sub

Információk, érdekességek

Diéta epebetegeknek

2006. augusztus 29.

A máj termelte epe egyfajta emulgeálóanyagként kiemelkedõen fontos szerepet játszik a zsíremésztés folyamatában.

 

Az epe az epehólyagban gyûlik össze, onnan ürül a vékonybélbe. Amennyiben az epe minõsége megváltozik, vagy az epehólyagban pang, onnan kiürülni nem tud, kõképzõdések, gyulladások, görcsös állapotok alakulhatnak ki.


A savanyú íz titka

2006. augusztus 27.

Az ízlelés szerve, a nyelv különleges felépítése, izomereje és kémiai ingerfelismerő képessége miatt régóta foglalkoztatja a tudósokat. A Kaliforniai Egyetem (San Diego) kutatói részben fellebbentették a fátylat a nyelv még meglévő titkairól, mert sikeresen azonosították a savanyú ízért felelős sejteket és fehérjét.


Az emberi nyelv a közhiedelem szerint négy íz érzékelésére képes: sós, édes, keserű és savanyú. A szakértők szerint azonban létezik még egy íz, az ún. umami, ami a paradicsomban, a parmezán sajtban és sokak szerint az anyatejben is megtalálható, de legkönnyebben a mesterséges adalékanyagban, a nátrium glutamátban figyelhető meg. (Maga a szó egyébként japán eredetű, azt jelenti: finom íz).


A fehérbor is olyan egészséges, mint a vörös?

2006. augusztus 23.

A laikus és a tudományos közvélekedés egyaránt úgy tartja, hogy a vörösbor kedvezőbb hatással bír az egészségre, mint a fehér. Az amerikai Connecticut Egyetem kutatói - olasz kollégákkal együttműködve - azonban állatkísérletes modellben azt igazolták, hogy mindkét bor egyformán jótékony hatású.

 

A vörösbort azért tartják kedvezőbb hatásúnak, mert ennél a borféleségnél a feldolgozáds során a szőlőszemeket egészben, héjukkal együtt használják fel, szemben a fehérborral, és eddig úgy tartották, hogy a szőlő héja az, amelyik különösen gazdag kedvező hatású antioxidáns vegyületekben.


Étkezés a nyaralás alatt

2006. augusztus 17.

A nyaralás természetesen az étkezésre is hatással van. Jellemző a későbbi időpontban történő ébredés, a későbbi lefekvés, emiatt az evés ideje is tolódik. Arra azonban ügyeljünk, hogy naponta legalább 3 alkalommal étkezzünk. 

Szállodában általában a reggeli és a vacsora biztosított, akár menüs, akár svédasztalos megoldásban. Ebben az esetben csak az ebédről kell gondoskodnunk. Önellátós nyaralások alkalmával apartmanokban, kempingekben az esetek többségében az összes étkezést magunknak kell biztosítani. Ennek előnye az, hogy olyan ételeket eszünk, amilyet szeretnénk, és ami az egész család ízlésének megfelel, illetve, hogy nem kell pontos időpont szerint étkezni.


X. Vegetáriánus fesztivál

2006. augusztus 15.

 – Életmód nap nem csak növényevőknek –

 

Ezúton szeretnénk bemutatni Önöknek tizedik éve megrendezésre kerülő, kétnapos rendezvényünket: a X. Vegetáriánus Fesztivált.

 

A rendezvény időpontja: 2006. augusztus 26-27.

A rendezvény helyszíne: Almássy Téri Szabadidőközpont (Bp. VII. ker., Almássy tér 6.)


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...170171172...181