sub

Információk, érdekességek

A kisbabák bõrének ápolása

2009. február 21.

Miért kell különös figyelmet fordítani a babák bõrápolására?

 

 

Ahhoz, hogy a kisbabák jól érezzék magukat a bõrükben, alapvetõen nekünk, szülõknek kell gondoskodnunk a megfelelõ higiéniáról és a szükséges védelemrõl.


Nem kérték, mégis több jutott egy kromoszómával

2009. február 10.

A Down-szindrómás gyerekek teljes körû egészségügyi gondozására szövetkeztek Nyíregyházán.

 

 

A DOWN Egyesület és a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház együttmûködésének eredményeként elindult a régióban egyedülálló Down Egészségügyi Gondozás.


A szülés utáni depressziót megjósolhatja egy hormon

2009. február 05.

A szülés utáni depresszió azokat sújtja, akiknél a legnagyobb változás áll be a CRH szintjében.

 

 

A várandós nõt a szülés megterhelésére felkészítõ hormon szintjének változása adhat választ arra, melyik nõnél alakul ki szülés utáni depresszió - közölték hétfõn amerikai kutatók. Tanulmányukban száz nõt vizsgáltak a Kaliforniai Egyetem kutatói. Megállapították, hogy a szülés utáni depresszióban szenvedõ 16 kismama közül 12 vérében magas volt annak a hormonnak a szintje, amely a terhesség középidejében kering a méhlepényben.


Mamahotel, bumeráng gyerek

2009. január 27.

A legnagyobb kihívás a gyerekvállalás, a családalapítás, ami a fiatalok nagy része szerint érzelmibõl gazdasági kérdéssé vált.

 

 

Mi a legnehezebb, és mi a legkönnyebb a rájuk váró feladatok közül? Mitõl tartanak, és mirõl gondolják, hogy viszonylag könnyen megbirkóznak majd vele? Kitõl várnak segítséget, kire támaszkodnak? - egyebek közt errõl kérdeztek több mint kétezer, fõleg 15 és 29 év közötti fiatalt a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal, a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat és a Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet közös felmérésében. A megkérdezettek 78 százaléka azt mondta, hogy a legnagyobb kihívás, a legnehezebb feladat a gyerekvállalás, a családalapítás. A fiatalok nagy része szerint a gyerekvállalás érzelmibõl gazdasági kérdéssé vált. Ezt nem tartják szerencsésnek, mint ahogy az elsõ gyerek születésének kitolódását sem. „Mire egyetemista lesz a gyerek, a szülõk már nyugdíjba mennek" - mondta egyikük.


Otthonszülés: munkacsoportok a köbön

2009. január 21.

Fél éven belül biztosan nem oldódik meg az otthonszülés törvényi szabályozása.

 

 

Bár tavaly született egy törvénytervezet az otthonszülés szabályozására, de a miniszterváltás miatt hamar lekerült a napirendrõl. Civil szervezetek nyomására Székely Tamás újra egyeztetésbe kezdett, januárban pedig már négy munkacsoport kezdte el a részletek kidolgozását. Az érintett jogászok, szülõk, dúlák és bábák bizakodóak, bár kételkednek abban, mihez kezd az egészségügyi minisztérium a hónapokon keresztül kidolgozott javaslatokkal.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...257258259...280