sub

Információk, érdekességek

Méregtelenítés egy nap alatt

2023. április 27.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A gyümölcs- és zöldségnap kevés előkészületet igényel, bárki bármikor nekifoghat. Mivel sokkal kevésbé terheli meg a szervezetet, mint az elhúzódó böjt, a megvonási tünetek gyakorlatilag észrevétlenek maradnak, vagy teljesen elmaradnak.  

Gyümölcs- vagy zöldségnapok

1. Ha egyelőre félnek a méregtelenítés ismeretlen tartományaiba merészkedni
2. Kitűnő beavatás
3. Ha túl leterhelt vagy lusta vagyok
4. Ha épp nem tudom rászánni magam egy hétvégi tisztítókúrára

Alapelv

1. Egyfajta gyümölcsöt vagy zöldséget kell fogyasztani a nap folyamán
2. Előnye a teljes böjttel szemben az, hogy semmiféle megszorítás nem köt - annyit ehetek a kiválasztott gyümölcsből ill. zöldségből, amennyit csak akarok.
3. Többségében ez mindenkit felfrissít és új erőt ad, így kedvet csinál egy teljes méregtelenítő hétvégéhez.

A gyümölcs- és zöldségnap kevés előkészületet igényel, bárki bármikor nekifoghat. Mivel sokkal kevésbé terheli meg a szervezetet, mint az elhúzódó böjt - a megvonási tünetek gyakorlatilag észrevétlenek maradnak, vagy teljesen elmaradnak. Nyugodtan lehet mellette dolgozni, csak legyen nálunk mindig az étel. A szervezet megkapja a létfenntartásához szükséges anyagokat, mi jóllakhatunk, az emésztőrendszer működése ezzel szemben lelassulhat, mivel elegendő hogy teljes kapacitása törtrészét vesse latba. Ezáltal megpihenhet és regenerálódhat. Az elfogyasztott gyümölcs vagy zöldség enyhe hashajtó hatása valósággal kiseprűzi a szervezetben felszaporodott mérgeket. Mivel lúgosító hatásúak, semlegesítik a savfölösleget. Magas káliumtartalmuknál fogva kihajtják a vizet a szövetekből, és megnövelik a sejtek oxigénellátását. Heti egyszeri zöldség- vagy gyümölcsnap tavasszal ugyanolyan tisztítóhatású, mint a szigorú böjt. Javasolt minden alkalommal más-más zöldséget ill. gyümölcsöt választani.

A kúra előtti estén

- Együnk valami könnyűt: nagy adag salátát, zöldséglevest, gyümölcssalátát.
- Ne együnk kenyeret vagy főzött szénhidrátféleséget (pl. tésztafélét vagy rizst)
- Pihentessük izmainkat forró fürdőben.
- Ha megtehetjük, kapcsoljuk ki a telefont és korán bújjunk ágyba egy jó könyvvel.


Kedvenc káposztáink

2023. április 26.

A káposztaféléket egész évben fogyasztjuk, mégis elsősorban az őszi–téli időszakban kerülnek reflektorfénybe vitamin- és ásványianyag-forrásként, valamint ünnepi fogásként.

A káposztákat színük és a szezonalitás szerint csoportosítjuk. A tavaszi fejes káposzta levelei jóval lazább szerkezetűek, íze frissebb, mint később szüretelt rokonaié. Színváltozatai a zöld, a vörös és a fehér. A kelkáposzta közel áll a fejes káposztához, de levelei fodrosak, hólyagosak, sötétzöldek.

Rostban, vasban gazdagok

A fejes káposzta energiatartalma csekély (32 kcal), szénhidráttartalma 5,7 g/100 g. 10 dkg fejes káposzta B1-vitaminból 40, B2-vitaminból 60 g-ot, niacinból 1 mg-ot tartalmaz. Kiemelendő a C‑vitamin-tartalma, amely 50 mg/100 g. A vörös káposzta élelmirost-tartalma (4,5 g), vastartalma (0,63 mg) duplája a fehér káposztáénak. Kálium-, foszfor- és magnéziumtartalma is tetemes.

A kelkáposzta élelmirost-tartalma 3,2 g/100 g, B1- és B2-vitamin-tartalma a háromszorosa a fejes káposztáénak, niacin- és folsavtartalma pedig annak duplája. Karotintartalma szintén kiemelkedő: 5,2 mg/100 g. A káposztafélék közül a kelnek a legnagyobb a káliumtartalma (490 mg/100 g), de a többi káposztaféléhez képest a fehérjetartalma is nagy.

A kelkáposzta élettani hatása: kalciumtartalmának (57 g/100 g) köszönhetően csonterősítő, vérnyomásszabályzó hatással bír.

Serkenti az immunrendszer működését, ill. csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának esélyét.

Káposztafogyasztás hatására javul az étvágy és az emésztés. Étkezés után hosszabb ideig kelti a jóllakottság érzetét, így az energiaszegény étendben is alkalmazható. A káposzta flavonoidjai hatékony antioxidánsként csökkentik a szív-ér rendszeri betegségek és az agyvérzés kockázatát, mivel meggátolják a vérrögök képződését. Glukozinoláttartalmuk miatt fogyasztásukkal a tüdő-, gyomor-, vastagbél- és végbéldaganatok kialakulásának kockázata csökken.


Gyros tál házilag

2023. április 26.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Nagy gyros-rajongó vagyok, de mivel válogatós is, ezért nálunk csirkéből készül. Maximum fél óra alatt az asztalra lehet varázsolni ezt a finomságot!  

Hozzávalók:
4 csirkemell, 5-6 db paradicsom, 1 kígyóuborka, 2 fej lila hagyma, 1 fej jégsaláta, görög fűszerkeverék
A csípős szószhoz:
1 dl ketchup, só, chilli paprika (én nagyon csípősen szeretem)
A tzatzikihez: 2 dl natúr joghurt (vagy tejföl), fél kígyóuborka, 4 gerezd fokhagyma, pici citromlé, só

Elkészítése:
A húst csíkokra vágom és befűszerezem. A zöldségeket összevágom. A csípős szószhoz a ketchupot picit sózom, az összevágott chillivel összekeverem. A tzazikihez az uborkát lereszelem, kinyomkodom és a joghurttal összekeverem. Ízesítem sóval, citromlével és a zúzott fokhagymával.
Ezután egy teflonserpenyőben megsütöm a húst, kis olajat adok csak hozzá, nem kell más folyadék, mert a csirke hamar átsül. Ezután már csak a tálalás következik: mi hasábburgonyával szoktuk enni. A tányéron elrendezem a burgonyát, rá a húst,zöldséget és ízlés szerint az önteteket.
Tipp: Diétázók köret nélkül, sok zöldséggel fogyasszák, úgy is finom!


Eperszósz húsételekhez

2023. április 23.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Kicsit extra, de aki szereti a gyümölcsös húsokat, annak érdemes kipróbálnia!

Hozzávalók:


25 dkg eper
2 ek. vaj
1 ek. barnacukor
fehérbors
citromlé

Elkészítése:


Az epret megmosom, megtisztítom és összevágom. A vajat megolvasztom, hozzádobom az epret. Addig párolom, amíg kicsit meglöttyed, ezután jöhet bele a cukor és egy lehelletnyi fehérbors, valamint egy csepp citromlé. Összeforralom, és már lehet is tálalni natúr grillezett húshoz (csirke- ill. pulykamellfiléhez, sertéskarajhoz).
Köretnek salátát vagy párolt rizst ajánlok!


Krémtúró házilag

2023. április 20.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Krémes nasi 5 perc alatt, korosztálytól függelenül, bárkinek! Isteni finom, hűtve, fagyi helyett is tökéletes!  

Hozzávalók:
2 dobozos túró
1 nagy doboz natúr joghurt
1 tejszín ízű habpor
1,5 dl tej
2 csomag vaníliás cukor
Ízlés szerint cukor
Mazsola, lekvár vagy gyümölcsdarabok

Elkészítés:
A túrót (lehetőleg minél simább legyen, a zacskós túró nagyon darabos) a cukorral, vaníliás cukorral elkeverjük. Hozzáadjuk a joghurtot, majd végén óvatosan belekeverjük a tejjel felvert habport (lehet dobozos tejszín is). Lehet ízesíteni mazsolával, lekvárral, vagy mindenféle gyümölcsdarabokkal. Néha az alja meglágyul, ha tovább megmarad, de simán össze lehet keverni, akkor is jó. Mert ebben nincs állományjavító!


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...353637...297