Információk, érdekességek
Fordult a kocka: a tojás nem árt, sõt segít
2009. február 17.
Kiegyensúlyozott táplálkozásban a tojás rendszeres fogyasztása alig befolyásolja a vér koleszterin szintjét.
A tojásételeket is tartalmazó egészséges koszt vizsgálatainak eredményeirõl az angol Nutritional Bulletin számolt be. Az emberek évezredeken keresztül élvezettel ették a tojást, ha hozzájutottak. A tojásevés kritikája elõször a 20. század elején hangzott el, amikor a koszorúér-betegség állatkísérletes adatai megjelentek. A kísérleti nyulakat és patkányokat zsírban, koleszterinben dús ételekkel táplálták. Az erek elzsírosodása hamar bekövetkezett, de ennek oka fõleg a telített zsírok adagolása volt.
Téli vitaminforrásunk a káposzta
2009. február 15.
Immunerõsítõ, s így betegségmegelõzõ hatással minden káposztafajta rendelkezik.
A tél egyik legértékesebb konyhakerti növénye a - talán legrégebben termesztett, és egész évben kapható - káposzta. Bár a téli hónapokban szûkül a zöldfélék választéka, de az egészséges táplálkozás alapjait jelentõk - megfelelõ vitamin, ásványi anyag, növényi rost, bioaktívanyag-tartalommal rendelkezõk - ilyenkor is megtalálhatók...
Okosító eszem-iszom
2009. február 07.
Azt, hogy a bõséges zöldség- és gyümölcsevés jót tesz az egészségnek, tapasztalatból is régóta tudtuk.
Idõs korban mérhetõen javítja a gondolkodási képességet és a memóriát a sok flavonoidot tartalmazó ételek, italok rendszeres fogyasztása. A biztató eredményt hozó vizsgálatokat a táplálkozástudomány vezetõ folyóirata, a Journal of Nutrition összegezte.
Fogyókúra fekete csokoládéval
2009. január 26.
A vizsgálati alanyokat inkább telítette a fekete csokoládé, és tovább bírták evés nélkül, mint tejcsokoládé után.
Egy tábla fekete étcsokoládé lényegesen tovább elveszi a csokikedvelõ étvágyát minden más ennivalótól, mint ugyanannyi tejcsoki, ezért igen alkalmas fogyókúrázásra. Dán kutatók elõadása a Nemzetközi Elhízástudományi Kongresszuson nagy figyelmet keltett.
Hasznos hüvelyesek
2009. január 26.
Miért hasznos rendszeresen hüvelyeseket fogyasztani?
A hüvelyes zöldségek számos fontos élettani tulajdonsággal bírnak. Elõsegítik a normális bélmûködést, hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez, emellett magas fehérje, ásványianyag- és vitamintartalommal rendelkeznek.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...241242243...277