sub

Információk, érdekességek

Fájdalomcsökkentés relaxációval

2006. december 11.

A legújabb amerikai kutatások szerint talán elkerülhetõ lesz a biopszia mûtétek fájdalmassága, ha a pácienseket megnyugtatják a beavatkozás elõtt.


A chicagói Észak-Amerikai Radiológiai Társaság éves konferenciáján számoltak be a szakértõk eredményeikrõl, melyek szerint van esély arra, hogy csökkentsék a rákos sejtek mintavételéhez szükséges operáció kellemetlenségeit.


A tudósok 236 mellrák biopszián átesõ nõt vizsgáltak meg. Az eljárás során, sebészeti úton egy kis szövetdarabot távolítanak el a test valamely szövetébõl mikroszkópos vizsgálat céljára. A rákdiagnosztikában alkalmazott legfontosabb és legmegbízhatóbb eljárás célja annak megállapítása, hogy jelen van-e rákos elváltozás. Minden asszony érzéstelenítéssel esett át a mûtéten, de ezt háromféle módon végezték.


Tippek fáradtság ellen

2006. november 26.

Sokan vagyunk, akik számára ismerõs az érzés, mely rendszerint a délutáni órákban, fõként az ebéd utáni idõszakban tör ránk. Az érzés, melytõl szemeink elnehezülnek, minden mozdulat, minden gondolat egyre fárasztóbbá válik. Jól esne egy röpke pihenõ, egy gyors szundítás, vagy valami más, csak túléljük a nap hátralévõ részét.


Mivel az ebéd utáni alvás csak kevesek kiváltsága, így most nézzük a „valamit”, ami segíthet felfrissülést nyernünk, s tartalék energiáinkat mozgósítanunk.


Mielõtt azonban bárkit is napi több liter kávé, vagy szelet csokoládé elfogyasztására ösztönöznénk, itt kell megemlítenünk, hogy ezek eredményessége csupán rövidtávú, s mi tartós megoldást szeretnénk.


Felkészülés az utazásra

2006. augusztus 14.

Milyen körülményeket kell figyelembe vennünk, ha távoli (trópusi) országokba készülünk? Mi a legfontosabb teendőnk utazás előtt?
Az utazásokra, kirándulásokra vállalkozó turisták mindenképpen azt szeretnék, hogy idejüket kellemesen töltsék, ne tegyék ki magukat szükségtelen egészségügyi kockázatoknak, és egészségesen térjenek haza. Ha csak közeli országba, Európába vagy más civilizált helyekre történik az utazás, nem szükséges szigorú óvórendszabályokat alkalmazni, csak annyit, amennyit az ember a saját egészségének megóvása érdekében egyébként is naponta megtesz (pl. óvatos közlekedés, kézmosás, alapvető higiéniás rendszabályok betartása stb.).

Érezzük jól magunkat... hőségben is!

2006. augusztus 10.

Elnehezedő lábak, nyirkos kéz, izzadságcseppektől fénylő arc... szorongás, gyorsabb légzés, elnehezedés érzése, fáradtság, felfúvódás, fokozott izzadás - megannyi tünet a hétköznapokon, ha túlzottan meleg az idő...


Különösen így van ez a városban, ahol szennyezettebb a levegő és korlátozottak a felfrissülés lehetőségei. Egy jó ventilátor beszerzése az első reflexünk, aztán jön a légkondicionáló berendezés... Vannak azonban más eszközei is a rendkívüli hőség vagy csak az átlagosan meleg időjárás elviselésének, és akkor még jól is érezhetjük magunkat a bőrünkben!


Álmos napokon

2006. augusztus 06.

Lássunk egy életből vett példát és tegyük fel, hogy Ön mindössze négy órát aludt éjszaka. Ennek következtében nehezen indul a másnap: már reggel a pokolba kívánjuk az ébresztőórát. A súlyosabb következmények azonban csak ezután következnek, például akkor, amikor kocsiba ül.

A kialvatlanság ugyanis - az alkoholhoz hasonlóan- növeli a reakcióidő hosszát, így az álmos sofőr könnyen okoz közúti balesetet. A probléma az irodában folytatódik tovább, ahol a dekoncentráltság következtében elkövetett hibáknak főnökünk sem örül, főként ha mindennek anyagi vonzata is van. Tanulási- és emlékezőképessége is nagymértékben romlik az alvás egy bizonyos szakasza, a REM (rapid eye movement) rövidülése miatt.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...108109110...111