sub

Információk, érdekességek

Az olvadó kilókért... (1.)

2018. január 10.

Önre is felszaladt pár kiló? Ha úgy érzi, ez nem igazság, hiszen igyekszik egészségesen és kiegyensúlyozottan étkezni, akkor változtatni kell! Mármint a rossz táplálkozási szokásokon. Mert könnyen lehet, hogy ez okozza a hízást! Nézzük át ezt a kérdést együtt! 

Módjával figyelni a táplálkozásunkra, kerülni a cukros, zsíros ételeket, kiegyensúlyozott étrendre törekedni, „szuperételeket” választani – van úgy, hogy nem segít. A mérleg nyelve rendszeresen a rossz irányba billen, amikor reménykedve a súlyunkat mérjük. De vajon miért? Mert anélkül, hogy tudnánk, táplálkozási szokásaink napról napra olyan hibákat rejtenek magukban, melyek hízást eredményeznek. Kerüljük el tehát a csapdákat! Addig rendben van, hogy válasszunk „egészséges” élelmiszereket, de milyeneket? Pl. ne „könnyű”, zöldséges pizzáról, vagy csak „light”, illetve diétás termékekről legyen szó, melyek közül számos tele van adalékanyagokkal, és kevéssé laktató, hanem általában természetes alapanyagból készült élelmiszerekről.

Semmi nem ér fel a házi koszttal

Az élelmiszeripari gyártók tudják, hogyan kell átalakítani termékeiket a kor igényei szerint: több gyümölcs- és zöldség-tartalom, kevesebb zsiradék az élelmiszerben, „bio”, „vegan” vagy „gluténmentes” jelzés a címkén... a fogyasztó odacsábítása érdekében.  Noha ezek a kezdeményezések hasznosak is lehetnek, nem szabad hagynunk, hogy a marketing megtévesszen minket. Vásárláskor gondosan nézzük át a címkén felsorolt összetevőket, végezzünk összehasonlítást, és főképpen főzzünk friss ételeket, gyakran szezonális hozzávalókból. Ez a legjobb módja vonalaink megőrzésének.

Salátát rendelni egy étteremben, inkább, mint a napi menüt –, noha ahhoz lenne kedvünk –, valóban jó megoldás? Helyes-e „átugrani” az ebédet, ha egy kiadós vacsora van kilátásban? Mind megenni, ami a tányérunkon van (sőt, még a gyerekét is), hogy ne pazaroljuk az ételt? Ez a jó szándék jele, de keressünk más megoldást!  Hosszú távon az ilyen táplálkozási szokások megzavarják a szervezet működését, nassolást és a zsírfelesleg lerakódását segítik elő. Ezen buktatók elkerülése érdekében hallgatni kell éhség- és jóllakottság érzetünkre, továbbá tanácsos reflexszerűen elutasítani a nagy adagokat... Hogy mindez könnyebben menjen, tekintsük át a leggyakoribb táplálkozási hibákat és a javaslatokat korrigálásukhoz.


A néma gyilkos: az elhízás

2018. január 10.

Ma, Magyarországon a felnőtt lakosság több, mint 60%-a elhízott. Ezzel a magas elhízási aránnyal az Európai Unió élmezőnyében vagyunk: még leírni is szörnyű, de gyakorlatilag mi vagyunk az Unió legelhízottabb nemzete. Ez gond, főleg azért, mert az elhízás nem csak esztétikai problémákat okoz.  

 

Vajon tényleg a magyar lányok a legszebbek?

Nemrég egy reklám azt állította, hogy a magyar lányok a legszebbek, és mi elhittük, még akkor is ha nem volt még magyar Világszépe (sőt a legjobb 20-ba sem gyakran kerülünk), és a modellszakmában is elvétve találni komoly magyar modellt. (A glammodellekről most ne beszéljünk, mert nem mérvadóak)

A férfiak helyzete sem jobb. Elég csak végigmenni az utcán, és megnézni az átlag magyar férfit, és ha a látvány nem lenne eléggé elrettentő, jó tudni, hogy bizonyítottan egyre több az aputestű (puhos, elhízott) férfi. Ezt erősíti meg egy érdekes statisztikai adat: míg 10 évvel ezelőtt a 32-33 as volt a magyar férfiak nadrágmérete (ebből adták el a legtöbbet), addig ez mára a 34-35-ös méretre kúszott fel. 


Folyton éhes ez a gyerek! – Ritka betegség is okozhatja

2018. január 09.

Létezik egy olyan genetikai betegség, melynek során a gyermek szinte folyamatosan éhes, dührohamok törnek rá és a beszédkészsége is visszamaradott. Az ún. Prader-Willi szindrómára annak ellenére, hogy igen jellegzetes tünetei vannak, általában csak későn derül fény, mivel olyan ritka, hogy az orvosok gyakran nem is gondolnak rá. Dr. Tar Attilától, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusától megtudhatja, milyen panaszok esetén érdemes gyanakodni a zavarra.

Meghibásodott gén

A Prader-Willi szindróma egy ritka genetikai betegség, melyet az esetek közel kétharmadában a 15. kromoszóma régió apától örökölt felének hibája okoz. Lányokat és fiúkat egyformán érinti, és bármely népcsoportnál megjelenhet. Mivel genetikai problémáról van szó, ezért sem megelőzni, nem lehet. Mivel egyik fő tünete a nagyfokú étvágy és az ennek eredményeként kialakuló túlsúly, ezért olyan súlyos szövődményeket okozhat, mint a cukorbetegség, szív-és érrendszeri betegségek, hormonzavarok, illetve meddőség.

Szopási nehézségek, később farkasétvágy

A szindróma kezdetekben a csecsemőknél izomgyengeséget, szopási nehézségeket eredményez a csökkent szopási és nyelési reflex miatt, ezért akkor testsúlyban elmaradott a beteg a kortársaihoz képest. Később, 2-4 éves kor körül ennek ellenkezőjébe csap át- a gyermek szinte kontrolálatlan étvágyat érez, és nem ritka, amikor éjszaka is kimegy enni. Sőt, az is előfordulhat, hogy a szülőknek el kell zárniuk az ételt. A betegségben a hipotalamusz jóllakottságot szabályozó központja nem működik megfelelően, így nem jelentkezik a teltség érzés. Ez természetesen a beteg gyermek súlyán is meglátszik, és egyre többet fog mutatni a mérleg nyelve.

A kór nem csupán a táplálásban mutatkozik meg, de a kinézetben is: jellemző ugyanis a benne szenvedőknél a mandulavágású szem, holdvilág arc, magas homlok, háromszög alakú ajkak, valamint a normálisnál kisebb végtagok. Figyelemfelkeltő lehet még a szülők számára a csecsemőknél a csökkent mozgás (már magzatkorban is megfigyelhető, hogy a baba keveset mozog), ami a kezdeti izomgyengeség következménye.


Az ünnepek alatt is fontos, mi kerül a kicsik tányérjára

2018. január 02.

Bár az ünnepi étkezéseknél a szülők többsége engedékenyebb, mint az év többi részében, nem szabad elfeledkezni arról, hogy a kisgyermekek tápanyagigénye merőben eltér a felnőttekétől, ezért az év végi ünnepek alatt sem ehetik ugyanazt, mint a család többi tagja.

Kifejezetten aggasztó tény, hogy az 1-3 éves gyerekek a maximálisan ajánlott cukormennyiség több mint másfélszeresét fogyasztják minden nap, az ünnepi időszakban pedig tovább emelkedik ez a szám. A következmények magukért beszélnek: a két év alatti magyar kisgyermekek ötöde potenciálisan túlsúlyos vagy elhízott, az élet első 1000 napjában kialakult állapot pedig felnőttként is komoly egészségügyi problémákat, például szív- és érrendszeri megbetegedéseket vagy cukorbetegséget okozhat.

Ezért nem mindegy, hogy eszik a kismama

Az elhízás és a cukorbetegség megelőzéséért már a fogantatás pillanatától sokat tehetnek a szülők, ugyanis a kismama táplálkozása nagymértékben befolyásolja a születendő gyermek felnőttkori egészségét. A tudatos táplálkozás alól az ünnepi időszak sem lehet kivétel: várandósság alatt maximum 500 kCal-val nő meg a kismamák tápanyagigénye, ezért az ünnepek alatt is érdemes ügyelni arra, hogy ne haladják meg ezt a mennyiséget. A családi ebédek és vacsorák során ajánlott kerülni azokat az ételeket is, melyek ételmérgezést okozhatnak nyers tojás- vagy hústartalmuk miatt.

A megengedettnél másfélszer több cukrot kapnak a 3 év alattiak

Hat hónapos korig nem jelent különösebb gondot az ünnepi készülődés, hiszen a baba számára az anyatej a legtökéletesebb táplálék – a hozzátáplálás megkezdése után azonban fontos ügyelni arra, hogy a kicsi a korának megfelelő ételeket kapja az ünnepi étkezés során is. Sajnos sokan nem fordítanak kellő figyelmet az új ételekhez való fokozatos hozzászoktatásra és a bevitt cukor, illetve só mennyiségére sem. Egyéves kor felett minden harmadik családban ugyanazt eszik a babák, mint a szüleik, sőt, már a 4-12 hónapos babák 40%-a is rendszeresen kap cukrozott ételt, italt vagy édességet. Az ünnepi időszakban ez a szám még tovább emelkedik.


Karácsonyi fűszerek

2017. december 29.

www.flickr.com/photos/atbaker/334231611Ilyenkor karácsonykor sokszor eszünkbe jutnak a régi idők illatai. Amikor nagymami sütött nekünk finom mézest, zserbót, mákos kalácsot. Az illatok nagyon hatnak ránk. Ennek egyik oka, hogy az egyes agyideg - a nervus olfactorius - van legközelebb a külvilághoz, a szaglóhámunknál.  

 

Az illatokkal szemben, mondhatnánk, védtelenek vagyunk. Nem tudjuk, hogy miért, de a számunkra idegen, kellemetlen illatok azonnal kiváltanak bennünk egy rossz érzést, míg a számunkra barátságos, kellemes illatok pedig egy jó érzést. A karácsonyi fűszereknek nagyon kellemes az illatuk.

Hatnak egyrészt az illatuk által, de mivel megesszük a fűszereket, a tényleges hatóanyagaik alapján is hatással vannak ránk.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...144145146...302