sub

Információk, érdekességek

Nyári étvágytalanság: a babák sem kivételek

2009. június 29.

Nyáron fokozottabban kell figyelnünk arra, hogy kisbabánk eleget igyon.

 

 

A kisbaba testének víztartalma (70-78%) magasabb, mint a felnõtteké (60%), szervezete azonban nagyon érzékeny. Bár egy felnõttnél kevesebbet izzad, és a légzéssel távozó hõ is csekélyebb, a szapora légzés és a testtömegéhez viszonyított nagyobb testfelület miatt könnyebben kiszárad. Ezért nyáron fokozottabban kell figyelnünk arra, hogy megfelelõ mennyiséget igyon - figyelmeztet a Magyar Gyermekorvosok Társasága Cumisüveg és Tudomány Programjának horlevele.


Egy babának, egy felnõtthöz képest 2-3-szor több fehérjét kell elfogyasztania naponta!

2009. június 27.

A baba számára az anyatej, a tejtermékek, a húsok, tojásfehérje, a halak, bizonyos zöldségek, gabonafélék a fehérje források.

 

A fehérje fontossága csecsemõkorban

 

Az elsõ életévben egy baba növekedésének legkézzelfoghatóbb jele, hogy ruhatárát havi rendszerességgel cserélni kell. Testmagassága az elsõ évben 25 cm-rel növekszik, súlya triplázódik, miközben testarányai is átalakulnak. Az újszülött szinte csak „fejbõl és pocakból áll”, magasba nyújtott keze épp a füléig ér. Egyévesen viszont már a mozgáshoz szükséges teljes eszköztárral rendelkezik, azaz erõs csont- és izomrendszere van, hozzá pedig fejlett agya, mellyel koordinálni és irányítani tudja a mozgását.


Hova nõ ez a gyerek!

2009. június 19.

Az elsõ életév változásaihoz elengedhetetlen, hogy a baba megfelelõ mennyiségû és minõségû fehérjét kapjon.

 

 

Az elsõ életévben a baba növekedésének legkézzelfoghatóbb jele, hogy ruhatárát havi rendszerességgel cserélni kell.  estmagassága az elsõ életévben 25 cm-rel növekszik, súlya triplázódik, miközben testarányai is átalakulnak. Az újszülött szinte csak „fejbõl és pocakból áll", magasba nyújtott keze épp a füléig ér. Egyévesen viszont már a mozgáshoz szükséges teljes eszköztárral rendelkezik, azaz erõs csont- és izomrendszere van, hozzá pedig fejlett agya, mellyel koordinálni és irányítani tudja a mozgását. A változásokhoz elengedhetetlen az, hogy a baba megfelelõ mennyiségû és minõségû fehérjét kapjon, melybõl a csont és izom, illetve az agy építõkövei származnak - hívja fel a figyelmet a Magyar gyermekorvosok Társasága Cumisüveg és Tudomány hirlevele.


Babaarc, mint kábítószer

2009. június 10.

A bájos gyermekarcok a nõi agyban ugyanazt a területet aktivizálják, mint a kábítószerek.

 

 

Mindkét esetben az úgynevezett jutalomközpont kerül ingerületbe - közölte a münsteri (Németország) Wilhelms Egyetem. Az ottani neurobiológusok, Melanie Glocker és Norbert Sachser professzor pennsylvaniai (USA) kollégáikkal vizsgálták a gyermeki vonások (nagy szemek, kerek fej, magas homlok) által kiváltott reakciókat.


Min múlik a baba étvágya: szabályok és ártalmak

2009. május 22.

Elõfordulhat, hogy egy kiadós séta a szabadban megoldja az evés-alvás problémát.

 


Sok anyuka panaszkodik arról, hogy nem eszik vagy nem alszik rendesen a kisgyermeke. Ilyenkor vajon felmerül a kérdés az édesanyákban, hogy a kicsi egyáltalán éhes-e vagy kellõen elfáradt-e? A csecsemõk és kisgyerekek egészséges fejlõdésének egyik fontos feltétele a szabad levegõn való tartózkodás. Így elõfordulhat, hogy egy kiadós séta a szabadban megoldja az evés-alvás problémát - taglalja a témát a Magyar Gyermekorvosok Társaságának májusi, Cumisüveg és Tudomány hírlevele.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...254255256...280