sub

Információk, érdekességek

Fény a lakásban

2007. április 04.

A világítás nagymértékben hozzájárul egy-egy helyiség hangulatához, és nem utolsó sorban az ott tartózkodók hangulatát is befolyásolja. Arról az igen fontos szempontról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a fény minõsége a munkavégzést is nagy mértékben befolyásolja, és hogy mindenfajta munkavégzés jó - és speciális - megvilágítást igényel. Éppen ezért a lakberendezés egyik legfontosabb része a világítótestek elhelyezése. 

Amikor mesterséges fényforrással látjuk el otthonunkat, lehetõségeinket nagymértékben behatárolja a már meglévõ hálózat - választásainkat ugyanis ehhez kell igazítanunk. Az elektromos rendszerek korlátainak ellenére számos lehetõség nyílik a mesterséges világítás minõségének javítására. Az izzók és egyéb tartozékok technikai fejlõdése sokféle variációs lehetõséget kínál. Ehhez hasznos ismerni a legújabb formációkat, hogy kreatívan valósíthassuk meg a számunkra legmegfelelõbb megoldást. A legjobb megoldás természetesen esztétikai megjelenítésében is az: illeszkedik a lakás karakteréhez és berendezési tárgyaihoz. A fény az egyik legfontosabb stílusteremtõ - vagy romboló - eszköz.


Egészségesen és fitten - minél tovább

2007. április 03.

Hiába rohannak az évek, mégis szeretnénk egészségünket és a fittségünket minél tovább megõrizni. Az egészség érték, nemcsak az egyénnek, hanem a családnak, a munkahelynek és a társadalomnak is. Ha figyelünk és vigyázunk egészségünkre, akkor sikerülhet megõriznünk ezt a pótolhatatlan kincset: testi - lelki jóllétünket. 
Huszonévesen még azt hisszük, hogy végtelenül terhelhetõk vagyunk. Teherbíró képességünk nem ismer határt. Mindent kibírunk. Ha kell, talpon tudunk maradni akár két egész napont át, és még tovább... Reggelire csak egy kávéra jut idõ és máris rohanunk a munkahelyre. Sokszor ebédelni sincs idõnk nyugodtan. Lerohanunk a gyorsbüfébe, ott bekapunk egy szendvicset vagy egy hamburgert, iszunk rá egy kólát. Ezután ha kell, túlórázunk is. Pihenésképpen séta helyett beülünk egy presszóba. Gyakran alvás helyett irány a diszkó, éjjeli randevú - és reggel újra kezdõdik a nap, és folytatódik, ugyanígy...

A zenélés jó hatásai

2007. március 25.

Amerikai tudósok felfedezték, hogy a zenélés fejleszti az agyat és élesíti a hallást mindenféle hangokra, beleértve az emberi beszédet is.


A zene úgy látszik segít az élet többi dolgában is: ösztönöz az olvasásra, segít észrevenni a hamis hangokat egy dalban, megtanít élesebben hallani még egy hangos osztályteremben is. - mondta Nina Kraus, a Northwestern Egyetem neurológus-kutatója.


A felfedezések rávilágítanak arra, milyen fontosak is az ének-zene órák. "Mikor az iskolák nehéz anyagi helyzetbe kerülnek, a zeneórák az elsõk között vannak, amirõl a gyereknek le kell mondania. Ez pedig nagy hiba." - mondta Kraus.


Kapcsoljon ki!

2007. március 22.

Az ember napjának a legnagyobb részét a munkahelyén tölti. A munkavégzés típusa és a munkahelyi légkör nagymértékben befolyásolja testi-lelki egészségünket. Nem mindenki képes kikapcsolni, csak azért, mert piros betûs ünnep közeleg; így a várva várt szabadság sem okoz mindenkinek igazi felüdülést. Hiába az akár a többnapos munkaszünet, ha az ember nem képes igazán kipihenni magát...


A pszichológusok és orvosok már régen rájöttek: minden attól függ, mennyire képes valaki "kikapcsolni", "ellazulni"... Sokan sajnos nem tudnak a mindennapok gondjaitól megszabadulni. Hiába töltik szabadidejüket a legidillibb környezetben, ha a hétköznapi problémák, munkahelyi teendõk nem hagyják nyugodni õket.


Amikor kevés a nap 24 órája...

2007. március 15.

Napjainkban egyre többen panaszkodnak idõhiányról, túlterheltségrõl.

 

Különösen igaz ez, ha egy nõnek a munka és a család frontján is naponta helyt kell állnia. Hiszen a családanyák túlnyomó része szakmai munkát is végez, azaz "dolgozik", ahogy mondani szokták (mintha otthon nem azt tenné) - mégpedig teljes munkaidõben. Részmunkát pedig csak ritkán lehetséges vállalni, egyfelõl anyagi okokból, másfelõl a munkáltató csak elvétve ajánlja fel. 

"Állandó rohanás az életem"


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...107108109...111