


Információk, érdekességek
Miért nehezebb a fogyás 40 éves kor felett?
2016. január 24.
Nagyon sokan abban a hitben élnek, hogy amikor eljön a 30. vagy a 40. születésnapjuk, olyan drámai változás történik a szervezetükben, amely miatt alattomosabban kúsznak fel a pluszkilók, és sokkal nehezebb leadni azokat. Vajon tényleg nehezebb fogyni 40 éves kor felett?
„Ez a folyamat nem kötődik a szülinapi gyertyák számához, viszont kétségtelenül történnek a szervezetben olyan változások, amelyek elősegíthetik a súlygyarapodást” – árulta el Dr. Gajdács Ágnes obezitológus, testsúlygyógyász szakorvos, aki azt is hozzátette, hogy a 30-as életévektől kezdődően, a korosodással összefüggő élettanilag még elfogadható súlygyarapodás évi 30 dkg (tehát 10 év alatt 3 kg). „Az élettani súlygyarapodás egyik fő oka, hogy a testösszetétel, tehát az izom-zsír arány fokozatosan megváltozik: a zsírtömeg növekszik, az izomtömeg pedig csökken. Emiatt kritikusan fontos az izomtömeg megőrzése életkortól függetlenül.”
4 jó tanács a sikeres fogyókúra érdekében!
A doktornő végül azt is elárulta, mikre érdemes leginkább odafigyelni, ha sikeresen szeretnénk fogyókúrázni 40 felett is!
1. A táplálkozásunkat tudatosan tervezzük meg. Állítsuk helyre a normális táplálkozási ritmust, a három főétkezés mellett 2 köztes étkezést iktassunk be. Minél gyakrabban fogyasszunk értékes tápanyagokban gazdag minőségi ételeket.
2. Találjuk meg azt a mozgásformát, amely leginkább illik hozzánk! Ne csak a kardió tréningre fókuszáljunk, iktassunk be az izomtömeg megőrzését segítő edzéseket is!
3. Ha vannak alvásproblémáink, fordítsunk figyelmet az alvás minőségének javítására.
4. Törekedjünk a folyadékbevitel normalizálására.
Nem csak súlyt veszít az, aki ész nélkül diétázik
2016. január 24.
Ha koplalással akarunk karcsúsodni, a testünk gyorsan fellázad és megnehezíti a dolgunkat. Sőt, hosszabb távon komoly károkat is okozhatunk magunknak az elégtelen táplálkozással. Pedig a finom falatok és a felesleges hurkák eltűnése nem zárják ki egymást!
Sokan a mai napig úgy gondolják, hogy a legjobb és leggyorsabb fogyókúra az, ha nem esznek semmit, vagy csak nagyon keveset. De éppen ők azok, akik a kegyetlen diéta végén azzal szembesülnek, hogy a fogyás nem csak a zsírpárnáikkal, hanem az izmaikkal is végzett!
A koplalás lassít
A fogyáshoz természetesen szükséges a bevitt kalóriamennyiség csökkentése, hiszen az alapelv az, hogy több energiát használjunk fel, mint amennyit beviszünk. Ezt azonban nem kell és nem is lehet a koplalással megvalósítani. A drasztikusan (500-800 kalória/nap) csökkentett kalória bevitel hatására ugyanis a szervezet túlélő – vagy más szóval élve éhező - üzemmódba kapcsol, ami azt jelenti, hogy lelassul az anyagcsere, a fáradékonyság miatti kevés mozgás miatt elkezdődik a zsírdepók mellett az izomzat lebontása. Komoly hiánybetegségek alakulhatnak ki és még a jojo-effektus is fenyeget, hiszen, ha a fogyókúra után visszatérünk a megszokott étkezési szokásainkhoz, szervezetünk azonnal raktározni, ezáltal hízni kezd.
Téli gyümölcsök, téli receptek
2016. január 07.
Ilyenkor bódítóan finom illatok töltik be otthonunkat. A téli-,és déligyümölcsök, magvak ezidőájt igen nagy népszerűségnek örvendenek.
Íme néhány nagyon finom recept!
Narancslekvár
Hozzávalók:
Narancs
Kristálycukor
Rum
1 kg narancshoz 75dkg-1kg kristálycukor ajánlott, ízlés szerint.
Elkészítés:
Mossuk meg a befőzni kívánt narancsokat és tegyük be őket –szintén héjastul- annyi vízbe, hogy ellepje. Forraljuk addig, hogy a narancsok megpuhuljanak, a héjuk pedig simább legyen. Ez akár egy órát is igénybe vehet. Ezután vegyük ki az edényből, vágjuk fel őket maximum fél centis szeletekre és tegyük vissza őket az edénybe. A héját hagyjuk rajta. Rétegenként szórjuk rá a cukrot, és középerős lángon kezdjük újból főzni, egészen addig, amíg be nem sűrűsödik. Időnként kavarjuk meg –a vége fele sűrűbben-, nehogy odaégjen. Ha sokalljuk az egész héjak mennyiségét, főzés közben összetörhetjük őket a fakanállal, vagy kézi turmixszal pépesebbé tehetjük. Tetszés szerint rummal is ízesíthetjük. Ha elérte a kívánt sűrűséget, tegyük bele alaposan tisztára mosott befőttesüvegekbe, fedjük le folpackkal és állítsuk be dunsztba, amíg ki nem hűlnek. A narancslekvárt érdemes legalább 2kg narancsból elkészíteni, így akár szeretteinket is meglephetjük egy kis üveg befőttel. Kellemes készülődést!
Petrezselymes fűszeres kolbászkák
2015. december 27.
Ez a kolbászka melegen a legjobb. Frissen, ahogy az aszalógépből (vagy sütőből) kiveszed, és cukkíni spagettivel vagy friss zöld salátával a legfinomabb.
Hozzávalók kb 30 kolbászkához:
15 dkg beáztatott dió,
2 szál sárgarépa,
1 fej lilahagyma,
1 szép piros kápia paprika és/vagy zöld hegyes-erős csípőspaprika
2 gerezd fokhagyma,
1 csokor petrezselyem (persze attól is függ, hogy mekkora az a csokor, ha túl nagy, akkor zöld lesz a kolbászka, úgyhogy arányosan, mértékkel)
só, bors, chilli (ha nincs hegyes-erős)
A konyhai robotgépben mindent morzsásra aprítunk. Egyforma maroknyi kis rudakat formázunk belőle, és langyos sütőben (vagy aszalógépben) úgy szárítjuk, hogy a külseje megszáradjon, de belül puha maradjon.
Gulyásleves gazdagon
2015. december 27.
Nagyon szeretem a gulyásokat, számtalan változatát főzöm, készítem. Az első számú kedvenceim közzé tartozik, így az alább leírt, általam alkotott recept is. Amikor az ízek összeérnek, egy csodálatos költeményt kapunk a tányérunkra. A sokféle hozzávaló ellenére az elkészítése nem ördöngösség. Megéri a fáradságot, a türelmet.
Hozzávalók (éhségtől függően 12-16 főre):
50 dkg gulyáshús
50 dkg hasaalja (bőrösen, csontosan)
40 dkg füstölt oldalas
20 dkg száraz, paraszt kolbász
2 evőkanál zsír
2 hatalmas fej hagyma (kb 35 dkg)
5 gerezd fokhagyma
1 nagyobb zöldpaprika
2 közepes paradicsom
15 dkg sárgarépa
15 dkg petrezselyem
10 dkg karalábé
10 dkg zeller
10 dkg ízletes vargánya
10 dkg csiperke
70 dkg krumpli
2 csapott evőkanál pirospaprika
1 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál majoránna
1 teáskanál bors
babérlevél
só
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...173174175...302