sub

Információk, érdekességek

Egye jóvá a közérzetét!

2007. április 15.

Már azt is nehéz elképzelni, hogy bélrendszerünk, azaz a vékonybél, a vastagbél és a végbél összesen 7-10 méter hosszú lehet. Ám ennél is megdöbbentõbb adat, hogy az emésztés ezen a szakaszon mintegy négyszáz négyzetméteres felületen zajlik. Ebben a csõrendszerben többek közt savakkal, emésztõenzimekkel, és nem utolsó sorban 400-500 fajta, összesen több milliárdnyi hasznos bélbaktériummal találkozik az elfogyasztott étel. Ezen baktériumok összességét nevezzük testünk bélflórájának, amelynek fontos szerep jut a megfelelõ emésztés folyamatában, továbbá hozzájárul az egyes fertõzésekkel szembeni védelemhez.

Tökmagolaj

2007. április 15.

Gyermekkorunk kedvelt csemegéje volt a tökmag, amely igazi zamatát akkor nyerte el, ha sütõben pirítottuk rózsaszínûre, illatosra. A hidegen sajtolt tökmagolaj nemcsak finom, hanem élelmezési és gyógyászati szempontból is nagyon hatékony. Segít a prosztataproblémák megelõzésében, a szexuális élet karbantartásában is.


Egy kis töktörténelem

 

A tök Amerikából származik, ahol igen elterjedt volt. Termesztették a mexikói indiánok, de Texasban is kedvelték az õslakók. Hozzánk persze csak Amerika fölfedezése után juthatott el, s rövid idõn belül kiharcolta az õt megilletõ elismerést. Mert a tök nemcsak sütve vagy fõzve tápláló eledel, hanem a húsában megbújó olajos magvak gyógyhatásaira is hamar fény derült, a népi gyógyászat így évszázadok óta használja.


Pofonegyszerû fogyni?

2007. április 13.

A hosszú távú fogyás kalóriabevitelünk csökkentésével eredményesebb lehet, mint ételeink összetételének megváltoztatásával – olvasható az American Journal of Clinical Nutrition áprilisi számában. Ennyi lenne tehát a nagy titok?

 

Az amerikai Táplálkozástudományi Központ munkatársai Sai Krupa Das és Susan B. Roberts vezetésével összesen 34 egészséges, ám túlsúlyos férfit és nõt vizsgáltak egy éven keresztül. A résztvevõk kalória bevitelét a vizsgálat során 30 százalékkal csökkentették. Az elsõ hat hónapban az egyik csoportot alacsony szénhidráttartalmú étrenden tartották, tehát kerülték a cukros és keményítõben gazdag ételeket. Energiabevitelük 40 százalékát szénhidrátból, 30-30 százalékát zsírbõl illetve fehérjébõl fedezték. A másik csoport ízletesebb ételeket kapott, melyek 60 százaléka volt szénhidrát, míg 20-20 százalék zsír és fehérje.


Egyre több japán gyerek küzd túlsúllyal

2007. április 09.

Egyre több japán gyermek küzd súlyproblémákkal, amelyek gyakran késõbbi egészségügyi gondokat okoznak. A kutatók standardok bevezetését sürgetik az állapot hatékony kezelése érdekében.


A japánok a világ leghosszabb életû emberei közé tartoznak, s ez valószínûleg hagyományos étrendjükkel is összefügg. Ám az egészségügyi szakemberek mostanában – egyebek mellett a szívbetegség kialakulásának kockázatát is növelõ – anyagcserezavarokban szenvedõ japánok millióiról tesznek jelentést.


Egy kutatócsoport arra a megdöbbentõ felfedezésre jutott, hogy a túlsúlyosnak mondott általános iskolás és középiskolás gyerekek akár 20%-ánál, normális testsúlyú, azonos korosztályú gyermekek mintegy 3%-ánál, már fennállhat ez a veszélyeztetett egészségügyi állapot, fiatal életkoruk ellenére.


Egészségesebb pizza?

2007. április 01.

Ha betartunk néhány egyszerû trükköt, egészségesebb pizzát készíthetünk – már persze ha a megrendelõk hajlandóak teljes kiõrlésû búzahéjat fogyasztani – állítja egy új tanulmány. A szakemberek szerint egy bizonyos módon elkészített teljes kiõrlésû lisztbõl készült pizza tészta növeli a vér antioxidáns - szintjét.


A Marylandi Egyetem kutatói újságíróknak szolgálták fel az egészséges(ebb) pizzákat. A teljes kiõrlésû búzalisztbõl készült termékek rossz hírneve ellenére – mely szerint ezeknek a készítményeknek pocsék ízük van – a duplasajtos és a pepperonis változat a sajtó munkatársai szerint kifejezetten ízletesnek bizonyult.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...170171172...189