sub

Információk, érdekességek

Gombás bőrbetegségek

2014. július 10.

Gombás bőrbetegségA nyár beköszöntével egyre több szó esik azokról a bőrbetegségekről, amelyek terjedésében a meleg, az izzadás, a strandokon, medencékben történő közös fürdőzés kiemelt jelentőségű. Ezek között is talán leggyakoribban a gombák által okozott problémák. 

A gombák – ezek a sem növényi, sem állati élőlények –, meleg, nedves és sötét helyen képesek megtelepedni és növekedni. Egy rosszul szellőző edzőcipő vagy egy szoros műszálas póló alatt ezek a körülmények adottak. A kismamák, a sportolók, vagy olyan betegségben szenvedők, pl. cukorbetegek, pajzsmirigy-túlműködéssel küzdők esetében ehhez hozzájárulhat a fokozott verejtékezés is.

A megelőzés a legjobb gombaölő

Természetes, hogy mindenki szeretné megelőzni a gombásodás kialakulását. A fent leírtak alapján következtetni lehet a megelőzés lehetőségeire is. Kerülni kell az izzadást, különösen a láb izzadását. Ezt nyáron jól szellőző, lehetőség szerint bőr lábbeli, pamut vagy cérnából készült (tehát nem műszálas) zokni viselésével érhetjük el.
A gombásodást másik embertől  (egyes formáit állatoktól) is „elkaphatjuk”.


Felmentés gerincferdülés miatt?

2014. július 09.

A gerincferdülés bizonyos esetekben felmentést kell, hogy jelentsen az iskolai testnevelésórák alól. Dr. Dobos Márta, az Oxygen Fájdalomcentrum holisztikus szemléletű ortopéd orvosa szerint az eredményes kezeléshez szükséges, hogy tisztában legyünk a tünetekkel - hogy szeptemberig kiderüljön, járhat-e sportolni a gyerek.

A gerincferdülés formái
-Gerincferdülés, vagyis scoliosis jelentkezhet valamilyen veleszületett betegség, vagy rendellenesség tüneteként. Ezt strukturális gerincferdülésnek hívják – ismerteti dr. Dobos Márta, az Oxygen Fájdalomcentrum holisztikus szemléletű ortopédusa. – A mozgásszegény életmód, egész napos tanulás, a fájdalom miatti kímélő tartás következménye lehet a funkcionális gerincferdülés, ami leggyakrabban a pubertás korú lányoknál jelentkezik. A harmadik megjelenési formája az ún. idiopathiás scoliosis: ez ismeretlen eredetű, melyet részben genetikai hajlam, rendellenes növekedés, kötőszöveti eltérések jellemeznek. Ez utóbbi szintén lányoknál fordul elő gyakrabban, típusától függően jelentkezhet 3 éves kor előtt, 3-10 éves korban, vagy a pubertás idején.


A megmagyarázhatatlan kék-zöld foltok rejtélye

2014. július 08.

A vérlemezkék fontos szerepet töltenek be a véralvadás beindításában ,így funkciózavarai vérzékenységet okoznak, ami akár súlyos méreteket is ölthet. Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa a vérlemezkék véralvadásban betöltött szerepéről, és működési zavarairól beszélt. 

A vérlemezkék szerepe, működése

A vöröscsontvelőben keletkező vérlemezkéknek – azaz trombocitáknak- az elsődlegeses véralvadásban, vérzéscsillapításban van kiemelkedő szerepük. Sérülés esetén a nagy vérvesztés elkerülése érdekében összecsapódnak az érfalhoz kitapadnak, és alvadékot, egyfajta „dugót” képeznek a sérült éren.

Amennyiben a vérlemezkék funkciójában zavar keletkezik, úgy a véralvadás nem tud normál módon zajlani, a vérzés tovább tart, esetleg átmeneti csillapodás után újra elindul. Lehet veleszületett illetve szerzett állapot is - mondja dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa.

A vérlemezkék szerzett működészavarát leggyakrabban bizonyos gyógyszerek (pl. aszpirin, reuma gyógyszerek) okozzák, vagy rosszindulatú daganatok gyógyszerei, de autóimmun betegségek, mérgezések is állhatnak a hátterében. Veleszületett funkciózavarral jár, hogy a vérlemezkék felszínén lévő receptorok, vagy a bennük található hírvivő anyagok, enzimek kórosak,hiányoznak, ezért nem tudják a véralvadást elősegítő funkciójukat ellátni..


Foltok a bőrön: ártalmatlan vagy veszélyes?

2014. június 27.

Foltok a bőrönA túlzásba vitt napozás több elváltozást is okozhat a bőrön. A kisebb, esztétikai problémák mellett megjelenhetnek súlyosabb, rákmegelőző állapotra utaló jelek is. 

A napégés következményei

Azt gondolnánk, hogy ma már a legtöbben pontosan tudjuk, hogy miért és mennyire fontos a megfelelő fényvédelem. Sokan azonban még mindig nem elégszer, vagy nem megfelelően használják a napvédő készítményeket, vagy napsütéses időben, a déli órákban is a strandon, vagy szabadban tartózkodnak – magyarázza dr. Vincze Ildikó, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológus orvosa. Mindez azért különösen veszélyes, mert a legtöbb elváltozás, bőrprobléma a napégés következménye. A napégésnek különböző fokozatai léteznek, a bőr vörössége mellett, súlyosabb esetben az érintett területen hólyagok megjelenése tapasztalható. A napégés tünetei ugyan pár nap alatt elmúlnak, hatása azonban évekig megmarad, a károsodás hosszútávú szövődményei később jelentkezhetnek.


Pikkelysömör: mire figyeljünk nyáron?

2014. június 26.

PikkelysömörA pikkelysömör a bőrt, hajas fejbőrt, körmöket érintő bőrbetegség. A nyári időszakban, a lengébb ruhadarabok viselése még inkább felhívja a figyelmet a legtöbbször a hajas fejbőrön, térd, könyök és körmök területén jelentkező jellegzetes tünetekre. 

Hogyan vizsgálható?

A pikkelysömör, másnéven pszoriázis tünetei nemtől és kortól függetlenül megjelenhetnek, kialakulásában genetikai és környezeti faktorok egyaránt szerepet játszanak.  A bőrt,  hajas fejbőrt, körmöket, ízületeket  érintő betegség. Előfordulása hazánkban 2-3 % -ra becsülhető – mondta el dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus. A pikkelysömör megjelenhet minden életkorban, akár születéskor, akár  80 éves kor felett is.

A tünetek első megjelenési ideje legjellemzőbb fiatal felnőttkorban, ekkor gyakran a hajas fejbőrön észlelhetők elváltozások.

A betegség tünetei – vörös, vaskos, pikkelyes foltok, melyek a térdeken, könyöknél, fejbőrön és testhajlatokban jelentkeznek - annyira jellegzetesek, hogy a bőrgyógyászati vizsgálat alapján felállítható a diagnózis, ritkán van csak szükség szövettani vizsgálatra. A diagnózis felállítását követően az orvos értékelve a pszoriázisos tüneteket, figyelembe véve a társbetegségeket, az életkort, a beteg nemét, választja a beteg számára legkedvezőbb, legeredményesebb kezelést. A beteg részletes kikérdezése után tanácsokat ad az életmódbeli változtatásokra is.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...138139140...239