sub

Információk, érdekességek

Magyarország pocakos nagyhatalom lehet

2013. november 24.

Magyarország lehet az új pocakos világhatalom, ha sikerül megdönteni az egyszerre egy helyen lévő várandós kismamák számának Guinness-csúcsát. A rekordkísérletnek november 16-án szombaton a Babamama Expo, a legnagyobb hazai baba-mama esemény ad otthont a Papp László Budapest Sportarénában.

„A rekorddöntés ötlete már évekkel ezelőtt felmerült bennünk, és a Babamama Expo 8. születésnapjára végre minden összeállt. Most már csak a várandós kismamákat várjuk, hogy sikerüljön a rekorddöntés. Rendezvényünk sok ezer látogatójával minden évben átéljük a gyermekvárás örömeit, ami az élet egyik legszebb időszaka. Régóta szerettük volna ezt az élményt szélesebb körben megmutatni – mondta Fülöp Judit, az esemény főszervezője.


Mikor kapjon új ételt a baba? Táplálás babatípusok szerint!

2013. november 05.

6 hónap viszonylagos állandóság után, fél éves kora körül a baba felfedezésre indul. Ebben az időszakban a csecsemő már nem csak forog, hanem már aktívan mászik is. A baba általában 8-9 hónaposan már stabilan ül a járókában vagy önállóan eljátszik a szőnyegen, naponta többször körbemássza a lakást, pakol, kommunikál a saját kis nyelvén. Rengeteg energiára van szüksége, táplálkozásában is változásoknak kell bekövetkeznie.

A kicsi szervezete 6 hónapos kortól igényel olyan vitaminokat, ásványi anyagokat, amelyek a gyümölcsökből, főtt zöldségekből nyerhetőek, ezért 6 hónaposan a hozzátáplálást feltétlenül érdemes elkezdeni
Minden anyuka izgalommal várja, mit fog szólni a baba az első kanál friss gyümölcsléhez, a főtt zöldséghez, ugyanakkor aggódunk is: és ha nem lesz jó evő a gyermekem?


Mennyit kell a baba súlyának növekedni? Vajon elég a tejem? - A legfontosabb kérdések

2013. november 05.

Te is azok közé tartozol, akik aggódnak a szoptatás miatt? Felmerült benned is a kérdés, hogy biztos eleget eszik a baba? Netán naponta vagy hetente méred a súlyát és nem nagyon gyarapszik? Kezdesz aggódni? Vagy már fontolgatod, hogy biztos kevés a tejed és adni kellene tápszert? Ha már kapott, akkor azt tapasztalod, hogy utána édesdeden alszik? Ismerős kérdések, melyekre rengeteg válasz létezik. A szakemberek között sincs sajnos egyetértés ezen a kényes területen, ami pedig rendkívül fontos időszak, mind a gyermek, mind a család életében.

Mennyit hízott? 
Halottad már ezt a kérdést anyaként? Ha igen akkor te is tudod, milyen amikor keresgéled a szavakat ha választ kell adnod, miközben esetleg arra gondolsz, hogy miért is fontos ez ennyire? – hiszen a múlt héten már mondtam mennyit növekedett a súlya. A legutóbbi kutatások, szerint a mamák nagy százaléka aggódik a baba fejlődése miatt, vagy mert a hozzátartozók adnak kelletlen tanácsokat, vagy, mert a védőnő és esetleg az orvos véleményével nem tud egyet érteni. Ez az aggódás pedig kihat a babára is aki nyűgösebb lesz, ezáltal kevesebbet fog szopizni és nyugtalanabbá válik. Így az orvosok azt ajánlják, hogy lehetőleg, minél kevesebbet aggódjon az anyuka.


Fertőzések a várandósság időszakában

2013. szeptember 20.

A terhesség megállapítása után kiegészítő laborvizsgálatok elvégzésére is sor kerülhet az anya életkora, betegsége, vagy a családban előforduló kórképek alapján. Dr. Kádár János immunológus, infektológus-főorvos segítségével a speciális esetekben alkalmazott vizsgálatokat mutatjuk be.

Toxoplasma
A Toxoplasma vizsgálat elvégzése a toxoplasmosis fertőző betegség kizárása, vagy megállapítása szempontjából fontos. A fertőzés okozója egy parazita, a Toxoplasma gondii, mely a macska bélrendszerében elszaporodva az állat ürülékével a szabadba jutva megfertőzheti a környezetét. Ha várandós anya fertőződik meg a kórokozóval, az áthatolhat a méhlepényen és a magzatnál súlyos fejlődési rendellenességeket okozhat. Mivel a fertőzöttség tünetei rendkívül enyhék, ezért a toxoplasmosis kizárásának legbiztosabb módja az elvégzett vérvizsgálat. Pozitív eredmény esetén, a kórokozó jelenlétét idejében felismerve gyógyszeres kezeléssel a magzat egészséges fejlődése biztosítható.


Nem kell megijedni a tápszerektől

2013. szeptember 13.

Az anyatej teljes hiánya vagy elégtelen mennyisége esetén tápszer adása válik szükségessé a csecsemőknek. A tehéntej nem alkalmas a kicsi táplálására, ezért tápszereket adunk. De mikor, mennyit és milyet? Erre keressük a választ Csősz Katalin védőnővel. 

Mit jelent az, hogy “tápszer” és mire jó?

A tápszerek szigorúan meghatározott minőségi és higiénés követelményeknek megfelelő, állandó összetételű, élelmezésre használt készítmények.

A tápszerek fő alapanyaga a tehéntejből készült tejpor. A tápszerek homogenizáltak és humanizáltak. Tápanyagelosztásuk egyenletes, kazeinjük, zsírjuk könnyen emészthető.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...225226227...280