekvõ szülési helyzet, mely aztán hazánkban is tartotta magát egészen az elmúlt évtizedig.


A túlsúlyos nõk nehezebben esnek teherbe?

2007. május 08.

A legújabb kutatások szerint az elhízás komoly rizikófaktort jelent a gyermekvállalásnál.


Napjainkban a fejlett országokban a népességszám csökkenõ tendenciát mutat. E kedvezõtlen folyamat hátterében többek között a nõi szerepek megváltozását találhatjuk, azaz a nõk tömeges munkába állását, valamint azt, hogy a nõk egyre késõbb vállalnak gyereket, emellett a családok egyre kevesebb gyereket terveznek.


A születés hete

2007. május 06.

Immár ötödik alkalommal, idén is megrendezik a Születés Hete országos rendezvénysorozatot május 7-étõl 13-áig! 
57 településen, több mint 900 eseményen, közel 400 elõadó tart a szüléssel és a születéssel kapcsolatos elõadást. De lesz filmvetítés, kerekasztal-beszélgetés, mûhely, bemutató, író-olvasótalálkozó és kiállítás is a programok között. A hagyományoknak megfelelõen ez évben is május 6-án, anyák napján országos nyitó nappal kezdõdik a Születés Hete a budapesti Aranytíz Mûvelõdési Központban. 2007-ben Soma mellett a szakmai, kulturális és tájékoztató rendezvénysorozat mellé állt Rúzsa Magdi és Novodomszky Éva is.


A május 6-i nyitórendezvényen 10-19 óra között közel 80 program, ingyenes elõadások, mûhelyek és tájékoztatófilmek közül szemezgethet majd a közönség az Aranytízben.


Környezetvédelem pelenkával?

2007. május 06.

Ne dobjuk el, mossuk ki! Hiszen a hulladékcsökkentés mindannyiunk közös érdeke! 


A statisztikák szerint egyetlen gyermek 4-6 ezer pelenkát használ el szobatisztává válásáig, azaz átlagosan 27 hónapos koráig. Ez 1-1,5 tonna(!) hulladékot jelent gyermekenként.

 

Ez a pelenkamennyiség a szeméttelepekre kerül, ahol lebomlási ideje a becslések szerint minimum ötven, de inkább száz év. A háztartási hulladék mintegy 6 százalékát a pelenkák jelentik, s elégetéssel való megsemmisítésük a bennük lévõ mûanyag miatt környezetkárosító.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...260261262...269