sub

Információk, érdekességek

A szemremegés a Parkinson-kór korai jele lehet

2012. április 14.

A tartósan fennálló szemremegés a Parkinson-kór korai jele lehet, a szemgolyó mozgásának tesztelése segítheti a betegség megállapítását - vélik vizsgálataik alapján amerikai kutatók.

Az Archives of Neurology című szakfolyóiratban megjelent tanulmányhoz 112 Parkinson-kóros páciens szemmozgásvizsgálatát végezték el, valamint az összehasonlításhoz hatvan egészséges emberét is.

A feladatban részt vevő önkénteseknek számítógépes képernyőn kellett követniük egy tárgy mozgását. Valamennyi Parkinson-kórral élő embernél folyamatos szemremegést tapasztaltak, függetlenül attól, hogy szedtek-e gyógyszereket vagy sem. Szemremegésük megakadályozta őket abban, hogy a mozgó célpontot tekintetükkel stabilan követni tudják.


Milyen betegségekről árulkodik a nyelv

2012. április 13.

A nyelv beszédes szervünk, és nemcsak azért, mert működése szorosan összefügg a beszéd képzésével, hanem mert egész szervezetünk állapotáról információt szolgáltat, hasonlóan a talpunkhoz - megtalálható rajta az egész szervezetünk, szerveink "lenyomata."

Nyelvünket nem szokás "orvoshoz vinni", megvizsgáltatni, legfeljebb akkor, ha látványos, érezhető elváltozást tapasztalunk rajta. "Akkor viszont már rendszerint késő. – mondja mély meggyőződéssel Csiszár Róbert főorvos, aki fogorvosként praktizál, tehát alaposan ismeri a szájüreg minden zegét-zugát, de emellett, illetve ezzel együtt a természetgyógyászati ismereteit is hasznosítja. – A nyelvdiagnosztika a nyugati orvoslásban nem terjedt el, mondhatni, elhanyagolt terület, viszont a kínaiaknál régi, hagyományos és igen hasznos diagnosztikai módszer."


Ne szégyelld, kezeld! – gyerekek a tetvességről

2012. április 09.

A „Ne szégyelld, kezeld” kampány egyik állomása volt a gyermekek részére meghirdetett rajzpályázat. A beérkezett nagyszámú kedves gyermekrajz azt bizonyítja, hogy a gyermekek ismeretei is bővültek a fejtetvességgel kapcsolatban. Bár, van, amikor a fantázia felülírja a tudást.

Egyre inkább érvényesül a kampány szlogenje: „Ne szégyelld, kezeld!”

A rajzpályázatra mindösszesen 231 darab, különböző technikával készült alkotás érkezett, Nógrád megye számos oktatási intézményéből. (pl.: Szurdokpüspöki Általános Iskola, Ságújfalui Általános iskola, Manóvár óvoda Galgaguta, Általános Iskola Jobbágyi, Aranyalma óvoda Romhány stb.)


A háziorvos tanácsai influenza esetén

2012. március 14.

Minden korosztályból egyre többen keresik fel orvosukat magas lázzal, végtagfájdalommal, rossz közérzettel, influenza-szerű tünetekkel. Évek óta nem volt annyi szövődmény, mint mostanában. Arról, hogy mit kell tenni ezekben az esetben, dr. Komáromi Zoltán háziorvos, országos szakfelügyelő főorvos beszélt.


Vesebetegség rutin vérteszttel szűrhető

2012. március 13.

A vesebetegségek lassan és láthatatlanul alakulnak ki. Komolyabb panaszok, tünetek sokszor csak akkor jelentkeznek, mikor már súlyos a helyzet. Rutin vér- és vizelettesztben már korán láthatóak azok a jelek, melyek a vese betegségeire utalnak. Melyek ezek?


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...168169170...239