


Információk, érdekességek
Chillis-vajas lazac - karácsonyi újdonság
2015. december 20.
Ha már nem szeretnéd a szokásos rántott vagy lisztbe forgatott halat tálalni akkor egy kis újdonság!
Hozzávalók:
4 lazacszelet,
1-2 friss chilli paprika,
1 lime,
5 dkg vaj,
só
Elkészítés:
A halat megmosom, leszárítom és bekenem a puha vajjal, megsózom, ráreszelem a lime héját. A végén az aprított chillit is rászórom és fóliával letakarva 10 percig sütöm majd főlia nélkül is, hogy kicsit színt kapjon.
Friss salátával könnyű ünnepi vacsora!
PCOS, avagy a policisztás ovárium szindróma és a táplálkozás
2015. december 14.
Mivel a cukorbetegeket abszolút érintő témáról van szó, így elengedhetetlen foglalkozni vele. Első kézből pár információ, a BAJNOKOK ÉLETMÓD PROGRAMban rendszeresen szakcikkeket publikáló Dr. Semjéni Mariann kutató gyógyszerésztől.
„Azt gondolom elég sokat találkoztunk már ezzel, a szinte ítéletnek hangzó kifejezéssel: Ön PCOS-ben szenved. Nekem 18 évesen mondták. Voltam kb 53 kiló, hormonjaim hát nem túl megbízható állapotban, cisztára és pattanásokra hajlamosan megtépázott önbizalommal remek volt hallani. Megnéztem mik lehetnek a tünetek, velejárói. Persze 18 évesen nem az fogott meg elsősorban, hogy nehezen lehet majd kisbabám, hanem az, hogy hízhatok, sokat és gyorsan.
Mit tettem? És mind a mai napig javaslom ezt: Sportoltam. Sokat. Akkoriban heti 4x tuti megtalálható voltam a helyi női konditeremben, és emellé még a korlátlan bérletemet kihasználva heti 3-4 aerobic órán is voltam. Megettem a csokit? Naná. Hiszen edzés után irány a koli, és a tanulás. (Jó téma lehet az agyi kapacitás növelése mozgással). Nem híztam, szépen izmosodtam. Magabiztosabb lettem, a hormonok hatására a bőröm szebb lett, ciszták nem voltak. Normális ez?
Évekkel később elhagytam a hormonokat. Fél év alatt tele lettem cisztákkal. Vissza a gyógyszerekre. Akkor már nagyon zavart, hogy ha nem mozgok, bizony hízok, és hát a kisbaba kérdése is….” /Dr. Semjéni Mariann kutató gyógyszerész/
Igen, amíg a kisbaba kérdéshez nem jutunk, addig is a mindennapi életvitelt jelentősen megnehezítő tünetekkel számolhatunk. „Bőrgyógyász barátnőmnek panaszkodtam a bőrömre. Ő volt az első, és egészen eddig az egyetlen is, aki kimondta, hogy bizony próbáljam ki a magas GI tartalmú ételek elhagyását. És láss csodát, ha betartom a bőröm tökéletes”.
Kókuszos morzsasüti
2015. november 22.
Egzotikus ízvilág banánnal, kókusszal. Mint egy szuper koktél - sütiben! Egy arab sütirecept felturbózott változata.
Hozzávalók:
2 bögre búzadara,
2 kis doboz banános joghurt,
fél bögre cukor,
fél bögre olaj,
4 kanál kókuszreszelék,
1 cs. sütőpor,
a sziruphoz:
1 bögre cukor,
1 dl víz,
pár csepp citromlé
A búzadarát összekeverem a sütőporral, hozzáadom a joghurtot, a cukrot és az olajat. Ezután egy papírral kibélelt közepes méretű tepsibe öntöm a masszát. 180 fokon tűpróbáig sütöm, ezután rászórom a kókuszreszeléket és még 2-3 percre visszateszem. Közben elkészítem a szirupot és a kisült tésztára öntöm.
Kihülve kis szeletekre vágom és tálalom!
Kókuszgolyó süti - cukkínivel
2015. november 22.
Sütemény cukkínivel? Igen! A nevét onnan kapta,hogy a kókusztól, kakaótól és rumtól kísértetiesen hasonlít a kókuszgolyóra - de sokkal könnyedebb, finom sütemény!
Kókuszgolyó süti- cukkínivel
Hozzávalók: 2 tojás, 1 bögre cukor, 1 bögre tejföl, fél bögre olaj, 3 ek. kakaó, 2 bögre liszt, fél cs. sütőpor, 1 tk. rumaroma, 1 bögre reszelt cukkíni, 1 bögre kókuszreszelék
A tojást kikeverem a cukorral, majd hozzáadom a tejfölt és az olajat. Ezután mehet bele a kakaó, a liszt és a sütőpor. Összekeverem az egészet majd hozzáadom az előkészített (hámozott, magozott, aprítógépben vagy reszelőn reszelt) cukkínit. Az egészet összekeverem és egy közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm. 180 fokon tűpróbáig sütöm!
A sushi-evés ABC-je
2015. november 15.
A sushi hazánkban is egyre népszerűbb étel, sorra nyílnak a japán éttermek, és talán kijelenthetjük, hogy mára már a többség idegenkedését is sikerült leküzdenie a japán konyha remekének. A sushira akár mint a távol-keleti ország kultúrájának megtestesítőjeként is tekinthetünk, mely egyszerűségében rejlő nagyszerűségével a szintén japán gyökerű minimalista építészetet is eszünkbe juttatja. Mint egy a japán kultúrában ilyen mélyen gyökerező fogásnak, a sushi-fogyasztásnak is egy igazi szertartásos rendje van.
A NetPincér sushi specialistája Sensei összegyűjtötte azt az öt legfontosabb szabályt, melyet a minél tökéletesebb gaszrtroélmény elérése érdekében érdemes szem előtt tartanunk.
1. Dobd el a pálcikát: számos tévhittel ellentétben, a sushit nyugodtan ehetjük kézzel, hiszen egy érzékeny „portékáról” van szó, aminek sokkal rosszabbat tesz, ha pálcikával szétmaszatoljuk. Ezért a pálca használata csak a legügyesebbeknek ajánlott. A japán éttermekben általában az étkezéshez hoznak egy úgynevezett oshiborit, egy nedves kéztörlőt, amit télen gyakran még meg is melegítenek. Ezzel a kendővel akár a fogások között is letisztíthatjuk a kezünket, de arctörlésre semmiképp se használjuk, mert az illetlenségnek számít.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...174175176...302