sub

Információk, érdekességek

Az inzulinrezisztencia és a PCOS örökölhető

2013. október 04.

Sok kismama küzd azért, hogy egyáltalán teherbe eshessen. Közülük sokan a PCOS vagy éppen az inzulinrezisztencia miatt kénytelenek megvívni ezt a harcot, ami szerencsére ma már nem reménytelen. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének veszélyei, amelyekre fel kell készülni. Ezek e veszélyeket, a megelőzést és a lehetőségeket mondja el dr. Koppány Viktória PCOS és inzulinrezisztencia specialista.

Örökölhető a gond
Egy terhesség alatt, ha a kismamának van valamilyen baja, akkor rögtön felmerül a kérdés: vajon örökölhető a betegségem?

„Azok a kismamák, akik inzulinrezisztenciával küzdenek, sajnos azzal is számolniuk kell, hogy a magzat is veszélybe kerülhet. Ez természetesen kontrollálható, csak megfelelően kell kezelni. Elengedhetetlen a megelőzés a rendszeres sport és természetesen a megfelelő diéta. Ezekkel hathatósan védhető a magzat.”


A visszeresség nem kezelhető diétával

2013. október 02.

A visszeresség egy olyan probléma, amitől nagyon nehéz megszabadulni. Persze mindenki szeretné maga megoldani otthon ezeket a gondokat, és erre sok esetben lehetősége is van, hiszen megfelelő életmóddal a legtöbb kór elkerülhető, vagy éppen orvosolható. Sajnos azonban - ahogyan azt dr. Sepa György főorvostól érsebésztől megtudhatjuk - ez a visszerek esetében nem vezet célra.

Sport
A mozgás az ember lételeme kell, hogy legyen. Az olyan betegségeknél azonban, amik a lábakat érintik, illetve befolyásolhatják a teljesítményt, nem mindegy, hogy mivel próbálkozunk. Hiszen a nem megfelelő sport akár káros is lehet.


Az őszi nátha gyakori szövődménye

2013. szeptember 30.

Az orrmelléküregek szerves részei a felső légutaknak, ennél fogva a felső légúti gyulladásokat - nátha, garatgyulladás, torokgyulladás, mandulagyulladás - igen gyakran kíséri az orrmelléküregek érintettsége is. Dr. Augusztinovicz Mónika fül-orr-gégész a szövődmények megelőzésének fontosságára hívja fel a figyelmet.

Egyszerű náthával is kezdődhet
Az orrmelléküregek az orrüreggel nyílások által összeköttetésben lévő, belülről nyálkahártyával borított, levegővel telt csontüregek az arckoponya csontjaiban. Az orrmelléküregekben egészséges körülmények közt termelődő nyákot a nyálkahártyán jelen lévő mikroszkópikus méretű csillók továbbítják az orrüregbe, majd innen hátra a garat felé. Ha nátha, vagy felső légúti gyulladás következtében kialakult orrüregi gyulladás miatt a melléküregek kivezető nyílása elzáródik, nyálkahártya bélelésük megduzzad, az üreg szellőzése gátolttá válik – fejti ki részletesen a probléma okait Dr. Augusztinovicz Mónika.


Ne adjon esélyt a cukorbeteg lábszárfekélynek!

2013. szeptember 30.

láb amputáciA cukorbetegek száma világszerte rohamosan növekszik, amelynek egyik leggyakoribb és legsúlyosabb szövődménye a lábszárfekély, amely akár az alsó végtag elvesztéséhez is vezethet. Magyarországon évente körülbelül 4.000 lábat kell amputálni, pedig a cukorbeteg láb kialakulása megelőzhető lenne egy gyors, egyszeri vizsgálattal, amelyet két speciális készülékkel, szöveti oxigénszintmérővel és lézer dopplerrel végeznek. 

Minden nyolcadik cukorbeteg találkozik a cukorbeteg láb problémájával. Bár az esetek többségében a betegség kialakulása után 8-10 évvel kezd igazán veszélybe kerülni a láb, ennél sokkal előbb érdemes foglalkozni a témával, hogy az esetleges szövődmények kiküszöbölhetők legyenek.


Közösségben terjedő bőrbetegségek

2013. szeptember 15.

Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy gyermekünk bőre teljesen egészséges, akkor is gondolnunk kell arra, hogy a közösségben előfordulhatnak fertőző bőrbetegségek, amelyeket elkaphat a kicsi.

Amikor gyermekünk először megy közösségbe, elsősorban azon aggódunk, hogy fog az anyukáról leválni, hogy illeszkedik be a kortársak közé, hogy „viselkedik”. Külön aggodalom, ha a kicsinek valamilyen ok miatt több odafigyelésre van szüksége, pl. laktózérzékeny, vagy ha más miatt különbözik a többiektől, pl. ekcémás, vagy pikkelysömörben, esetleg egyéb krónikus bőrbetegségben szenved. Hamar kigúnyolják akkor is, ha a test bármely részén nagyméretű anyajegye, értágulata van. Ezeket a problémákat érdemes előre megbeszélni az óvónőkkel, gondozónőkkel. Jó, ha tudják, hogy nem fertőz, és segítségüket kell kérni abban, hogy a többi gyerek elfogadja, megszokja gyermekünk „másságát”.Előfordulhat, hogy ilyen esetekben a bőrgyógyásztól igazolást is be kell szereznünk, mivel az óvodában, bölcsődében nem egészségügyi szakemberek dolgoznak.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...150151152...239