sub

Információk, érdekességek

Hogyan tisztítsuk helyesen a kicsik fülét?

2017. október 17.

A szakértő segítségével elkerülhetjük a leggyakoribb hibákat!

A mindennapos tisztálkodás elengedhetetlen része a gyerekek fülének tisztítása, azonban sok rossz beidegződés és tévhit kering az érzékeny szervvel kapcsolatban. A fül-orr-gégész szakértő segítségével elsajátíthatjuk a helyes módszert, fertőzésektől és gyulladástól, fájdalomtól kímélve meg gyermekünket.

Bár a mindennapi higiéniai gyakorlat kötelező eleme, a fül tisztításáról hajlamosak vagyunk elfeledkezni, vagy épp ellenkezőleg, túlzásba visszük az érzékeny hallójárat takarítását. A rosszul megválasztott módszerrel azonban többet árthatunk, mint használunk. A Czeizel Intézet fül-orr-gégész szakorvosa, Dr. Fülöp Györgyi segítségével elkerülhetjük a leggyakoribb hibákat.

A fül öntisztító mechanizmusáról

„A hallójárat tisztaságáról a fül öntisztuló mechanizmusa gondoskodik: az egyébként védelmet nyújtó fülzsír a szennyeződésekkel, kórokozókkal együtt, normál esetben természetes úton ürül ki a hallójáratból” – mondja Dr. Fülöp Györgyi. „A fülzsír pH-ja egyébként savas, ez a védőfunkció része, viszont ezért sem szerencsés, hogy lúgos kémhatású szappannal, tusfürdővel igyekszünk eltávolítani a fiziológiás védelmi rendszert.”


Pánikoljunk-e, ha gyakran beteg a kicsi?

2017. október 14.

Ne! Inkább ismerjük meg az immunrendszer érési folyamatát!

A gyermekrendelőben gyakori kérdés a szülők részéről, hogy ha a gyermekük egymás után többször megbetegszik, lehet-e ennek hátterében valamilyen súlyos betegség, esetlegesen állhat-e a háttérben a védekező-rendszer működési zavara. Szerencsére utóbbiak döntő többsége nem sűrűn előforduló megbetegedés, ezért elsősorban a jóval gyakoribb okokat érdemes számításba venni. Dr. Kovács Tibor csecsemő-és gyermekgyógyász, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet orvos-igazgatója mondja el, hogyan függ össze a közösségben elkapható fertőzéses megbetegedés az immunrendszer érésével.

  • A gyermekek védekező-rendszere (immunrendszere) egy fejlődési, érési folyamaton megy keresztül, és körülbelül 10-12 éves korra éri el a felnőttkori érettséget (átmeneti immunhiányos állapot). Részben ez magyarázza, hogy a gyermekek miért esendőbbek a fertőzéses megbetegedésekkel szemben, és miért pont a legkisebb korosztály veszélyeztetett.
  • A másik olyan tényező, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a gyermekek különböző időszakokban vannak kitéve ezeknek a többnyire egyszerű fertőzéseknek.

Könnyű belátni, hogy az a csecsemő, akinek nagyobb testvére éppen bekerült az óvodai közösségbe, a testvér „hazavitt” betegségei miatt jóval hamarabb találkozik kórokozókkal, mint az a baba, aki a család védett mikrokörnyezetében tartózkodik. Utóbbiak esetében pontosan az szokott riadalmat okozni a szülők, nagyszülők körében, hogy az addig makkegészséges gyermek közösségbe kerülve szinte állandóan beteg.


Öt tipp a boldog és kiegyensúlyozott gyerek neveléséhez

2017. október 13.

Kétségtelen, hogy a szülői gondozás egyidejűleg a legnehezebb és legkifizetődőbb feladat, amit felnőttként vállalunk. Feszült, türelmetlen, teljesítmény-centrikus világban élünk, ahol elvárják tőlünk, hogy mindig kiegyensúlyozottak, boldogok és tökéletes szülők legyünk. De mit jelent a tökéletesség? Valóban ettől lesz boldog a gyermek?

Az okoseszközök irányította világban nem könnyű feladat úgy nevelni a gyermekeinket, hogy magabiztos, egészséges önbecsüléssel léphessék át a felnőtté válás kapuját. Nehéz feladat, ugyanakkor nem lehetetlen. Ha szeretetteljes, elfogadó, bátorító családban nő fel, neki sem lesz nehéz tartani a lépést ebben a rohanó világban.

Elsősorban az alapokat kell neki megmutatni és megadni, amelyek által magabiztosabbá, önállóvá és egészséges mentalitású felnőtté válik. Ez ad neki egy olyan erős várat a mindennapi élethez, amely lerombolhatatlan és végig kíséri, végig segíti az élete során.

Íme az öt legfontosabb dolog

1. Szeretetteljes és támogató környezet

Türelem, figyelem, elfogadó és támogató hozzáállás, gyermekünk egyedi és megismételhetetlen személyiségének az értékelése, mind-mind elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyermek lelki-testi egyensúlya harmóniában legyen. Egy olyan gyermek, aki szeretetet kap és értékesnek érzi magát, aki érzi, hogy tisztelik, hogy figyelnek rá, ezeket fogja viszonozni felnőttként, illetve mindez erősíti a szülő-gyermek bizalmi kapcsolatát is. Nem mellesleg iskolásként könnyen szerez barátokat, nyitottá válik és ez az, ami szintén segíti az egészséges önbizalom kialakulását.


Külföldre utaztok? Érdemes szülői hozzájáruló nyilatkozatot is vinni!

2017. október 09.

Nem írja elő jogszabály vagy nemzetközi egyezmény, de ha rövidebb időre utazik az egyik szülő a gyermekével külföldre, érdemes a másik szülő hozzájáruló nyilatkozatát magával vinnie, amit a nagyobb biztonság érdekében közjegyzői okiratba is lehet foglalni – közölte a Magyar Országos Közjegyzői Kamara.

Mint írták, a hozzájáruló nyilatkozatot nem muszáj közjegyzői okiratba foglalni vagy akár aláíráshitelesítéssel ellátni, a külföldi hatóságok számára sok esetben elegendő egy magánokirat is. Érdemes mégis közjegyzőhöz fordulni, mert a közjegyzői okiratba foglalt nyilatkozat közokirat, ezért jóval nagyobb a valószínűsége, hogy azt a külföldi hatóságok feltétel nélkül elfogadják. Hiteles fordítás is készülhet a közjegyző előtti beleegyezésről, vagy a nyilatkozó fél eleve idegen nyelven is megírhatja azt.

Hozzátették: a közjegyző aláírásával és pecsétjével ellátott okiratot külföldi felhasználás céljából a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) nemzetközi felülhitelesítéssel (úgynevezett Apostille-jal) látja el, amelyet a világ 115 országában ismernek el.

Nem kell a zsebünkbe nyúlni 

Így, ha a külföldi hatóság érdeklődne a gyermek státusza felől, egyértelműen és közokirattal bizonyítható, hogy a gyermek nem jogellenesen tartózkodik külföldön. Az aláíráshitelesítéssel és a nemzetközi felülhitelesítéssel is ellátott nyilatkozat nem kerül többe pár ezer forintnál, azaz egy átlagos utasbiztosítás áránál, és gyorsan beszerezhető: a közjegyzőnél és a MOKK-nál is adott esetben percek alatt elkészülnek az iratok – tették hozzá.


Miért emelkedik meg a trombózis kockázata várandósan?

2017. október 05.

A várandóssághoz kapcsolódó halálesetek egyik leggyakoribb oka a trombózis és a következményes embólia. A terhesség alatt illetve után kialakuló trombózisok háttere összetett. Ahhoz, hogy hatékony védekezni tudjunk, első körben ismernünk kell az okokat, melyek között szerepelnek öröklött és szerzett tényezők – mondja prof. Blaskó György a Trombózisközpont szakmai vezetője.

A babavárás az emberi élet egyik legnagyszerűbb és legmisztikusabb időszaka. A nőből anyává válás rettentően sok boldogsággal, örömmel, várakozással telik. Ahhoz, hogy az öröm valóban öröm maradjon, fontos odafigyelnünk a baba és a mama életét veszélyeztető kockázatokra is. Egyik ilyen a terhességhez kapcsolódó halálesetek egyik leggyakoribb oka a trombózis és a következményes embólia.

Terhesség alatt a mélyvénás trombózis kialakulásának kockázata négyszer, szülés után pedig tizennégyszer magasabb, mint terhességen kívüli állapotban. A jelentősen megemelkedő trombóziskockázat több tényezőnek köszönhet, mint a megváltozott élettani állapot (fokozott véralvadékonyság, megnagyobbodott méh által gátolt vénás visszaáramlás), csökkent fizikai aktivitás, szerzett és öröklött trombofíliák.

Megváltozott élettani állapot

Terhesség során számos fehérje termelődése, működése változik. Így fokozódik a véralvadás irányába mutató fehérjék mennyisége, működése – mint a VII, VIII, XI faktorok, fibrinogén. Párhuzamosan csökken a véralvadás ellenében ható alvadásgátló természetes anyagok mint a protein C és protein S aktivitása.

A vér alvadékonyságának növekedését tovább növeli a vér áramlásában bekövetkező változások. A megnagyobbodott méh nyomást gyakorol a medencében futó, alsó végtag vérét összegyűjtő nagy vénára, ezzel lassítva a láb vénás vérének áramlását, növelve a trombózis kialakulásának kockázatát. Ezen fizikai behatással hozható összefüggésbe a visszerek terhesség alatti kialakulása, illetve részben a lábak ödémásodása.

A trombózis kockázatát tovább növelik olyan tényezők, mint az elhízás, az anya egyes betegségei (pl. lupus), az idősebb kor, a dohányzás, mozgáshiány.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...140141142...280