sub

Információk, érdekességek

Így készíts otthon házi:paradicsomszószt!

2013. augusztus 19.

Most induló napi sorozatunkban megmutatjuk hogyan készítheted el otthon házilag a hétköznapok finomságait és hogyan kerülheted ki a gyártósoron üvegbe zárt és intézményesített műanyag ízeket.

A paradicsomszósz minden háztartás egyik kedvenc alapanyaga. Legyen szó akár egy finom tésztáról akár egy jófajta magyar étel alap ízének meghatározásáról, minden irányból kihagyhatatlan. Elkészítése nem ördöngösség, csupán egy kis figyelmet és sok szeretetet kíván. 

Hozzávalók: 
10 kg paradicsom, kilónként 1/2 kávéskanálnyi só, kilónként 1 kis fej salottahagyma vagy fehérhagyma, kilónként 1 cikk fokhagyma, kilónként 1-2 levél friss bazsalikom


Táplálkozási tévhiteink

2013. augusztus 10.

A csípős, vagy puffasztó hatású, liszt- vagy tejtartalmú ételekről számtalan tévhit kering a köztudatban, melyek tisztázásához most gasztroenterológus szakértő segítségét kértük. 

Aki sok csípőset eszik, gyomorfekélyt kap
A csípős étel önmagában ugyan fekélyt nem okoz, azonban meglévő fekély esetén fogyasztása valóban fokozhatja a panaszokat – magyarázza dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Gyomorfekélynek nevezzük, ha a gyomornyálkahártya folytonossága megszakad, legalább 5 mm kiterjedésű területen.A gyomorfekélyek egy részét egy baktérium, a Helicobacter pylori okozza, de bizonyos fájdalomcsillapítók túlzott szedése is vezethet a gyomor falát borító nyálkahártya elvékonyodásához, vérzések kialakulásához.


Étkezés a nagy nyári melegben - működnek az ösztönök

2013. augusztus 09.

Általában a nyári étkezés kevesebb problémát vet fel, mint a hőség miatti folyadékpótlás. Egyrészt mert a kívánatostól eltérő étkezés ilyen időben sem vezet rövid idő alatti rosszullétekhez, súlyos tünetekhez, másrészt alapvetően az emberek ilyenkor többé-kevésbé ösztönösen is a megfelelő ételeket választják.

Kevesebbet és könnyedebbet

Célszerű könnyen emészthető ételek mellett dönteni, ne adjunk szervezetünknek plusz munkát nehezen emészthető ételek fogyasztásával, éppen eléggé terhelő ilyenkor az akár 35-40°C-os hőmérséklet. Ugyanezen okból kifolyólag kerüljük a túl nagy ételadagokat, még inkább érvényesüljön inkább a „többször-keveset” elv. Általában ilyenkor nem is kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket, a meleg hatására étvágyunk is csökken, így ezt nem nehéz betartani.


Féreg a főzelékben? - Paraziták az élelmiszerekben

2013. augusztus 06.

Ételeinkben számos élősködő képes megtelepedni, ezáltal közvetítetten fertőzést okozni. Két fő élősködőcsoport terjed az élelmiszerekkel: a férgek és a protozoonok. 

Ez az elnevezés olyan mikroszkopikus egysejtű állatokra utal, amelyek többnyire élősködő életformát folytatnak, általában az emésztőrendszerben telepednek meg, de bekerülhetnek a véráramba, szisztémás fertőzéseket okozva. Régies nevükön véglényeknek hívott egysejtűek nemcsak a jelenlétükkel okoznak különböző betegségeket, hanem az életfunkcióik közben felszabaduló méreganyagok által is. A legismertebb ilyen élősködő a maláriát okozó típus, melyet szúnyogok terjesztenek.


Transzzsírsav-korlátozás az élelmiszerekben

2013. augusztus 06.

Ha az élelmiszerek transzzsírsavtartalmának rendeletben történő szabályozása ősszel életbe lép, Magyarország a harmadik olyan állam lesz az Európai Unióban, ahol ezt a káros összetevőt a minimálisra csökkentik az élelmiszerekben - mondta Bánki Erik néppárti európai parlamenti képviselő. 

A politikus elmondta, az erről szóló magyar szabályozást még csak előkészítik, de "a rendelet mindenképpen előremutató lesz".

Legyen 2% alatt a transzzsírsavak aránya

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma márciusban jelentette meg az élelmiszerek transzzsírsav-tartalmának korlátozásáról szóló rendelettervezetet, amelynek lényege, hogy tilos lenne forgalomba hozni olyan élelmiszert, amelynek zsírtartalmában a transzzsírsavak aránya meghaladja a két százalékot.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...192193194...277