

Információk, érdekességek
Kedvencünk, a fagylalt: mit tudunk róla?
2022. június 29.
Nyáridőben egyik legnépszerűbb, hűsítő édességünk, a fagylalt sokak szerint kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a sütemény, a csokoládé. Gyakran fogyasztjuk akkor is, ha könnyű vagy netán “egészséges” desszertre vágyunk. Ezért különböző formái, kalóriatartalma vagy egészségünkre gyakorolt hatásai tekintetében érdemes többet tudni róla.
Minden nyáron új erőre kap a fagylaltpiac… Talán a „menekülés” szimbólumának is tarthatjuk ezt a hideg édességet, hiszen még az egészségügyi válság idején is (egyes felmérések szerint) a fagylalt bizonyos fokig kompenzálni tudta, hogy nem tudtunk elmenni nyaralni.
Amellett a frissességéért és kellemes ízéért dicsért fagylaltot könnyedségéért is értékeljük. De ha tartunk a hízástól, vajon tudjuk-e, hogy pl. mennyi kalóriát tartalmaz egy gombóc fagylalt, és hogy azt valóban az “egészséges” desszertek kategóriájába sorolhatjuk-e?
Különböző fagylaltfajták
A fagylalt felfedezésének gyökerei vélhetően messzi tájakra nyúlnak vissza. Egyes források főleg Marco Polo távol-keleti utazásaira hivatkoznak, aki Kínában fedezte volna fel a fagylaltot, majd terjesztette Európában. Más ránk maradt feljegyzések szerint viszont úgy tűnik, hogy az olaszok már Néró idejében is ismerték. A császár ugyanis megkóstolta a mézbe zúzott és hóval kevert gyümölcsből készült sorbetet, és megkedvelte…
Bár a „fagylalt” szót napjainkban gyakran használjuk egységes megnevezésként, valójában vannak különböző kategóriái, melyek esetében az összetétel vagy a gyártás, elkészítés nem azonos. Ilyenek lehetnek:
- Fagylalt, amely víz, tejfehérjék, cukor, természetes és/vagy gyümölcsaromák, ízesítők (csokoládé, vanília, gyümölcs…) és/vagy gyümölcsszirup keveréke. Legalább 5% zsírt kell tartalmaznia. Attól függően, hogy hol vesszük (fagyizóban, szupermarket részlegében…), kapható fagylalttölcsérben, pohárban, rúd alakban stb.
- Joghurt fagylalt, amely a hűtőben lefagyasztott, nagyon krémes állagú joghurt, gyakran tejszínnel, cukorral keverve.
- Olasz fagylalt vagy “gelato”: a krémesség tekintetében élen járó olasz fagylalt tejszínhab és tojássárgája alappal készül;.
- A sorbet víz, cukor (glükóz) és gyümölcs keveréke (minimum 25%, savanyú gyümölcsöknél 15%, dióféléknél 5%). Egyáltalán nem tartalmaz tejtermékeket;
Hány gramm egy gombóc fagylalt?
Bár a súly a vásárlás formájától függően is változhat (tölcsérben vagy fagylaltozó egyedi edényében, a szupermarketek polcain lévő konténerben, rúdban, minipohárban stb.), egy klasszikus kanál fagylalt kb.30 grammot nyom, míg két kanál fagylalt kb. 50 gr, 3 kanál fagylalt pedig kb. 100 gr lehet Az előírások országonként és évente eltérőek lehetnek.
A fagylalt alacsony kalóriatartalmú?
Igaz, a fagylalt cukorból, tejből, tejszínből vagy tojássárgájából készül, ezért a benne lévő kalóriákkal számolni kell. De pl. a süteményekhez, csokoládékhoz képest viszonylag az alacsony kalóriatartalmú desszertek közé tartozik.
Egy fagylalt kalóriabevitele az összetevőktől függ, de átlagosan egy gombóc fagylalt 60 kcal bevitelt jelent. Ez kevesebb, mint a legtöbb hagyományos, kedvelt desszerté (pl. az epertorta vagy a csokoládé fondant). Ne fosszuk meg magunkat tehár tőle,
Míg a legtöbb fagylalt legalább 5% zsírt tartalmaz, általában a zsírtartalom 10% körül mozog, amely szintén alacsonyabb érték, mint a legtöbb más desszerté. Ideális esetben egy fagylaltnak 6-10% zsírt kell tartalmaznia, hogy alacsony kalóriatartalmúnak minősüljön.
Gyümölcsök - mikor, mit és hogyan adjunk a gyerekeknek?
2022. június 23.
Itt a gyümölcsszezon, a piacok roskadásig vannak eperrel, cseresznyével, meggyel, sárgabarackkal. Már kapható a dinnyék széles választéka. Mi a helyzet akkor, ha az éltető gyümölcsöket inkább csak piszkálja, mint falja finnyás gyermekünk?
A gyümölcsök a szervezet számára rengeteg nélkülözhetetlen és fontos anyagot tartalmaznak, köztük vitaminokat, enzimeket, rostokat és antioxidánsokat.
Ezeknek az anyagoknak kiemelkedő szerep jut a gyermekek egészséges fejlődésében. Minden korosztály számára ajánlott, hogy legalább napi 2-3 adag gyümölcsöt fogyasszon el. Ez az adag jól beilleszthető tízóraira és uzsonnára a zsíroskenyér vagy a nasik helyére. A legtöbb gyümölcs különféle gyógyhatásokkal is rendelkezik. Az alma például vérnyomáscsökkentő, erős antioxidáns, szerepet játszik az asztma megelőzésében és csonterősítő hatása sem elhanyagolható. Nem árt, ha tisztában vagyunk a gyümölcsök szervezetünkre gyakorolt hatásával, mert bizonyos szituációkban esetleg hatásuk lehet nemkívánatos is. Mert például a cseresznye nagyon jó székrekedés ellen, viszont 3 éves kor alatt ne adjuk nagy mennyiségben, mert ekkor erős hashajtó hatással bír.
Ha gyermekünket gyümölccsel kínáljuk, érdemes odafigyelni, hogy honnan származnak.
Részesítsük előnyben az idénygyümölcsöket, és azokat, amiket nem messziről szállítanak hozzánk. Sajnos a legtöbb gyümölcs erősen szennyezett vegyi anyagokkal, ezért ha tehetjük, vásároljunk biotermelőktől. A kisebb gyerekeknek még ezek után is alaposan mossuk meg, vagy hámozzuk meg, annak ellenére is, hogy a héjban rengeteg hasznos anyag is található.
A gyümölcs az első élelmiszer csoport, amivel a gyermek életében először találkozik az anyatejen kívül.
5-6 hónapos korában elkezdhető az anyatejes táplálás bővítése egyéb élelmiszerekkel, vagyis a hozzátáplálás. Annak, hogy a pici elég érett mindehhez, különböző jelei vannak, amire érdemes odafigyelni, mert a túl hamar bevezetett ételek növelhetik az allergiás reakciók előfordulásának kockázatát. Természetesen a hozzátáplálás megkezdését meg kell beszélni a védőnővel és a gyermekorvosunkkal.
A jelek, amik megmutathatják, hogy itt az idő valami mással is megkínálni a picit:
- nem nagyon akar szopni, vagy éppen túl mohó (és mindez nem függ össze betegséggel, fogzással)
- állandóan éhes, tehát valószínűleg az anyatej önmagában már nem elégíti ki az igényeit
- a baba segítség nélkül jól ül
- tetszenek neki az étkezések, érdeklődő
- képes felcsippenteni az ételt a mutató- és hüvelykujjával
- nyelvével nem löki ki az ételt
Az első étel, amivel babánkat megkínáljuk, lehet például alma vagy őszibarack pép.
Érdemes napi egyszer, kis adagban adni, legelőször csak egy- egy teáskanálnyit. Erőltetni nem szabad. Ezután sorra jöhet a többi zöldség, gyümölcs. Az új ételek sorrendjében nincs szigorú kötöttség, de arra ügyeljünk, hogy egyesével, szépen lassan (3-5 nap teljen el kettő között) vezessük be őket, hogy lássuk, valamelyikkel nincs-e problémája a picinek (allergia, hasfájás stb.). Egy éves kora előtt tilosak az aprómagvas gyümölcsök (eper, málna, szőlő, áfonya stb.).
Ha éppen nem áll rendelkezésre többféle friss gyümölcs, akkor előkerülhetnek a bébiételek, amelyekből csak a cukormentes változatot válasszuk. Semmiféleképen ne felejtsük el, hogy az anyatej a csecsemő számára egy éves koráig az elsődleges tápláléka.
A dackorszakkal kezdetét veszi az ételek közötti válogatás is. Ilyenkor elkezdik visszautasítgatni azokat az ételeket, amiket eddig szerettek vagy akár a kedvenceik között volt. Lehet, hogy valamit elfogad ma, de holnap már nem. Ez minden anyukát megvisel.
A gyümölcsök édes ízük miatt általában sokkal kedveltebbek a gyermekek között, mint a zöldségek, de itt is adódhatnak problémák. Érdemes ilyenkor elővenni a kreativitásunk és ötletesen tálalni a finomságokat. A leleményes szülők tálalhatják a gyümölcsöket aranyos állatka-, virágformákban vagy készíthetnek belőle arcot is.
Probiotikummal a nyaralás alatti gyomorpanaszok ellen
2022. június 22.

A nyaralás alatt, vagy hazaérkezés után kezdődő hasmenés felnőtteknél többnyire inkább csak kellemetlen, de gyermekeknél, időseknél akár kórházi kezelést igénylő kiszáradást is okozhat. A megelőzésben a probiotikumok szedése is segíthet.
Rossz higiéniás viszonyok
Külföldi tartózkodás során, elsősorban a fejlődő országokban gyakori a betegség előfordulása, de nem feltétlenül kell kizárólag a higiéniás körülményeket okolni a tünetek megjelenéséért. Hasmenést a szennyezett étel vagy ivóvíz mellett egy nem megfelelően elmosott gyümölcs vagy zöldség, félig átsült húsok, halak vagy tejtermékek is okozhatnak. A hasmenések kiváltó oka többféle mikroorganizmus lehet: baktériumok, vírusok, élősködők egyaránt előidézhetik a betegséget. Átlagosan egy hét alatt múlnak el a tünetek.
Az utazók hasmenése az utazás, nyaralás alatt kezdődhet, de előfordulhat, hogy a tünetek csak a hazaérkezést követően jelentkeznek. A hasmenéshez társulhatnak egyéb panaszok is: hasfájás, puffadás, hányinger, hányás, gyengeség, láz – sorolja dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A betegek többségénél átlagosan 6-7 nap alatt rendeződnek a panaszok, de előfordulhat ennél hosszabb lábadozási idő is. Különösen kisgyermekekre veszélyes, ha a hasmenés nagyon intenzív, vagy mellette hányás is jelentkezik. Iilyenkor akár kórházi tartózkodásra, infúzió adására is szükség lehet a kiszáradás kezelésére.
Probiotikumok a megelőzésért
A probiotikumok olyan jótékony baktériumok, melyek számos kedvező élettani hatással bírnak. A szervezetbe jutva a bélben segítik az egészséges bélflóra kialakítását, ezáltal játszanak fontos szerepet többek közt az utazási hasmenés megelőzésében is. A probiotikumok kettős védelmet biztosítanak: egyfelől gátolják a káros baktériumok megtelepedését a bélben, másrészt fokozzák a bélhártya védelmét biztosító nyák, a mucin nevű összetett fehérje termelését. A probiotikumok kedvező hatásait már egy 1989-es kutatás is igazolta – magyarázza dr. Polgár Marianne. A randomizált dupla vak, placebokontrollált vizsgálatban megállapították, hogy az utazók hasmenésének gyakoriságát csökkentette a négy különböző Lactobacillus törzs együttes alkalmazása: a probiotikumot szedő csoport tagjainál a készítmény 40 százalékkal csökkentette a hasmenés előfordulását. Egy másik, 2011-es kutatás pedig azt igazolta, hogy a preventív hatás gyermekek esetében még hatványozottabban érvényesül.
Mentás-citromfüves limonádé
2022. június 12.

Megérkezett a várva várt nyár! Mindenki vágyik a hűsítő finomságokra, legyen az ital vagy étel! Ez az ital nálunk minden nap készül többször is, gyerekek-felnőttek kedvence!
Mentás-citromfüves limonádé
Hozzávalók 1 literhez: 1 citrom, 1 lime, 2 ek. méz, 1-1 marék citromfű és menta levél
A citrom és a lime levét kicsavarom, beleöntöm a kancsóba. Hozzákeverem a megmosott és összetépett leveleket, belecsurgatom a mézet. Felöntöm annyi hideg vízzel amennyi a kancsóba fér, összekeverem és hűtőbe teszem.
Nálunk naponta többször készül egy-egy adag mert nagyon szeretjük! Kevesebb mézzel is lehet készíteni aki savanykásabban szereti.
Mi micsoda? A tahini
2022. június 06.
Az arab konyhából már ismerős lehet ez az összetevő, most megtudhatod mi is ez valójában!
Honnan származik a tahini, vagy tahina?
A tahini szezámmagból készül, méghozzá pirított, porrá őrölt, olajjal kevert szezámmagból, amelyet aztán ízesítve fogyasztanak. Magyar elnevezése szezámpaszta, vagy szezámmag krém. Alapanyagát már az egyiptomiak is ismerték, az ókori görögök nem csak élelmiszerként de gyógyszerként is használták. Elterjedt ezen kívül még Kínában, a Közel-Keleten, Mexikóban és Indiában is. A belőle készített krémes ízesítő a keleti konyhában gyakran előfordul.
Mit tartalmaz?
Magas kálcium tartalma miatt fogyasztása javasol. Emellett tartalmaz még mangánt, rezet, magnéziumot, vasat, foszfort, B1 vitamint, cinket, E vitamint. Fiatalító, rákmegelőző hatása bizonyított, érdemes bevezetni étrendünkbe.
Mi készüljön belőle?
Használható ízesítőként főételekhez, keleti fogásokhoz, salátaöntetekhez. Magában kenyérre kenve mint szendvicskrém funkcionálhat, de íze nem túl intezív, ugyanakkor elég tömény, mindenképp ízesíteni érdemes.
Kiválóan illik tésztás, zöldséges, sovány húsos ételekhez, akár diétás étrendbe is. Kis mennyiség is sok hasznos anyagot, telítetlen zsírsavakat tartalmaz! A csicseriborsó krém a hummusz elegedhetetlen kelléke, de a krémlevesek krémesebbé tételére is kiválóan használhatjuk, nagyszerűen passzil a tojáskrémbe is.
Szigorúan a hűtőszekrényben tárolandó, a tetejére érdemes egy réteg olívaolajat, vagy szezámmag-olajat tenni, ami elzárja a levegőtől!
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...596061...304

