sub

Információk, érdekességek

Megállítható az öregedés?

2007. május 05.

A szervezet öregedésében a hormonoknak alapvetõ szerepük van. Ezért is kell küzdenünk a "hormonális környezetszennyezés" ellen! 
Budapesten tartotta 9. konferenciáját az Európai Endokrinológiai Társaság, ahol bemutatták az európai és nemzetközi endokrinológia újdonságait, és legfrissebb kutatási eredményeit.


Az endokrinológia a belsõelválasztású (hormontermelõ) mirigyek és váladékaik élettanával, valamint a hormonokra visszavezethetõ betegségekkel foglalkozó tudományág. Míg szervezetünk hormonháztartása kiegyensúlyozott és megfelelõen mûködik, szinte tudomást sem veszünk a hormonok létezésérõl, pedig hatásukat teljes szervezetünkben kifejtik.


Fél a repüléstõl?

2007. április 30.

Nemsokára itt a nyár, az üdülési szezon, és egyre többen választunk repülõgépes utakat a utazási irodák katalógusaiból. Mostanában pedig különösen nagy kísértést jelentenek, és az eddigi méregdrága utazási lehetõségek költségeit rendkívüli módon mérséklik a "fapados" légitársaságok ajánlatai. De mit tegyünk, ha viszolygást érzünk a repüléstõl, noha számos érv szólna mellette? Például, hogy nagy távolságra gazdaságosabb, sokkal kevésbé fárasztó, és olykor nem is oldható meg másképp az utazás, mint repülõgéppel. Ez esetben megfelelõ elõkészületeket kell tennünk a várható kellemetlenségek megelõzésére. Ehhez adunk most néhány jó tanácsot.

A nevetés az egyik legjobb gyógyszer

2007. április 30.

A nevetés nem az ember monopóliuma, állítja Sylvia Cardoso, aki magatartás-biológiai kutatásokat végez Brazíliában. A majmok vigyorgása, a kutyák játék közben látható jellegzetes arckifejezése szoros rokonságban van egy bonyolult mentális, testi jelenséggel: a nevetéssel. Persze amikor az ember mosolyog, kuncog, hahotázik, esetleg ironikusan elhúzza a száját, az mindig tartalmaz valami társadalmi többletet is – mondja a kutató.

 

Ez az egyik leggyakoribb változás az arckifejezésen: a semleges mimikát a nevetés valamelyik fokozatára módosítja az ember anélkül, hogy különösebben gondolkozna rajta és tudatossá válna a folyamat. A nevetésre csak az esetek 10-20 százalékában ad magyarázatot, hogy valaki elõzõleg valami humorosat látott, hallott vagy olvasott. Legtöbbször arról van szó, hogy ezzel az arckifejezéssel üzenetet küld az ember a másiknak. Ennek szándéka egészen különbözõ – jelezheti például azt, hogy élvezi azt a helyzetet, amiben van, esetleg örül az illetõ jelenlétének, magára akarja vonni a figyelmét, és így tovább. A nevetésnek biológiai, érzelmi, gondolkodásbeli és társadalmi összetevõi vannak, de mindennek a mélyén az agyban fellelhetõ különleges képlet – a boldogság, az élvezet és az öröm központjának – átmeneti izgalma rejlik. Nevetéskor ezen a bizonyos agyterületen kimutatható a fokozott ingerületátvitel. Az embernek feltehetõen az állatvilágból örökölt képessége, hogy a félelmet a jó közérzet és a nevetés kiváltásával próbálja eluzni.


Variációk fürdõruhára

2007. április 28.

A nyári készülõdés egyik fontos eleme a fürdõruha beszerzés. Persze ha jó még és divatos is a tavalyi, nem kell minden évben gyötrõdni a vásárlással. Aki viszont unja a régit – netán kihízta –, az most vegye nyakába a várost, nem kis feladat elõtt áll.

 

A választék szinte kimeríthetetlen, az árak is legalább olyan széles palettán szóródnak, mint a fazonok és színek. Spagettipántos, merevítõs, szivacsbetétes, övvel díszített, sort fazonú, enyhén felvágott, és ki tudja, meddig lehetne még sorolni a variációkat. A választék bõséges, és ma már nádszálvékonynak sem kell lenni ahhoz, hogy mindenki megtalálja a számára legelõnyösebbet.


Hogyan oldhatjuk mindennapi feszültségeinket?

2007. április 22.

A túlzott mértékû és rendszeres stressz nem csak mindennapjainkat mérgezi meg, de egészségünket is károsítja. Kikerülni nem mindig lehet, de a stresszt igenis kezelni kell!
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...108109110...114