sub

Információk, érdekességek

Úszni várandósan is lehet?

2017. augusztus 27.

Sok kismama bizonytalan abban a kérdésben, hogy szabad-e pocakkal a medencébe merészkedni. Amikor ezt a kérdést vizsgáljuk, külön kell választani a víz, mint közeg magára a mozgásra (testre és lélekre) gyakorolt hatását és a víz fizikai veszélyeit (hőmérséklet, tisztaság). Nézzük a pro és kontra érveket!

A vízben mozgás szempontjából az úszás vagy az aquafittness kifejezetten jótékony hatású a kismamáknak. Különösen pozitív, hogy a vízben a súlygyarapodás ellenére, az ízületek terhelése nélkül lehet átmozgatni minden porcikánkat.

Természetesen a víz hőmérsékletére és tisztaságára (valamint klórozottságára) fokozottan ügyelnünk kell, ha pocakosan csobbanunk.

Amiért jó az úszás a várandós kismamának

  • Akár várandósan is el lehet kezdeni az úszást, hisz technikája egyszerű, sérülésveszély jellemző.
  • A fájós deréknak és lábnak kifejezetten felüdülés a víz.

Mit mondanak, akik óvatosságra intik a várandós kismamákat?

  • A víz tisztasága és a fertőzésveszély erősen összefügg…
  • Aki alapból érzékeny, terhessége alatt fokozottabban veszélyeztetett a kórokozókra.
  • A víz hőmérséklete és meg/felfázás erősen összefügg.

Kezdődik a családi harc: mi alapján válasszunk iskolatáskát?

2017. augusztus 25.

Kinek legyen igaza? A szülőnek, aki a gyerek testfejlődését tartja szem előtt, amikor iskolatáskát választanak a csemetének, vagy a gyermeknek, aki szín, minta és forma alapján hozza meg a döntést. Az ortopéd szakorvos szerint az iskolatáska kialakítása és annak szimmetrikus viselése a legfontosabb, hiszen a gerinc megterhelése hosszabb távon jelentős mozgásszervi panaszokhoz vezethet.

Az iskolatáska beszerzése az egyik legfontosabb és bizonyos szempontból legvitatottabb feladat a családokban, hiszen gyermek és szülő más szempontok alapján választana. Bármennyire nehéz azonban, a szülőnek kell magabiztosabbnak, és ha kell, erélyesnek lenni, hiszen gyermeke egészsége miatt nem mindegy, mit választanak.

Ilyen a jó iskolatáska

„Az a legfontosabb, hogy az iskolatáska szimmetrikusan feküdjön a hátra, és a lapockától a medencelapát felső részéig érjen. Így elkerülhető, hogy a táska túl nagy legyen, illetve hogy megterhelje a gyermek hátát. Sok idehaza kapható iskolatáska nem felel meg ezeknek a feltételeknek. Pedig ha belegondolunk, hogy egy 30-60 kiló közötti gyermeknek legtöbb esetben akár 10 kilót is kell vinnie minden nap a tanszerek, a tízórai, a technika vagy rajz-, illetve a tornafelszerelés miatt, így nem árt a táska önsúlyára is odafigyelni” – vélekedik Dr. Molnár Szabolcs Ph.D., a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd főorvosa.


A rémálom: pecsételő vérzés terhesség alatt

2017. augusztus 17.

A pecsételő vérzés valószínűleg minden nő rémálma, amikor éppen babát vár. Ezen sajnos nem is lehet csodálkozni, hiszen például a vetélés egyik előjele is lehet ez a folyamat. De hogy pontosan mi is állhat a pecsételő vérzés hátterében terhesség alatt, arról Ratkó Tünde szülésznő beszélt. 

Terhesség és vérzés

Fontos tisztázni, hogy a terhességgel egyes esetekben együtt járhat vérzés is. Azonban az is igaz, hogy ez a leggyakrabban inkább a harmadik trimeszterben jelentkezik, és a szülés közeledtére hívja fel a figyelmet.

A vérzés, legyen bármilyen apró is, a várandósság alatt kivizsgálást igényel. Nagyon megijedni nem kell, hiszen ma már fejlett az orvostudomány, azonban ilyenkor mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni. Számolni kell azzal a ténnyel, hogy a méh, a méhnyak és a vagina is ilyenkor sokkal nagyobb vérmennyiséggel működik, és természetesen érzékenyebb is. ez pedig azt jelenti, hogy a szex is okozhat pecsételő vérzést a kismamánál, ami szerencsére nem jelent gondot, de hogy valóban csak ártalmatlan pecsételésről van-e szó, azt mindenképpen az orvos dönti el.


Fesztiválozol a kicsivel? Akkor ezt ne hagyd otthon!

2017. augusztus 15.

Nyakunkon a fesztiválszezon, ahol a neonszínű napszemüvegek és vicces kiegészítők mellett az utóbbi években egy új kedvenc jelent meg. Ma már rengeteg szülő osztja meg a koncertélményt kiskorú gyerekével és csápol gyerkőccel a nyakában, a legkisebbek hallásának védelmére pedig egyre többen választanak hallásvédőt, ami nemcsak hatékony, de trendi is.

Ahogy a fogszabályzóra vagy a napszemüvegre sem szükséges rosszként tekintünk ma már, a hallásvédő is több egyszerű orvosi eszköznél. Az egyedi designmegoldásoknak köszönhetően sokkal inkább különleges divatkiegészítőként kezd bevonulni a köztudatba, ezzel együtt persze nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy segít megvédeni fülünket a sokdecibeles hangerőtől, amely komoly kockázatokat rejt magában. Éppen ezért a felnőttek mellett már a gyerekeknek is fejlesztenek hallásvédőket.

A zenei fesztiválok hangereje a gyári zajhoz hasonlítható

A szakértők egyre gyakrabban találkoznak romló hallással a fiatalok esetében: a harmincasok körében sem ritka a halláskárosodás. Ehhez az is hozzájárul, hogy kedvenc zenekarainkat előszeretettel hallgatjuk élőben, például a legnagyobb fesztiválokon, ahol a szervezők nem spórolnak a decibelekkel.

„A zenei fesztiválokon tapasztalható hangnyomásszint gyakran egy zajos gyáréval vetekszik. A különbség csak annyi, hogy az ipari alkalmazottak hallásvédőt használnak” – érzékelteti a minket érő hanghatás erősségét Rádóczki Zoltán, a 3M alkalmazásfejlesztő munkavédelmi szakmérnöke. Az ehhez társuló kockázatok meglehetősen riasztóak: a túlzott zaj akár olyan további egészségügyi problémákhoz is vezethet, mint például a maradandó halláskárosodás, a magas vérnyomás, a gyomorfekély, vagy éppen a szívinfarktus.

El lehet képzelni, hogy ha nagy hangerő esetében már a felnőtteknél is ilyen kockázatok lépnek fel, milyen hatással lehet a gyerekekre. Természetesen, semmi baj nincs azzal, ha a legkisebbeket is elvisszük egy koncertre, de a túl hangos zene veszélyeit szülőként mindenképp szem előtt kell tartanunk. Egy esetleges hallásprobléma a beszédértésre is hatással lehet, ami gondokat okozhat az iskolában, emellett gyermekünk visszahúzódóvá válhat, ami beilleszkedését is akadályozhatja.


Így vészeld át a forróságot, ha babát vársz vagy kicsi a gyereked!

2017. augusztus 14.

A nyári kánikula mindenki számára olyan időjárási környezetet teremt, mintha mediterrán, vagy szubtrópusi, trópusi vidékre utazna! Ezért életmódunkat ehhez kell igazítanunk, hogy csökkentsük a kellemetlen közérzetet, elkerüljük a rosszullétet, egészségre veszélyes, károsító hatásokat.

Különösen érzékenyek és védelemre szorulnak ilyenkor a várandós és szoptató anyák és a csecsemőik.

A magas hőmérséklet fokozott védekezésre készteti a szervezetet, hogy hőegyensúlyunkat megtartsuk: izzadunk, ezáltal folyadékot veszítünk, fokozódik a szomjúságérzetünk, szaporábbá válhat szívverésünk, légzésünk. Vérellátásunk romlik az erek kitágulása miatt, amit szédülés, gyengeségérzés, fáradékonyság jelez. Komolyabb esetben fejfájás, esetleg légszomj vagy remegés, ájulásérzés léphet fel. A legfontosabb, hogy előzzük meg a túlhevülést és folyadékvesztést!

A túlhevülés megelőzése

  • Lehetőleg ne tartózkodjunk a szabadban 10.00 és 16.00 óra között.

Ha mégis elkerülhetetlen, akkor keressünk árnyas, szellős helyet pl. park, kert, kerüljük a zsúfolt tereket.

  • A lakásban legalább a pihenésre használt helyiséget sötétítsük el függönnyel, jobb, ha nappal zárjuk az ablakokat.
  • A klímaberendezésre sokan érzékenyek – különösen vigyázni kell a csecsemőkre. A készülékeket ezért mértékkel használjuk, a külső hőmérsékletnél csak 4-5°C-kal alacsonyabbra beállítva.
  • Hűtsük, frissítsük a testünket, a gyermekek testét naponta többször is nedves törléssel, esetleg lemosással, zuhannyal. Nedvesítsük be nyugodtan hajunkat, gyerekeknél bátran vizezzük be az arcukat és a hajukat is. Így a hűtést 30%-kal növelhetjük.

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...144145146...280