sub

Információk, érdekességek

Közel 60 gyermek szenved balesetet naponta

2013. szeptember 02.

Véget ért a szünidő, a gyerekek visszatérnek az óvodákba, iskolákba. Sokan azt gondolják, hogy ebben a környezetben, folyamatos felügyelet alatt kevesebb baleset történhet velük, statisztikák szerint azonban a tanév során is közel annyi sérülést szenvednek el a gyerekek, mint a tanítási szünetekben. Idén július 31-ig közel 12 ezer káresetet jelentettek be a társasághoz - a 0-25 éves korosztályba tartozó biztosítottakra.

Kezdődik az új tanév, szülők és gyerekek egyaránt lázasan készülnek, hogy minden felszerelés meglegyen és gördülékenyen menjen a napi bejárás és hazamenetel. Keveseket foglalkoztat ilyenkor a biztonság kérdése, sőt, sok szülő éppenséggel úgy gondolja, hogy a nevelési, oktatási intézményekben nem érheti baj a gyermekét, hiszen folyamatosan a pedagógusok szeme előtt van. Szakértők szerint azonban ilyenkor sem csökken a balesetek száma. 


Iskolakezdés és stressz - Hogyan segíthetünk gyermekünknek?

2013. szeptember 01.

Itt a becsengetés ideje! Vajon az új kisdiákok, vagy a már rutinos iskolások között milyen formában jelenhet meg az iskolakezdéssel együtt járó stressz, illetve szülőként mivel csillapíthatjuk ezt a helyzetet? A cikk szakértője Prof. Dr. Bagdy Emőke neves klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta, gyakorló kisgyermekes anyukaként pedig Keleti Andrea osztja meg velünk tapasztalatait.

Keleti Andrea kisfia, Máté idén már 2. osztályos, így közeli élmény az iskolakezdés a családnak.
Kisfiad, Máté tavaly kezdte az első osztályt egy két tannyelvű általános iskolában. Könnyen ment az iskolakezdés, vagy észlelhető volt rajta bármiféle stressz az új helyzettel kapcsolatban? 


5 kérdés a gyermekkori asztmáról

2013. augusztus 28.

Asztma bármely életkorban kialakulhat, előfordulása egyre gyakoribb, felmérések szerint hazánkban megközelítőleg minden 15. gyermek érintett a betegség tüneteitől. Összeállításunkban dr. Farkas Márta gyermektüdőgyógyász segítségével azokat a kérdéseket gyűjtöttük össze, melyeket javasolt kezelőorvossal célirányosan egyeztetni annak érdekében, hogy a terápia igazán hatékony legyen.

1.    Mi is pontosan ez a betegség?
Az asztma a légutak gyulladásával járó krónikus, de megfelelő gyógyszerekkel jól kontrollálható betegség. Leírásokból ismerjük a tüneteit, kezelési módjait, de fontosnak tartom megjegyezni, hogy az asztmának több típusa létezik, életkoronként eltérő tünetekkel – figyelmeztet a főorvosnő. Valóban fontos, hogy a szülők ismerjék a betegséget, de általánosítások helyett a gyermekükre vonatkozó személyre szabott információkat hallgassák meg és kövessék a későbbiekben. A diagnózis alapján a szakember egyénre szabottan állítja össze a kezeléshez szükséges gyógyszereket, tanácsokat adhat az életmóddal, a biztonságos sportolással kapcsolatban, mindezt a gyermek állapotának megfelelően.


Jobb jegyek az iskolakezdés előtti szemvizsgálattól?

2013. augusztus 25.

A látásproblémák nem csak testi panaszokat okozhatnak a gyerekeknél, de a teljesítményük romlását is. Dr. Tóth Eszter, szemész főorvos szerint, ha az iskolakezdés után kiderül, hogy a gyerek nem jól írja le a feladatokat, sokszor téveszt és még a feje is fáj - a problémák hátterében gyakran a rövidlátás áll.

Mit jelent a rövidlátás?
A környezetünkben látott tárgyak képe összetett folyamatok következtében végül az agyunk látásközpontjában jön létre. Ha egészségesen működik a szem fénytörése, a beérkező fénysugarak az ideghártyán (retinán) egyesülnek, így éles kép keletkezik. Rövidlátó szem esetében azonban a fény, illetve a nézett tárgy képe még retina előtt fókuszálódik, így a kép homályos. Milyen jelek figyelmeztethetnek erre egy óvodásnál, iskolásnál? 


Úszni várandósan is lehet?

2013. augusztus 01.

Sokan kételkednek abban, hogy szabad-e pocakkal a medencébe merészkedni. Amikor ezt a kérdést vizsgáljuk, külön kell választani a víz, mint közeg magára a mozgásra (testre és lélekre) gyakorolt hatását és a víz fizikai veszélyeit (hőmérséklet, tisztaság). 

A vízben mozgás szempontjából az úszás vagy az aquafittness kifejezetten jótékony hatású a kismamáknak. Különösen pozitív, hogy a vízben a súlygyarapodás ellenére, az ízületek terhelése nélkül lehet átmozgatni minden porcikánkat.

Természetesen a víz hőmérsékletére és tisztaságára (valamint klórozottságára) fokozottan ügyelnünk kell, ha pocakosan csobbanunk.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...226227228...279