sub

Információk, érdekességek

Az ikrek sem híznak egyformán

2008. december 31.

A genetikai predesztináció nem lehet ürügy a túlsúly, elhízás kialakulására.
A genetikai adottságaink nem csak testi jellemzõinket, pl. szemünk, vagy hajunk színét határozzák meg, hanem hatással vannak a túlsúly kialakulására, sõt a fizikai aktivitáshoz történõ hozzáállásunkat, szokásainkat is befolyásolhatják. Kevés vizsgálat történt azonban az azonos génállománnyal, vagyis megegyezõ genetikai háttérrel rendelkezõ, mindemellett elhízott és fizikailag inaktív, hasonló körülmények között élõ egyének – ikrek – részvételével.

Már a gyerekek is kapnak alternatív gyógykezelést

2008. december 24.

Minden kilencedik amerikai gyermek valamilyen természetgyógyászati kezelésben részesül.

 

 

Ez derült ki az Egyesült Államok egészségügyi fõhatóságának egyik részlege által végzett, a természetgyógyászat elterjedtségével foglalkozó országos fölmérésbõl.


Rémálom-kutatás

2008. december 08.

Részben örökölhetõ a gyermekkori alvási felriadás, amely hirtelen felébredéssel, verejtékezéssel és sikoltással jár együtt.

 

 

"Az eredményeink szerint bizonyos genetikai tényezõk jelentõs hatással bírnak az éjszakai felriadásra, bár nem sikerült azonosítani egy kifejezetten ezért a jelenségért felelõs gént" - mondta Bich Hong Nguyen a Montrealban mûködõ Sacré Coeur kórház alvási rendellenségekkel foglalkozó központjának orvosa.


Támasz a három lábon álló széknek

2008. november 27.

A valaha hiperaktív gyermekek ma problémákkal küzdõ felnõttek lehetnek. Nekik segít az eleven Team.

 

 

A hiperaktivitás a felnõttkorra is jelentõs mértékben kihat. A legújabb vizsgálatok szerint a felnõtt populáció 3-6%-ánál jelentkezik, a hiperaktív gyermekeknek nagyjából a fele hiperaktív felnõtté válik. A felmérések szerint a hiperaktívak közel egynegyede felnõttkorukra súlyosabb élethelyzetbe is kerül. A hiperaktív tünet együttes egy „ három lábon álló szék": fokozott tevékenység aktivitás, figyelmetlenség, impulzivitás jellemzi. Felnõtt korra az impulzivitás marad meg a legnagyobb mértékben. A gyermeket nevelõ impulzív szülõ kivárás- és késleltetés gyenge magatartása nem teszi lehetõvé, hogy gyermeke fejlõdésének minden „lépcsõfoka" kellõ ideig tartson: ráadja, megcsinálja helyette, felveszi, átteszi, megemeli, hirtelen döntéseket hoz, kiszámíthatatlan.


Az õsszel született babák nagyobb eséllyel lesznek asztmások

2008. november 23.

Majdnem minden kisbabát sújt az RSV-vírus az elsõ 3 és 6 hónap között elkapott fertõzések miatt.

 

 

30 százalékkal nagyobb a kockázata az asztma kialakulásának azoknál a kisbabáknál, akik a nagy téli hideg és az influenza-idõszak elõtti négy hónapban születnek - állapították meg a szakemberek az Egyesült Államokban.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...258259260...280