


Információk, érdekességek
Moho Sapiens - Azok vagyunk, amit felfalunk?
2017. október 08.
A nagy zabálásoknak megvan - bizonyos tekintetben mindig is megvolt - a maga helye a kultúránkban. A lucullusi lakomák hozzátartoznak a családi, baráti összejövetelekhez, ünnepségekhez. Minden ünnepet egy nagy evés zár le, gondoljunk csak a lakodalomra, az érettségi bankettre, az ünnepi vacsorákra, stb. Mai rohanó világunkban is jó volna, ha legalább egyszer egy nap le tudna ülni a család együtt az asztal köré, hogy engedjenek az ősi vágyunknak, és az étkezés során ápolják a társas kapcsolataikat.
Nagy étkezésre szinte minden nagyobb társas összejövetel során sor kerül. Legtöbbször magának a találkozásnak az apropóját is az étkezés adja. Másszor a társas összejövetel egy momentumát jelenti a közös étkezés. Ilyen például a halotti tor.
Ez utóbbi kapcsán érdekes megjegyezni, hogy valaha ennek keretén belül magát az elhunytat fogyasztották el a hozzátartozók, hogy bölcsességét és tudását a magukévá tegyék, és azonosuljanak vele.
Később ez annyiban módosult, hogy már nem az elhunytat ették meg, csupán megterítettek a számára, vagy a kedvenc ételeit ették, manapság pedig a gyászszertartás keretein belül történő evés egyfajta vigasztalódási eszköz, mely a szeretett, elvesztett személy póttárgyaként is értelmezhető.
Fűszerrel szórt karaj
2017. október 02.
Egyszerűen elkészíthető finomság, a fűszerek miatt nem lesz egyhangú soha!
Hozzávalók: 1 kiló csontozot karaj egyben, 4-5 gerezd fokhagyma, só, bors, pirospaprika, kakukkfű, rozmaring, olaj
A húst megmosom, megtörölgetem és kb. 1 cm-enként bevágom de nem teljesen az aljáig. A fokhagymát megpucolom, összezúzom, 1 dl olajba keverem, ízesítem még a fűszerekkel. Ezzel a keverékkel megkenegetem a húst kívül és a mélyedésekben is. Egy madzaggal összekötöm úgy hogy a szeletek összeérjenek. A tetejét is meglocsolom a fűszeres olajjal, 1 dl vizet aláöntök és fóliával letakarva 180 fokos sütőbe teszem. 1 órán keresztül sütöm, ezután leveszem a fóliát és a tetejét megpirítom.
Melegen és hidegen is kiváló, bármilyen körettel fogyasztható!
Egy falatot még a mama kedvéért!
2017. október 01.
Az evéssel gyakran van gondunk. Sok szülő, de különösen nagyszülő a gyermek súlynövekedését tekinti a fejlődés legfontosabb mutatójának. Elszomorodnak, ha gyermekük nem hízik annyira, mint szeretnék, és igyekeznek elkövetni mindent – néha túl sokat is – a gyorsabb gyarapodás érdekében. Pedig…
… vigyázni kell: az elhízás alapjait ebben az életkorban lehet lerakni!
Igaz ugyan, hogy sajnos egyre több a túlsúlyos gyermek is, de sok családban jelent napi problémát az étvágytalan, sovány, vagy legalábbis annak tartott gyermek. Gyakran keresik fel a gyermekorvost azzal a panasszal, hogy: “ez a gyerek olyan egyszálbélű, nem hajlandó semmit, de semmit megenni. Látszik is rajta, hisz olyan sovány szegény, hogy az összes bordája kiáll”. Pedig mindent elkövetnek azért, hogy az általuk helyesnek vélt mennyiséget megegye a gyerek. Megígérik, hogy megkapja a rég áhított játékot, ha megeszi a főzeléket, vagy éppen megbüntetik, ha nem eszi meg.
A vizsgálat és a testsúlymérés aztán legtöbbször kideríti, hogy szó sincs kóros soványságról, éppen csak átlagos, vagy kevéssel van az átlag alatt a kis páciens testsúlya. Az étvágytalanságról meg annyit, hogy a nagymama szerint egyedül üdvözítőnek tartott tökfőzelék helyett szívesebben eszik csipszet, csokit, ropit a csemete.
Az „étvágytalanságra nevelést” már legtöbbször csecsemőkorban elkezdjük
Megtanítjuk a gyermeket az étel elutasítására. Ezt legtöbbször a gyakori kínálgatással, esetleg kényszerítéssel váltjuk ki a gyermekből. Ismerős a cirkusz, amikor a szülők a gyermek körül ugrálnak és a legkülönbözőbb módon igyekeznek még egy-egy plusz falatot beleerőltetni („na még egy katonát a mama kedvéért”). Ilyen esetben az étkezés egyébként kellemes élménye komoly megrázkódtatást jelent a gyermek számára és elutasítja azt az ételt is, amit egyébként szeretett. Sőt sokszor, ha meglátja azt a személyt, aki mindenáron meg akarta etetni, rögvest elmegy az étvágya.
Egy felnőtt ismerősöm mesélte, hogy sovány gyermek volt, ezért az édesanyja mindenáron meg akarta etetni. Ennek az lett az eredménye, hogy még ma is, ha meglátja az édesanyját, elmegy az étvágya. Még akkor is, ha korábban szívesen evett volna.
Kevés tejterméket fogyasztanak a kicsik
2017. szeptember 28.
A 10-12 éves korú gyermekek 42%-a mindössze hetente néhány alkalommal, 16%-uk csak hetente egyszer, 28%-uk pedig még ennél is ritkábban fogyaszt magas kalcium tartalmú tejtermékeket, például joghurtot…
Ezt mutatja a Danone Kft. megbízásából a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által, 860 gyermek megkérdezésével készített országos felmérés. A kutatás rávilágított arra is, hogy a gyermekek tejtermék fogyasztása annak ellenére ilyen alacsony, hogy 10-ből 4 gyermek már tudja, hogy naponta legalább 0,5 liter tejet vagy azzal egyenértékű tejterméket kellene fogyasztania, 76%-uk pedig azzal is tisztában van, hogy ez a csontokat erősítő kalciumbevitel miatt fontos.
Csak feleannyi tejterméket fogyasztanak a gyerekek, mint amennyi szükséges lenne
A nemzetközi és a hazai táplálkozási ajánlások egyaránt napi fél liter tej vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejtermék fogyasztását javasolják mind a felnőttek, mind a gyermekek számára. Ezzel szemben hazánkban a tényleges napi fogyasztás ennek az ajánlásnak kevesebb, mint a felét teszi ki. A rendszeres tejtermékfogyasztás gyermekkorban különösen fontos, hiszen a megfelelő mennyiségű kalcium bevitele a csonttömeg kialakulását segítheti – például napi egy pohár joghurt elfogyasztása is hozzájárulhat a megfelelő mennyiségű kalciumbevitelhez.
A felmérés legfontosabb megállapítása azonban az, hogy a 10-12 éves gyermekek 14%-a eszik naponta egy-egy pohár joghurtot, míg 42%-uk csak hetente 1-2 alkalommal, 16%-uk mindössze hetente egyszer, 28%-uk pedig még annál is ritkábban vagy egyáltalán nem fogyaszt élőflórás joghurtkészítményeket.
Vegetáriánus ebéd
2017. szeptember 23.
Gyerekkorom emléke a klasszikus vasárnapi ebéd: húsleves, rántott hús petrezselymes krumplival! Gondoltam egyet és összeállítottam ezt a menüt vegetáriánus változatban! Jó étvágyat hozzá!
Vegetáriánus "húsleves"
Hozzávalók: 3 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, darabka zeller és karalábé, 1 fej hagyma, 1 paprika, 1 paradicsom, 2-3 gerezd fokhagyma, néhány szál petrezselyem és zellerzöld, egész bors, só, 3 ek. olivaolaj
A zöldségeket megtisztítom, karikára ill. kockára vágom őket kivéve a hagymát, paprikát és paradicsomot. Ezek egészben kerülnek a levesbe! Az olajon átfuttatom a zöldségeket ezután felöntöm 1 liter vízzel. Ízesítem sóval, borssal, beleszórom a zöldleveleket. Lassú tűzön főzöm addig míg a zöldségek meg nem puhulnak!
Csigatésztát kínálok hozzá betétként!
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...147148149...302