sub

Információk, érdekességek

Cukorbeteg? Védje a szemét!

2010. december 15.

Komoly problémákat, akár a vakságot elõzheti meg az, aki cukorbetegként részt vesz rendszeres szemészeti ellenõrzéseken. Az elváltozások ugyanis a beteg számára hosszú ideig tünetmentesek maradhatnak, és gyakran csak visszafordíthatatlan stádiumban kerül a cukorbeteg a szemészhez.

Vérnyomás - mitõl magas és mitõl alacsony?

2010. november 29.

A vérnyomásnak folyamatosan változó körülményekhez kell alkalmazkodnia, ami állandó fel- és lefelé történõ mozgást jelent. Többszörösen magasabb vérnyomás szükséges sportolás közben, hogy az izmokat megfelelõ mennyiségû oxigénnel lássuk el. Veszélyes azonban akkor lesz, ha ez a sportolás utáni percekben nem megy vissza.

A harc az idõvel: a stroke elõre jelzi érkezését

2010. november 16.

A stroke sajnos nemcsak a nagymamák és nagypapák betegsége, hanem egyre inkább sújtja a fiatalokat is. A betegek száma évrõl-évre nõ. Magyarországon évente 18 ezren halnak meg agyi érkatasztrófa következtében, a betegek negyede 60 évnél fiatalabb, a férfiak átlag 5 esztendõvel hamarabb kapják meg a stroke-ot, mint a nõk.

Fájdalmas tények a fájdalomcsillapításról

2010. november 04.

Az orvosokat és egészségpolitikusokat is tanítani kellene a fájdalomterápia jelentõségére.
A többi európai országgal ellentétben a fájdalomcsillapítás jelentõségét hazánkban még mindig nem ismerték fel sem az orvosok, sem az egészségpolitika, sem a finanszírozás. Nincs elegendõ fájdalom ambulancia, az orvosképzésbõl hiányzik a fájdalomcsillapítás - egyedül a pécsi egyetemen szerepel az oktatásban a fájdalom terápia. Pedig erre az orvosokat tanítani kellene!

Még csendesség van az influenza-fronton

2010. november 03.

Influenza-szerû tünetekkel az elõzõ hetivel azonos számú beteg járt háziorvosnál.
A 42. héten a figyelõszolgálatra kijelölt praxisok azt jelentették, hogy 2010. október 18-24. között az elõzõ hetivel közel azonos számú beteg fordult orvoshoz influenzaszerû tünetekkel. A 20%-os lakossági mintán végzett becslés alapján megállapítható, hogy a 42. héten kb. 9 000 influenzaszerû megbetegedést regisztráltak - jelentette az Országos Epidemiológiai Központ.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...112113114...150