sub

Információk, érdekességek

A hamis bor felismeréséhez fel sem kell bontani a palackot

2015. január 30.

Magyarországon legendák keringenek a borhamisításról (is). Egyesek a tablettát emlegetik, mások gyakran vélnek pancsolt borral találkozni, és vannak, akik az Alföld néptelen részeinek tanyáira utalnak sejtelmesen. Pedig a borhamisítás ennél sokkal kifinomultabb...

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak a borok – és szeszes italok, például pálinkák – készítését ellenőrizni hivatott igazgatósága már-már James Bondot is megszégyenítő módszerekkel kutatja a hamis magyar és külföldi borokat. A sok ezer vizsgálat végeredménye nyomán maga Mészáros Kálmán igazgató is megnyugtathatja a fogyasztókat.

  • Mit jelent a borhamisítás? Az emberek fejében ez általában megegyezik a tablettás vagy pancsolt borral.

A borhamisítás a mi felfogásunk szerint minden olyan eljárás vagy segédanyag használata, melyet a jogszabályok nem engednek meg a borkészítés során. Ha a hamisítás témaköréről beszélünk, első feladat ennek pontos definiálása. A 2004. évi XVIII. törvény (bortörvény) 20. § (2) bekezdése a következőképen definiálja a borhamisítást: „Az a borászati termék, amelyet a jogszabályokban meg nem engedett anyagok felhasználásával vagy a jogszabályokban meg nem engedett módszerrel állítottak elő vagy kezeltek, nem minősül szőlőbornak.” Hamisított borászati terméknek az e jogszabály megfogalmazása szerint készített termékeket nevezzük. Egyrészről tehát hamisított terméknek minősül, ha a borkészítéshez engedélyezett anyagot használnak nem megengedett mennyiségben, például a megengedettnél több répacukrot adnak a musthoz. Másrészről hamisítás, ha olyan anyagot használnak, amely nem engedélyezett, például mesterséges színezéket, édesítőszert, glicerint, glikolt, vizet.


Tudja, hogy mi mindenben van cukor?

2015. január 20.

Ha a cukros ételekről beszélünk, a legtöbb embernek az édességek, csokoládé, fagylalt jut eszébe, ám jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy számos egyéb termék is tartalmaz hozzáadott cukrot. Ezt egyrészt a fogyókúrázók, másrészt a szénhidrátanyagcsere-problémával küzdők számára is fontos észben tartani. Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa összeszedte azokat a termékeket, melyeknél érdemes körültekintőnek lenni! 

Kényelmi termékek

Bár sok időt lehet spórolni a félkész ételek, levesporok, leveskockák használatával, de ezek általában hozzáadott cukrot, sót és ízfokozókat is tartalmaznak. Szomorú tény, hogy a legtöbb kethup több cukrot tartalmaz, mint paradicsomot, és ha egy könnyű salátával szeretnénk zárni a napot, akkor lehetőleg ne előre elkészített salátaöntet válasszunk, mert ezeknek a többsége szintén magas cukor-és zsírtartalommal rendelkezik.

Light termékek

A fogyókúrázó hölgyek gyakran keresik a light termékeket a boltok polcain, miközben nem is sejtik, hogy ez a kifejezés 2 dolgot is jelenthet: vagy a zsiradék vagy a cukor tartalmát csökkentették az adott terméknek, így könnyen járhatunk úgy, hogy a light joghurt bizony tele van cukorral és csupán a zsiradék tartalma lett alacsonyabb.


Örök fogadalom – Fogyás, koplalás nélkül

2015. január 10.

Az év eleji fogadalmakból a fogyókúra sem hiányozhat, de íme néhány valóban szuperhatékony ötlet. 

1. Ne koplaljunk, együnk elegendő mennyiséget!

Ha megvonjuk magunktól (főként kedvelt) ételeinket, a legjobb módja annak, hogy előidézzük a farkaséhséget a főétkezések között, és nassoljunk! Tehát ehetünk pl. csokit is, de csak jó minőségűt és pici szeletet.

2. „A rost”, mely csillapítja az éhséget

A rost elősegíti a fogyást, mert telítettségérzetet kelt a gyomorban, amikor vízzel érintkezik. A bőséges folyadékbevitel nagyon fontos.

3. Fókuszban a menta

Kedvünk van „valami jót” fogyasztani, bár nem szeretnénk hízni? Először mérjük fel, hogy valóban éhesek vagyunk-e, és miért van szükségünk az evésre. Ha nem igazán tudjuk megindokolni ezt a vágyat, egy hatékony ötlet a nassolás elkerülésére: mossunk fogat mentolos fogkrémmel, majd készítsünk mentateát.


Darabos ételek és a fűszerek bevezetése

2015. január 09.

babákA tápszeres babáknál 4 hónapos korban, de a kizárólag anyatejjel táplált csecsemőknél 6 hónapos korban mindenképpen el kell kezdeni a hozzátáplálást.

A fogzás idejében és a fogzás menetében nagy egyéni variációk lehetnek. A kisbaba fogai általában a 6. hónapban kezdenek előbújni. Először az alsó két metsző, majd a felső metszők törnek át. A fogzás megélésében is nagy egyéni különbségek lehetnek. Vannak olyan „jó babák”, akiknél az etetéskor a kanál megcsörrenése hívja fel a figyelmet, hogy kibújt egy fog. A csecsemők jelentős része megszenvedi a fogzást. Ilyenkor a babák nyűgösebbek, hőemelkedés, lazább széklet kísérheti. Sem a magas láz, sem a kiütés nem tünete a fogzásnak. A fogzás gyakran legyengíti a babákat és ebben az időszakban hajlamosabbak a felső légúti fertőzésekre, gyakran folyik az orruk, náthásak lesznek, ami több hétig is eltarthat. A fogzás normális élettani folyamat, ezért rendszeresen paracetamol vagy ibuprofen készítmény adása nem ajánlott. Előnyben kell részesíteni a helyi érzéstelenítők alkalmazását. A fogak megjelenése után minden szülő szeretné a rágásra megtanítani gyermekét.

A rágás elsősorban nem azon múlik, hogy hány foga van a babának, hanem azon, hogy az idegrendszere érett-e rá. A fogak ebben az esetben segédeszközök a baba számára. 

Nyolc hónapos kor előtt még biztosan nem érett a baba idegrendszere a rágásra, de általában 10–12 hónapos kor körül már igen. Ugyanúgy, mint a hozzátáplálásnál is, nagyon fontos, hogy lassan, fokozatosan és sok türelemmel szoktassuk őt, hogy ne legyen gond az ételek elfogadásával. Ebben az életszakaszban a baba már elég éretté válik ahhoz, hogy a szilárd ételeket is megegye. A nyelvében levő izmok segítségével a nyelve hegyéről a száj hátsó részébe tudja juttatni az ételt. Képes arra is, hogy mindezt a nyeléssel is összhangba hozza. A daraboshoz való szoktatás elején célszerű csak a készített étel felét turmixolni, a másik felét pedig villával összetörni, és úgy adni neki a kettő keverékét. Eleinte lehet, hogy egy kicsit öklendezni fog, de ez normális; aztán később – ha elég türelmes az anyuka – szépen meg fogja szokni. A főzelékek részleges turmixolásával a darabos ételekhez kiválóan hozzá lehet szoktatni a babát.


Téli tippek a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz!

2015. január 08.

A hideg téli napokon szervezetünk fokozott terhelésnek van kitéve, nagyobb veszélyt jelentenek az egészségügyi és lelki problémák, mint máskor. Ráadásul a gyerekek biztonságáról is a szülőknek kell gondoskodni, akik sokat tehetnek azért, hogy a kicsik elkerüljék a betegségeket és a rosszkedvet. Az egyik megoldás a vitaminokban és az ásványi anyagokban keresendő – állítja Kiss-Tóth Bernadett dietetikus.

A vitaminokban gazdag élelmiszereket célszerű a gyerekek étkezésének részévé tenni. Ugyanis a legtöbb vitamint maga a szervezet nem képes előállítani, csak más módon, például táplálék útján tudunk folyamatos pótlásukról gondoskodni. Télen a családok étrendjében több a zsíros, nehéz étel, ezek azonban gyakran éppen a fontos ásványi anyagokban és vitaminban szegények.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...166167168...277