


Információk, érdekességek
Csoki és bor – Mértékkel nem ellenségek!
2017. december 28.
Antioxidánsok – ez az ami közös a csokoládéban és a vörösborban. A karácsonyi előtti céges, baráti ünneplések velejárója mindkettő, ennek apropóján beszél most a Magyar Kardiológusok Társasága ezek élettani hatásairól. Arra hívják fel a figyelmet, hogy ugyan a magas kakaótartalmú fekete csokiról és kimondottan a vörösborról igazolták, hogy érvédő hatásuk van, fogyasztásuk mértékkel, de ajánlott. Ettől függetlenül azért mindenkit önmérsékletre intenek.
A karácsonyt megelőző napok mindenütt az ünneplés időszakát jelentik, amit leginkább a finom falatokkal és persze alkohollal színesítünk. Céges és baráti összejövetelek sora, ahol mindenki sokkal jobban elengedi magát, ez pedig igaz az evésre, ivásra is. Közben persze ott a lelkifurdalás, ha nem is feltétlenül a plusz kilók miatt fáj a fejünk, amiatt biztosan: az egészségünk látja majd kárát a dőzsölésnek. A Magyar Kardiológusok Társasága ennek apropóján enyhíti némileg a bűntudatot, de azért mértékletességre int.
Csokit a szívnek!
,,A csokoládéról számos vizsgálat igazolta, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, kiderült az is, hogy hatásosan csökkenti a vérnyomást. Legutóbb az European Heart Journal című szaklapban tették közzé amerikai kutatók, hogy a fekete csokoládé, a hetven százaléknál magasabb kakaótartalmúak jelentős mértékben növeli a szívelégtelenség miatt kezelt betegek ereinek rugalmasságát. A valódi csokoládé kifejezetten rugalmasabbá varázsolta az ereket. A kutatók kimutatták, hogy ez a nitrogén- monoxid kiválasztás növekedéséből ered. Az ütőerek tágulékonyságának fokozódását a felkar artériájának mérésével igazolták. Ugyanakkor a vérlemezkék összetapadó készségét a csokoládé csökkentette, mely szintén kedvező szív-és érrendszeri jelenség. A szívelégtelenség gyógyszeres javítására több hatásos gyógyszert sikerült kifejleszteni, de a kezelés eredményének további javítására még mindig szükség volna. A sok százmillió dollárokért kidolgozott készítmények mellé kipróbálják az évszázadok óta alkalmazott gyógyszert, a kakaóból készült csokoládét”—mondja dr. Vértes András, a Magyar Kardiológusok Társaságának Kardiovaszkuláris Prevenciós és Rehabilitációs Munkacsoport vezetője.
A túlsúlyos nők és a mellrák
2017. december 04.
A túlsúlyos nőknél nagyobb valószínűséggel diagnosztizálják a mell nagyobb daganatát egy svéd kutatás szerint.
Az eredményeket, amelyeket az Észak-amerikai Radiológiai Társaság éves konferenciáján mutatták be, a BBC hírportálja ismertette.
A svéd Karolinska Intézet 2012 nő adatait vizsgálta meg, akiknél 2001 és 2008 között állapítottak meg mellrákot. A nők másfél-kétévente vesznek részt mammográfiás szűrésen Svédországban. A tanulmány készítői azt vizsgálták, milyen méretű volt a tumor a diagnózis felállításakor, valamint megnézték a páciensek testtömegindexét (BMI, a testtömeget és a testmagasságot összevető mérőszám).
Azt találták, hogy a túlsúlyos nőknek nagyobb valószínűséggel volt kiterjedtebb a melldaganata, amikor mammográfiával vagy a két szűrés között diagnosztizálták.
"Lehet, hogy azért, mert a túlsúlyos nőknek nagyobb a melle, így nehezebb megtalálni a tumort, de az is lehet, hogy azért, mert a daganatuk gyorsabban nőtt" - mondta Fredrik Strand, a tanulmány vezető szerzője a BBC-nek. Nagyobb daganat diagnózisakor általában rosszabbak a kilátások.
Almás uzsonnakocka - tojás nélkül
2017. december 03.
Gyorsan szeretnél valami finomat és egészségeset uzsonnára? Íme egy javaslat! Tojás nélkül, kevés barnacukorral készül, igazi gyerekcsemege lehet belőle!
Almás uzsonnakocka
Hozzávalók: 3 nagy alma, 4 ek. olaj, 10 dkg barnacukor, 1 kis doboz joghurt,15 dkg liszt, 1 tk. sütőpor, ízlés szerint ízesítők és adalékok: citromhéj, fahéj, darabos dió, mandulapehely, mazsola, stb.
Az almát megmosom és héjastól lereszelem. Ezután megszórom a cukorral és a fahéjjal majd félreteszem néhány percre. Addig egy kis méretű tepsit sütőpapírral kibélelek és bekapcsolom a sütőt 180 fokra.
Az almához keverem a joghurtot, az olajat majd az ízesítőt vagy plusz adalékot. Alapos keverés után jön hozzá a liszt és a sütőpor, majd a tepsibe simítom a tésztát. A tetejére is lehet szórni mandulát vagy diót.
180 fokon tűpróbáig sütöm!
Tálalás: Ez egy nem túl édes de finom, zamatos uzsonnáravaló amit tálalhatsz lekvárral, gyümölcsös öntettel vagy akár apróra vágott gyümölccsel is!
Pulyka alsócomb almás-hagymás raguval
2017. november 29.
A Junior Vendéglátó vezető séfje, Nagy Balázs az 5 SÉF - egy hét, egy hűtő műsorában egy Pulyka alsócombot készített almás-hagymás raguval. Érdekel, hogy miként készítheted el ezt az ízletes vacsorát a családnak? Akkor nézd meg a séf receptjét és videóját, majd irány a konyha!
Előkészítés: 15 perc
Elkészítési idő: 120 perc
Hozzávalók:
• 1 kg Gallicoop pulyka alsócomb
• 6 fej vöröshagyma
• 5 nagyobb alma
• Vénusz étolaj
• 3-4 szál rozmaring
• Kotányi steakbors
• tengeri só
• petrezselyem
• méz
Hasznos tanácsok a tízórai készítéshez
2017. november 10.
Sok szülő gondba van azzal, hogy adjon-e a csemetének tízórait, és ha igen mi kerüljön az uzsonnás dobozba. A Bébik, kicsik és nagyok összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, hogy gyermeke egészségesen táplálkozzon az otthonról hozott elemórzsiával is.
Az helyes táplálkozás a gyerekeknél az egészséges felnőtté válás egyik kulcsa. Fontos, hogy a lurkók megismerjék az ételfajtákat és megszokják az étkezések betartásának fontosságát. Sajnos, a kamaszok és a felnőttek nagy része rendszertelenül étkezik és ennek nagyon sokszor, az időhiányon kívül, az az oka, hogy kiskorban nem szokták meg, hogy enni kell. Márpedig étkezni kell, csak nem mindegy mikor, miből és mennyit adunk nekik. Ha ezt a néhány tippet betartjuk, akkor jó úton járunk a nevelésnek ezen a területén.
1. Rendszeresség
A kisiskolások életében a rendszeresség nagyon jó „nevelő bácsi”. Megtanulja mit, mikor és miért eszünk és innentől nincs is több kérdése. Egyszerűen megszokja.
A legtöbb családban a rohanás miatt a reggeli kimarad a napból. Pedig ez az étkezés a legfontosabb a nap folyamán. Ahogy a mondás is tartja:reggelizz úgy mint egy király, ebédelj úgy mint egy polgár és vacsorázz úgy mint egy koldus. Legalább ilyen fontos a tízórai is, ami természetesen nem kell, hogy hasonlóan nagy adag legyen, inkább csak néhány „túlélő” falat ebédig. A közösségbe járó gyermekeknél a szülőnek nincs beleszólása az ebéd elkészítésébe, de ettől még nem kell vacsorára hatalmas lakomákat készíteni. Egyszerűen egy kis vitaminnal (zöldség, gyümölcs) kell csak kiegészíteni a közüzemi menüt.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...145146147...302