sub

Információk, érdekességek

Meddővé eszik magukat a férfiak!

2022. június 03.

Ma a modern társadalmak egyik nagy problémája a meddőség jelenléte. Sokáig éltünk abban a tudatban, hogy a női szaporítószervek és a hormonháztartás felborulása lehet a ludas abban, hogy a meddő párok száma egyre magasabb, de ez nem így van. A napjainkban jelentkező meddőségek felében már a férfi oldalán keresendő a hiba, és a meglepő, hogy ennek legjelentősebb hányadáért a táplálkozás a felelős. A témában Ratkó Tünde van a segítségünkre

Fotó: 123rf.comMeddőre esszük magunkat

Sajnos a táplálkozásunk mára erősen átalakult. Nem arról van szó, hogy több húst eszünk, vagy nagyon zsírosan étkezünk, hanem arról, hogy elképesztő mennyiségű éhes szájat kell etetni. A több, mint 7 milliárd ember élelmezése már olyan technológiákat kíván, melyek hátulütőit csak mostanában kezdjük felismerni.

Ma már nincs idő arra, hogy egy disznó 3-4 év alatt fejlődjön ki teljesen, kukoricán és friss táplálékon tartva, a tanyán, szabadon mozogva. Ma kap 100 napot, és ennyi idő alatt vágósúlyt kell elérnie. De ez nem csak a disznóval van így. A paprika érési ideje két hétre csökkent, a csirke élete hat hét, majd vágóhídra kerül. Ezeket az eredményeket nem azért tudjuk elérni, mert így nemesítettük, tenyésztettük ki az állatokat és növényeket. Erre csak akkor van lehetőségünk, ha durván belenyúlunk a biológiai rendszerbe, és hormonok segítségével meggyorsítjuk a folyamatokat.

Ennek azonban ára van, mégpedig az, hogy ezeket a hozzáadott anyagokat mind el is fogyasztjuk, amik a szervezetünkre is hatással vannak. Felborítják a hormonháztartást, mely már önmagában is okozója lehet a meddőségnek, de a szervezet erőfeszítései a rend visszaállítására a tápanyagraktárakat is lenullázzák. Vagyis a meddőségi csapdából ilyen formán nagyon nehezen lehet kikeveredni.

Bio étkezés és tápanyagok

A megoldás az, ha elfelejtjük a boltok polcainak kínálatát, legalábbis a nagy áruházláncokét. Ezek ugyanis tartalmazzák a hormonkezelt termékeket, vagyis nem leszünk képesek kikerülni a körforgásból. A háztáji, bio, vegyszer és hormonmentes élelmiszerek azonban komoly segítséget jelenthetnek a megoldáshoz. Ezek beszerzése nem olyan egyszerű, és az áruk is magasabb, cserébe azonban nem csak a meddőség leküzdésében segítenek, hanem a szervezet megfelelő szinten tartásában is.

Kizárólag bio élelmiszereket venni azonban a legtöbb esetben nem is lehetséges, így még egy fortélyhoz érdemes folyamodni, ez pedig a tápanyagpótlás. A hormonbevitel megszüntetésével (vagy minimalizálásával) és a tápanyagraktárak feltöltésével nagyon jó esélye van a férfiaknak arra, hogy spermatermelésük helyreáll. A raktárak feltöltésében a megfelelő táplálékkiegészítő, vagyis a jó férfivitamin segíthet. Ahhoz, hogy hasznos legyen, biológiailag aktív anyagokat kell tartalmaznia (pl.: magnézuim-citrát, réz-glükonát) mivel így azok felszívódási aránya 80%kal is jobb lehet.


Tökmagolaj az egész családnak?

2022. június 03.

Fotó: gettyimages.com

A legnagyobb gyógyászati jelentőséggel a tökmagból készült, hidegen préselt, zöldesbarna színű olaj rendelkezik, de a mag fogyasztása is kedvező hatású.

A közönséges tök Közép-Amerikában évezredek óta ismert, termesztését jóval Amerika felfedezése előtt elkezdték a mexikói indián törzsek. Európába Kolumbusz Kristóf hozta először, majd a növény néhány évtized alatt elterjedt egész Dél- és Közép-Európában.

Hogyan készül a tökmagolaj?

Manapság a tökmagolajat a nemesített stájer olajtök (C. pepo convar. pepo var. stryriaca) magjaiból préselik, amelyek csak vékony, hártyás maghéjjal rendelkeznek. Az olajtök feldolgozása során nincs szükség a maghéj eltávolítására, így a növény szárított magjai közvetlenül préselhetők. Amennyiben a magot a préselés előtt nem éri hőhatás, hidegen préselt olajról beszélhetünk. A hidegen préselt, zöldesbarna tökmagolajat nemcsak gyógyászati, de étkezési céllal is felhasználják. A tökmagot gyakran sózzák vagy pörkölik préselés előtt, ebben az esetben azonban a tökmagolaj összetétele jelentősen megváltozik.

Mit tartalmaz?

A tökmagolaj a mag mintegy 50%-át alkotja; elsősorban palmitinsavat, sztearinsavat, olajsavat és linolsavat tartalmaz.
• Az olaj jellegzetes színét a mag klorofill- és karotinoidtartalma adja.
A tökmagolaj prosztatára kifejtett, igen kedvező hatásaiért elsősorban szterintartalmát tartják felelősnek.
A tökmag féreghajtó hatásáért egy kukurbitin nevű aminosav a felelős, amely azonban csak a magban található meg, a tökmagolajban nem.

Jótékony hatásai

A tökmagolaj különleges delta-7-szterin-tartalmának köszönhetően enyhe és mérsékelt jóindulatú prosztatamegnagyobbodás esetén, tudományosan megalapozottan alkalmazható. kiemHasználatával nemcsak a betegség tünetei enyhíthetők, de a súlyosbodása is megállítható, illetve lelassítható. kiem
• Ezen túlmenően kiemelkedően magas szeléntartalma révén az olaj gyulladáscsökkentő hatással is bír.
• A tökmagolaj kiváló természetes antioxidáns-forrás: E-vitaminban és koenzim-Q-ban gazdag.
A benne található telítetlen zsírsavnak köszönhetően mérsékelten csökkenti a vér koleszterinszintjét (LDL, VLDL), így fogyasztása előnyös lehet az érelmeszesedés megelőzésében.


Alma-típusú elhízásnál más veszély is fenyeget

2022. június 01.

A túlsúly, mint probléma, ritkán jár egyedül. Aki nem mozog és stresszes életmódot él, nagy valószínűséggel társbetegségeket is beenged az életébe. Ha pedig ez a körhinta beindul, meglehetősen nehéz kiszállni. A metabolikus-szindrómáról és a kilépés lehetőségeiről beszélt dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa.

 Fotó: 123rf.comA veszélyes “alma”

A szakemberek szerint az elhízás, a magas vérnyomás, a magas vérzsírszint és a cukorbetegség (vagy az emelkedett vércukorszint) olyan gyakran fordul elő együtt, hogy akár “négyes fogatként” is lehetne aposztrofálni a jelenséget. A  tünetegyüttest metabolikus szindrómának nevezik, amelynek többnyire feltűnő külső jegyei is vannak.

A veszélyeztetett típus tagjai főleg törzsre, hasra híznak, tehát náluk alma-típusú elhízásról beszélhetünk, amit laikusok esetleg sörhasként is emlegetnek. A túlsúly mértéke azonban nem mindig vág egybe az anyagcsere-eltérések súlyosságával. Sokszor egészen kisfokú túlsúly is kifejezett anyagcsere változással jár együtt. A hasi predominanciájú súlynövekedés és a vele együtt megjelenő magas vérnyomás, vérzsír eltérések és az emelkedett vércukorszint – mint szív- és érrendszeri rizikófaktorok – legsúlyosabb szövődményei a szívinfarktus és a stroke (agyi érelzáródás, agyvérzés). Ugyanakkor ez a négy összetevő sokszor állhat rejtetten az érszűkület vagy a potenciazavar megjelenése mögött is.

Ördögi kör

A  magas vérnyomást súlyosbítja, hogy a zsírszövet növekedése miatt a szív csak növekvő ellenállást leküzdve tudja a testen átpumpálni a vért, sőt a túlsúly az idegrendszer aktiválásán keresztül is gyorsíthatja a szívműködést. Ráadásul az alma típusú elhízottakban a hasban elhelyezkedő speciális zsírszövet megváltozott anyagcseréje miatt inzulinrezisztencia alakul ki. Ha pedig a sejtek inzulinérzékelése csökken, azt a szervezet inzulinhiányként éli meg, és a hiányt, illetve az emelkedő vércukorszintet ellensúlyozandó, még több inzulint termel.

A nagyobb hasi körmérettel rendelkezők többségénél kimutatható a magas inzulinszint, ami a magas vérnyomású betegek több, mint felénél is jelen van. Az ördögi kör tehát itt is tetten érhető, hiszen a magas inzulinszint egyik mellékhatása, hogy fokozza a vesékben a nátrium-visszatartást, ez megemeli a folyadék mennyiségét az érpályákban, mely tovább súlyosbítja a magas vérnyomás.

A „védő” HDL-koleszterinszint csökkenése és az „ártalmas” LDL-koleszterinszint emelkedése miatt kialakuló érelmeszesedés az érrendszer rugalmasságát csökkenti, mely a magasvérnyomás betegség további romlását eredményezi. Mindezek közösen, egyéb biokémiai kölcsönhatásokkal együtt érelmeszesedéshez, szívinfarktushoz, agyi érelzáródáshoz vezethetnek.

A folyamatok tehát összefüggenek és szerteágaznak, tehát valahol mindenképpen közbe kell lépni, hogy elkerülhetőek legyenek a súlyos következmények. A metabolikus-szindróma azért is jelent kiemelt veszélyt, mert minden egyes eleme nem egyszerűen megemeli, hanem mintegy megháromszorozza a szív- és érrendszeri katasztrófák esélyét. Így akinél a tünetegyüttes valamennyi tagja jelentkezett már, az 14-15-ször nagyobb eséllyel számíthat az egyre súlyosabb szövődményekre.


Elpusztítják a bélbaktériumokat a gyorsételek

2022. május 29.

Fotó: 123rf.com

A gyorséttermi ételeken alapuló egyhangú táplálkozás megöli az elhízás, a szívbetegségek, a cukorbaj és a rák ellen óvó bélbaktériumokat. Ez derült ki egy kutatásból, mely összefüggést fedezett fel a jótékony baktériumok, az étrend és az általános egészségi állapot között.

A rozsdás ételek megölik azokat az baktériumokat, amelyek megvédik az elhízást, a szívbetegséget és a rákot, tanulmányi találatokat. A jó baktériumok, a táplálkozás és az általános egészségi állapot közötti erős kapcsolat a kutatók felfedezése után a McDonald’s ételeit 10 napig egyenesen

Az emberi bélrendszer baktériumai

Az emberi bélrendszer mintegy 3500 különböző mikrobafajt tartalmaz, ezek együttes súlya nagyjából 1,3 kilogramm. A kutatók úgy vélik, az egyhangú, kevés, erősen feldolgozott fogáson alapuló táplálkozás miatt elpusztulhat a gyomorbaktériumok több mint egyharmada – idézte a The Daily TelegraphTim Spector, a londoni King’s College epidemiológus professzora napokban megjelenő könyvét, a The Diet Mytht.

A felfedezés megmagyarázhatja, miért híznak egyesek, míg mások nem, pedig nagyjából azonos mennyiségű zsírt, cukrot, fehérjét és szénhidrátot fogyasztanak.

10 nap alatt mínusz 1300 baktériumfaj

A kutatás vezetőjének egyetemista fia, Tom tíz napig csak a McDonald’s hamburgereit, sült burgonyáját, csirkefalatjait ette, és kólát ivott hozzá. A teszt előtt mintegy 3500 bélbaktériuma volt, közülük az úgynevezett Firmicutes törzs dominált. A gyorsétrenddel gyorsan elvesztett 1300 baktériumfajt, ekkor már a Bacteriodetes törzs dominálta a baktériumflórát. Arra következtettek, hogy az egyhangú, egészségtelen ételek végeztek velük.

Megváltozott anyagcsere

A bélflóra fontos szerepet játszik a káros mikrobák távol tartásában és az anyagcsere szabályozásában: emésztő enzimeket, A- és K-vitamint termelnek, ezek fontos ásványok – többek között kalcium és vas – felszívódását segítik elő.

A baktériumok kiegyensúlyozatlan összetételét összefüggésbe hozták a bélgyulladás fokozott kockázatával, más kutatás szerint az autizmus kapcsolatos lehet a bélbaktériumok kisebb aktivitásával.


Zöldségfélék bevezetése a babák étkezésébe

2022. május 27.

Fotó: 123rf.com

A csecsemők tökéletes tápláléka az anyatej, de normális esetben a hatodik hónap után már el lehet kezdeni a hozzátáplálást a zöldségekkel.

A kisdedek tökéletes tápláléka az anyatej. Emésztőrendszerük az anyatejen kívül nem képes semmilyen élelmiszer feldolgozására és hasznosítására. Az anyatej nemcsak a fejlődéshez szükséges tápanyagokat tartalmazza, hanem az alkotóelemek emésztéséhez szükséges enzimeket és hasznos bélbaktériumokat is.

A szervezet csak a negyedik hónap után kezd termelni olyan emésztőenzimeket, melyek a testidegen élelmiszerek rostjainak szétbontását, és a tápanyagok felszívódhatóvá tételét biztosítják. Négy hónapos korig az emésztést nem igénylő vízen, egyszerű cukron (glukóz, fruktóz, laktóz), a rostmentes szűrt, vízzel hígított gyümölcslén és az átalakított (humanizált) állati tejen (tápszer) kívüli ételféleség károsan hat a bélrendszerre. Emésztést igénylő rostos gyümölcspéppel öt hónapos kortól, főtt (ezáltal emészthetőbb) zöldségfélével és gabonapelyhekkel hat hónapos kortól próbálkozhatunk.

Az ötödik hónap körül a fejlődő szervezet tápanyagigénye megnő, ennek kielégítése naponta több liter anyatejet igényelne és ez lehetetlen. Az anyatej mellé hozzátáplálás, azaz szilárd ételek bevezetése is szükségessé válik. A babát nem választjuk el, de öt hónapos kortól tízóraira és uzsonnára az étkezést gyümölcspépekkel, hat hónapos kortól a déli étkezést zöldségpürékkel egészítjük ki.

Kérdés szokott lenni, hogy a mellétáplálásra szánt püréket szopás előtt vagy után adjuk? Ha bőven van anyatej, akkor a szopás előtt, amikor még nagyon éhes. Különben a pici teleszívja gyomrocskáját és helyhiány miatt, nem kér kiegészítést. Viszont 1-2 óra múlva megéhezik, és visszatér a napi 8–10 alkalmi szopáshoz. Ha kevés az anyatej, akkor szoptatás után kapjon pótlást, mert még éhes és örömmel fog kanalazni.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...606162...304