sub

Információk, érdekességek

Egészségpénztár vs. nyugdíjbiztosítás: az 5 fő különbség

2024. január 18.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Időskori anyagi stabilitásunk megteremtésére a nyugdíjbiztosítás az egyik legoptimálisabb eszköz, ám nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az egészségünk megőrzésére is kiemelt figyelmet kell fordítanunk. Sajnos pont ez a két kérdés az, amire még mindig a szükségesnél jóval kisebb figyelem irányul, hiszen a mindennapi teendők forgatagában kevesen tudnak ennyire előre tervezni. Hazánk nyugdíjrendszere azonban elavult, lévén a juttatások fedezetét az aktívan dolgozók járulékai adják, ez azonban évről évre egyre nagyobb terhet jelent.  

Ráadásul azt is szem előtt kell tartani, miszerint az állami egészségügy finanszírozása is ebből az összegből történik, ami még tovább gyengíti a társadalombiztosítási rendszer stabilitását. Ezek az okok a szolgáltatások és a juttatások színvonalának csökkenéséhez vezetnek, ám a jó hír, miszerint ezt egyéni szinten megelőzhetjük. A grantis.hu weboldalon erre külön is kitérnek. Kiváló megoldás például a nyugdíjbiztosítás, illetve a piacon elérhető további öngondoskodási formák alkalmazása.

A kulcs a tudatos tervezésben rejlik

A legnehezebb feladatot az jelenti, hogy egyszerre kell felkészülnünk a váratlan események okozta kihívásokra, emellett pedig egy olyan portfóliót kell összeállítanunk, amivel biztosíthatjuk passzív éveink nyugalmát. Szerencsére a folyamatosan növekvő igényekre a szolgáltatók nagyon gyorsan reagáltak és ennek megfelelően ma már számtalan kiváló eszköz érhető el a kínálatban. A nyugdíjbiztosítás több szempontból is rendkívül előnyös, tudniillik nem csupán egy remek megtakarítási forma, de emellett kockázatviselési szolgáltatást is tartalmaz, ami hatalmas segítség, ha velünk esetleg történik valami.


A visszafogottság az új trend? Hogyan alakulnak otthonunk színei 2024-ben?

2024. január 12.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Ha új lakást vásárolunk vagy átalakítjuk a meglévőt, sokszor nehéz eldönteni, milyen színeket válasszunk a falakhoz, a bútorokhoz. Kövessük a trendeket vagy inkább időtálló, klasszikus stílusban gondolkodjunk? Segítünk dönteni! Bemutatjuk 2024 legdivatosabb színeit, és arra is adunk néhány tippet, hogyan varázsoljuk trendivé otthonunkat akár kis költségvetésből is.  

A színek nagyban befolyásolják a hangulatunkat, a komfortérzetünket, a térérzékelésünket, ezért fontos, hogy olyan árnyalatokat válasszunk, amelyek harmonizálnak egymással és kiemelik a helyiség adottságait. De hogyan találjuk meg a tökéletes színpalettát?

2024 színei: a természet ihlette árnyalatok

A színek szabványosításával és trend-előrejelzéssel foglalkozó Pantone Intézet minden évben kiválasztja az év színét, amely meghatározza a divat, a lakberendezés, a grafika és a művészet irányzatait. 2024-ben a választás az úgynevezett Peach Fuzz fantázianévre hallgató színre esett, ami az őszibaracknak egy világosabb árnyalata – ez a természetet, a nyugalmat, a bizalmat és a reményt szimbolizálja. A szervezet szerint „a bársonyos, lágy barackszín mindenre kiterjedő hatása gazdagítja az elmét, a lelket és a testet egyaránt”.

Hozzátették: a meleg és hangulatos színárnyalat kiemeli a másokkal való együttlét iránti vágyakat és az ez által keltett érzéseket. Emellett finoman érzékinek és szívhez szólónak is nevezték a színt.

A Peach Fuzz mellett továbbra is népszerűek lesznek a natúr, bézs árnyalatok és a fehér, amelyeket jól kiegészít a farmerkék és a serkentő narancssárga. A természetes színek közül a fa tónusok kerülnek előtérbe, ebből is a világosabb verziók, például a fehérrel vegyített homokszín.


Hogyan hat az akupunktúrás fájdalomcsillapítás?

2024. január 08.

Fotó: 123rf.com

Aki próbálta és hatásosnak tartotta, nem biztos, hogy tudja, mitől vált be az akupunktúrás fájdalomcsillapítás. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr szerint is több teória létezik, amelyek egymást erősítve bizonyítják az akupunktúra hatását.

Bizonyított hatékonyság

Számos bizonyított elmélet ismeretes az akupunktúra hatásmechanizmusát illetően, és az eddig elvégzett klinikai kísérletek alapján elmondható, hogy a krónikus vagy akut fájdalom kórképekben az akupunktúra hatékonyabb fájdalomcsillapító módszer, mint a tiszta placebo vagy az ál-akupunktúra. A WHO 2007-es állásfoglalásában számos mozgásszervi betegség esetében ajánlja ezt az ősi kínai módszert fájdalomcsillapításra, ezek közt vannak például a térd- és derékízületi fájdalmak, a nyak- és vállízületi panaszok, a lágyrész reumatizmus, a teniszkönyök, a lumbágó, a műtét utáni fájdalomszindrómák – hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr. – A lényeg, hogy pontos diagnózis után a lehető leghatékonyabb és a páciens számára is elfogadható módszert válasszuk.

Hogyan hat?

Az akupunktúra hatásmechanizmusát számos elmélet magyarázza, amelyek önmagukban is megállják a helyüket, de a gyakorlatban valószínűleg együttesen érvényesülnek.
Az endorfin teória szerint az akupunktúra serkenti az endorfinok termelődését, így elnyomja a fájdalmat.
– A növekedést előidéző (augmentation) elmélet szerint a kezelések megemelik többek közt a trigliceridek, egyes hormonok, a fehérvérsejtek, a prosztaglandinok és az antitestek mennyiségét, így összességében immunstimuláló hatást hoznak létre.
– A neurotranszmitter teória azt hangsúlyozza, hogy az akupunktúra képes befolyásolni több neurotranszmitter (ingerületátvivő anyag) termelődését, így az érzelmi zavarok, depresszió kezelését is elősegíti.
A keringési/vazomotoros elmélet azt állítja, hogy az ősi módszer úgynevezett vazodilátor (értágító) anyagokat szabadít fel, mint például a hisztamin, amelyek hozzájárulnak a sérülést követő regenerációhoz, az ödéma, a neuropátia kezeléséhez.
– A „gate control” teória meglehetősen bonyolult hatásmechanizmust ír le, de lényege, hogy bizonyos akupunktúra által stimulált anyagok gátolják a fájdalom információjának áramlását, megélését.


Vágyaktól a valóságig - A sors és szabad akarat paradoxona

2024. január 06.

Swami Vivekananda, a modern idők egyik legnagyobb jógija szerint "a karma az emberi szabadság örök érvényesülése". Fura kijelentés, hiszen a karmát kicsit más értelemben ismeri a legtöbb ember.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Van egy régi vicc a gyerekek találékonyságáról, ami segíthet megvilágítani a kijelentést: "Vettem a gyerekemnek egy összetörhetetlen játékot. Láss csodát... Az összes többi játékát azzal verte szét." Hogy mi köze van ennek a Sors és a Szabad akarat kérdéséhez? Nagyon egyszerű. A karma (az ok és okozatiság törvénye) törvényének felhasználása az önismeretben, ami segíthet túllépni annak korlátozó erején. Vajon mi lehet a Szabad akarat titka? Létezik -e egyáltalán? Vagy azoknak van igazuk akik a Sorsban hisznek?

A fenti kérdések nem afféle filozófiai okoskodások, hanem a létezésed minőségének meghatározó önfejlesztő lehetőségek, melyek nem mellesleg meghatározzák azt a folyamatot is melyben a vágyad valósággá transzformálódik. Ehhez meg kell találni magadban valamit ami túlmutat az ok és okozatiság kényszerítő erején. Ez pedig a Tudat.

Majd minden nyelvben és kultúrában ismert a közmondás: ki mint vet, úgy arat. Ez az egyszerű közmondás tulajdonképpen az ok és az okozat törvényére, vagyis a karma működésére utal. Minden cselekedetünknek megvannak a következményei, melyek az azt kiváltó tettek minőségével térnek vissza hozzánk. Egyszerű. Ha boldogságot, elégedettséget vagy bőséget eredményeznek másoknak, akkor az fog visszatérni hozzánk. Ha annak ellenkezőjét, akkor az. A visszahatás mindössze az idő kérdése.


Újjávarázsolt darabok: hogyan adjunk új életet régi fabútorainknak?

2024. január 01.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Már kissé kopott, de még nem szeretnénk kidobni? A legtöbb esetben nincs is rá szükség! Az alapvetően jó minőségű fabútoroktól nem feltétlenül kell megválni csak azért, mert már nem tündökölnek az eredeti fényükben vagy nem illenek az aktuális enteriőrbe. Számtalan módja van annak, hogy helyrehozzuk a kisebb-nagyobb hibákat, amik az évek során keletkeztek vagy hozzáigazítsuk a darab megjelenését a szoba jelenlegi stílusához. A saját kezűleg végzett bútorfelújítás pedig nemcsak hasznos, de kellemes időtöltés is.  

Milyen előnyökkel jár a bútorfelújítás?

Tucatnyi út vezethet oda, hogy készülünk felújítani egy bútordarabot. Elképzelhető, hogy egy ütött-kopott, ócskának tűnő komódtól nem akarunk megválni, de az is lehet, hogy a legutóbbi lomtalanítás során került hozzánk egy darab, aminek új életet szeretnénk adni.

Bútoraink sajátkezű felújítása remek időtöltés, de akár komoly hobbi is lehet belőle, továbbá kevés nagyobb büszkeség van annál, mint hogy magunk alkottunk, teremtettünk valami újat. A szórakozás és a büszkeség mellett pedig az értékmentés és az értékmegőrzés is nagyszerű élményt nyújt mindamellett, hogy jókora összeget is spórolhatunk azzal, ha lemondunk a vásárlásról.

Mire lesz szükségünk a felújításhoz?

Mielőtt hatalmas lelkesedéssel nekiesünk az előttünk lévő bútordarabnak, érdemes átgondolni, hogy mi mindenre lesz szükségünk a folyamat során. Ha útközben derül ki, hogy hiányzik valami, akkor sem dől össze a világ, de jóval nyugodtabb lesz a barkácsolás, ha minden kellék előttünk hever.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...345...450