sub

Információk, érdekességek

Ezeket ne egye húsvétkor!

2022. április 17.

Fotó: 123rf.com

Lassan elkezdjük összeállítani az ünnepi menüsort és beszerezni a főzéshez szükséges alapanyagokat. A tervezés során azt is tartsuk szem előtt, hogy hisztamin intolerancia esetén a füstölt húsok, sonkák mellett a csokitojás és a kalács is kellemetlen tüneteket okozhat.

Jelen van a szervezetünkben

A hisztamin egy olyan molekula, ami egyes sejtekben (hízósejt, eozinofil sejt, bazofil sejt) tárolódik, onnan külső hatásra felszabadul. Ilyen sejtek az egész szervezetben elszórtan helyezkednek el, a hisztamin receptorok pedig a bőrben, bélrendszerben, légutakban, keringésben, vérképző szervekben, sőt még az idegrendszerben is megtalálhatóak – mondta el dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Ez azt jelenti, hogy ezeken a helyeken képes hatást kifejteni, vagy – ahogyan mi érzékeljük – tüneteket okozni.

A hisztamin okozza a jól ismert allergiás tüneteket is

Allergiás folyamatokban a felszabaduló hisztamin révén alakulnak ki a csalánkiütések, a hörgőszűkület az asztmásokban, az orrfolyás a szénanáthásokban. Különböző módon az erek, a bél és az idegrendszer is reagál erre az anyagra. A tünetek kezelésére antihisztamint szoktak adni az orvosok. Ezek a készítmények meggátolják, hogy a hisztamin a receptorokhoz kötődhessen, ezáltal lecsökken a hisztamin hatása és ezzel együtt a tüneteink is.

Három okból is magasabb lehet a hisztaminszint a szervezetben

eeNemcsak a szervezetben termelődik és szabadul fel a hisztamin, hanem kívülről is be lehet vinni: egyes ételeknek magas a hisztamintartalma, vagy éppen a hisztamintermelést, -felszabadulást segítik, fokozzák a szervezetben. Léteznek olyan ételek, ill. gyógyszerek is, amik a hisztamin lebontását akadályozzák meg. Egy másik speciális eset, amikor már eleve, maga a hisztaminbontóenzim szintje nagyon alacsony a szervezetben és ez okozza az allergiás jellegű tüneteket. Ezt nevezzük hisztamin érzékenységnek, vagy hisztamin intoleranciának.

Milyen tünetekből ismerhetjük fel?

A magas hisztamintartalmú ételek, italok fogyasztásakor hirtelen kipirulás észlelhető. Ezt különösen pezsgő ivása után pár perccel lehet gyakrabban észlelni, mivel a pezsgőnek nagyon magas a hisztamintartalma. Jelentkezhet orrfolyás, tüsszögés, könnyezés, köhögés, sípoló légzés, de ha a bélben levő enzim hiányzik, vagy csökkent az aktivitása, akkor hasi görcsök, hirtelen jelentkező laza széklet, hasmenés is jellemezheti. A migrénes panaszoknak (csokoládé, sajt után) is lehet ez az oka, emellett szívdobogást is okozhat.


Jó még ez a tojás? Vajon mikor vettem?

2022. április 16.

Fotó: pixabay.com

 

Ismerős kérdések, ugye? Egy egyszerű tippel ellenőrizheted a tojás frissességét, és rengeteg bosszúságtól megkímélheted magad.

Nincs más teendőd, mint fogni egy pohár vizet, és beletenni a tojást. Ennyi. Ha teljesen lesüllyed, és az oldalára fordul, akkor még friss. Ha lesüllyed, de állva marad, akkor még bátran megeheted, de ha a pohár tetején marad, akkor dobd ki inkább!

A tojás általában 3-5 hétig tartható el a hűtőben. A héja tele van apró lyukakkal, amin a levegő bejut, így minél régebbi a tojás, annál több levegő jutott a héj belsejébe, és lebegni fog. Egyszerű. De miért is?

A legjobb minőségű hűtőszekrényekben megfelelő a páratartalom, hogy az élelmiszerek sokáig frissek maradjanak.


Fogyókúra okosan - mire kell odafigyelni?

2022. április 12.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az önkontroll és az elszántság elengedhetetlenek, ha le akarunk fogyni, és még inkább, ha azt szeretnénk, hogy az tartós is legyen. Sajnos azonban rendkívül gyakran előfordul, hogy idő előtt feladjuk, aztán azzal nyugtatgatjuk magunkat, hogy "Ó, hát nekem ilyen a testalkatom.". A vereségünk valódi oka azonban sokszor az, hogy a hirtelen fellángolás hevében a lehető legrövidebb idő alatt szeretnénk óriási, szemmel látható változást elérni, majd az ebbéli csalódás következtében, az apróbb sikereket figyelmen kívül hagyva inkább visszatérünk korábbi életmódunkhoz.  

Ez pedig a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk. A sikeres fogyás ugyanis nem csak az étrendünkön, vagy az edzések számán, sokkal inkább a szemléletmódunkon múlik. De akkor min változtassunk pontosan? Melyek azok a tipikus hibák, amiket elkövethetünk?

Az ételmegvonás csak ront a helyzeten

Ha azt vesszük észre a tükörben, hogy megszaporodtak a nem kívánt úszógumik, hajlamosak vagyunk a legszélsőségesebb megoldásokhoz folyamodni, és akár napokig önsanyargatva koplalni. Amellett, hogy ez a lehető legkínzóbb fogyási stratégia, még csak nem is vezet célra. A hirtelen ételmegvonás miatt ugyanis testünk egyre erősebben fogja „követelni” magának a tiltólistára került ételeket. Egy idő után pedig mi magunk is engedni fogunk a kísértésnek, és akarva-akaratlanul visszaváltunk régi étrendünkre.

A koplalás ráadásul azért is veszélyes, mert megnövekszik a „jojó-effektus” kialakulásának kockázata. Ez lényegében azt jelenti, hogy – a folyamatos éhezés hatására – a megvonás előtt fogyasztott étel mennyiségének akár háromszorosát is el fogjuk fogyasztani, és csak még tovább gyarapszik rajtunk a plusz kilók száma és az elkeseredettség. De mi lehet akkor a helyes módszer?

Szélsőséges megoldások helyett vonjunk be szakértőt!

A leghatékonyabb fogyókúrák ritkán mennek egyedül. Mielőtt belevágnánk az önmegtartóztatás időszakába, érdemes dietetikussal konzultálni, és együtt átnézni az addigi étrendünket, hogy kiszűrhessük azokat az ételeket, amelyek mindaddig akadályozták a fogyás folyamatát. Emellett vegyük fel a kapcsolatot egy személyi edzővel, hogy összeállítson számunkra egy személyre szabott edzéstervet, amelyet aztán beiktathatunk a napi rutinunkba. Hidd el, hogy ami eleinte nagyon nehéznek és fárasztónak tűnik az szépen fokozatosan megszokássá fog válni és végül nem jelent már kihívást.

Tévhit, hogy kevesebbet kell ennünk!

Először ugyan meglepő lehet, de tartós súlyvesztést csak akkor érhetünk el, ha naponta legalább 5-6-szor eszünk. Még ha ez először furcsának is tűnik, éhségérzetünket így jóval könnyebb szinten tartani. Az étkezések során mindig ügyeljünk a megfelelő fehérje-, illetve esszenciális zsírsavbevitelre. Az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak például a fogyókúrás étrend kötelező elemei. Előbbi az olajos magvakban, a dióban és a halolajban, utóbbi pedig a mandulában, a szójababban, valamint a kesudióban is megtalálható.

Naponta legalább 2-3 féle zöldséget és gyümölcsöt is fogyasszunk, biztosítva ezzel a vitaminforrást szervezetünk számára. A szénhidrát fogyasztásnak azonban szabjunk korlátokat, köztük a finomított fehér cukrot is hagyjuk el fokozatosan, majd idővel akár végleg le is cserélhetjük:

●     nádcukorra,

●     mézre,

●     stevia kivonatra,

●     vagy egyéb bio édesítőszerekre.

A lényeg tehát, hogy sokkal hatékonyabb, ha több alkalommal eszünk kevesebbet, mint kevésszer többet, esetleg kevés alkalommal keveset részben mert az utóbbi esetben annak is fennáll az esélye, hogy a szervezetünk ilyenkor átáll raktározás üzemmódra, ami bizony a zsírképzést jelenti. Emellett a behabzsolt ételek egy része emésztetlenül kerülhet a bélrendszerbe, ezáltal a különféle emésztőrendszeri bántalmak kialakulásának kockázatát is növeljük.


Kelkáposzta: több mint főzelék!

2022. április 08.

Fotó: pixabay.com

A táplálkozásban betöltött kedvező helyét a rost- (3,2 g/100 g) és ásványisó- tartalmának, nagy B1- és B2-vitamin-, folsav- és karotintartalmának köszönheti.

A kelkáposzta a vadkáposzta termesztett változata. Közel áll a fejes káposztához, azonban levelei fodrosak, hólyagosak, sötétzöld színűek. A kelkáposztának alapvetően két fajtája különböztethető meg: a sima és a fodros levelű kel. Ezeken a csoportokon belül még számos alfajtája létezik, azonban ennek ellenére hazánkban összességében egyre kevesebbet termesztenek belőle. Kevésbé népszerű, mint a fejes káposzta, de számos fogással gazdagíthatja téli étrendünket.

Zölden a legszebb!

Elsősorban élénkzöld levelű, hibátlan, kemény kelkáposztát vásároljunk. Hűtőszekrényben se tároljuk három napnál tovább, mivel szerkezete lazább a káposztáénál. Torzsáját kivágva, leveleire szedve használjuk. A nagyobb levelek megvastagodott erezetét vágjuk ki, bár ez a művelet elhagyható.

Illóolaj-, rost- és kéntartalma miatt puffasztó hatású, ezért érdemes főzés előtt beáztatni. A kelkáposztát lehetőleg fedő nélkül főzzük, és ne felejtsünk el a vízhez egy kávéskanál szódabikarbónát adni, hogy megtartsa gyönyörű színét. 10-15 perc hőkezelés elegendő, nem érdemes túlfőzni.


Csicseriborsó: a növényi fehérjeforrás

2022. április 07.

Fotó: pixabay.com

A csicseriborsó, népiesen bagolyborsó hazánkban rég elfeledett, szórványosan előforduló növény. Nagy fehérjetartalmának (16,6–31,3%) köszönhetően abraktakarmányozásra jól felhasználható, elsősorban azonban az étkezésre alkalmas fajták termesztése folyik.

Az arab világban általában jellemző a csicseriborsó napi fogyasztása, de Indiában is népszerű. Két típusa ismert: a kabuli és a desi. Európában a törökök, a franciák, az olaszok, a portugálok és a spanyolok termesztik említésre méltó mennyiségben étkezési célra a kabulit.

Fontos fehérje- és rostforrás

A csicseriborsó energiatartalma 378 kcal (1581 kJ), kb. 20%-a fehérje és 60%-a szénhidrát. Kis zsír- és nagy rosttartalmának köszönhetően a fogyókúrázók étrendjébe előnyösen illeszthető növény. Kedvező szénhidrát-összetétele (keményítő és élelmi rost) indokolja, hogy a korszerű, egészségmegőrző táplálkozásban is szerepet kapjon. Gazdag A- és B-vitaminokban, pantoténsavban, niacinban és folátban. Ásványianyag-tartalma is kedvező, főként mangánban (21,3 mg) és káliumban (718 mg) dús. A csicseriborsó izoflavonoid-tartalma 0,37 mg. Az izoflavonoidok mint fitoösztrogének komoly antioxidáns hatással bírnak.

A csicseriborsó rendszeres fogyasztása hozzájárul a vér koleszterinszintjének a csökkentéséhez, mérsékelve a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Pektintartalma miatt lassítja az étkezés utáni gyors vércukorszint-emelkedést, majd az utána kialakuló túlzott vércukorszint- ingadozást.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...636465...304