sub

Információk, érdekességek

Pompás cseresznyefa virágzás, ingyen matcha kóstolás és előadás a japán teakultúráról a Füvészkertben

2022. április 05.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Idén április első két hétvégéjét az ELTE Füvészkert a rózsaszínbe öltözött cseresznyefáknak és a Sakura ünnepének szenteli. Mindkét hétvégén 09:00 órától 17:00 óráig a Matcha Tsuki közreműködésével autentikus japán módra találkozik össze a Sakura ünnep és a matcházás: ingyenes teakóstoló és Mitsuki Március Vida japán kultúraszakértő előadása várja azokat, akik szívesen megismerkednének a japánok zöld aranyával.  

Tokióból, Kiotóból online közvetítéseken is figyelhetjük a sakura időszakot, de szerencsére itthon, a fővárosi ELTE Füvészkertben is lehetőségünk nyílik a japán a “virágnézésre”, azaz a hanamira. Ráadásul a kéthetes időszak hétvégéin különleges programokkal várják mindazokat, akik bolondulnak a flóráért és a japán kultúrával is szívesen ismerkednek. Ha te is “shinnichi”, vagyis szerelmese vagy a Távol-Kelet csodálatos szigetországának és mindennek, ami vele kapcsolatos, sok jót tartogat számodra a két hétvége.

A népszerű Kálvin téri matcha szentély, a Matcha Tsuki pop-up kitelepülésénél ingyenesen kortyolhatsz a legzöldebb porral készülő teából, de matchás és sakura fantázianevű lágyfagyit is kóstolhatsz a kávézó-süteményező jóvoltából.

Április 2-án és 9-én 11:00 órától és 13:30-tól a matcha íztől és a gyönyörű tavaszi látványtól ihletve egy-egy ismeretterjesztő előadáson is részt vehetsz. Mitsuki Március Vida japán-magyar származású idegenvezető, kulturális- és médiakoordinátor mesél majd a japán teakultúráról, a minden egyéb teafélénél intenzívebb ízű, mesés színű matcha természetéről, hatásairól, “varázserejéről”, popkulturális szerepéről, és arról is, hogy miként ölelkezik össze a matcha és a cseresznyefa virágzása. Szó esik majd a sakura cha-ról is, ami egy cseresznyevirágból készített tea. Egyszóval mind kívül, mind belül teljesen tavaszba borul az ELTE Füvészkert, két hétvége hanaminak köszönhetően.


Erre készülj: 20 vitatéma, ami minden házasságban felmerül

2022. március 28.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A hosszú együttélés során bizony felmerülnek olyan vitatémák, amelyekre nem is gondolnál.  

Összeszedtünk néhányat, ami első ránézésre talán viccesen hangzik, de aki már tapasztalta, tudja, hogy némelyik igen gyakori vendég a háznál.

 1. Véletlenül koffeinmentes kávét készíteni reggel – válóok!
 2. Nem akarom, hogy a nagyapád második nevére kereszteljük a fiunkat!
 3. Nem, ez a fehérnemű nem rózsaszín eredetileg: ez történik, ha együtt mosod a fehér és a színes ruhákat.
 4. A mosogatógép bepakolásának létezik helyes és helytelen módja. Az enyém a helyes.
 5. A többi sofőr nem hall téged. Ne ordíts!
 6. Ha az anyád még egyszer átrendezi a nappalinkat, esküszöm, lelövöm, kitömöm, és felrakom a falra dísznek.
 7. Nincs szükségünk nagyobb TV-re. Egy óriásképernyő nem fogja megakadályozni, hogy a magyar fociválogatott veszítsen.
 8. Nem létezik olyan fogalom, hogy túl sok macska.
 9. A koszos zoknik nem pozitív irányba billentik el a szoba feng shui energiáját.
 10. Bármelyik utazás, ami érinti a barátaid lakóhelyét, nem vakáció.
 11. Bármelyik brit tudós egyetértene abban, hogy a porszívó hangja csökkenti a tesztoszteronszintet.
 12. A kutya nem szeretné, ha esőben sétáltatnám. Azt szeretné, ha te sétáltatnád.
 13. Azért javítom ki a nyelvhelyességi hibáidat, mert szeretlek.
 14. Minek fitneszbérletet venni, mikor a fűnyírás remek mozgásforma?
 15. Most te kelsz fel a babához. Nem érdekel, hogy nincs tejed. Improvizálj!
 16. A sör nem élelmiszer.
 17. Az, hogy rosszul tájékozódom, még nem jelenti azt, hogy nem tudom, hogyan kell odajutni.
 18. Te akartad, hogy gyerekeink legyenek. Te nem húztál fel gumit.
 19. A lottózás nem számít pénzkereseti forrásnak.
 20. A “Szerinted nem túl nagy ebben a fenekem?” című kérdésre mindössze egyetlen helyes válasz létezik!
Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Nagy elhatározások az új évben: miben állhat a siker?

2022. március 23.

Az évkezdéskor tett fogadalmak jó alkalmat nyújtanak arra, hogy számba vegyük vágyainkat, és meghatározzuk, milyen változásokat szeretnénk megvalósítani az életünkben. Igaz, a leggyakrabban a nagy elhatározások motivációs ereje az idő előrehaladtával jelentősen csökken. De ha összpontosítunk a bevált gyakorlaton alapuló jó tanácsokra, ebben az évben a fogadkozások könnyebben beteljesülhetnek.

Fotó: gettyimages.com“Idén arra összpontosítok, ami igazán érdekel”, “megtalálom azt a munkát, amelyre vágyom”, „lefogyok, mert diétázom, és nem hagyom abba a testedzést”, „leszokom a dohányzásról” stb. Ilyen és hasonló nagy elhatározások születnek az új esztendő első napjaiban, de megvalósításuk nagy része általában elmarad a későbbiekben. 

Ennek egyik fő oka lehet, hogy gyakran rosszul fogalmazzuk meg magunknak új céljainkat. Pedig ezek (kimondatlan) vágyakat vagy mélyen gyökerező igényeket tükröznek, amelyeket szeretnénk kielégíteni, hogy változást hozzunk az életünkbe. De melyek azok a módszerek, amelyeket érdemes elkerülni, vagy tanácsos előnyben részesíteni, hogy 2022-ben ne lassuljon a lendület, és ne csökkenjen a motiváció? 

Készítsünk cselekvési tervet 

Elhatározásainkat tekintsük ütemtervnek egy globálisabb cél elérése érdekében. Az általunk felállított. adott cél nem eszmény, hanem eszköz az ideálisra való törekvéshez. Ehhez az elhatározásnak elérhetőnek, tervezetten világosnak és pontosnak kell lennie. Ha pl. meghallgatjuk azokat az ismerőseinket, akik megváltoztatták a szakmai életüket, rájövünk, hogy az soha nem kezdődik egy „ugrással a mélybe”, ami miatt egyik napról a másikra otthagynánk a korábbiakat.

Amikor esetleg mi is a szakmai változtatás igényének időszakában vagyunk, és nem feltétlenül tudjuk, melyik úton járunk, tervszerűen haladjunk előre. Határozzunk meg egy kisebb, első lépést, ami elvezet minket a másodikhoz, és így menjünk tovább. Minden egyes kis cél elérése sokkal nagyobb elégedettséggel jár, és lendületet ad az adott irányba való továbblépéshez.

Állítsuk fontossági sorrendbe nagy elhatározásainkat

Az egyik módja annak, hogy betartsuk fogadalmainkat, ha elismerjük, hogy nem vagyunk képesek minden fronton helytállni. Ekkor az elhatározások között prioritásokat kell felállítanunk, és ahhoz igazodnunk, megszabva, mennyire szigorúan betartva kívánjuk azokat elérni, valamint mekkora időt szeretnénk rájuk fordítani. Ugyanis, ha túl sok az új elhatározásunk, és kapkodunk, előfordulhat, hogy a végén egyiket sem sikerül megvalósítanunk.

Ne tiltásokra építsük a tervünket

Egy elhatározás megtartásához elengedhetetlen a motiváció. Kezdetben általában telve vagyunk motivációkkal, amelyek, ahogy haladunk az időben, rendszerint fokozatosan gyengülnek. Amellett, ha egy célt negatív formában fogalmazunk meg, akkor a vele járó szokásváltást megszorítással társítjuk, ami nem célravezető. Hiszen amikor így döntöttünk, jó okunk volt rá, és a pozitív változások útját a legtöbbször nem tiltások szegélyezik.

Fogadkozásaink álljanak közel az alkatunkhoz

Hatással vannak ránk a körülöttünk lévő személyek vagy történések, de vigyázzunk, ne essünk csapdába mások követése révén. Az utánzás még nagyobb frusztrációt okozhat, hiszen amit mások véghez visznek, lehet, hogy nem illik alkatunkhoz, életmódunkhoz. Szánjunk időt elhatározásainak elemzésére, és tegyük fel a kérdést magunkban, hogy valójában miért is döntöttünk így, és az „passzol-e” hozzánk. Ennek a „miértnek” a megválaszolása a fontos, hiszen fogadkozásunk abból adódik.


Így frissítsd fel az otthonodat, 3 egyszerű lépésben!

2022. március 22.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A tavasz beköszöntével a legtöbben átrandezik a lakásukat, selejteznek és takarítanak, hogy változtassanak szokásaikon, életmódjukon. Ahhoz azonban, hogy a megújulás, a "tiszta lappal indulás" valóban teljes legyen, érdemes lehet a környezetünkön is változtatni. Ehhez adunk most néhány tippet: öltöztesd otthonodat is idei díszbe!  

Cseréld le az utált bútorokat!


Szinte minden lakásban akad olyan bútordarab, amely régóta szúrja az ott lakók szemét. Egy kopott, rokonok által lepasszolt éjjeliszekrény, egy előző lakók által itt hagyott, ronda színű szék… estig sorolhatnánk. Ha a te lakásodban is van ilyen tárgy, a legjobb, amit tehetsz, ha ellátogatsz egy megbízható bútor webshopra, és beszerzel helyette egy sokkal szebbet.

Hidd el, ha akár csak egyetlen kérdéses darabot cserélsz le egy friss, modern elemre, az egész lakás hangulata sokkal jobb lesz. Nem kell sok ahhoz, hogy szebb környezetet varázsolj magadnak – ne félj kitörni a komfortzónádból!

Térj el a megszokott elrendezéstől!

Elő a papírt és a ceruzát: ha úgy érzed, az egyik helyiség – vagy az egész lakás – elrendezése lehetne sokkal jobb is, bátran tervezd meg, hogyan lehetne ezt-azt odébb tologatni! Ha egy kicsit tágítod a képzeletedet, könnyedén átláthatsz a berögzült kereteken (vagy ahogy angolul mondják, „think out of the box!”) Könnyen lehet, hogy a jelenlegi elrendezés akadályoz a mozgásban, vagy értékes helyeket tesz kihasználatlanná. Szerencsére ezen egyszerűen és költséghatékonyan segíthetsz. Az egész procedúra csak egy kis ötletelésbe, egy kardió edzésnek is beillő bútor tologatásba és egy rövid takarításba kerül – és máris azt érezhetjük, mintha egy kisebb vagyont fektettünk volna otthonunk felújításába.

Melyek a legjobb megvilágítási módok otthonunk különböző helyiségeihez?

2022. március 15.

Otthonunk minden helyisége más és más célt szolgál, amit tükröznie kell a világításnak is. Egyes részek - például a konyha vagy a mosókonyha - feladatorientált fényforrást igényelnek, míg másoknál - pl. nappali - tökéletesen elegendő egy közvetett, általános megvilágítás.  

Vagyis a lámpatestek típusa, a fény intenzitása és elhelyezkedése térrészenként különbözik. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan érdemes felszerelni az egyes helyiségeket az optimális világítás érdekében.

Konyha megvilágítása 

A legtöbb konyhában, különösen a nagyobbakban többféle megvilágításra is szükség van. A környezeti vagy általános világításhoz használjunk mennyezeti lámpatestet vagy süllyesztett lámpákat, amelyek egyenletesen elosztják a fényt a térben. Ezután következhet a munkavilágítás meghatározása – erre a célra a legideálisabbnak a LED szalagok bizonyulnak, mivel gyakorlatilag bárhova fel tudjuk ragasztani. A konyhapult megvilágításához csak helyezzük el a fényforrást a konyhai felsőszekrény aljára, és máris elegendő, minőségi fényt biztosítottunk a munkához.

Igyekezzünk a munkaterülethez erősebb fényerejű világítást használni – körülbelül 700-800 lumen négyzetméterenként egy jó hüvelykujjszabály, amit érdemes figyelembe venni fényforrás vásárlásakor. A konyha azon részeihez, ahol nem szoktak ételt készíteni, 300-400 lumen/m2 fényerő tökéletesen elegendő.

Nappali megvilágítása 

A nappalik többféle célt szolgálnak, ezért olyan megvilágításra van szükség, amely könnyen alkalmazkodik a hétköznapi szórakozásokhoz, hangulatos filmezésekhez és egyéb tevékenységekhez. A nagy állólámpák okos választásnak bizonyulnak ezen lakóterülethez, mivel környezeti-, feladat- és kiemelővilágításként is remekül megállják a helyüket. A mozgatásukkal/forgatásukkal bármikor módosíthatjuk a világítási struktúrát a nappaliban.
 
Ha a nappaliban van a TV, moziszerű hangulatot varázsolhatunk a már említett LED szalagokkal, vagy olyan lámpákkal, amelyek nem okoznak tükröződést. A lelógó lámpatestek tökéletes világítást adnak a helyiségben, miközben nem vonják el a figyelmet a cselekvésekről. A nappaliba általában 100-200 Lumen/m2 ideális szokott lenni.

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...234...412