sub

Információk, érdekességek

Tea, kávé, kóla - 2.rész

2007. július 19.

"A mértékben a lényeg" - Paracelsus 

A koffein tulajdonságai, hatásai

 

A koffein a metilxantin vegyületcsaládhoz tartozó szagtalan, kesernyés ízû, fehér kristályos alkaloid.

 

Megfelelõ mennyiségben fogyasztva élénkíti a szervezetet, stimulálja az ideg- és a szívrendszer mûködését, javítja a szellemi funkciókat (megfigyelés, ítéletalkotás stb.) és fokozza az izmok teljesítõképességét. Az anyagcserét képes felgyorsítani, s így emeli a testhõmérsékletet és serkenti a vizelet-kiválasztást.


Tea, kávé, kóla - 1.rész

2007. július 18.

Mióta használjak (és mire) a koffeint? 

Korunkra egyre inkább jellemzõvé vált egy olyan munkastílus, ami megköveteli az egész napos irodai benntartózkodást, hogy szoros határidõk közepette is folyamatosan precízen tudjunk dolgozni és képesek legyünk jó döntéseket hozni.

 

A megfelelõ intenzitású kreatív tevékenység sokak számára úgy tartható fenn legkönnyebben, ha éberséget és gondolkodást serkentõ élvezeti szereket fogyasztanak. Ennek következtében az élénkítõ, koffeintartalmú fogyasztási cikkek - a tea, a kávé és a kóla - népszerûsége a mai napig töretlen az egész világon. De vajon mióta él az ember ezekkel az italokkal?


Lékúrák

2007. július 17.

A zöld tea kivonata csökkenti a koleszterinszintet


A zöld tea hamarosan az egyik fontos eleme lehet a magas koleszterinszinttel rendelkezõ személyek étrendjének, amely a gyógyszeres terápiával együtt kezelésükben nélkülözhetetlen.


Létezik egészséges zsiradék?

2007. július 13.

Szaftos pörkölt, császárszalonna, zsíros kenyér, olívaolaj, makréla, busa, vaj, margarin, étolaj, sertészsír... Mi köti össze ezeket az ételeket, élelmiszereket? A zsiradéktartalmuk. Hosszú idõn keresztül mondták a táplálkozási szakemberek, hogy sok zsiradékot fogyasztunk, együnk zsírszegényebben, de hát az ízetlen, rágós... Ugyanakkor egyre többet lehet hallani bizonyos zsiradékok egészségmegõrzõ, gyógyító hatásáról. Most együnk vagy ne együnk zsíros ételeket? Tényleg vannak gyógyító zsiradékok?

Gyümölcslé a konyhából

2007. július 11.

Gyümölcslé a konyhábólTény, hogy sokkal egyszerûbb a polcról leemelni a gyümölcs- és zöldségleveket, aki azonban már próbálta otthon készíteni ezeket, egyetért azzal, hogy a különbség feltétlenül megér egy kis energiát.


Az otthon készített levek nemcsak sokkal finomabbak, hanem lényegesen egészségesebbek is: nem tartalmaznak cukrot, tartósítószert, mesterséges színezéket, állományjavítót. Magas a vitamin- és ásványianyag-tartalmuk, a bennük lévõ rostok jótékony hatással vannak az emésztésre.

 

A frissen facsart gyümölcs- és zöldséglé elkészítéséhez nem kell más, csak egy jó gyümölcscentrifuga, egy adag elhatározás, ami a gép elmosogatásához szükségeltetik, és persze a válogatott alapanyag. Nem véletlen, hogy mind népszerûbbek a biotermékek: akinek nincs lehetõsége saját kertjébõl szüretelni, és igazán jót akar a szervezetének, esetleg méregteleníteni is szeretne, olyan alapanyagot választ, amely nem találkozott növényvédõszerekkel, a földjét pedig nem tömték meg mûtrágyával.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...169170171...192