sub

Információk, érdekességek

Álmok üzenete - Iránytű egy titokzatos világban

2011. október 12.

Olyan szépet álmodtam! Jaj, olyan rosszat álmodtam! - mindkét mondat szinte naponta elhangzik, többször is. Mert az álmok közt van ilyen is, olyan is, egyiket sajnáljuk, ha véget ér az ébredéssel, másik után felsóhajtunk megkönnyebbülten: de jó, hogy felébredtem.

Az álmok titokzatos világa minden korban érdekelte az embereket, és nem csak a köznapiakat: mesék, mondák gyakori témája, babonák, néphitek alkotóeleme. Elődeink hittek prófétikus jelentésében, földöntúli erők útmutatásaként tisztelték. Egykori pszichológusok, a 19. században Sigmund Freud, majd fiatalabb és modernebb szemléletű követője, Carl Gustav Jung is sokat foglalkozott az álmok misztériumával.


Apró trükkök a jó alvásért

2011. szeptember 12.

Krónikus álmatlansággal küzd? Nehezen alszik el, órákig ébren hánykolódik az ágyban? Szakértőnk segítségével most bemutatjuk azokat az apró változtatásokat, melyek segítségére lehetnek a nyugodt elalvásban és azt is eláruljuk, mit tegyen, ha mindez kevésnek bizonyul.


Hasznos tanácsok külföldi utazás előtt

2011. augusztus 14.

táskaAz utazók számára gyakran jelentenek erőpróbát az országok közötti kulturális, higiénés, etikai és gazdasági különbségek. Nem csak az egészségi problémák – mint pl. a gyomor-bél panaszok, a láz és a fertőzések – elkerülése fontos. Előzetesen tájékozódni kell a célországra jellemző szokásokról, kultúráról, életmódról és politikai helyzetről.

Az Országos Epidemiológiai Központ - jelenlegi nevén - Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontja 1959. óta segíti az utazókat a felkészülésben, akiket egyénre szabott tanácsokkal látnak el. Ennek keretében részletesen kikérdezik az útnak indulót. Az utazás körülményei (pl. üdülés, felfedező túra, munkavállalás), időtartama, az utazó kora, egészségi állapota (krónikus szervi betegség, pszichés zavar, állandó gyógyszerek, immunhiányos állapot, műtétek, allergia stb.), a terhesség lehetősége, az eddigi oltások és egyéb tényezők figyelembevételével mérik fel a lehetséges kockázatokat, illetve választják ki a szükséges oltásokat. A központot évente átlagosan 8-10 ezer ember keresi fel és összesen 15-18 ezer oltást adnak be, a helyben elérhető 18 féle oltóanyagból.


10 hasznos tanács túrázóknak

2011. július 25.

Miből álljon a túrafelszerelés? Milyen eszközök elengedhetetlenek a biztonságos túrázáshoz? Mit jelent a megfelelő túrázási technika, amivel kevésbé fáradunk el és az ízületeinket is kíméli? Ha túrázni indulunk, különösen ha magasabb vidékek felé vesszük az irányt, jól tesszük, ha időben tájékozódunk és figyelmet fordítunk a felkészülésre, mert ez esetenként akár életet és egészséget is menthet.


Hogyan hat az úszás a szervezetre?

2010. július 20.

Az úszás nem csak az elhízás, hanem számos más betegség kezelésében is segít.

 

Az úszás az egyetlen sportág, amely légzésszabályozásra kényszerít. A ritmusos tempózás, a vízbe merülés, majd kiemelkedés és légvétel váltakozása révén a légzõszerv igen nagy tréningnek van kitéve.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...969798...111