sub

Információk, érdekességek

Rosszak a magyar gyerekek fogai

2008. április 24.

Magyarországon a gyermekeknek átlagosan 3 szuvas vagy tömött foga van, ezzel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint hazánk az utolsó helyek egyikén áll. Ezért is tartja fontosnak a jó szájhigiénia ügyét két nagy fogápolással foglalkozó cég, amely jövõ hét csütörtöktõl a "Fogtündér Kincse" címmel egy internetes játékot indít a magyar általános iskolások körében. A játékos verseny másfél hónapig tart, a gyõztes iskolának 5 millió forint értékben családi és sportnapot rendeznek a szervezõk.


Alacsony születési súly

2008. április 07.

Az alacsony (azaz 2500 grammnál kevesebb) születési súllyal világra jött újszülöttek szüleit természetesen jobban izgatja a csecsemõ súlygyarapodása. Aztán persze nagy öröm, amikor a kicsi utoléri átlagos súllyal született társait. Ez az elmaradás mértékétõl függõen általában néhány hónapos, maximum egy-két éves korra be is következik. Ilyenkor mindenki megkönnyebbül, hogy túl vannak a nehezén, minden rendben van a babával. A helyzet azonban mégsem ilyen egyszerû.

"Rosszul eszik a gyerek..."

2008. április 06.

Mit tegyünk? Íme néhány jó tanács az aggódó szülõknek.

Mit tegyünk, ha "rosszevõ" gyerekkel áldott meg minket a sors, aki általában keveset eszik, válogat, és nem akar enni mást, mint a kedvenc ételeit? Hiszen ez örökös konfrontációt, harcot jelent minden étkezésnél, és sokszor úgy érezzük, nincs remény a gyõzelemre. De mégis, hogyan kerülhetünk ki ebbõl a zsákutcából? Az alábbiakban igyekszünk néhány jó tanáccsal segíteni. 


Biztonságosak a gyermekjátékok?

2008. március 16.

ÁNTSZ mustra a játékok piacán


Az EU elõírásai


2003 októberében hozta az Európai Bizottság nyilvánosságra az EU vegyi anyagokra vonatkozó politikáját, a kémiai biztonsági rendszer teljes és radikális átdolgozásáról szóló javaslatát, amely tartalmazza a kémiai anyagok minden részletre kiterjedõ regisztrálási, értékelési és forgalomba hozatali rendszerének tervét (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals, REACH). Ennek célja az emberi egészség és a környezet fokozott védelme a kémiai anyagok tulajdonságainak korai és jobb meghatározása révén. Elfogadását és érvénybe lépését követõen a REACH az ipar szereplõitõl megköveteli, hogy az általuk gyártott, mindennapos használatra szánt termékekben (gyermekjátékok, textilek, kozmetikai szerek, élelmiszerek és tisztítószerek) elõforduló különféle vegyületek biztonságosságára vonatkozó információt bocsássák rendelkezésre.


Magzatvédõ vitaminok

2008. március 11.

Felkészülés a babavárásra


A tervezett fogamzás elõtti három hónap


A gyermekvállalás közvetlen elõkészítését a tervezett fogamzás elõtt három hónappal az "optimális családtervezés" elveinek ismerete és gyakorlatának követése segíti elõ. A gépkocsivezetési, munkahelyi, sportolási és más egészségi alkalmassági vizsgálathoz hasonlóan ajánlatos a családtervezési alkalmasság tisztázása is a gyermeket akaró párok felkészítésekor, ami a következõket foglalja magában:

  1. A leendõ anya és apa genetikai alkalmassága.
  2. A családtervezõ nõ terhességi alkalmassága.
  3. A szexuálisan terjedõ betegségek (ún. SZTB-k) szûrése a leendõ anyában.
  4. A családtervezõ férfi biológiai alkalmassága.
  5. Pszichoszexuális alkalmasság.
  6. Bizonyos veszélyállapotok kizárása.

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...260261262...279