sub

Információk, érdekességek

Falási rohamok

2016. február 08.

"Ide nekem a lovat is", "amikor rám jön, mindent felfalok, meneküljön, ki merre lát". Ismerős? A bemutatkozó anyagok jó részében ez található, amit az online életmód programosok küldenek nekem. Komolyan, szó szerint idéztem, nem fikció. Úgy érzed, hogy túlhajszolnak a mindennapokban, ott a munkahely, család, háztartás, és nem ismerik el a munkádat sehol?

Természetesen legyen kész minden. És Te vidáman, energikusan mosolyogj, „mert az anyák nem mennek szabadságra”. Mások érdekeinek a Tied elé kell helyezned, ez természetes, mert senki látja el helyetted majd. Legyél anya, feleség, barát, szuper munkaerő, ja..és nézz úgy ki, mint a címlaplányok!

És amikor már elfogyott az energiád, és még tele a fejed mindennel, eszedben jut, délután van, és nem ettél semmit. A vércukrod mélyrepülésben, kivágod a hűtő ajtaját, aztán a kamráét is, mert a hűtőből mindent felfaltál. 
És jön az önmarcangolás, hogy miért? Mikor már ezerszer megfogadtad, hogy nem? A nadrág kezd egyre szűkebbé válni, minden sejted üvölt a cukros ételek után, egyre többször fordul elő, hogy az edzésidőpontokat tologatod, mert „ennyi étel után már úgyis mindegy, különben se tudok mozdulni sem”. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebbszer nézel tükörbe és állsz a mérlegre. És a jojó diéta okozta stressz miatt meggyűlölöd magadat, ingerült leszel mindenkivel, és szerencsétlen vagy. 


A télen is energiát adó datolya

2016. február 02.

datolya

A napfény gyümölcse, tápanyagokban gazdag, édes finomság... Ne feledkezzünk meg róla a sötét téli hónapokban, mikor egyre fáradékonyabbak vagyunk – hiszen többek közt jelentős energiatartalommal rendelkezik. Értékeljük számos jótékony hatását is, de magas cukortartalma miatt mértékkel fogyasszuk! Hasznos többet megtudni róla!

Milyet válasszunk?

A meleg égövből származó, elsősorban Észak-Afrikában, de pl. Izraelben, Jordániában, Szaúd-Arábiában, az európai térségből pedig Spanyolországban, Dél-Olaszországban, Görögországban is termesztett datolyának nagyszámú változata létezik. Európában főleg a tunéziai és algériai (királynőnek is nevezett) „deglet nour” keresett - puha húsa és mézédes íze miatt -, de a Jordániában és Izraelben termesztett „medjoul” fajta is kedvelt (húsosabb, bár magasabb cukortartalmú). Hazánkban a datolyát főleg szárított formában fogyasztjuk, de kezd elterjedni a frissen történő árusítása is.

Vásárlásakor a barna színű, puhát, sima, fényes héjút válasszuk. De gondoljunk arra, hogy szép, fényes külleme glükóz szirup bevonatának  is betudható lehet, mely lágy és étvágygerjesztő hatást kelt. Lehetőleg olvassuk el a datolyán lévő címkét, és a természeteset, a szirupmenteset válasszuk.  A szárított datolya jó választás, mert gondosan kezelve csomagolják, sokáig (akár egy évig is) eltartható, és a friss gyümölccsel szinte azonos a tápértéke.


Ön is megfogadta, hogy lefogy? - Így tartsa a fogadalmát!

2016. február 01.

Január a nagy fogadalmak időszaka, amikor is a legtöbben a súlyfeleslegüktől szeretnének megszabadulni. Hamarosan azonban mégis elfogy a lendület, és a kitűzött célokat csekély mértékben vagy egyáltalán nem sikerül elérni. De vajon mi lehet ennek az oka és mit tehetünk ellene? A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének alábbi tanácsaival sikerre viheti a fogadalmát. 

Ezért nem szabadulunk a kilóktól

Talán mind tettünk már újévi fogadalmat január elsején, amelyet az első két hétben gond nélkül sikerült is betartanunk, de utána mégis alábbhagyott a kezdeti lelkesedés. Ez különösen veszélyes akkor, ha épp súlyvesztés a célunk, mert amellett, hogy a sikertelenség kedvünket szegheti, nemcsak hogy visszatérhetünk a fogadalmunk előtti súlyunkhoz, de még felül is múlhatjuk azt. A probléma abban gyökerezik, hogy sokan valójában még nem állnak készen arra, hogy megváltoztassák a rossz szokásaikat, illetve olyan célokat  fogalmaznak meg, amelyeket szinte lehetetlen megvalósítani.


Tökéletesen könnyű rizsfelfújt, rizskoch

2016. január 31.

rizskochKi ne ismerné a rizsfelfújtat, avagy a rizskokochot? Szerintem a madártejhez hasonlóan nincs olyan felnőtt vagy gyermek, aki ne szeretné.

Hozzávalók:

330 gramm rizs
450 ml víz
550 ml tej
1 kanálka vaj
leheletnyi só
150 gramm cukor
5 tojás
3 vaníliás cukor
300 gramm vaj


Reggelizzünk! - a dietetikusok szerint is

2016. január 30.

A reggeli napunk legfontosabb étkezése. Több szempontból is.... 

Egyrészt, a vacsora és a reggeli ébredés között legalább 8-10 óra eltelik, mialatt szervezetünk sem folyadékhoz, sem ennivalóhoz nem jut. Azt gondolnánk, hogy nincs is szükségünk az éjszaka folyamán energiára, hiszen alvás közben úgysem csinálunk semmit, de ez nem így van. Szervezetünk folyamatosan, így éjszaka is dolgozik. A létfontosságú funkciók, mint például a légzés, vérkeringés, épp úgy energiát igénylő folyamatok, mint mondjuk egy délutáni séta. Természetesen nem akkora mennyiségű energiát emésztenek fel a létfenntartáshoz szükséges folyamatok, mint a napközben végzett tevékenységeink, de ez nem jelenti azt, hogy az éjszaka folyamán felhasznált energia pótlására ne lenne szükségünk.

A reggeli ideális időpontja 7-8 óra között van. Fontos alapszabály még, hogy próbáljunk meg minden nap közel azonos időpontban étkezni. Ez minden étkezésünkre vonatkozik.

Miért kell reggelizni?

A reggeli célja – azon kívül, hogy megtöri a több órás éhezési fázist –, hogy energiával lássa el szervezetünket. „Ha rendesen reggelizünk, jobb lesz a koncentráló képességünk és a teljesítményünk, nem fog el minket a farkaséhség a délelőtti órákban. Egy általános iskolás gyermekek részvételével végzett kísérlet alapján a nem reggelizők kognitív tevékenysége jóval rosszabbnak bizonyult reggeliző társaikénál. Az is biztos, hogy délelőtt a munkahelyünkön – legyen szó akár fizikai vagy szellemi munkáról – sokkal jobban tudunk teljesíteni úgy, ha reggelizünk” – mondja Györki Niké, dietetikus.

A megfelelő reggeli elfogyasztásával egész nap sokkal jobban tudjuk kontrollálni az egyes étkezések alkalmával elfogyasztott étel mennyiségét, ezáltal a testsúlyunkat is. De egyáltalán nem mindegy, hogy mit reggelizünk.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...172173174...302