sub

Információk, érdekességek

Elsõsök - pánikban?

2009. augusztus 27.

A tanévkezdés a rutinos iskolásoknak is izgalmas, az elsõsõknek akár ijesztõ is lehet.

 

 

Szeptember elsõ napjai még a rutinos iskolások számára is izgalmasak, de azoknak a kicsiknek, akik most kezdik az elsõ osztályt, akár ijesztõek is lehetnek. A szülõk azonban kellõ felkészüléssel, odafigyeléssel megkönnyíthetik az elsõ heteket. dr. Kocsi Anikó, az Oxygen Medical pszichoterapeutája, az orvostkeresek.hu szakértõje ehhez ad gyakorlati tanácsokat.


A tévénézés gyerekkorban emeli a vérnyomást

2009. augusztus 11.

Magasabb azoknak a gyerekeknek a vérnyomása, akik sokat néznek televíziót, még akkor is, ha nem kövérek és eleget mozognak.

 

 

Az izgalmas, új tudományos vizsgálat eredményeit az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine augusztusi száma közölte. Régóta ismert, hogy azok a felnõttek, akik sokat ülnek a tévékészülék elõtt, általában jobban híznak, mint a többiek, mert kevesebbet mozognak és gyakran kísérik evés-ivással a szórakozást. A tévézés testsúlynövelõ hatását már gyerekeken is megfigyelték, de az új tanulmány arra utal, hogy valami, közvetlenebb, kedvezõtlen hatása is van, ha a gyerekek órákon át bámulják a képernyõt.


Bölcsibe megy? Készítsük fel!

2009. augusztus 01.

Sok anyuka kerül válaszút elé a gazdasági válság kellõs közepén, hiszen komoly döntést kell hozniuk.

 

 

Bölcsibe adják-e pici gyermeküket és visszatérjenek munkahelyükre, vagy még szorosabbra húzzák a nadrágszíjat és meglátják, ki tudják-e gazdálkodni gyesük hátralevõ részét? Mostanában sokakkal elõfordul, hogy az eredetileg tervezettnél korábban kell visszamenniük dolgozni annak érdekében, hogy a családi kassza teljes legyen.


Emlékezõ magzatok

2009. július 24.

Már a harminchetes magzat is legalább tíz percig emlékszik történtekre.

 

 

Jan Nijhuis, a maastrichti egyetem kutatója és kollégái mintegy száz egészséges várandós nõ magzatának emlékezõképességét vizsgálták meg. Ebben az úgynevezett habituáció segítette õket. Ez azt jelenti, hogy tovább tart, míg hozzászoknak a babák egy új ingerhez, mint egy régebbihez. A magzatok reakcióit ultrahang segítségével követték nyomon.


Nyári étvágytalanság: a babák sem kivételek

2009. június 29.

Nyáron fokozottabban kell figyelnünk arra, hogy kisbabánk eleget igyon.

 

 

A kisbaba testének víztartalma (70-78%) magasabb, mint a felnõtteké (60%), szervezete azonban nagyon érzékeny. Bár egy felnõttnél kevesebbet izzad, és a légzéssel távozó hõ is csekélyebb, a szapora légzés és a testtömegéhez viszonyított nagyobb testfelület miatt könnyebben kiszárad. Ezért nyáron fokozottabban kell figyelnünk arra, hogy megfelelõ mennyiséget igyon - figyelmeztet a Magyar Gyermekorvosok Társasága Cumisüveg és Tudomány Programjának horlevele.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...253254255...280