sub

Információk, érdekességek

Vissza a természethez: növényi polifenolok az egészségmegőrzésben

2006. július 12.

Az emberiség évezredek óta használ gyógyításra növényeket, ill. azok kivonatait, főzeteit. Még Szent-Györgyi Albert ismerte fel a múlt század első felében, hogy a növények tartalmaznak egy biológiailag aktív vegyületcsaládot, az ún. flavonoidokat, melyek fontos szerepet játszanak az egészség megőrzésében. 


Ennek a családnak egyik leghatékonyabb csoportját képezik az antocianidin flavonoidok, melyek sötétebb színű gyümölcsök (pl. fekete áfonya, fekete szőlő) héjában, ill. a bélben feltehetően antocianidokká bomló procianidinek, amelyek gyümölcsök magjában (pl. szőlőmagban) találhatók.


Jó tanácsok fogyni vágyóknak

2006. június 19.

(Majdnem) mindent lehet enni, csak mértékkel!

 

Ilyenkor tavasszal a legtöbben lelkiismeretfurdalással küszködünk amiatt, hogy télen át nem vigyáztunk a vonalainkra... Ha meg akarunk szabadulni ettől az érzéstől, tegyük fel magunknak a kérdést: muszáj-e rettegve gondolnunk a kellemes családi összejövetelek, az ünnepek bőséges étkezéseinek következményeire, vagy le tudunk-e adni testsúlyunkból anélkül, hogy szenvednénk tőle?


Nyújtókalauz futóknak

2006. június 14.

A futás gyakorlatilag az ember legtermészetesebb mozgása. A legegyszerűbb, bármikor és bárhol végezhető, általános állóképességet fejlesztő sport, igaz, nem a legizgalmasabb. Mégis a világ legnagyobb futóversenyein 20-30 000 ember is elindul, hogy teljesítse a kitűzött távot, és átélje az egyik legfantasztikusabb, diadalittas érzést, amit a kihívás leküzdése, a siker élménye jelent. Már az első ilyen élmény a futás rabjává tehet...

Ön miért dohányzik?

2006. május 27.

A dohányzás következtében Magyarországon mintegy harmincezer ember hal meg évente. Egy, a hazánkban készült tanulmány adatai szerint a férfiak 34,9%-a, a nők 22,8 %-a dohányzik. Ez az arány korcsoportok szerinti bontásban még szomorúbb képet mutat: a 18-44 életév közötti férfiak közel 40%-a, míg a nők 30%-a hódol ezen káros szenvedélynek.

A hármas terápia

2006. május 25.

A csontritkulás kezelésénél az aktív hatóanyag mellett kulcsfontosságú szerepe van a megfelelő Ca- és D-vitamin-pótlásnak is. Csak kevesen tudják, hogy az elégtelen kalcium- és D-vitamin-bevitel alááshatja a csontritkulásos betegek kezelésének hatékonyságát.


A csontritkulás, amely a csonttörések leggyakoribb oka, több mint egymillió embert érint ma Magyarországon. Különösen az időskorúak veszélyeztetettek, európai átlagban a 65 évnél idősebbek megközelítőleg tíz százaléka szorul krónikus ellátásra vagy rendszeres segítségre. Elsősorban a csigolya- és combnyaktörések okozhatnak komoly problémát az időseknek, hiszen rokkantsághoz, kiszolgáltatottsághoz vezethetnek. Az életben maradottak kb. egynegyede ugyanis képtelen az önellátásra, családja vagy a társadalom segítségére szorul.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...106107108...112