sub

Információk, érdekességek

A kávé védhet a szájráktól

2009. január 11.

A kávéivás csökkenti a szájüregi- és a torokrák kialakulásának kockázatát a japán lakosok körében.
 
Toru Naganuma, a Tohoku Egyetem munkatársa és csoportja egy 38 000 résztvevõre kiterjesztett, a japán népesség adatait tartalmazó tanulmányt elemzett, amely az egészségügyi állapot mellett az életvitelre, étkezésre vonatkozó információkat is tartalmaz. A 40 és 64 év közötti résztvevõk körében a követéses vizsgálat tizenhárom éve alatt 157 esetben alakult ki a száj, a garat vagy a nyelõcsõ rákja.

Az édességek története

2009. január 01.

A mai kekszek, a sütemények, a csokoládé és a cukrászáruk története az emberiséggel egyidõs. Az õsember mézzel és édes gyümölcsökkel elégítette ki az édes íz iránti természetes igényét. A városi civilizációk kialakulása idején ugyancsak a méz és a gyümölcsök voltak az édességek fõ alapanyagai, amelyeket különbözõ formában fogyasztottak az egyiptomi, arab, kínai, görög és római kultúrákban.

Létfontosságú vitaminok

2008. december 26.

Hogyan tudjuk megõrizni ételeink vitamintartalmát fõzés-sütés közben?

 

 

A téli hónapokban megfázástól, fáradtságtól tartva sokan figyelünk oda a megfelelõ vitaminbevitelre. De tudjuk, hogy melyik vitaminból mennyire van szükségünk? Friss zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztunk szívesebben, vagy biztos, ami biztos alapon inkább vitaminpótlókhoz nyúlunk? Ismerjük meg a vitaminokat, fogyasszuk tudatosan õket, és csak akkor pótoljuk azokat, ha tényleg szükséges, hisz a vitamin kincs.


Gyógyíthat az étel is?

2008. december 11.

Az ételeknek ugyanolyan hatása lehet a sejtekre, mint a hormonoknak.

 

 

A VIB kutatói a belga Leuveni Katolikus Egyetemmel együtt egy fontos, új mechanizmust fedeztek fel, melynek segítségével a sejtek képesek a tápanyagokat felismerni. A folyamat, mint kiderült azonos módon zajlik le, és a hatás is ugyanaz, mint mikor a sejtek mûködése hormonok által szabályozódik. Ez a felfedezés többet is elárulhat arról, szervezetünk miképp reagál különbözõ táplálékokra, továbbá alapját képezheti új gyógyszerkutatásoknak.


Hogyan ne hízzunk meg karácsonykor?

2008. december 07.

Néhány fortély segítségével január elsején gond nélkül beleférünk nadrágunkba.

 

 

Ursula Arens a Brit Dietetikusok Társaságának szóvivõje szerint az emberek átlagosan 2 kg-ot szednek fel a négyhetes karácsonyi idõben. Ebben az idõszakban fogyókúrázni nevetséges, és az íratlan társasági szabályok felrúgásával is együtt járna a koplalás. A célunk legföljebb súlyunk megtartása lehet.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...242243244...277