


Információk, érdekességek
Mandula, az édes csonthéjas
2023. április 18.
A mandula a világ egyik legrégebb óta hasznosított és legismertebb olajos magva. A termesztett növények közül legközelebbi rokona – botanikailag – az őszibarack, távolabbi rokona pedig a szilva és a kajszi. (A barackmag belsejében lévő bél hasonlít a mandulára.) A mandulamag édes és keserű lehet.
A keserűmandula általában kisebb szemű. keserű ízét az amigdalin glükozid okozza, amiből emésztőenzimek jelenlétében ciánsav képződik. A ciánsav kis adagban is bénítja a sejtlégzést, így fulladásos halált okozhat.
E-vitaminban és zsírsavakban gazdag
100 g mandula (fajtától függően) 2400–2600 kJ, 570–630 kcal energiatartalmú, szénhidráttartalma 7–22 g/100 g. A mandula az olajos magvak között a 2. legnagyobb fehérjetartalommal bír. Több mint 25%-os fehérjetartalma alkalmassá teszi akár a vegetárius, akár a hagyományos étkezésben az ételek aminosav-tartalmának kiegészítésére, komplettálására. Gazdag élelmi rostban (4–17%), E-vitaminban (26 mg), ásványi anyagokban, mint pl. a magnézium (368 mg) és a kalcium (238 mg), valamint fitonutriensekben.
A mandula bőséges mennyiségben tartalmaz egyszeresen telítetlen (olajsav) és többszörösen telítetlen zsírsavakat (öszszesen kb. 50%).
Csökkenti a koleszterinszintet Kedvező zsírsavösszetétele és élelmirost-tartalma hozzájárul a mandulafogyasztás koleszterinszintet csökkentő hatásához. Egyedülálló tápanyag-összetételének köszönhetően valószínűleg csökkenti a szív-ér rendszeri, továbbá a cukorbetegség kockázatát, így pl. kisebb testtömeget, optimálisabb glükózszabályozást, csökkent gyulladási faktorokat eredményez. Az eddigi bizonyítékok azt támasztják alá, hogy a mandulafogyasztás előnyösen befolyásolja a koleszterinszintet, és olyan krónikus betegségek kockázatát, mint a metabolikus szindróma vagy a 2-es típusú cukorbetegség.
A mandula szívesen alkalmazott olajos mag a népi gyógyászatban: elsősorban emésztési problémák, meghűlés kezelésére, csontok erősítésére, a szív-érrendszer, továbbá a máj és a hasnyálmirigy működésének támogatására. Hatékonynak tartották – napi 4-5 szem mennyiségben – a menstruációs fájdalmak enyhítésére, idegesség, izomgörcsök, depresszió, kimerültség, szorongás és stressz esetén is. elterjedt, hogy a B17-vitamin-tartalma számos vizsgálat szerint gátolja a legtöbb daganatos betegség kialakulását, ill. blokkolja a daganatos sejtek szaporodását.
Tudni kell, hogy a B17-vitamint tévesen nevezik vitaminnak, ráadásul a szénhidrát-természetű vegyület (amigdalin) rákmegelőző vagy gyógyító hatására tudományos bizonyíték mindeddig nem született.
8 egyszerű tipp, hogyan alakítsd át az étkezési szokásaidat, hogy ne ragadjanak rád a plusz kilók
2023. április 16.
A fogyókúrák és diéták mit sem érnek, ha néhány hét múlva visszahízod a nehezen leadott kilókat. A drasztikus fogyókúrák, főleg az egyoldalú táplálkozásra épülők (pl. Atkins) általában többet ártanak, mint használnak, hiszen elhisszük, hogy a néhány hétig tartott diéta elegendő életünk átalakítására.
De akkor mi a megoldás? Az, hogy nem fogyókúrázni kell időről időre, amikor eszünkbe jut, hanem folyamatosan kiegyensúlyozottan táplálkozni és minden szinten egészséges életet élni.
1. Vezess naplót!
Napi néhány percet vesz igénybe, de segítségével feltérképezheted gyenge pontjaidat, hiszen valószínűleg néhány nap múlva már nem emlékszel, mit is ebédeltél, így viszont kiderülhet, ha esetleg túl sok szénhidrátot eszel, vagy napokon át minden este nassoltál vagy alkoholt ittál, esetleg több napig nem ettél semmi igazán rostdúsat.
2. A késleltetés szabálya
Régóta tudjuk, hogy a kétharmadáig telt gyomor emészt tökéletesen, illetve, hogy az agy kb. húsz perc elteltével reagál a bevitt táplálék mennyiségére az éhségérzet megszüntetésével. Vagyis inkább kisebb adagokat egyél, soha ne edd magad degeszre, ha erre esetleg hajlamos vagy. Inkább kisebb adagokat vegyél, és később, ha tényleg éhes maradsz, még mindig repetázhatsz.
3. Mozgás: min. minden másnap
Gyorsabban változik a tested és a hangulatodat is rendkívül pozitívan befolyásolja, ha legalább kétnaponta beiktatsz fél óra mozgást. A legoptimálisabb a futás, úszás, a torna, de bármi megteszi, még egy kiadós séta is, jóga, tánc vagy aerobik, ami igazán örömet okoz.
4. Cukormentesítés
Rengeteget számítanak a rejtett kalóriák, a felesleges cukorbevitel! Ne édesítőszereket használj, mert ezek amellett, hogy mesterséges, testidegen anyagok, némelyik rákkeltő is lehet, hanem egyszerűen iktasd ki a cukrot, vagy helyettesítsd egészségesebb mézzel, sztíviával, nádcukorral. A teát édesítés nélkül idd, így érvényesülnek igazán az aromái. A kávét is ihatod feketén, de mézzel is érdemes kipróbálni. A sütemények jóval kevesebb cukorral is finomak, főleg a teljes lisztből készültek, vagy keress olyan recepteket, amik gyümölcstartalmuk révén cukor nélkül is édesek, pl. banános muffin, vagy a klasszikus fahéjas-almás sütemény. Egy idő után megszokod az ételek természetes ízét és kevésbé fogod kívánni a cukrot.
Medvehagymás csirketekercs
2023. április 14.
Benne járunk a medvehagymaszezonban, íme, egy remek felhasználási ötlet! Plusz még néhány.
Hozzávalók 2 tekercshez:
6 szelet csirkemellfilé
1 tubus ömlesztett tejszínes sajt
ízesítésnek bors (én most citromborsot használtam) és só
10 levél medvehagyma
Elkészítése:
A húst megmosom, leszárítom és kiklopfolom. Kiterítek egy nagy darab fóliát, és ráteszem a húst úgy, hogy kicsit egymásra feküdjenek. Megszórom pici sóval, borssal, ráteszem a krémsajt felét és 5 medvehagymalevelet. A fólia segítségével óvatosan feltekerem, majd beborítom a fóliával, két végét megtekerem. Olyan lesz, mint egy nagy szaloncukor. A maradék 3 szelet húst is így készítem el. Lehet hagyni állni akár 1 napot is, ezután egy tepsibe teszem, 180 fokon 30 percig sütöm. Langyosan, körettel vagy hidegen vékonyan felszeletelve hidegtál részeként is kínálható!
Extra tipp: Salátával valamilyen magos péksüteménybe téve irodai ebédként vagy uzsonnaként is fogyasztható!
Diétás és finom süteményreceptek
2023. április 13.
Bár az időjárás még sokszor rácáfol, igenis itt a tavasz! Egyre több a friss zöldség, így a húsvéti sonka mellé egyszerűen készíthetünk ízletes és egészséges menüt. Dudás Lili személyiedző receptjeit követve és a Scitec finom, fehérjedús termékeit felhasználva pedig könnyedén készíthetünk bűntudatmentes húsvéti finomságokat is.
Dudás Lili személyiedző, fitneszversenyző receptjeinek egyik alapanyaga ezúttal a krémes csokoládé és vanília ízű Diet Protein, amely magas fehérje -, ugyanakkor alacsony cukor – és zsírtartalommal bír, a répatortától a kókuszos pitéig sok féle desszert elkészítéséhez felhasználható. A Diet Proteinben lévő zöld tea kivonat ráadásul segít a fogyásban, a króm a vércukorszint egyensúlyban tartásában, a cink és a jód pedig jótékonyan hat az anyagcserére – így bátran használhatjuk kedvenc hagyományos süteményeink elkészítéséhez, még akkor is, ha odafigyelünk a kalóriákra! Összegyűjtöttük a legjobb recepteket, amelyekkel fehérjedús, egészséges és bűntudatmentes süteményeket készíthetünk az ünnepi asztalra!
Őrizzük meg a zöldségek tápanyagait
2023. április 12.
Az ízdús, vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedő zöldségek jót tesznek az egészségünknek és a vonalainknak is, mert kalóriatartalmuk alacsony, koleszterint pedig egyáltalán nem tartalmaznak. Az elkészítésük módját azonban jól kell megválasztanunk, ha szeretnénk megőrizni értékes tápanyagaikat. Amikor pl. túl magas hőfokon vagy hosszú ideig főzzük őket, azt kockáztatjuk, hogy elveszítik kedvező tulajdonságaikat. Jó tanácsok a zöldségek helyes elkészítéséhez.
– Sütőben történő sütés: csökkentsük a hőmérsékletet
A sütőben sült zöldség nagyon finom, de a magas hőmérséklet elpusztítja szinte az összes vitamint benne. Amellett ügyelni kell rá, hogy a zöldség nehogy megfeketedjen, aminek káros hatása lehet. A barnulás, pirulás egyébként az ún Maillard reakció következménye. Ez a vegyi folyamat aminosavak és cukrok között 100 C fok fölött (110-170 C fokon) következik be, és az ízek, aromák, illatok kialakulásához vezet. De ha „leég” az étel/ zöldség, karcinogén (rákkeltő) vegyületek (pl. akrilamidok).is keletkezhetnek benne.
Milyen zöldségekhez való?
Azokhoz, amelyeket egészben, héjukkal sütünk meg, így a belső részük a magas hőmérséklettől védve van. És azokhoz a zöldségekhez is ajánlott, amelyeket saját levükben sütünk, így megőrizve az ízüket. Ilyenek pl. a sütőtök, édesburgonya, padlizsán, paprika…
Jó tanács
A zöldségeket sütőben ne túl magas hőfokon süssük (120 vagy 140 C fokon), hogy omlós, pirult vagy ropogós állagot érjünk el.
– Párolás: semmi nem vész el
A párolást (saját lében) nagyra értékelik többek közt a séfek, mert a zöldségeket különösen omlóssá és ízletessé teszi. Elkészítés: vágjuk egyforma darabokra a zöldséget, majd lefedett edényben tegyük fel, kis lángon párolódni. Így a zöldségek saját levükben készülnek, ízük és ásványi anyagaik jobban megőrizhetők. Az alacsony hőfok pedig megakadályozza, hogy megbarnuljanak és elveszítsék vitamintartalmunkat.
Milyen zöldségekhez való?
Azokhoz, amelyeknek magas a víztartalmuk, pl. paradicsom, cukkini, paprika, tök, gomba… A bennük lévő víz elpárolog, és a cseppek visszacsapódnak, a zöldség nem szárad ki.
Jó tanácsok
A fedő legyen szoros, jól szigetelő, hogy a gőzt és az aromákat ne engedje távozni az edényből. Tanácsos, hogy párolás közben ne emelgessük a fedőt. Részesítsük előnyben a vastag bevonatú edényeket, mert jobban tárolják a hőt és egyenletes a hőelosztásuk.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...363738...297