

Információk, érdekességek
Medvehagyma, a tavasz hírnöke
2022. május 05.
Az egyre kedveltebb medvehagyma minden hajtatott primőrt megelőz. A tavasz első hírnöke, egy vadon termő értékes ételalapanyag, fűszer és gyógynövény. A hagymafélék családjába tartózik, rokona a metélőhagymának, a vöröshagymának, a fokhagymának.
Az erdők és ligetek árnyas, nyirkos élőhelyein nagy telepeket alkotó, biotermény. Vadfokhagymának is nevezik, ami jelzi azt, hogy ízében, illatában, és hatásait tekintve is leginkább a fokhagymára hasonlít. Magról és hagymáról is szaporítható viszonylag igénytelen, évelő szépséges virágú gyógynövény, mely árnyas kiskertekben is termelhető. Megfelelő szaporítóanyag és tanács beszerezhető a kertészetekből.
Márciusban már kibújnak levelei a hó alól. Népi megfigyelés szerint a téli álmából ébredő medve ezt fogyasztva tisztítja szervezetét (érezhető a „böjti szelek” által), és ebből szerzi óriási fizikai erejét. Innen eredhet a medvehagyma elnevezés és az a hiedelem, hogy az ember is erősebb (egészségesebb) lesz, ha medvehagymával kezdi a tavaszi tisztítókúrát. Zsenge, friss leveleit márciustól májusig, még virágzás előtt kell gyűjteni, a hagymáját pedig, nyár végén vagy kora ősszel.
Májusban levelei már kevésbé aromásak, és hosszú szárat növeszt, melyen ernyős virágzatban apró, fehér csillagszerű virágok gyönyörködtetik a kirándulókat. Ekkor a nagyon hasonló lándzsa alakú levelei és fehér virágai miatt könnyen összetéveszthető a mérgező hatású májusi gyöngyvirággal és más ártalmas erdei növénnyel (őszi kikerics, kontyvirág). Megkülönböztető jel, hogy a medvehagyma erőteljes fokhagyma illatát már messziről érezhetjük. Közelről pedig, a gyöngyvirág illata is összetéveszthetetlen. A medvehagyma levelei ujjaink között szétdörzsölve fokhagyma szagúak. Aki biztosra akar menni az, helyesebben teszi, ha biopiacról vagy bioboltokból szerzi be ezt az értékes zöld növényt. Ha mégis erdei séták alatt gyűjtenék, akkor az állomány védelme érdekében csak a levelekből szedegessenek, a hagymát ne tépjék ki.
Gyógyhatásai
A fokhagyma ízű, illatú virágzás előtt szedett medvehagyma levele pozitív hatással van egészségünkre. Jelentős szerepe van a tavaszi méregtelenítő, vitaminpótló kúrákban. Szerves kénvegyületeket és sok vitamint, ásványanyagot tartalmaz, akárcsak a fokhagyma. Gyógyhatásai is hasonlóak, de azt sokszorosan felülmúlva. Alkalmas a légúti hurutos betegségek megelőzésére, gyógyítására.
Baktérium és gombaölő hatása alkalmassá teszi bélfertőtlenítésre, béltisztításra, a bélflóra rendezésére, és ez által az emésztés serkentésére, az immunrendszer erősítésére. Enyhe vizelethajtó, gyulladáscsökkentő és nyugtató hatása is van. Rendszeres fogyasztása szabályozza a vér koleszterinszintjét, ezáltal számos szív-ér rendszeri és anyagcsere-betegség megelőzésének természetes gyógymódja lehet. Enyhe véralvadásgátló hatása miatt előjegyzett műtétek előtt, illetve véralvadást gátló gyógyszert szedő betegeknek, nem tanácsos medvehagymát (és általában hagymaféléket) fogyasztani.
Felhasználása
Konyhai felhasználásra ritkábban hagymáit, gyakrabban a nyersen felaprított leveleit használjuk. Illata a fokhagymához képest gyengébb, és kevésbé maradandó, főzéskor szinte teljesen elillan, csupán kellemes aromája marad meg. Még frissen fogyasztása után sem marad kellemetlen fokhagymaszagú a lehelet.
Ezért sikerrel használható a spenótos fogások, a krumplis ételek, a halételek fűszerezésére, és akár önálló főzelék készítésére is. Gazdagítja, ízesíti a szendvicsféléket, a salátákat, a tojásos ételeket (mint omlettek vagy kenőkék). Párolva köretként, krémesítve szószként vagy levesként is élvezhetjük. Készülhet vele pogácsa, majonéz (aioli), fűszeres vaj, fűszeres túró (körözött), fokhagymás salátaecet, és fűszeres salátaolaj. Légúti hurutos betegségek alternatív gyógymódja lehet a fokhagymás méz, tea vagy bór.
A húsok egyaránt ártalmasak a koleszterinszintre
2022. április 29.

Az általános vélekedéssel ellentétben azonos hatással van a vér koleszterinszintjére a vörös és a fehér hús fogyasztása amerikai kutatók új tanulmánya szerint.
A kutatókat is meglepte a Kaliforniai Egyetem Gyermekkórházának Oaklandi Kutatóintézete (CHORI) vezetésével készült kutatás eredménye, amely szerint mind a vörös, mind a fehér hús nagy mennyiségű fogyasztása magasabb koleszterinszintet eredményez, mint a hasonló mennyiségű növényi fehérje fogyasztása. Ez a hatás független volt attól, hogy az étrend tartalmazott-e nagy mennyiségben telített zsírokat vagy nem.
“Amikor ezt a tanulmányt terveztük, azt vártuk, hogy a vörös hús jóval károsabb hatással lesz a koleszterinszintre, mint a fehér hús, és meglepődtünk, amikor nem ez derült ki. Hatásuk a koleszterinre azonos, ha a telített zsírszintek azonosak” – mondta Ronald Krauss professzor, az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban közzétett tanulmány egyik szerzője, a CHORI Ateroszklerózis (az artériafal megkeményedéséből adódó érelmeszesedés) Kutatóközpontjának igazgatója.
A tanulmányozott húsok között nem volt feldolgozott hús – például virsli vagy császárszalonna -, legelőn tartott szarvasmarha húsa, sem pedig hal.
A tanulmány eredménye azt jelzi, hogy az eddig véltnél hasznosabb a húsfogyasztás korlátozása a koleszterinszint csökkentése érdekében. A növényi fehérjék a legegészségesebbek a koleszterint tekintve – derítették ki a kutatók.
A vöröshús-fogyasztás népszerűtlenné vált az elmúlt néhány évtizedben, amikor kapcsolatban hozták a szív- és érrendszeri betegségek növekvő kockázatával. Az amerikai kormány étrendi ajánlásai a baromfifogyasztást bátorították, mint a vörös húsnál egészségesebb alternatívát.
Pulykavariációk pikánsan
2022. április 21.
Vitamin- és fehérjedús fogást varázsolhatunk szilvából és pulykából. Ez a gyümölcs magas rosttartalma miatt ajánlott székrekedésre, immunerősítő hatásával segít felvenni a harcot a fertőzésekkel szemben.
Pikáns fűszerezéssel érdekesen elegyedik a sós hús és az édes gyümölcs. Kakukkfűvel, oregánóval fokozható a hatás! A Gallicoop termékei közt találunk tölthető, raguhoz aprított és egész pulykahúst is, attól függően, hogy szeretnénk tálalni a szilvás fogást.
Gombás-vörösboros pulykaragu pennével
Hozzávalók 4 főre:
1 db hagyma
40 dkg Gallicoop felsőcombfilé
40 dkg gomba
2 dl száraz vörösbor
Só
Bors
Babérlevél
petrezselyem
Olívaolaj
Elkészítés:
A hagymát felaprítjuk. A húst falatnyi kockára vágjuk. A gombát felszeleteljük. Egy nagyobb serpenyőbe kevés olajon megpirítjuk a hagymát, majd rádobjuk a húst, fehéredésig sütjük minden oldalát. Sóval, borssal ízesítjük. Hozzáadjuk a gombát, együtt sütjük par percig, majd felöntjük a vörösborral. Babérlevéllel és petrezselyemmel megszórjuk, félig lefedve puhára főzzük a húst. A tésztát a csomagoláson feltüntetettek szerint megfőzzük, lecsepegtetjük, majd a húshoz keverjük, és azonnal tálaljuk.
Ötletek fogyáshoz, koplalás nélkül
2022. április 19.

Ahhoz, hogy optimalizáljuk erőfeszítéseinket, melyek az éhségérzet csökkentésére, így a túlzott ételfogyasztás, ill. nassolás elkerülésére irányulnak, vessük be magunkat, és ragadjunk meg néhány egyszerű, ámde szuper hatékony ötletet!
1. Ne koplaljunk, együnk elegendő mennyiséget!
Ha megvonjuk magunktól (főként kedvelt) ételeinket, a legjobb módja annak, hogy előidézzük a farkaséhséget a főétkezések között, és nassoljunk! Egy ötlet az éhség csillapításához: bőven fogyaszthatunk „zero kalóriás” tésztából, pld. a még kevéssé ismert, gluténmentes shirataki spagettiből, mely különleges tofuból készül. Kb. 8 cal-t tartalmaz 100 grammja, mégis laktató, enyhíti az éhséget. Hiszen vízben oldódó növényi rostjainak köszönhetően telítettségérzést okoz, fogyasztása után több órán át nem leszünk éhesek. Vegetáriánus ételt is készíthetünk belőle, és mivel nem tartalmaz cukrot, diétához is ideális.
2. „A rost”, mely csillapítja az éhséget
A glükomannán rostot még nem ismerjük eléggé: a konjak (ördögnyelv) gyökérből vonják ki, és éhségcsökkentő hatását japán kutatók fedezték fel az 1970-es évek közepén. Elősegíti a fogyást, mert telítettség érzetet kelt a gyomorban, amikor vízzel érintkezik, rendkívüli abszorbciós képessége folytán (súlyának sokszorosát is fel tudja szívni a vízből). Ételsűrítésre használják, de étrend-kiegészítőként is alkalmazzák, bőséges folyadékbevitel mellett. Félórával étkezés előtt elegendő belőle 3 gr naponta.
3. Fókuszban a menta és az édesgyökér
Kedvünk van „valami jót” fogyasztani, bár nem szeretnénk hízni? Először mérjük fel, hogy valóban éhesek vagyunk-e, és miért van szükségünk az evésre. Ha nem igazán tudjuk megindokolni ezt a vágyat, egy hatékony ötlet a nassolás elkerülésére: mossunk fogat mentolos fogkrémmel, majd készítsünk menta- vagy édesgyökér teát. Az édesgyökérből kivont glabridin nevű flavonoid gyorsítja a zsírégetés folyamatát a szervezetünkben, így testsúlycsökkentő hatása nem elhanyagolható. Megakadályozza a máj elzsírosodását is.
4. Ne hagyjunk ki étkezést!
Ha nem rendszeresen étkezünk, mert nincs időnk egy-egy főétkezésre, sokkal nagyobb a kísértés a sós-édes ropogtatnivalók fogyasztására. És ha a következő étkezésig nassolgatunk, azt kockáztatjuk, hogy egyre gyorsabban és többet eszünk bizonyos hizlaló, egészségtelen finomságokból. Sokkal többet ér, ha „táplálkozási irányt változtatunk”, és apróra vágott gyümölcsöt, vagy sárgarépa-, ill. egyéb zöldség-rudacskát ropogtatunk. A rendszeresen, adott időben fogyasztott menünk pedig kiegyensúlyozott étrendet tükrözzön.
Íme, a 8 legjobb élelmiszer ízületi gyulladás esetén
2022. április 18.
Több érintett megfigyelhette már, hogy bizonyos ételek, étrend képes csökkenteni az ízületi gyulladás tüneteit. Szarka Dorottya, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa az erre vonatkozó kutatási eredményekről beszélt.
A középkorúaknál és az idősebbeknél az ízületi fájdalom leggyakoribb oka az ízületek kopása és az ízületi gyulladás. A gyulladások rendkívül sok kórkép kapcsán felmerülhetnek, így feltétlenül szakorvosnak kell diagnózist felállítania. A jellemző tünetek iránymutatóak lehetnek, mint például a fájdalom, a duzzanat, esetleg a mozgáskorlátozottság, a bőrpír, láz, levertség, étvágytalanság. A laborvizsgálatok is hamar jelezhetik a gyulladást, de elképzelhető, hogy szükségessé válik ultrahang, röntgen, CT vagy MRI vizsgálat. Az elsődleges lépés azonban természetesen a szakorvos felkeresése, a pontos diagnózis felállítása és a terápia elrendelése.
Az Arthritis Foundation szerint az orvosi kezelés természetes kiegészítője lehet az étrend. Bár nincs kimondottan ízületi gyulladást gyógyító táplálkozás, bizonyos élelmiszerek gyulladáscsökkentő hatása jótékonyan hat a kínzó tünetek ellen.
Ennek szellemében három fő szabályt érdemes szem előtt tartani:
– Csökkenteni kell a gyulladást
A kiegyensúlyozott étrend lassíthatja, megelőzheti az ízületek károsodását. Ebből a szempontból kiemelkedő az antioxidánsok szerepe, beleérve az A-, C- és E-vitamint.
– Redukálni kell a koleszterinszintet
Az ízületi gyulladással élők gyakran magas koleszterinszinttel is küzdenek, és az utóbbi csökkentése pozitívan hat a gyulladásra is.
– Fenn kell tartani, vissza kell állítani a normál testsúlyt
A túlsúly extra terhet helyez az ízületekre, ráadásul a gyulladás fennmaradásához is hozzájárul. Nyilvánvaló, hogy egy megfelelően összeállított étrend (és nem fogyókúra!) a legfontosabb eszköz a tartós fogyáshoz.
A 8 legjobb élelmiszer ízületi gyulladás esetén
1. Olajos halak
A tengeri halak, azok közül is a zsírosabb példányok, rengeteg egészséges omega-3 zsírsavat tartalmaznak, amelynek gyulladáscsökkentő hatása jelentős az ízületi gyulladás tüneteinek enyhítésében. Ezért hetente legalább egyszer érdemes szardíniát, makrélát, tonhalat, lazacot fogyasztani. Aki végképp nem tud a halakkal megbarátkozni, omega-3 forrásként válasszon chia magot, lenmagot vagy olaját és dióféléket.
2. Olajak
Az extra szűz olívaolajnak különösen magas a polifenol tartalma, ami nem csak a koleszterinszintre hat kedvezően, de a gyulladásokat is képes visszaszorítani. E tekintetben az avokádó és a sáfrányos szeklice olaj is jó választás. Jótékony hatásukat azonban főként hőkezeletlenül, pl. salátákra csepegtetve képesek kifejteni!
3. Tejtermékek
A tej, a joghurt, a sajt gazdag kalciumban és D-vitaminban, ami hozzájárul a csontok egészségéhez, közvetve pedig a teljes mozgásszervrendszer egészségére is kihat. Ugyanakkor a tejtermékek fehérje tartalma segít az izomépítésben is. Súlyproblémák esetén az alacsony zsírtartalmú változatokat érdemes választani.
4. Zöld leveles zöldségek
A spenót, a kelkáposzta, a mángold, a salátafélék gazdagok klorofillban, antioxidánsokban és fitokemikáliákban, amelyek segítenek a fertőzések elleni küzdelemben, a gyulladáscsökkentésben és erősítik az immunrendszert.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...626364...304

